最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-01 09:44:59
文档

外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析

外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。用“正确”或“错误”表示(B)   Mr.Joneswasangrywithhiswife,andhiswifewasangrywithhim,too.Forthreedaystheydidnotspeaktoeachother.OneeveningMr.Joneswasverytired,sohewenttobedveryearly.OfcoursehedidnotsayanythingtoM
推荐度:
导读外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。用“正确”或“错误”表示(B)   Mr.Joneswasangrywithhiswife,andhiswifewasangrywithhim,too.Forthreedaystheydidnotspeaktoeachother.OneeveningMr.Joneswasverytired,sohewenttobedveryearly.OfcoursehedidnotsayanythingtoM
外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析

一、阅读理解

1.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。用“正确”或“错误”表示

(B)

    Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. For three days they did not speak to each other. One evening Mr. Jones was very tired, so he went to bed very early. Of course he did not say anything to Mrs. Jones. When Mrs. Jones went to bed, she found a piece of paper on the small table near the bed. On it were the words,” Wake me up at 7o'clock." When Mr. Jones woke up the next morning, it was nearly 8 o'clock. On the small table near his bed he saw another piece of paper. He took it and read three words:“Wake up. It's 7o'clock."

(1)Mr. and Mrs. Jones were angry with each other.

(2)They talked a lot to each other.

(3)Before Mr. Jones went to bed, he told his wife to wake him up at 7 the next morning.

(4)Mrs. Jones wrote "Wake up. It's 7o'clock." on a piece of paper.

(5)Mr. Jones didn't wake up at 7 the next morning.

【答案】 (1)1

(2)0

(3)0

(4)1

(5)1   

【解析】【分析】(1)根据Mr. Jones was angry with his wife, and his wife was angry with him, too. 知,他们都在生对方的气。故答案为正确。

(2)根据For three days they did not speak to each other.知,他们三天没有和对方说话了,而不是说了很多话。故答案为错误。

(3)根据On it were the words,” Wake me up at 7o'clock."知,琼斯先生写在了纸上,而不是当面告诉了琼斯太太。故答案为错误。

(4)根据He took it and read three words: “Wake up. It's 7o'clock."知,琼斯太太在纸上写了"Wake up. It's 7o'clock." ,故答案为正确。

(5)根据When Mr. Jones woke up the next morning, it was nearly 8 o'clock.知,琼斯先生没有七点起床。故答案为正确。

【点评】考查阅读及信息提取能力。

2.阅读理解阅读短文,选择最佳答案During the holidays, Amy and Tim want to do some cooking at home. They love chocolate cake very much.

Amy: Let's make a chocolate cake!

Tim: Good idea. Then what do we need?

Amy: We need a lot of chocolate, some milk, and flour, and…

Tim: Well, well, let's start! Can I heat the oven (烤箱) first?

Amy: Yes, please. Do we need a big bowl?

Tim: Of course. Here you are.

Amy: I want to put three eggs, some sugar, some chocolate, much flour and cream into the bowl.

Tim: Can I mix them?

Amy: OK. But don't play with the flour.

Tim: I know. Now I want to put the batter (面糊) into a pan (平底锅). Is the oven hot?

Amy: Oh, very hot.

Tim: Well, let's put the pan into the oven, and bake it.

Amy: OK.    

(1)A. Amy and Tim want to ________ during the holidays.            

A. do some washing                   B. make a cake                   C. make some chocolate

(2)They don't need ________ for making a chocolate cake.            

A. eggs                                       B. flour                                       C. flowers

(3)What do they do first?            

A. Mix the food                          B. Take a bowl                          C. Heat the oven

(4)Do they put the salt into the bowl?            

A. No, they don't.                     B. They put some sugar.                     C. Yes, they do.

(5)What can't Tim do?            

A. Put the pan into the oven.                   B. Play with the flour.                   C. Bake it.

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)A

(5)B  

【解析】【分析】大意:对话描述了在假期艾米和提姆在家怎样做巧克力蛋糕。

(1)句意:艾米和提姆想在假期……。根据During the holidays, Amy and Tim want to do some cooking at home. They love chocolate cake very much.可知假期里艾米和提姆想做巧克力蛋糕,故答案为B.

(2)句意:他们不需要花来做巧克力蛋糕。根据We need a lot of chocolate, some milk, and flour, and…可知他们需要巧克力、牛奶和面粉做蛋糕,但是不需要花做蛋糕,故答案为C.

(3)句意:他们先做什么?根据Can I heat the oven  first?Yes, please. 可知先加热烤箱,故答案为C.

(4)句意:他们把盐放进碗里了吗?根据I want to put three eggs, some sugar, some chocolate, much flour and cream into the bowl.可知在碗里放三个鸡蛋,一些糖,一些巧克力,很多面粉和奶油,没有放盐,是否定回答,故答案为A.

(5)句意:提姆不能做什么?根据Well, let's put the pan into the oven, and bake it.可知把锅放到烤箱里烤一下,不能玩面粉,故答案为B.

【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

3.阅读理解阅读短文,回答下列问题。    Mr and Mrs Green's house is far from the city. There are no big shops near their home. So they only go shopping at weekends.

    One Saturday morning, Mr and Mrs Green go shopping with their son, Tom. Mr Green drives the car to a big shop. It sells clothes. Mrs Green likes them. So she chooses a dress and tries it on. It looks great on her. She buys it for herself. Then she buys a shirt for her son and a sweater for her husband. After that, they go to a supermarket to buy some food and fruit.

    At about eleven o'clock, they all feel hungry. They have their lunch at a restaurant. After lunch, they want to go home. But they cannot find their way. Mr Green drives over to a woman and asks, "Excuse me, could you tell me where I am now?" The old woman looks at him and the car, "You are in your car, sir," she answers.    

(1)When do the Greens go shopping?    

(2)How do the Greens go shopping on a Saturday morning?    

(3)What does Mrs Green buy for Tom?    

(4)Where do they buy food and fruit?    

(5)What time do they have their lunch?    

(6)Does the old woman tell the Greens the right away?    

【答案】(1)They go shopping at weekends.

(2)They drives a car to go shopping.

(3)She buys a shirt for Tom.

(4)A supermarket.

(5)At about eleven o'clock.

(6)No, she doesn't.  

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述格林一家住在郊区,附近没有商店,周末去购物的情景。

(1)根据So they only go shopping at weekends.知,格林一家周末去购物,故答案为They go shopping at weekends.

(2)根据Mr Green drives the car to a big shop.知,他们开车去购物,故答案为They drives a car to go shopping.

(3)根据Then she buys a shirt for her son and a sweater for her husband.知格林夫人给儿子买了一件衬衫,故答案为She buys a shirt for Tom.

(4)根据After that, they go to a supermarket to buy some food and fruit.知他们在超市买了一些吃的,故答案为A supermarket.

(5)根据At about eleven o'clock, they all feel hungry. They have their lunch at a restaurant.知他们在十一点吃午饭,故答案为At about eleven o'clock.

(6)根据The old woman looks at him and the car, "You are in your car, sir," she answers.知,老妇女回答格林先生在车里,没有指出正确道路,故答案为No, she doesn't.

【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在原文寻找原句回答问题。

4.阅读理解阅读短文,判断对错  

    Long long ago, there was a little mouse. On a sunny morning, the mouse rode a bike to the park. On his way to the park, he met a big fat cat. He was very afraid of the cat. So he rode his bike away. However(然而),his bike broke. He had to take a bus home. When he got home, he was very hungry. He ate a bowl of noodles and drank a cup of milk. He broke the cup just after drinking the milk. So, he had to clean the floor. When he was cleaning the floor, his grandma came. 

    He was very happy to see his grandma. His grandma cooked him a very delicious dinner. After dinner, they took a long walk in the park. However, they saw a snake there and ran away at once. When they went back home, they were very tired. They took a bath and then went to bed. 

(1)Long long ago, there was a small mouse.    

(2)The mouse went to the park by bus on a cloudy morning.    

(3)He met a big cat in the park.    

(4)He was very happy to see the cat.    

(5)He went home by bus.    

(6)He ate noodles and drank milk because he was hungry.    

(7)When he was cleaning the floor, his grandpa came.    

(8)His had delicious food for dinner.    

(9)He saw a tiger in the park after dinner and he ran away at once.    

(10)In the evening he was very tired.    

【答案】 (1)1

(2)0

(3)0

(4)0

(5)1

(6)1

(7)1

(8)1

(9)0

(10)1   

【解析】【分析】文章大意:介绍很久很久以前一只老鼠去公园遇到的事情。

 (1)句意:很久很久以前,有一只小老鼠。根据Long long ago, there was a little mouse.可知很久很久以前,有一只小老鼠。故答案为:正确。

 (2)句意:在一个多云的早上这只老鼠坐公交车去公园。根据On a sunny morning, the mouse rode a bike to the park. 可知在一个多云的早上这只老鼠坐骑自行车去公园。故答案为:错误。

 (3)句意:在公园里他遇见一只大猫。根据On his way to the park, he met a big fat cat.可知在去公园的路上他遇见一只大胖猫。故答案为:错误。

 (4)句意:看到这只猫他很开心。根据He was very afraid of the cat.可知他非常害怕这只猫。故答案为:错误。

 (5)句意:他坐公交车回家了。根据He had to take a bus home.可知他不得不坐公交车回家了。故答案为:正确。

 (6)句意:他吃面条并且喝牛奶因为他饿了。根据 He ate a bowl of noodles and drank a cup of milk. 可知他吃了一碗面条并且喝了一杯牛奶。故答案为:正确。

 (7)句意:他正在打扫地板的时候,他奶奶来了。根据When he was cleaning the floor, his grandma came.可知他正在打扫地板的时候,他奶奶来了。故答案为:正确。

 (8)句意:他晚餐吃了美味的食物。根据He was very afraid of the cat.可知他非常害怕这只猫。故答案为:正确。

 (9)句意:晚饭后在公园里他看见一只老虎,马上就跑了。根据they saw a snake there and ran away at once. 可知他们看见一条蛇,马上就跑了。故答案为:错误。

 (10)句意:晚上他很累。根据When they went back home, they were very tired.可知他们回家的时候,他们很累。故答案为:正确。

 【点评】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。

5.阅读理解Look, read and order.阅读短文,根据短文内容用A,B,C,D,E给图画排序。  

The Double Ninth Festival

    The Double Ninth Festival is a traditional (传统的) Chinese festival. It usually comes in October.

    On this day, people usually go on an outing or climb mountains. Sometimes they go to see flower shows. People eat Double Ninth cakes at this festival. The cakes are sweet(甜的) and nice.

    It's also a festival for old people. On this day, people go to see their parents and grandparents. Many students(学生) visit old people in Old People's Homes. They get together and have a good time.

________

________

________

________

________

【答案】 E;A;B;D;C   

【解析】【分析】大意:短文讲述了重阳节。

 (1)根据短文内容顺序The Double Ninth Festival is a traditional Chinese festival. It usually comes in October.可知重阳节是,与图片表示日历是10月份,相匹配,排序为A;

 (2)根据On this day, people usually go on an outing or climb mountains.可知重阳节那天,人们通常去郊游或爬山,与图片一些人在爬山,相匹配,排序为B;

 (3)根据People eat Double Ninth cakes at this festival. The cakes are sweet and nice.有时可知在这个节日人们吃重阳蛋糕,与图片重阳蛋糕,相匹配,排序为C;

 (4)根据 It's also a festival for old people. On this day, people go to see their parents and grandparents. 可知重阳节是老年人的节日,人们去看望他们的父母和祖父母,与图片一位妈妈给老人捶背,一个男孩给也在给妈妈捶背,相匹配,排序为D;

 (5)根据 Many students visit old people in Old People's Homes. They get together and have a good time.可知许多学生到老人院探望老人,他们很愉快,与图片一些学生和老人很高兴在一起,相匹配,排序为E。

 故答案为E,A,B,D,C. 

【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后观察图片,根据短文先后顺序把图片从新排序。

6.阅读理解阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。

【1】 Bob and Amy are friends. They are both short. They are in the same school. But they are in different classes. They both walk to school. They always walk to school together.

【2】They both like playing table tennis. They are good at playing table tennis. They usually play table tennis at the weekend.

【3】They both like helping people. They often help old people cross the street. They also help them carry heavy bags.

【4】But they like different toys. Bob likes robots. He has two robots. He often plays with his robots. Amy likes toy bears. She has three toy bears. They are brown. She often plays with her toy bears.    

(1)Bob and Amy are in the     school. But they are in    classes.            

A. same, same                       B. same, different                       C. different, different

(2)Bob and Amy      walk to school together.            

A. never                                   B. sometimes                                   C. always

(3)Bob and Amy      like playing table tennis and helping people.            

A. both                                          B. all                                          C. and

(4)They like different toys. Bob likes      and Amy likes      .            

A. robots, toy bears                  B. toy bears, robots                  C. toy cars, toy rabbits

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

(4)A  

【解析】【分析】4个图片描述了,鲍伯和艾米是朋友,他们很矮在同一所学校,但在不同的班级,步行上学喜欢帮助别人,他们经常在周末欢打乒乓球,鲍伯喜欢机器人,他经常和他的机器人玩,艾米喜欢玩具熊,她经常玩她的玩具熊。

(1)根据所给的短文, Bob and Amy are friends. They are both short. They are in the same school. But they are in different classes. 鲍伯和艾米是朋友。它们都很矮。他们在同一所学校。但是他们在不同的班级。可知鲍伯和艾米在同一所学校在不同班级,故答案为B.

(2)根据所给的短文,They both walk to school. They always walk to school together.他们都步行上学。他们总是一起步行上学。可知鲍伯和艾米一直走着上学,故答案为C.

(3)根据所给的短文,They both like playing table tennis. 他们都喜欢打乒乓球。They both like helping people. 他们都喜欢帮助别人。可知他们都喜欢打乒乓球和喜欢帮助别人,故答案为A.

(4)根据所给的短文, Bob likes robots. He has two robots. He often plays with his robots. Amy likes toy bears. 鲍伯喜欢机器人。他有两个机器人。他经常和他的机器人玩。艾米喜欢玩具熊。可知鲍伯喜欢机器人,艾米喜欢玩具熊,故答案为A.

【点评】阅读的关键在看懂短文,然后根据题目要求作答,经常鼓励学生背句子段落、整篇文章,都是出于要学生在上下文中理解并掌握词汇和短语,总之要求学生多掌握单词,对能够看懂短文打下基础,看懂文章后,才能选出合适选项回答问题。

7.阅读理解阅读理解

    Today is Sunday. There's no school. It is sunny. Charlie and his father are going to the park. Look. Charlie is riding his bike. He is very happy. His father is sitting under a big tree. He is reading a newspaper. In the afternoon, the weather is bad. It is cloudy. Now it is raining. Charlie and his father have no umbrella. They are running home. But they forget their bike.

(1)Today is Sunday. Charlie and his father are going to the                   

A. cinema                                       B. zoo                                       C. park

(2)Charlie      his bike in the park.            

A. are riding                                   B. is riding                                   C. riding

(3)Charlie's father is      a newspaper under a big tree.            

A. read                                      B. reading                                      C. reads

(4)Charlie and his father have no      .            

A. bike                                      B. car                                      C. umbrella  

【答案】 (1)C

(2)B

(3)B

(4)C   

【解析】【分析】查利和他爸爸要去公园,查利在骑自行车,他的父亲坐在树下看报纸。下午下雨了,他们跑回家,但是他们忘记了自行车。

(1)根据所给的短文,It is sunny. Charlie and his father are going to the park. 今天晴朗。查利和他爸爸要去公园。可知查利和他爸爸将去去公园,故答案为C.

(2)根据所给的短文,Charlie is riding his bike.查利正在骑自行车。可知查利在公园骑自行车,故答案为B.

(3)根据所给的短文,His father is sitting under a big tree. He is reading a newspaper. 他的父亲正坐在一棵大树下。他正在看报纸。可知查利的父亲坐树下看报纸,故答案为B.

(4)根据所给的短文,Charlie and his father have no umbrella.查利和他父亲没有雨伞。可知他们没带雨伞,故答案为C.

【点评】考查阅读理解关键看懂短文,然后根据题目要求作答,选择合适的选项,符合题意。

8.阅读理解下图是Ann全班同学上学方式的调查图,看图判断句子正误

(1)Fifteen students come to school on foot.    

(2)Five students come to school by bus.    

(3)Ten students come to school by bike.    

(4)No one comes to school by car in Arm’s class.    

(5)There are forty students in Ann’s class.    

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)1

(5)1  

【解析】【分析】这是一张Ann的全班同学上学方式的调查图. 

(1)这是细节理解, 根据图表15个同学步行来学校. 题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(2)这是细节理解, 根据图表10个同学乘公交来学校. 题目叙述不正确. 故答案为: 错误.

(3)这是细节理解, 根据图表10个同学骑自行车来学校. 题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(4)这是细节理解, 根据图表没有人乘轿车来学校. 题目叙述正确. 故答案为: 正确.

(5)这是计算题, 根据图表15+10+5+10=40,是40名学生. 题目叙述正确. 故答案为: 正确.

【点评】这是考查阅读能力的题目. 首先要读懂表格, 这是关键.

文档

外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析

外研版小学五年级上册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读下面的短文,判断对错。用“正确”或“错误”表示(B)   Mr.Joneswasangrywithhiswife,andhiswifewasangrywithhim,too.Forthreedaystheydidnotspeaktoeachother.OneeveningMr.Joneswasverytired,sohewenttobedveryearly.OfcoursehedidnotsayanythingtoM
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top