最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

湖南沙市2021年中考英语真题试卷

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-01 09:46:42
文档

湖南沙市2021年中考英语真题试卷

湖南沙市2021年中考英语真题试卷阅卷人一、阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)(共15题;共30分)得分阅读理解HotelWorkersWantedIsabellaHotelisatophotelinthecenterofQueensland.We'relookingforexperiencedwaitersandwaitresses.Youareexpectedtoworkfrom7a.m.to3p.m.Youshould>behealthy>bewell-dressed>b
推荐度:
导读湖南沙市2021年中考英语真题试卷阅卷人一、阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)(共15题;共30分)得分阅读理解HotelWorkersWantedIsabellaHotelisatophotelinthecenterofQueensland.We'relookingforexperiencedwaitersandwaitresses.Youareexpectedtoworkfrom7a.m.to3p.m.Youshould>behealthy>bewell-dressed>b
湖南沙市2021年中考英语真题试卷

阅卷人一、阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)(共15题;共30分)
得分
阅读理解

Hotel Workers Wanted

Isabella Hotel is a top hotel in the center of   Queensland. We're looking for experienced waiters and waitresses. You are   expected to work from 7 a.m. to 3 p.m.

You should

>be healthy

>be well-dressed

>be reliable (值得信赖的)

If you join us, you will get

>$ 400 every week

>all meals for free

>a separate room

>one free day every week

If you are interested in this job, you can write   tojobhunt@scottoday.com.
1.(2分)How long should the workers at Isabella Hotel work in a day?  

A.For three hours. B.For seven hours. C.For eight hours.

2.(2分)What will Isabella Hotel provide for the workers?  

A.400 dollars a month.

B.Two free days a week.

C.All meals for free.

阅读理解

When we talk about the UK, what will you think of? Big Ben, Downing Street and Tower Bridge are always our hot topics (话题). But there are many other facts about the UK. Come and see!

The   most popular museum is the British Museum in London. Over six million people   visit it every year. It is open from 10:00 a. m. to 5:00 p. m. But on Friday,   the closing time is 8:30 p. m.
The   River Severn starts in Wales and flows (^L) through western England. Ifs well   known for the Severn Bore — a tall   wave (波浪)of water that regularly—flows up the river from the sea.

Hungry?   Beef and chicken are tasty, fruit and vegetables are healthy, and sandwiches   are simple. Short of money? The cheapest food is fish and chips (炸鱼薯条). And it's delicious.

3.(2分)When can we visit the British Museum?  

A.At 9:00 a. m. , Monday.

B.At 10:30 a. m. , Tuesday.

C.At 9:30 p. m. , Friday.

4.(2分)What is the River Severn famous for?  

A.Its tall wave of water.

B.Its beautiful riverbank.

C.Its deep river bed.

5.(2分)The reading material (材料)above is most probably_______________.   

A.a business plan B.a travel guide C.a science report

阅读理解

From an early age, we were taught that if we wanted to be successful, we had to study hard and get good results at school. In fact, good students may just end up doing jobs they don't like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that?

In some parents' eyes, school grades matter most for their kids. In reality, there are many things to consider besides the school subjects, for example, how to be a happy person, what to do to keep healthy, and how to get along well with others. That is to say, school is not just enough if you want to have a great life. 

Doing well in school is different from doing well in life. Studies show that people who failed at school may not end up failing in life. You may have already known that some famous people, like Thomas Edison and Steve Jobs, didn't do very well at school or even failed to finish school. In fact, there are a lot more than just the big shots who are successful in life without finishing school. They seize (抓住) every chance to learn and finally make it to the top. 

Life is really a long lesson, so long that you can't define (界定) a person's success by just one

section (部分) of it. If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don't take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents (天赋). That's how you can live a happy and successful life. 

6.(2分)What's the writer's main purpose of writing Paragraph (段落) One?  

A.To introduce a topic.

B.To give examples.

C.To provide a solution.

7.(2分)In some parents' eyes, what's the most important for their kids based on Paragraph Two?  

A.Being happy. B.Staying healthy. C.Getting good grades.

8.(2分)What does the underlined expression "big shots" in the third paragraph mean?   

A.好学生 B.神手 C.大人物

9.(2分)According to the passage, which sentence may agree with the writer's idea?  

A.It takes money to be successful.

B.School grades aren't everything.

C.Successful people never finish school.

10.(2分)What can we infer (推断) from the text?  

A.Old habits die hard.

B.Learning is a lifelong journey.

C.Good grades always promise a successful life.

阅读理解

Martin Strel is a swimmer, / best known for swimming the world's big rivers. He was born in 1954. He taught himself to swim when he was six and became a professional (职业的) swimmer in 1978. Martin holds Guinness World Records for swimming the Danube River, the Mississippi River, the Yangtze River and the Amazon River. 

Of all his achievements, the greatest is his Amazon River swim. The Amazon is known as the largest and most dangerous river in the world. Several swimmers had tried to swim it, but all failed. Martin decided to go all out and make history. He wanted to show the world that people could achieve their dreams with hard work and perseverance (毅力). On April 7th, 2007, Martin Strel completed his Amazon River all the way from Atalaya (Peru) to the Atlantic Ocean at Belem (Brazil). He struggled (奋战)with the river for 66 days and swam 3, 274 miles in total. He became a worldwide hero. 

Many people still cannot believe what he has done so far, so that is why they sometimes describe him as "Fishman", "Human Fish" or even "the Craziest Man in the World". 

In 2009, American filmmakers produced a documentary (纪录片) called Big River Man. And the book, The Man Who Swam the Amazon, has been sold in many countries. It tells us an inspirational story of perseverance and hard work, which has encouraged many people. 

Martin doesn't swim for money. Instead, he swims to teach people about the importance of keeping water clean. 

Martin has always been looking for the challenges (挑战)of the impossible. What is his next?

11.(2分)How did Martin learn to swim when he was little?  

A.By watching his partners.

B.By learning from a coach.

C.By teaching himself.

12.(2分)What is Martin's greatest achievement so far?  

A.Swimming the Yangtze River.

B.Swimming the Amazon River.

C.Swimming the Mississippi River.

13.(2分)What does the underlined word "'inspirational" mean in Paragraph Five?  

A.鼓舞人心的 B.心灰意冷的 C.栩栩如生的

14.(2分)According to the text, which is the purpose of Martin swimming the big rivers?  

A.To make a lot of money for a good living.

B.To teach people the importance of keeping water clean.

C.To produce exciting documentaries and best-selling books.

15.(2分)What can be the best title (标题) of the text?  

A.Swim for Fun

B.Challenge the Impossible

C.Fight for Jobs

阅卷人二、根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。(共5题;每小题2分,满分10分)(共5题;共10分)
得分
(10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。

Living with Less

These days, it seems that many people are trying to live more with less. They throw away all the less-used things, or some things that are not necessary. They are discovering the pleasure of spending their time and money on the things that matter most.  16.      .

♦ More free time

The more things you own,  17.      . Just keep the things you use or enjoy. You'll be surprised at how much time you'll have to do what you really want to do. Care for fewer things, and spend more time with friends and family.

♦ Money saved

As you stop buying things you don't need, your finances (经济状况) will be better.  18.      . Learn to reward (奖励)yourself with rich experiences.

♦ Changed values

 19.      . You will realize that things don't bring lasting happiness. True happiness comes from making memories (回忆) with loved ones.

Living simply lowers your stress (压力), betters your health and allows you to find out what's important. Try to discover the peace and happiness this way of living can bring. Don't wait for a holiday to start living simply. Start today,  20.      .

A. and you will find that less is more

B. Here are some advantages of living simply

C. Once you break the habit, your values will change

D. the more time you will spend keeping them in order

E. You can save some money and take a special trip instead

阅卷人三、任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)(共5题;共10分)
得分
阅读下面的短文,根据短文内容回答问题。

As an exchange student, I studied in France for two years. The first time I took a class in the chemistry lab, I was surprised to find that students were fully "armed". Everyone was wearing goggles (护目镜) and gloves. Safety comes first for science lab class. 

My chemistry teacher Mrs. Louise usually gave us the instruction paper the night before the lab class and let us read it. During the class, she first went over the steps and then put us into groups of two to do the experiments (实验). What was special was that for every lab class, Mrs. Louise changed everyone^ lab partner to make them work with different classmates. 

The class was often filled with laughter and screams (尖叫). We once tried to bum the chemicals and watch the colors of the flames(火焰). Different chemicals produced different colors of flames, including bright orange and dark green. Many students in my class were surprised. "Wow! That's so beautiful!" they screamed. Then they excitedly took pictures, posted them online and sent them to their friends. Mrs. Louise didn't get angry with us at all for our "noises". She herself even took photos with us!

After finishing an experiment, we had to write a lab report. If we had a big mistake in the experiment, we needed. to analyze (分析) why it happened and what we should do to avoid it next time. The lab reports were very important. They made up around 25% of our term grade. 

21.(2分)How did the writer feel when he first took the chemistry class in the lab?

22.(2分)Why did Mrs. Louise change everyone's lab partner in every lab class?

23.(2分)Was Mrs. Louise angry with the students for their "noises"?

24.(2分)What did the students have to do after finishing an experiment?

25.(2分)What do you think of Mrs. Louise's lab class?

阅卷人四、完形填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)(共10题;共15分)
得分
(15分)阅读下面短文, 从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项。

I looked at the words on the page. I knew how to say them, but my    26.    wouldn't work It was my first class in this new school, so nobody here knew me. My teacher just asked me to read some text out loud. The whole class was waiting for me    27.   . I could even hear my heartbeats. 

I just sat there. Seconds passed. Some students started to    28.   . "What's wrong with her?" one boy said. "Maybe she can't read at all!" said another student. 

"Just open your mouth and speak!" I told myself. I tried to get the words out. But the first was always the    29.   . The teacher was waiting. More of my classmates were making fun of me. I wanted to hide under my desk. I soon felt tears(眼泪) running down. . . 

I often faced situations like this during my grade school.    30.   ? I had a stuttering (结巴) problem. Because of this, I often felt embarrassed (尴尬的)at school. 

Thankfully, I met a great teacher, Mrs. Brown. She never    31.    me when I was trying to talk. She helped me to relax when I was speaking, and would always wait    32.    for me to finish my sentences. 

Mrs. Brown offered me the most encouragement. She always let me know that my stuttering problem didn't mean I wasn't smart. She said, "Your brain is moving too fast, and your mouth just can't keep up!" Those simple words made me feel    33.    and encouraged. 

Great changes happened to me. When I entered high school, I almost    34.    stuttering. In college, I had no trouble at all. As a child, I never imagined that I would become a    35.    just like Mrs. Brown, passing love and care on to my students. 

26.A.eyes B.hands C.mouth

27.A.noisily B.silently C.proudly

28.A.suggest B.encourage C.laugh

29.A.hardest B.easiest C.funniest

30.A.What B.Why C.Where

31.A.praised B.rushed C.comforted

32.A.sadly B.angrily C.patiently

33.A.loved B.hated C.refused

34.A.started B.stopped C.doubled

35.A.student B.manager C.teacher

阅卷人五、语法填空(共10小题;每小题1分,满分10分)(共10题;共10分)
得分
(10分)阅读下面短文,在空白处填入,1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Henry is  36.       American businessman. One day, when he was sailing (航行) on a boat near San Francisco, he was carried out into the sea by a strong wind.  37.          (luck), he was discovered and picked up by a London-bound( 开往伦敦的) ship. So he  38.       (land) in London by accident. Alone and  39.       (hunger), he walked on the streets of the city. Unexpectedly, he  40.             (call) into a big house. There two rich 41.           (brother), Oliver and Roderick, gave him a letter and told  42.      (he) not to open it until two o'clock of the day. Henry didn't know it was a million-pound (百万英镑) bank note. He left the big house and went into a cheap restaurant to get something to eat. Everyone was impolite and impatient to him. Why?  43.         he was in rags (衣衫褴褛) and looked dirty. Then,  44.       everyone's surprise, he handed the owner a million-pound bank note to pay for the meal. On seeing the note, all the people in the restaurant became friendly and tried their best  45.            (please) Henry. Don't you think it's the most unbelievable story in the world?

阅卷人六、阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。(共5小题;每小题2分,满分10分)(共5题;共10分)
得分
(10分)阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文。

Yangge is a kind of traditional Chinese folk (民间的) dance. The performers (表演者) dance to music with handkerchiefs (手帕)or fans in their hands. It's a very popular festival activity in north China.  46.                                        

Yangge may have different forms from place to place, but all of them express happiness.很多人非常喜欢秧歌。 47.                                                     Most dancers are young men and young women. Some are even old ladies. Almost every village in northern Shaanxi Province has yangge teams. They begin to prepare yangge even a month before the Chinese New Year.  48.                                                During the Spring Festival, the yangge teams pay New Year's calls from house to house.

They wish people a happy New Year by dancing yangge in the streets. 49.                                          Some young men often play the drums, and the performers wave red silk bands ( 挥舞红绸带). People set off firecrackers (鞭炮) to welcome the dancers.他们邀请表演者品尝自制食物。 50.                                                                                                                                                                                                                 The sounds of songs, drums and firecrackers form an air of festivity in the village.

Nowadays, yangge has spread into city parks, streets and squares, and it has developed into a kind of popular exercise for city people.

阅卷人七、写作(满分15分)(共1题;共15分)
得分
51.(15分)最近,你班召开了一次以"What Are Good Parents Like?"为主题的班会。请你综合以下同学的观点,并发表你自己的看法,写一篇短文,向学校校刊投稿。

要求:

1))80 词左右(标题和开头已给出, 不计入总词数);

2)文中不得出现真实人名和校名。

SamSam Good parents are understanding. They never push us   too hard when we get poor grades.
My parents are supportive. They always bring out the   best in me.

Bob

Amy

Good parents are like stars in the sky. Sometimes we   can't see them, but they are always there.
   
What Are Good Parents Like?

Recently we have had a lively discussion about what good parents are like. Different students have different ideas.

答案解析部分

【答案】1.C

2.C

【解析】【分析】文章大意:短文讲了招聘酒店员工,详细地介绍了工作时间、要求和报酬等。

【点评】考查阅读理解。在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真观察选项,仔细推敲,确定最佳答案。

1.细节推理题。根据You are expected to work from 7 am to 3 pm. 您的工作时间是早上7点到下午3点。可知伊莎贝拉酒店的工人一天应该工作8个小时。故答案为C。

2.细节理解题。根据all meals for free,所有膳食免费。可知伊莎贝拉酒店将为员工提供免费用餐。故答案为C。

【答案】3.B

4.A

5.B

【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍了英国的一些著名景点以及好吃的一些食物。

【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。

3.推理判断题。根据  It is open from 10:00 a.m. to 5:00 p.m. But on Friday, the closing time is 8:30 p. m. 可知开放时间为上午10:00到下午5:00,但在星期五,关闭时间是晚上8:30。因此可知我们星期二上午10:30可以参观大英博物馆。故答案为B。

4.细节理解题。根据It's well known for the Severn Bore-atall wave(波浪)of water that regularly(定期地) flows up the river from the sea可知它以塞文孔闻名一有规律地定期地从海上向河上游流动的高高的波浪。故答案为A。

5.推理判断题。通读全文,尤其是根据 When we talk about the UK, what will you think of? Big Ben, Downing Street and Tower Bridge are always our hot topics (话题). But there are many other facts about the UK. Come and see! 当我们谈论英国时,你会想到什么?大本钟、唐宁街和塔桥一直是我们的热门话题。但是关于英国还有很多其他的事实,来看看吧!同时结合下文可知,本文主要介绍了英国的一些著名景点以及好吃的一些食物。因此可知这则材料最易可能来自于一本旅游指南。故答案为B。

【答案】6.A

7.C

8.C

9.B

10.B

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲述了作者认为学习成绩不能代表一切,学习应该是一生的旅程。

【点评】考查阅读理解。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破。掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。

6.段落大意题。根据第一段 From an early age, we were taught that if we wanted to be successful, we had to study hard and get good results at school. In fact, good students may just end up doing jobs they don't like, and some even lead an unhappy life. Why is it like that? 我们从小就被教导,要想成功,就必须努力学习,在学校取得好成绩,事实上,好学生可能只会做自己不喜欢的工作,有的甚至过着不快乐的生活,为什么会这样?可知作者写第一段的目的介绍一个话题。故答案为A。

7.细节理解题。根据 In some parents' eyes, school grades matter most for their kids.  可知在一些家长看来,学习成绩对孩子来说是最重要的。故答案为C。

8.短语猜测题。根据  In fact, there are a lot more than just the big shots who are successful in life without finishing school.  可知事实上,有很多不仅仅是人在没有完成学业的情况下成功。根据前后文含义以及结合选项可知big shots意为"大人物”。故答案为C。

9.推理判断题。 If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don't take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents (天赋). That's how you can live a happy and successful life. 可知如果你已经完成学业,继续学习,因为你在学校学到的东西永远不足以让你过上满意的生活。如果你还在学习,不管你在学校的成绩是好是坏,只要你用心去做,就不要把你的学业成绩看得太重。继续学习,充分利用你最大的天赋。这样你才能过上幸福成功的生活。因此可知作者的观点是学校成绩不是一切。故答案为B。

10.推理判断题。根据  If you have already finished school, keep learning because what you have learned at school will never be enough to live a satisfying life. If you are still studying, whether you are good or bad at school, don't take your school results too seriously as long as you have put your heart into it. Keep learning to make the most of your talents (天赋). That's how you can live a happy and successful life. 可知如果你已经完成学业,继续学习,因为你在学校学到的东西永远不足以让你过上满意的生活。如果你还在学习,不管你在学校的成绩是好是坏,只要你用心去做,就不要把你的学业成绩看得太重。继续学习,充分利用你最大的天赋。这样你才能过上幸福成功的生活。因此可知我们能推断出学习是一生的旅程。故答案为B。

【答案】11.C

12.B

13.A

14.B

15.B

【解析】【分析】文章大意:本文主要讲了游泳爱好者马丁斯特雷尔的故事。

【点评】考查阅读理解。通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。

11.细节理解题。根据第一段He taught himself to swim when he was six.可知六岁的时候,他自己学游泳,故答案为C。

12.细节理解题。根据第二段 Of all his achievements, the greatest is his Amazon River swim.可知 在他所有的成就中,最伟大的是他的亚马孙河游泳。 故答案为B。

13.词义猜测题。根据第五段 It tells us an inspirational story of perseverance and hard work, which has encouraged many people. 可知这个有关毅力和努力的故事鼓励了很多年轻人,因此判断这个故事是鼓舞人心的,因此猜测划线单词的含义为鼓舞人心的,故答案为A。

14.细节理解题。根据第六段 Martin doesn't swim for money. Instead, he swims to teach people about the importance of keeping water clean. 可知马丁游泳不是为了钱。相反,他游泳是为了告诉人们保持水清洁的重要性,故答案为B。

15.文章标题题。根据最后一段Martin has always been looking for the challenges (挑战)of the impossible.  马丁总是在搜寻不可能的挑战,可知本文主要讲了马丁参与各种游泳挑战的故事,因此判断本文最好的标题为挑战不可能,故答案为B。

【答案】16.B;17.D;18.E;19.C;20.A

【解析】【分析】文章大意:短文讲了把时间和金钱花在最重要的事情上的乐趣。详细地介绍了一些方法和建议。

【点评】考查任务型阅读:做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。

16.细节推理题。根据前句These days, it seems that many people are trying to live more with less如今,似乎很多人都试图用更少的钱过上更多的生活。可知说的是生活,结合选项,应说这里有一些简单生活的好处。故答案为B。

17.细节理解题。根据前句 The more things you own ,可知说的是你拥有更多空闲的时间,结合选项以及结构the more…,the more…,可知D项合适,应说你拥有的东西越多,你就越需要花更多的时间来保持它们的整齐。故答案为D。

18.细节理解题。根据前句"Money saved"可知说的是省钱,结合选项,应说你可以省点钱,来一次特别的旅行。故答案为E。

19.细节理解题。根据前句"Changed values"可知说的是价值观的改变,结合选项,应说一旦你打破了习惯,你的价值观就会改变。故答案为C。

20.细节理解题。根据前句Start today,可知说的是现在开始,结合选项,应说从今天开始,你会发现少即是多。故答案为A。

【答案】21.He was surprised. 

22.Because she wanted to make the students work with different classmates.  

23.No. /No, She wasn't. 

24.They had to write a lab report. 

25. (It's) special and interesting/surprising/educational. (最好答2点) 

【解析】【分析】文章大意:文章讲了作者作为交换生,在法国学习了两年,第一次上化学实验室课时的感觉是惊讶的。他发现学生们全副武装,每个人都戴着护目镜,还有手套。科学实验课安全第一。课堂上经常充满欢笑和尖叫。露易丝太太对学生的“噪音”一点也不生气。她自己甚至还和学生合影呢!

【点评】考查任务型阅读。阅读表达题往往从不同的角度命题,既考查学生的阅读理解能力,也考查他们的英语表达能力和概括能力,另外,对回答的拼写、语法的正确性的也有较高的要求。

21.细节理解题。根据  The first time I took a class in the chemistry lab, I was surprised to find that students were fully "armed". Everyone was wearing goggles (护目镜) and gloves.Safety comes first for science lab class. 可知,第一次在化学实验室上课时,我惊讶地发现学生们全副武装。所以作者第一次在实验室上化学课时是感到吃惊的。故答案为He was surprised.

22.细节理解题。根据 What was special was that for every lab class, Mrs. Louise changed everyone lab partner to make them work with different classmates. 可知,特别的是,每上一堂实验课,露易丝夫人都会更换每个人的实验搭档,让他们和不同的同学一起工作。所以露易丝太太在每个实验班都换了每个人的实验搭档,是为了让他们和不同的同学一起工作。故答案为 Because she wanted to make the students work with different classmates.

23.细节理解题。根据  Mrs. Louise didn't get angry with us at all for our "noises". She herself even took photos with us! 可知,露易丝太太对我们的噪音一点也不生气。她自己甚至还和我们合影呢!故答案为No, she wasn't.

24.细节理解题。根据 After finishing an experiment, we had to write a lab report.  可知,做完一个实验后,我们要写一份实验报告。故答案为They have to write a lab report.

25.推理表达题。根据 The class was often filled with laughter and screams (尖叫). We once tried to bum the chemicals and watch the colors of the flames(火焰). Different chemicals produced different colors of flames, including bright orange and dark green. Many students in my class were surprised. "Wow! That's so beautiful!" they screamed. Then they excitedly took pictures, posted them online and sent them to their friends. Mrs. Louise didn't get angry with us at all for our "noises". She herself even took photos with us! 可知,课堂上经常充满欢笑和尖叫。我们曾经试着燃烧化学物质,观察火焰的颜色。不同的化学物质产生不同颜色的火焰,包括亮橙色和深绿色。我们班的许多学生都很惊讶。"哇!太美了!!"他们尖叫着,然后兴奋地拍照,发到网上,寄给他们的朋友们。露易丝太太对我们的"噪音"一点也不生气。她自己甚至还和我们合影呢!所以我觉得路易斯太太的实验课很活跃、有趣。故答案为I think Mrs.Lewis's experiment class is very lively and interesting.

【答案】26.C;27.B;28.C;29.A;30.B;31.B;32.C;33.A;34.B;35.C

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了作者从小说话结巴,在Brown老师的鼓励下,克服这个困难,并且最终成为老师的故事。

【点评】考查完形填空。根据所给的短文对意思有所了解,然后根据短文的大体意思,选择每个符合题意的答案,使短文更通顺。

26.句意: 我知道怎么说,但我的嘴不工作。 A 眼睛,B 手,C 嘴,根据上句 knew how to say them知道怎么说,但是应该是嘴不工作,故答案是C。

27.句意: 全班同学都在默默地等我A 嘈杂地,B 沉默地,C 自豪地,根据下句 I could even hear my heart beats. 能听见我的心跳声,应该是大家都在静静地等我,故答案是B。

28.句意: 一些学生开始笑了。 A 建议,B 鼓励,C 嘲笑,根据下文Maybe she can't read at all!" said another student.可知大家开始嘲笑我,故答案是C。

29.句意:但是第一次总是最难的。A 难的,B 最容易的,C 最有趣的,根据But the frst was always the和语境,应该是开头是最难的,故答案是A。

30.句意: 为什么呢?我有口吃(结巴)问题。 A 什么,B 为什么,C 哪儿,根据下文I had a stuttering(结巴) problem解释了自己是结巴,应该是问为什么,故答案是B。

31.句意: 我想说话时,她从不催我。 A 表扬,B 催促,C 安慰,根据下句when I was trying to talk当我想说话的时候。应该是她从不催促我,故答案是B。

32.句意: 她在我说话的时候帮我放松,会一直耐心等我把话说完。 A 伤心地,B 生气地,C 耐心地,根据上文她从不催促我,可知是耐心地等待,故答案是C。

33.句意:那些简单的话让我感到被爱和鼓励。 A 爱,B 讨厌,C 拒绝,根据上句Your brain is moving too fast,and your mouth just can't keep up.你的大脑动作太快,嘴巴跟不上,对于老师表扬,作者肯定很喜欢,故答案是 A。

34.句意: 当我进入高中时,我几乎停止口吃 。A 开始,B 停止,C 怀疑,根据下句 . In college, I had no trouble at all.  大学一点问题也没有了,可知停止了结巴,故答案是B。

35.句意: 小时候,我从未想过自己会像布朗夫人一样成为一名教师,把爱和关怀传递给学生。 A 学生,B 经理,C老师,根据后面passing love and care on to my students可知成为了老师,故答案是C。

【答案】36.an;37.Luckily;38.landed;39.hungry;40.was called;41.brothers;42.him;43.Because;44.to;45.to please

【解析】【分析】短文讲述了一张百万英镑的故事。

【点评】考查语法填空。语法填空题要根据上下文语境,运用语法和词汇知识反复推敲以求得解答。作答时需要注意词形的变换本篇中还需注意句首的单词首字母应大写等规范问题。

36.句意:Henry是一个美国商人。根据businessman,可数名词单数形式,前面需要用不定冠词,表"一个、一位"概念,American是元音音素开头的单词,因此用an,故答案为an。

37.句意:幸运的是,他被一艘开往伦敦的船发现并接走了。 luck,幸运,名词,上文提到他被大风刮到大海里,设空后下文表述他被发现并被接走,因此设空处表"幸运地",且修饰全句,因此应用其副词形式,还要注意句首的单词首字母应大写。故答案为Luckily。

38.句意:所以他偶然在伦敦着陆了。叙述过去的事情,应用一般过去时,land,着陆,动词,过去式为landed,故答案为landed。

39.句意:他独自一人,饿着肚子走在城市的街道上。根据and,表并列,与alone 并列的应该为形容词, hunger的形容词为hungry,饥饿的,形容词短语作状语,相当于副词的作用,故答案为hungry。

40.句意:出乎意料的是,他被叫进了一所大房子。主语he和谓语 call(叫、喊)之间是被动关系,他被叫,文章的时态为一般过去时,因此设空处应用一般过去时态的被动语态,主语是he,be动词用was,call-called,故答案为was called。

41.句意:那里有两个富有的兄弟,奥利弗和罗德里克。brother,兄弟,可数名词,根据two,可知用复数形式,brothers,故答案为brothers。

42.句意: 给了他一封信,并告诉他不要打开它,直到一天的两点钟。 根据语境,这里指告诉他不要打开信;动词后应用人称代词的宾格形式,这里指代主人公Henry,因此表示男性的他,用him,故答案为him。

43.句意:因为他衣服褴褛,看起来很脏。这里回答上句的why,应用because,因为,回答原因;主语句首的单词首字母应大写,故答案为Because。

44.句意: 然后,出乎所有人的意料,他递给店主一张100万英镑的钞票来支付饭钱。固定短语, to one's surprise,表令人吃惊地是,故答案为to。

45.句意: 餐馆里的所有人都变得友好起来,并尽力讨好亨利。固定搭配,try one's best to do sth,表尽某人最大努力去做某事;设空处应用to do不定式表目的。故答案为to please。

【答案】46.它在中国北方是一个非常流行的节日活动。;47.Many/A lot of/Lots of people like Yangge very much.;48.甚至在中国新年前一个月, 他们就开始准备秧歌了。;49.他们通过在街上跳秧歌来祝福人们新年快乐。;50.They invite performers to taste/try the food made by themselves. /They invite performers to taste/try the food which/that is made by themselves. /They invite performers to taste/try self-made/home made food.

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了一种传统的中国民间舞蹈——秧歌。

【点评】考查翻译。本篇主要侧重英译汉和汉译英题型,翻译时应结合句式结构、固定搭配、谓语动词的单复数形式等知识进行作答。

46.根据句式,题干表语"a very popular festival activity"译为一种非常受欢迎的节日活动,地点状in north China译为中国北方。故答案为这是中国北方一种非常受欢迎的节日活动。

47.根据句式,题干主语"很多人"可译为many/a lot of/lots of people,非常喜欢作谓语,即like..very much"。故答案为Many/A lot of/Lots of people like yangge very much.

48.根据句式,题干谓语是begin to do sth结构,表开始做某事,begin to prepare yangge译为开始准备秧歌,时间状语a month before the Chinese New Year,译为在春节前一个月,副词even加强语气,译为甚至。故答案为他们甚至在春节前一个月就开始准备秧歌。

49.根据句式,题干谓语是固定搭配,wish sb sth,表祝愿某人有某事物,wish peoplea happy New Year译为祝福人们新年快乐,题干by doing sth结构作方式状语,表通过做某事,by dancing yangge译为通过扭秧歌。故答案为他们通过在大街上扭秧歌,祝福人们新年快乐。

50.根据句式,谓语邀请某人做某事应用invite sb to do sth结构,邀请表演者品尝译为invite performers to taste/try,自制食物可以有多种表达:homemade/self-made food(其中homemade和self-made是形容词作定语,the food made by themselves(其中made by themselves是V-ed过去分词短语作后置定语,the food which/that is made by themselves,其中which/that is made by

themselves是定语从句。故答案为 They invite performers to taste/try the food made by themselves. /They invite performers to taste/try the food which/that is made by themselves. /They invite performers to taste/try self-made/home made food.

51.【答案】暂未更新 

【解析】【分析】  这是一篇命题型的文章,点明写作的题材, 80词左右 ,再根据提示内容可知本文要运用过一般现在时态,最近,你班召开了一次以"What Are Good Parents Like?"为主题的班会。请你综合以下同学的观点,并发表你自己的看法,写一篇短文,向学校校刊投稿。人称为第一人称,注意固定句型、固定短语、连词的使用以及主谓一致,写作中注意过渡句的使用要符合逻辑。

【点评】考查书面表达。本文内容切题,意思连贯,表达清楚,完整。时态、固定搭配运用得体,准确,使文章更加流畅,自然。常用短语:bring out使显现;in one's opinion在某人看来;as well as和......一样;be willing todosth.愿意做某事;Recently we have had a lively discussion about what good parents are like. what引导的宾语从句的运用,Sometimes we can't see them, but they are always there.but引导的转折句。运用得体,准确,使文章更加流畅,自然。

文档

湖南沙市2021年中考英语真题试卷

湖南沙市2021年中考英语真题试卷阅卷人一、阅读理解(共15小题;每小题2分,满分30分)(共15题;共30分)得分阅读理解HotelWorkersWantedIsabellaHotelisatophotelinthecenterofQueensland.We'relookingforexperiencedwaitersandwaitresses.Youareexpectedtoworkfrom7a.m.to3p.m.Youshould>behealthy>bewell-dressed>b
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top