最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2021年英语中考10-阅读理解-计算题(解析版)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-01 09:49:10
文档

2021年英语中考10-阅读理解-计算题(解析版)

学霸笔记阅读理解——词义猜测篇1.【2020•山东东营市】Onceuponatimetherelivedagreatstorytellerwhosestoriesgavebothchildrenandadultsalotofpleasureandenjoyment.Hetoldastoryaboutanemperorwholovednewclothesandaboutatinygirlwhowasnotallerthanaperson’sthumb(拇指).Thatstoryteller'sn
推荐度:
导读学霸笔记阅读理解——词义猜测篇1.【2020•山东东营市】Onceuponatimetherelivedagreatstorytellerwhosestoriesgavebothchildrenandadultsalotofpleasureandenjoyment.Hetoldastoryaboutanemperorwholovednewclothesandaboutatinygirlwhowasnotallerthanaperson’sthumb(拇指).Thatstoryteller'sn
学霸笔记阅读理解——词义猜测篇

1.【2020 •山东东营市】Once upon a time there lived a great storyteller whose stories gave both children and adults a lot of pleasure and enjoyment. He told a story about an emperor who loved new clothes and about a tiny girl who was no taller than a person’s thumb (拇指). 

That storyteller's name was Hans Christian Andersen. He was born in Denmark. He wrote more than 150 stories, which are told in many countries. He became the first author to write and publish his own fairy tales. Andersen grew up poor. His father was a shoemaker, and his mother could hardly read. Andersen once said, “Most of what I have written is a reflection of myself.” His fairy tale, The Ugly Duckling, about a duckling that is laughed by other animals until it grows up to be a swan (天鹅), was written according to his own experience as a child. His other famous fairy tales include The Little Match Girl, The Daughter of the Sea and The Snow Queen. 

Andersen’s fans celebrated the anniversary (周年纪念日) of his 200th birthday in 2005. People are told his fairy tales in many countries. They organized different kinds of celebrations to remind people ofAndersen and Andersen’s fairy tales. 

In Denmark, 15-foot-tall puppets(木偶)danced in mid-air every night from May until September. In Singapore, the post office published a series (系列) of Andersen stamps. And in Egypt, the library in Alexandria showed Andersen's books, which were translated into 150 languages! In New York City’s Central Park, storyteller Ellen Shapiro told The Real Princess to a crowd of children. 

“Andersen's stories have everything,” Shapiro told the reporter. “They are funny and sad and enjoyable. I never get tired of them. ”

Storytellers such as Shapiro love continuing Andersen’s tradition. Shapiro doesn’t memorize her favorite stories, however. Instead, she learns what happens at the beginning, middle, and end. She changes the words of a story to fit the listeners. So no two tellings of a story are exactly alike.

32. Which statement about Andersen’s 200th birthday anniversary celebrations is TRUE?

A. In Denmark, puppets danced every night for half a year.

B. In Singapore, the post office published a series of Andersen stamps.

C. In Egypt, Andersen's fans translated his books into 150 languages.

D. In the US, Ellen Shapiro told “The Ugly Duckling” to a crowd of children.

33. How many Andersen’s fairy tales are mentioned in this passage?

A. 5    B. 7    C. 15    D. 150

34. What can we know about Shapiro from the passage?

A. She doesn’t like following Andersen’s tradition.

B. She organized Andersen’s 200th birthday anniversary celebrations.

C. She never tells the same story in exactly the same way.

D. She is used to reading Anderson’s stories to her listeners.

35. According to the passage, we can know that________.

A. All of Andersen’s fairy tales reflect his own life.

B. Andersen’s fairy tales can bring people a lot of pain and pleasure.

C. Andersen’s fairy tales are only loved by children in 150 countries.

D. Andersen’s fairy tales are funny and sad and enjoyable.

【32题详解】

细节理解题。根据“In Denmark, 15-foot-tall …from May until September”可知,在丹麦,他们的庆祝方式是每晚都有15英尺高的木偶在半空中表演,从5月到9月,没有半年,A错误;根据“In Singapore… Andersen stamps”可知,在新加坡,邮局印发一系列的安徒生邮票,B正确;根据“And in Egypt,… translated into 150 languages ”可知,在埃及,亚历山大的图书馆展示了安徒生的书籍,那些书被翻译成150种语言,并不是埃及的安徒生粉丝翻译的,C错误;根据“In New York City’s … The Real Princess to a crowd of children.”可知,在纽约公园,爱伦·夏皮罗给孩子们讲的是《豌豆公主》,而不是《丑小鸭》,D错误。故选B。

【33题详解】

细节理解题。根据全文,“ He told a story… than a person’s thumb (拇指)”“The Ugly Duckling”,“The Little Match Girl…The Snow Queen.”以及“The Real Princess”可知,本文提及《皇帝的新装》、《拇指姑娘》、《丑小鸭》、《卖火柴的小女孩》、《海的女儿》、《白雪皇后》以及《豌豆公主》一共七个故事。故选B。

【34题详解】

细节理解题。根据最后一段“She changes the words … a story are exactly alike.”可知,她改变了故事里的一些语句,来适应不同的听众,没有哪两个故事的叙述是完全一样的,所以她从来不用相同的方式讲述完全相同的故事。故选C。

【35题详解】

细节理解题。根据“They are funny and sad and enjoyable”可知,安徒生童话充满了趣味。悲伤和愉悦的。故选D

2.【2020 •山东日照】

Kids' Summer Jobs

Camp Counselor (辅导员)

We are looking for people to join us as a camp counselor at Cuya Outdoor School. We connect children to science through nature. Our camp counselors are energetic and supportive, and more importantly, caring team members. This is an eight-hour everyday job in the ten-day-long program during the summer.

Hours: 9:00 a.m. ~5:00 p.m.Pay: $10 per hour

LEGO Engineering Instructor

Do you enjoy taking things apart and then putting them back together? If so, then this may be your dream job! We are looking for smart and creative LEGO engineering instructors.

Hours: 2:00 p.m.~5:00 p.m. Pay: $15 per hour

Teacher's Aide (助手)

We are looking for part-time teacher's aides for our Inspire Kids Pre-school in Newburgh. Teacher's aides need to prepare materials, help children finish activities and create a safe environment.

Hours: 8:00 a.m.~11:00 a.m.Pay: $100 per week

Summer Care Giver

I'm looking for someone careful and patient to watch my kids when I'm working from 11:00 a. m. to 3:00 p.m. I have a 7-year-old daughter, and a 5-year-old son. I am also asking you to prepare snacks and clean up the rooms.

Pay: $150 per week
26. How much can a camp counselor make in total?

A. $10.    B. $100.    C. $150.    D. $800.

【26题详解】

推理判断题。根据“This is an eight-hour everyday job in the ten-day-long program during the summer.”和“ Pay: $10 per hour”可知,夏令营辅导员,每小时10美元,每天工作8小时,一共10天,因此可以挣10×8×10=800美元,故选D。

3.【2020 •天津市】Dear Nicole,

How are you? Do you enjoy your summer holiday? I’m sure you do.

It’s been two weeks since I returned to New Zealand, but I’m still thinking of the exciting city life in Hong Kong. In New Zealand, life is totally different. I miss the delicious sweet soup so much.

The weather has been bad these days. Yesterday I got a cold and didn’t go to school today. I hate taking medicine but I have to take it. I must get well soon because I will have tests on science and geography next week. I must prepare for the tests this time so that I won’t fail again.

I remember that you like our local hand cream (护手霜), but it is quite expensive in Hong Kong. I bought you some last weekend and I am sending it to you. It’s much cheaper here than in Hong Kong.

It’s almost the end of August. It’s time to pack (收拾) your school bag and get ready for the new school term. Take good care.

With love,

29. If the hand cream costs $45 in New Zealand, it might cost ________ in Hong Kong.

A. $70    B. $45    C. $40    D. $30

【29题详解】

推理判断题。根据I remember that you like our local hand cream (护手霜), but it is quite expensive in Hong Kong. 我记得你喜欢我们当地的护手霜,但是在这个护手霜太贵了。以及It’s much cheaper here than in Hong Kong. 这里比便宜多了。因此如果这种护手霜在新西兰售价$45,那么在可能要高出$45很多,就需要$70,故答案选A。

4.【2020 •辽宁锦州市】 

根据短文内容从各题的四个选项中选择一个最佳答案。并将其代表字母涂在答题卡的相应位置。

Golden China
Golden 0115-Day Tour of Beijing — Xi’an — Baoji — Cheng du — Kunming

¥3,399 each person

Golden 027-Day Tour of Beijing — Jinan — Nanjing — Shanghai

¥1,699 each person

Golden 039-Day Tour of Beijing — Xi’an — Lanzhou — Xining — Lhasa

¥1,9 each person

Golden 0412-Day Tour of Beijing — Zhengzhou — Wuhan — Changsha — Guangzhou

¥3,199 each person

★TEL:

863-6677

★Email:

sunshinel23@163.com

★Address:

Sunshine Travel Agency on Centre

19. If Tony and his parents want to choose Golden 04, they should pay ________.

A. ¥3,199    B. ¥5,097    C. ¥9,597    D. ¥5,697

【19题详解】

题意:假如托尼和他的父母选择了Golden 04线路,他们要支付________。

推理判断题。根据原文Golden 04 | 12-Day Tour of Beijing — Zhengzhou — Wuhan — Changsha — Guangzhou | ¥3,199 each person可知,该线路每位旅客收费3,199元,托尼和他的父母一行三人就是3,199×3=9,597‬(元),故选C。

5.【2020 •湖北黄冈】Three-two-one, fire!

At the moment of 9:43 a.m., on Tuesday, June 23rd, 2020, at the Xichang Satellite Launch Center(卫星发射中心) in Sichuan Province, the last satellite of the third-generation network(第三代导航系统) was sent into space. It is the 55th member in the family of BeiDou. It belongs to China’s Beidou Navigation Satellite System(BDS北斗卫星导航系统). So far, 59 satellites, including the first four test ones, have been launched from Xichang. With the development of China, we have already owned three other famous satellitle launch centers — Jiuquan, Taiyuan and Wenchang.

After a period of tests in space, this new satellite has started to work with other Beidou satellites together. It is designed to work for at least 12 years. So far, China has completed the third-generation network of China’s BDS. It was a new milestone in the nation’s space research work. The launch showed our country has completed our largest space-based system. It’s one of four global(全球的) navigation networks, including the United States’ GPS, Russia’s GLONASS and the European Union’s Galileo.

BDS has been widely used as public resources(资源) in our daily life. It has been shared by the whole world. It will provide more services around the world. BDS is the common wealth of the development of human beings.

31. How many members are there in the family of Beidou?

A. 4.    B. 55.    C. 59.    D. 114.

32. What does the underlined word “milestone” mean in Chinese?

A. 记录    B. 事业    C. 里程碑    D. 起点

【31题详解】

细节理解题。根据短文第二段“It belongs to China's Beidou Navigation Satellite System (BDS北斗卫星导航系统). So far, 59 satellites, including the first four test ones, have been launched from Xichang.”可知,北斗卫星导航系统有55颗卫星和四颗试验卫星,共计59颗。故选C。

【32题详解】

词义猜测题。根据语境“So far, China has completed the third-generation network of China's BDS. It was a new milestone in the nation's space research work. The launch showed our country has completed our largest space -based system.”中国已经建成北斗系统第三代网络,意义重大。由此可猜测milestone应该是“里程碑”的意思,故选C。

【33题详解】

细节理解题。根据短文第三段“It's one of four global (全球的) navigation networks, including the United States' GPS, Russia's GLONASS and the European Union's Galileo.”可知,GLONASS属于俄罗斯。故选C。

6.【2020 •安徽】

Xiao Liuying is an old man living in a village near the Yangtze River. He used to be a fisherman. But now he is head of a voluntary(志愿的) team that cleans waste from the Yangtze river.

To protect finless porpoises(江豚) and the Yangtze River, the government has stopped people from fishing on the river. In 2019, Xiao Liuying formed the voluntary team with 12 other fishermen. Today the team has more than 50 members. All of them are over 60 years old. “We want to protect the river while we can,” said Xiao.

Every week, the team go along the river to collect waste and make sure no one is fishing on the river. Some of the waste they collect is sent to the disposal station, while some that can be reused is sold. So far, they have cleaned over 50 tons of waste. Thanks to their hard work, the Yangtze River is getting clearer.

46. How many members were there in the team when it was formed?

A. 12    B. 13    C. 50    D. 62

47. What does the underlined word “disposal” in Paragraph 3 mean?

A. 处理    B. 传播    C. 救护    D. 保养

48. What is the best title(标题) for the text?

A. Fishing on the Yangtze River

B. Tons of Waste in the Yangtze River

C. Reasons for Protecting the Yangtze River

D. A Voluntary Team Protecting the Yangtze River

【46题详解】

细节理解题。根据In 2019, Xiao Liuying formed the voluntary team with 12 other fishermen,可知,这个志愿小组刚开始是由肖留英和其他12个渔民组成的,所以是共13个人。故选B。

【47题详解】

词句猜测题。根据Some of the waste they collect is sent to the disposal station, while some that can be reused is sold,可知,while表示“然而”,前后文是对立的关系,有一些可重复利用的垃圾被卖掉了,可推断,前文指的是一些不可重复利用的垃圾,这些往往会被送到处理站,所以disposal表示“处理”,故选A。

【48题详解】

最佳标题。通读全文,可知,本文主要讲述了一位住在长江附近的老人带领其他渔民组成了一个志愿小组,目的是清理长江上的垃圾和确保没人在长江捕鱼,所以最适合本文的标题是“保护长江的志愿小组”,故选D。

文档

2021年英语中考10-阅读理解-计算题(解析版)

学霸笔记阅读理解——词义猜测篇1.【2020•山东东营市】Onceuponatimetherelivedagreatstorytellerwhosestoriesgavebothchildrenandadultsalotofpleasureandenjoyment.Hetoldastoryaboutanemperorwholovednewclothesandaboutatinygirlwhowasnotallerthanaperson’sthumb(拇指).Thatstoryteller'sn
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top