
一、七年级英语下册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.根据材料内容,选择正确答案。
D
By about 2020 a new company from India will be opening dollar stores all over the world to sell their products. They will be a huge success, selling a lot of big things for low prices.
At these stores, they will sell a car that is customized(定做) to the customer's needs. So you will buy your car piece by piece. What's the point of buying a top if you don't need one? Why buy sides to your car if you want a good view? If you always drive alone, what's the point of buying four seats? The solution is to buy only what you need; pay a dollar for each wheel, a dollar for the engine, a dollar for the floor, a dollar for a seat, and away you go. When it looks like rain, run back and buy a roof.
When winter comes you can buy the sides and top; or fold up what you have and store it. Reliability(可靠性) won't be a problem because when something breaks down, just throw it away and buy a new one. When you get tired of the color of style, just replace it. While it may feel like you are always dishing out money, by the time you've done, you might only pay $12.00 for the entire car, so let's not complain.
This store will be such a big hit in India.
(1)Why does the writer say the stores will be successful?
A. The stores sell big things for low prices. B. The stores are all over the world.
C. The stores sell cars customized to customers' needs. D. The stores are from India.
(2)When something about the car breaks down, what can you do with it?
A. You can fold it up and take it home. B. You can run back to the store.
C. You can throw it away and buy a new one. D. You can replace its colour and style.
(3)Why does the writer ask us not to complain?
A. Because the entire car costs you so little as to $12.00.
B. Because the car has the color or style that you like.
C. Because when something breaks down, you can replace it with a little money.
D. Because you can be always dishing out money.
【答案】 (1)C
(2)C
(3)A
【解析】【分析】
(1)细节理解,从第二段的第一句可以得出。因为这样的商店能根据人们的需要来定制汽车,所以这样的商店会很火,而不是因为数量多。故选C。
(2)细节理解。从第三段的第二句话你可以得出。如果车的某一部分坏了,你可以把它扔掉再买新的。故选C。
(3)细节理解。从第三段的最后一句话看出,作者让我们不要抱怨是因为整个汽车的价格很便宜。故选A。
【点评】这篇文章主要是细节理解题目。
2.根据材料内容,选择正确答案。
C
Annie, a neighbor's daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthday's coming, but she felt lonely and was not happy. Her family is quite small and poor, so there wouldn't be any birthday visitors.
I wanted to send her a special gift to make her happy. I got an idea! I bought some balloons, streamers(彩带), birthday hats, and so on at a store.
I took a small recorder(录音机) and asked three friends to sing Happy Birthday and send some birthday wishes to her. It was funny! When other people found out what we were doing, they added their voices, so it really sounded like we had a party going on!
Then I put a card, some mini balloons and streamers in a beautiful box. When I arranged(布置) everything, it was like opening a mini birthday party!
Finally, I added a pack of cupcakes and a box of birthday candles and then sent it to Annie.
I got a call a few days later. Annie said her roommate and one of their neighbors in the dorm all liked the gift. She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her. And Annie told me it was the funniest birthday she can remember.
(1)What did the writer want to do according to the passage?
A. She wanted to visit Annie. B. She wanted to sing for Annie.
C. She wanted to send Annie a special birthday gift to make her happy. D. She wanted to introduce(介绍) some new friends to Annie.
(2)Which of the following did NOT belong to the gift according to the passage?
A. Cupcakes. B. Candy. C. Balloons. D. A birthday card.
(3)When Annie got the special gift from the author, she was .
A. excited B. disappointed(失望的) C. angry D. sad
(4)We can infer(推断) that the writer is a(n) person.
A. helpful B. interesting C. clever D. funny
【答案】 (1)C
(2)B
(3)A
(4)A
【解析】【分析】1.文章第三行I wanted to send her a special gift to make her happy. 我想送她一件特别的礼物使她高兴。故选C。
2.文章第三行I bought some balloons, streamers(彩带), birthday hats, and so on at a store.我在一家商店买了一些气球、彩带(彩带)、生日帽子等等。文章倒数第五行Then I put a card, some mini balloons and streamers in a beautiful box. 然后我在一个漂亮的盒子里放了一张卡片,一些迷你气球和飘带。文章倒数第三行Finally, I added a pack of cupcakes and a box of birthday candles and then sent it to Annie最后,我加了一包蛋糕和一盒生日蜡烛,然后寄给安妮。文章没有提到candy糖果,故选B。
3.文章最后 She sounded so happy and I was so glad that she had some friends to share with her. And Annie told me it was the funniest birthday she can remember.她听起来很高兴,我很高兴她有一些朋友和她分享。安妮告诉我这是她能记住的最有趣的生日。excited感到兴奋,disappointed(失望的),angry生气,sad难过。故选A。
4.helpful乐于助人的,给予帮助的,interesting有趣的,clever聪明的,funny有趣的。从文章开头Annie, a neighbor's daughter, is a sweet girl but just a bit shy. Her birthday's coming, but she felt lonely and was not happy. Her family is quite small and poor, so there wouldn't be any birthday visitors. I wanted to send her a special gift to make her happy.安妮,邻居的女儿,是个可爱的女孩,但只是有点害羞。她的生日即将来临,但她感到孤独,不高兴。她的家庭很小,很穷,所以不会有任何生日来访。我想送她一件特别的礼物使她高兴。可看出作者是一位乐于助人的人,故选A。
【点评】文章的细节理解。
3.阅读理解
I can't remember when I started collecting rubbish. It might be when I got tired of(厌倦) seeing rubbish in the forest near my home. I used to love going there to play with my dog. But one day there was so much rubbish there that I became very unhappy.
I decided I had to clean up the forest. I made my first trip to clean the forest that afternoon. I took a big black rubbish bag with me. Ten minutes after starting picking up rubbish, my bag was full! It had cans, bottles, broken glass and newspapers in it.
I go to the forest four times a year to pick up rubbish. I often stay there for three hours. After each trip, I look at all the rubbish. If any of it is recyclable, I will keep it. It makes me feel great to do something for the environment. I will keep picking up rubbish until people stop dropping it.
(1)Where does the writer collect rubbish?
A. In all the forests. B. In the forest near his home.
C. Around his home. D. In the streets near his home.
(2)How often does the writer go to pick up rubbish?
A. Once a year. B. Twice a year. C. Four times a year. D. Every month.
(3)What is the Chinese meaning of the underlined word "recyclable"?
A. 值钱的 B. 可循环利用的 C. 有害的 D. 有益的
(4)How does the writer feel about picking up rubbish?
A. He feels good. B. He feels unhappy. C. He feels tired. D. He feels worried.
【答案】 (1)B
(2)C
(3)B
(4)A
【解析】【分析】本文讲述了作者在森林里拾垃圾的事情。
(1)细节题。根据 I can't remember when I started collecting rubbish. It might be when I got tired of(厌倦) seeing rubbish in the forest near my home,可知作者在家附近收垃圾 ,故选B。
(2)细节题。根据 I go to the forest four times a year to pick up rubbish,可知作者去森林捡垃圾一年四次,故选C。
(3)词义猜测题。根据 If any of it is recyclable, I will keep it. 如果它们中的任何一个可以循环使用,我保留它,可知recyclable是可循环利用的意思 ,故选B。
(4)推理题。根据 It makes me feel great to do something for the environment,可作者拾垃圾知感觉很好,故选A。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题2种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
4.阅读理解
It was a very hot day. Two farmers, Jack and Jim, sat in the shade of a large neem tree. Both of them were eating chapatis(印度薄饼) for lunch. Jack had three pieces of the flat, round Indian bread while Jim had five. As they were about to begin their meal, a young nobleman(贵族) went by.
"Good day! Good sirs!" said the nobleman. The nobleman looked very hungry and tired, so Jack and Jim invited the man to eat with them.
"How can we divide these eight chapatis into three equal parts among the three of us?" asked Jim.
"Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts," suggested Jack.
After cutting the chapatis, they shared the parts equally, and no one ate more or less than anyone else.
After they finished the meal, the nobleman insisted on(坚持) paying for his meal. He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand. And the two men were both very glad!
(1)How many people are there in this story?
A. Two. B. Four. C. Five. D. Three.
(2)How did they divide the eight chapatis into three equal parts?
A. They stacked them up and cut them into three equal parts.
B. They weighed them and cut them into three equal parts.
C. They numbered them and divided them into three parts equally.
D. All three people ate two chapatis and left the rest.
(3)The nobleman paid for his meal in all.
A. six coins B. ten coins C. sixteen coins D. four coins
(4)Which is TRUE according to the passage?
A. There are nine pieces of the flat, round Indian bread in all.
B. The nobleman didn't look hungry and tired at all.
C. Jim thought of a good idea to cut the chapatis equally.
D. All the three people shared the parts equally at last.
【答案】 (1)D
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】主要讲了Jack和Jim邀请一个年轻贵族吃印度薄饼,最后三人平分,贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。
(1)细节题。根据全文可知有Jack、Jim和一个年轻贵族,一共三人,故选D。
(2)细节题。根据 "Let us stack(叠起来) them up and cut the chapatis into three equal parts," suggested Jack.可知他们把薄饼叠起来平分成三份,故选A。
(3)细节题。根据He put six coins into Jack's hand and ten coins into Jim's hand.可知贵族给Jack三个硬币,给Jim10个硬币。一共16个硬币,故选C。
(4)细节题。根据they shared the parts equally可知他们平分三份,故选D。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5.阅读理解
Online shopping is popular. Some things online are cheaper, so it can help save money. So many people online shopping.
But sometimes online shopping isn't as good as we think. You cannot see the real things and some sellers on the Internet aren't so honest. And paying over the Internet isn't always safe. So you must be careful when shopping online. What should you do?
First, try to find a shop with an honest seller. Usually this kind of online shop has good things and the seller is nice. But if all the people say the shop is very ▲ , you should also be careful. Any shop can't make every person happy.
Next, compare things in different shops before really buying. You should be wise enough to know which one is good.
Then, have a right way to pay. The best way to pay is to use Alipay. After you are sure the thing is really good, you may use Alipay to give your money to the seller. If the product isn't good, Alipay won't pay the seller, but will give your money back to you.
(1)How many things should you be careful of when you shop on the Internet?
A. Two B. Three C. Four D. Five
(2)Which of the following can be put into the blank?
A. good B. terrible C. strict D. important
(3)What does the underlined word "wise "mean?
A. happy B. excited C. smart D. friendly
(4)What can we know from the passage?
A. Only young people enjoy online shopping.
B. All the sellers are nice to people.
C. We can't always believe in the sellers.
D. Alipay can help save money when you shop.
(5)What's the passage about?
A. Why people like shopping online?
B. What people can buy on the Internet?
C. The way to sell things online.
D. How to shop on the Internet safely?
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)C
(5)D
【解析】【分析】文章大意:网上购物很流行,网上有些东西便宜但网上购物有时不安全,本文主要告诉我们网上购物时的安全注意事项。
(1)细节理解题,根据文中First ,Next,Then可知是当你在网上购物时要小心三件事,故选B。
(2)推理判断题,根据下文you should also be careful.你也应该小心,Any shop can't make every person happy. 任何商店都不可能使每个人都高兴。可推断出此空应该是good,意为但是如果所有的人都说这个商店好,你也应该小心,故选A。
(3)词语猜测题,根据上一句compare things in different shops before really buying. 在真正购买之前,比较不同商店的东西。和本句You should be wise enough to know which one is good. 你应该足够聪明,知道哪一个是好的。 可知wise是聪明的意思,A高兴的;B激动的;C聪明的;D友好的,故选C。
(4)推理判断题,根据第二段中You cannot see the real things and some sellers on the Internet aren't so honest. 和第三段中First, try to find a shop with an honest seller.可推断出我们不能总是相信卖方。故选C。
(5)主旨大意题,本文主要告诉我们网上购物时的安全注意事项,故选D。
【点评】考查阅读理解题,本文涉及细节题、词义猜测题、推理判断题、主旨大意题四种常考题型,细节题要带着问题在阅读中寻找答案;词义猜测题要抓住上下文,善于利用连接词、代词及词性、同义词、反义词等进行判断选择;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨大意题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
6.阅读理解
One day, the Earth was very sick. He felt so bad that an earthquake happened. After the earthquake, it rained every day. Then the Sun told him to go to the hospital.
The Moon looked at the Earth and said, "Look! Your skin should be the blue sea and the green land, but it is turning more and more yellow… "
"It is the desert," the Earth said.
The Moon put on her glasses and looked at him carefully. She saw that some people were cutting down trees near the desert.
"I'll make these trees into chairs and beds. I'm going to get married in a few days," a young man said happily.
"I want to make a wonderful piece of art with this tree," an artist with long hair said.
"I'm too poor and I have a big family. I need to sell these trees to make money," an old man said while cutting down the small trees.
"Winter is coming! I need more wood to make my house warmer," an old woman said.
At that moment, a truck came with giant machines. A group of men got off the truck. They began to cut down the trees with the machines quickly. Soon, all the trees disappeared and the truck took them away.
The Earth began to cry. The Moon was too surprised to do anything. The desert laughed at the Earth, "Ha! Ha! You have nothing to do with me!"
(1)The colour of the desert is .
A. blue B. green C. yellow D. red
(2)Why did the young man cut down the trees?
A. Because he had no beds to sleep in. B. Because he had no chairs to sit on.
C. Because he was very poor. D. Because he was getting married soon.
(3)What can the trees be used for by the people in the passage?
A. The trees can be made into art for people. B. The trees can be sold for money.
C. The trees can be used to make fires. D. All the above.
(4)What's the Chinese meaning of the underlined word "disappeared"?
A. 消失 B. 生长 C. 茂盛 D. 开花
【答案】 (1)C
(2)D
(3)D
(4)A
【解析】【分析】文章大意:文章通过一个小故事告诉我们地球所面临的的严重的问题。
(1)细节理解题,根据but it is turning more and more yellow… ""It is the desert," the Earth said.可知沙漠是黄色的。故答案是C。
(2)细节理解题,根据 "I'll make these trees into chairs and beds. I'm going to get married in a few days," a young man said happily. 可知年轻人砍树是为了做家具,是为了结婚。故答案是D。
(3)细节理解题,根据文章的描述可知,树可以卖钱,可以做成艺术品,也可以用来生活。故答案是D。
(4)词义猜测题,根据They began to cut down the trees with the machines quickly. 可知人们用机器很快就把树砍光了,因此可知该词的意思是消失。故答案是 A。
【点评】考查阅读理解,本题主要涉及了细节理解题和词义猜测题,细节理解题可以从文中直接找到答案,而猜疑猜测则需要根据前后句的关联性作出合理想象,得出单词的意思。
7.根据短文内容,判断句子正、误。
Do you know Zhang Yunlei? He is a crosstalk performer(相声演员) in Deyun Club. He learns from Guo Degang and is one of his best disciples(徒弟). Now many people like to go to Deyun Club to watch his shows.
Zhang Yunlei is 27 years old this year. He is from Tianjin. He is really handsome He is over 180 cm tall, and he is kind of thin. He has a long face, a big nose and he has small eyes. He doesn't wear glasses.
He is funny when he speaks crosstalk, but he is shy in his real life. He works hard to bring happiness to people.
(1)Zhang Yunlei works in Deyun Club.
(2)Not many people like to watch Zhang Yunlei's shows.
(3)Last year, Zhang Yunlei was 26 years old.
(4)Zhang Yunlei is 180 cm tall and he's kind of thin.
(5)In his real life, Zhang Yunlei is funny.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)0
【解析】【分析】主要讲了相声演员张云雷。
(1)细节题。根据He is a crosstalk performer(相声演员) in Deyun Club.可知张云雷是德云俱乐部的一名相声演员,故选正确。
(2)细节题。根据Now many people like to go to Deyun Club to watch his shows.可知许多人喜欢看张云雷的节目,故选错误。
(3)细节题。根据Zhang Yunlei is 27 years old this year.可知今年张云雷27岁,去年26岁,故选正确。
(4)细节题。根据He is over 180 cm tall, and he is kind of thin.可知张云雷一米八多高,有点瘦,而不是一米八,故选错误。
(5)细节题。根据but he is shy in his real life.可知在现实生活中张云雷是内向的,不是滑稽的,故选错误。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
8.阅读下面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
The following are the messages from David's moments (朋友圈) on WeChat during the trip to Kiwi World.
●Today is May 5, my birthday, the first day of our trip. It's 2:30. I'm riding a bike with my parents and my little brother Mike by the Love River. We are singing, listening to birds, and having a lot of fun.
●Today is May 6. We plan to have a night picnic at Jingle Park. There are a lot of people having fun at Jingle Park. My parents want to talk аbоut my future (未来的) job. What do І want to be? На! Мауbе а teacher or a singer.
●My parents are visiting their old friend, Aunt Polly, a famous writer, at her place. I am having lunch with Mike and watching a boring show at Wiki Kitchen. The food isn't so delicious and the show. Well, I don't like it, I really don't like the third day of the trip.
●It is the last day of our trip. We're going back home at 1:00 pm. It's 10:00 am now. We are visiting the famous Chocolate Factory and making chocolate by ourselves happily. We are really having a great time here! Sweet Kiwi! I love you!
(1)From the second paragraph (段落), we can know ________.
A. Mike has a sister.
B. David goes to the Love River by bike.
C. May 5 is Mike's birthday
D. David's parents have some birds in their garden. .
(2)David may work in the future.
A. at school B. at the hospital C. in the supermarket D. in the bank
(3)What can we learn from the passage?
A. Aunt Polly is good at cooking.
B. David's parents are both teachers.
C. Mike is the only child in his family.
D. David has a four-day trip in Kiwi World.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)D
【解析】【分析】文章摘录了大卫在朋友圈里发布的去 Kiwi World. 旅游的事。
(1)细节理解题,根据 I'm riding a bike with my parents and my little brother Mike by the Love River. 可知他去了爱河,故答案是B。
(2)细节理解题,根据 Мауbе а teacher or a singer. 可知他未来的工作是老师或者歌手,故答案是A。
(3)细节理解题,朋友圈记录了他是甜的旅游经历,因此可以推断他的假期是四天,故答案是D。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题一般可以直接从文中找到答案。
9.阅读理解
Last week,Lucy had a three day vacation. Let's read her diary.
Friday, June 13th Sunny
My parents and I went to the Great Wall. We went there by bus. It took us about one hour. I was very excited when I saw the Great Wall. I took a lot of photos there. And I saw many visitors from different countries.
Saturday, June 14th Windy
We went to Tian'anmen Square to watch the national flag go up. To get there early, we got up at 5:00 a. m. and arrived there by taxi. After watching it, we had breakfast in a small restaurant. After that, we did some shopping. My mother bought a sweater for my grandmother.
Sunday, June 15th Cloudy
| We visited the Palace Museum in the morning. It was great. At noon we had dumplings for lunch. They were very delicious. In the afternoon, we went boating in Beihai Park. It was relaxing. |
A. Nanjing. B. Shanghai. C. Beijing. D. Wuhan.
(2)How did Lucy and her parents get to the Great Wall?
A. By taxi. B. By bus. C. By bike. D. By car.
(3)What was the weather like on June 14th?
A. Sunny. B. Rainy. C. Cloudy. D. Windy.
(4)What did Lucy and her parents do in Beihai Park?
A. Went fishing. B. Ate some dumplings. C. Went boating. D. Did some shopping.
(5)Which of the following is TRUE?
A. It took Lucy's family about two hours to get to the Great Wall by bus.
B. Lucy's family visited two places on June 15th.
C. Lucy's family got up at 6:00 a. m. on June 14th.
D. Lucy bought a sweater for her mother during the trip.
【答案】 (1)C
(2)B
(3)D
(4)C
(5)B
【解析】【分析】文章大意:本文通过日记的形式。记述了露西上周三天的假期情况。
(1)推断题,根据 My parents and I went to the Great Wall. We went there by bus. 她们一家人去长城了,长城在北京,由此可推知,他们去了北京,故选C。
(2)细节理解题,根据 My parents and I went to the Great Wall. We went there by bus. 可知露西和她的父母是坐公交车去的长城。故选B。
(3)细节理解题,根据 Saturday, June 14th Windy 可知六月十四号刮风。故选D。
(4)细节理解题,根据 In the afternoon, we went boating in Beihai Park. 可知露西一家去北海公园划船了。故选C。
(5)细节理解题,根据 We visited the Palace Museum in the morning. It was great. At noon we had dumplings for lunch. They were very delicious. In the afternoon, we went boating in Beihai Park. 可知,在六月十五号,他们去了故宫和北海公园两个地方,故选B。
【点评】考查阅读理解,细节题、推断题和主旨大意题是常考题型。细节题要注意从文中找答案。推断题要联系上下文推断出想要的信息,主旨大意题要通读全文,了解文章大意之后找出中心思想。
10.阅读理解
You have grown too tall for your clothes from last year. Your shoes are too small for your feet. You are also too old now for some of your toys(玩具). What will you do with them?
Don't just put old toys under the bed. No one can play with them there. You can give them to children who will enjoy the toys. You can give them to a children's hospital. Little girls and boys who are ill will enjoy playing with them.
Maybe you and your friends want to buy something new for yourselves. If so, you can get all your old toys and have a big yard sale(庭院售卖)!
Ask a parent to help you. Make big signs(标志)about your sale. Hang the signs around the neighborhood. On the day of your sale, shoppers will come. Some will buy your old toys. Then you can have fun thinking about what new toys to buy.
(1)The writer thinks we can _________.
A. leave old toys outside
B. throw old toys under the bed
C. make old toys into new ones
D. let other children enjoy old toys
(2)According to Para. 4, what can you do with the money from a yard sale? _________.
A. Give it to parents.
B. Make big signs.
C. Buy new toys.
D. Give it to children's hospital.
(3)Which opinion does the writer probably(可能)agree with(同意)? "_________"
A. Old toys are not useful.
B. It is good to use things again.
C. Keep your toys at home.
D. Do not buy any new toys.
【答案】 (1)D
(2)C
(3)B
【解析】【分析】主要讲了作者建议孩子们把不用的衣服、鞋子、玩具等在庭院售卖。
(1)细节题。根据You can give them to children who will enjoy the toys.可知作者认为我们可以让其他孩子们喜欢旧的玩具,故选D。
(2)细节题。根据On the day of your sale, shoppers will come. Some will buy your old toys. Then you can have fun thinking about what new toys to buy.可知一些购物者买你的旧玩具,然后你可以考虑买什么新玩具,故选C。
(3)细节题。根据全文可知主要讲了作者建议孩子们把不用的衣服、鞋子、玩具等在庭院售卖,即再次使用东西是有好处的,即It is good to use things again.,故选B。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
