I. 交际用语(共10题,每小题2分,共20分)
1.Excuse me, but can you tell me the way to the airport?
--_________.
C) No, I D) No, you're driving too fast
2.Can you turn down the radio, please?
--_________.
C D) Please forgive me
3. These are certainly beautiful flowers. Thank you so much.
--_________.
C) Y D) Yes, I think so, too
4. Hi, Sam, I think you did a good job.
--_________.
5. My grandmother's taken ill and I've got to go down to the hospital.
--_________.
A) We're going to the same place B) Very Sorry to hear it. I hope it's nothing serious
C) Really? D) Let me go with you
6. Shall we sit up here on the grass or down there near the water?
--_________.
C) Certai D) Yes, we like these two places
7. Would you mind changing seats with me?
--_________.
8. That man alone over there--who is he?
--_________.
C) A driver D) He's drunk
9. Hi, is Mary there, please?
--_________.
10. Good morning, sir. May I help you?
--_________.
C) Yes D) Oh, no. That's OK.
得 分
评卷人
II.词汇和结构(共15题,每小题1分,共15分)
11. That is __________________.
A). the best film I’ve ever seen B). a best film I’ve ever seen
C). the best film I’ve never seen D). the best film I see
12. Because the twins are identical, it is impossible to tell_____________________
A). which one from the other B). one from the other
C). one from which other D). which one from which other
13. __________________ average women live longer than men.
A). By B). In C). On D). For
14. By 2050 the level of industrial pollution ____________ dangerous levels in many cities.
A). will have reach B). will has reached C).will have reached D). has reached.
15. ______________ she passes her exams, she won’t get into university.
A). If B). Unless C). When D). While
16. The advertisement can be ________________ seen in all the top newspaper.
A) been B) being C)to D)--------
17. Could you tell me_______________.
A). how long you live here B). how long have you lived here
C). how long you have lived here D). how long you are living here
18. The mistake ______________ the loss of $13,000.
A B) has resulted to C) has lead in D) had resulted in
A) was used to being B) used to be C) used to being D) was used to be
A B C) have ever had D) had ever had
21. Three- quarters of people like it. So that’s ______________90%, which is our target.
A B). approximately C). under D). above
22. I had better _____________get extra training before I use that program.
A B D) on
23. The best thing is _______________ it off and then on again if you have a problem.
A B C D) to switching
24. New technology will allow us __________ people in new ways.
A B C). educating D). educated
得 分
评卷人
III.完形填空(共10题,每小题2分,共20分)
Satellites have enabled immediate reporting worldwide. A reporter can send the news to a network (26)_____________ CBS News and within seconds it can be all over the world. They send electronic reports that (27)______________ straight into the newspaper or onto the TV screen. (28)__________, live, “on-the-spot” reporting has become the (29)______________ and TV viewers can get a much better idea of what a natural disaster, a conflict or an interesting scientific discovery is like.
In recent years, several changes have (30)______________ in the ownership of news media. Networks (31)____________ large companies and governments have become (32)_____________ and very powerful. These networks-such as BBC News 24 – are hungry for news and have huge audiences. (33)_____________ , there can only be a limited number of such networks and their ownership is a big issue.
Some companies (34)____________own TV and radio networks but newspaper groups as well. Who decides what news to publish and what sort of “spin” to put on it? Is it always objective? There are now “spin doctors” who manipulate the news, emphasizing certain parts and not others –and (35)_______________ , much of it is not neutral. Therefore, the question of control of the media matters very much. In some cases, the media companies are more powerful than government. They can even influence elections. So the question is –should they be controlled and if so, by whom?
( B) for C)like D) as
( C)come D) coming
(28) A) Consequently B) Sequently C D) Constantly
( C)number D) nothing
( B) occurring
( BC) owning by D) owned
(32) A) big B) bigger C D) nice
(33) A) And B) So
(34) A) only B)that
(35) A) resulting B)as a result
得 分
评卷人
IV. 阅读理解(3篇,每篇5题,每小题2分,共30分)
Interviewer-------- Why is English so important?
David------- Well, English is so important primarily because so many people speak it and use it, so it has now become the lingua franca in the world in a way that we’ve never seen before. We’ve never had a world language of this kind before. So people are learning it not just to be able to communicate with native speakers, but also with speakers of other language around world.
Interviewer-------And why has it become that dominant language?
David------I think the reason for that is actually very complicated, although in the twentieth century, we can just see that it’s the rise of the US military and consumer power. I mean the technology, all the big developments in technology largely came from the US. So all of these developments actually were produced within the English language, and people had to learn English in order to understand them, or to benefit from them. The Internet is only one example of that kind. Once a language has got into that position of dominance, it’s actually very different to shift it. So we could be seeing the emergence of other big languages in the world becoming more important than they have been, like Spanish, but it’s unlikely that they’re going to shift the English from its position of dominance.
36. English is important, according to David, __________________________.
A). because it has become a world language
B). because so many people speak and use it
C). because a lot of people are learning it
D). because it is the lingua franca
37. English has become the dominant language in the world________________________.
A). because it has always been the way
B). for a reason that is very complicated
C). only in the 20th century
D). for no reasons
38. English became the dominant language in the 20th century_________________________.
A). in the USA
B). because of the increase in American consumer power
C). because developments in technology came mainly from USA.
D). all over the world.
39. People had to learn English______________________.
A). because developments in technology were made by English speakers
B). because they needed to understand the new developments in technology
C). to use the Internet
D). to speak with native Americans
40. David thinks that__________________________.
A). it will be easy for another language to become dominant
B). English will not always be the dominant language
C). it will not be easy for another language to become dominant
D). English will be the dominant language
短文理解2
A report published today by British doctors showed some worrying trends, but also some positive signs that in the long- term the country’s health might improve. The report was based on two years of interviews with family doctors about their patients.
The doctors expressed concern that patients were eating too much and were generally overweight. The doctors said this was particularly worrying as they were seeing more and more young people with weight problems. But it was not just their patients eating too much concerned doctors, but the quality of the food as well.
The doctors said that many of their patients led busy lives and did not have time to cook traditional meals. Because of this many of them were turning to unhealthy fast foods. Sales
of this type of food have been increasing steadily over the last decade, although there were signs that the rate of growth is declining. The doctors felt that there was a clear link between over- consuming of fast food and health problems among their patients.
But the report was not all bad news. The doctors interviewed also reported an increased awareness of the importance of healthy eating among their patients. Many reported an increase
in the number of patients they see who had switched to a healthy organic diet.
41.The report was_____________________.
A). mainly bad news B). all bad news C). all good news D). mainly good news
42. The doctors expressed concern about the problem of ___________________.
A). patient’s eating too much
B). patient’s quality of the food
C). both the patient’s eating too much and low quality of the food.
D). old patients’ overweight
43.The doctors said that many of their patients didn’t cook traditional meals because__________________.
A). patients led busy lives and they have no time to cook the traditional meals.
B). patients liked to have some fast food.
C). patients believed that traditional cook were not delicious
D). patients often went out for dinner
44. At the moment sales of fast food______________.
B). are growing slowing
C). are declining
D). are at the same speed as before
45. Doctors report that more of their patients _________________.
A). are aware of the importance of healthy eating
B). don’t care about healthy eating
C). are stopping eating fast foods
D). turn to fast food more often
短文理解3 根据短文内容判断其后的句子是正确(T),错误 (F)。
“Mum, can we go to McDonlad’s, please?”
It has been reported that approximately 30% of meals consumed by families in the USA are eaten at one of the big chains like Burger King and Taco Bell, though probably none is more famous than McDonald’s. The distinctive” golden arch” can now be seen in most major cities in the world. In 2002, McDonald’s had approximately 25,000 restaurants in over 120 countries and served 29 million people a day.
Apparently, the secret of their success is a marketing strategy of “think global, act local”. McDonald’s learnt that if they adapted their “Mac” meals to different cultures, it was more successful than having a standardized set of products that taste the same everywhere. So now, around 80% of McDonald’s restaurants are franchised to local people who serve food with a “local” flavor. For example, in Hong Kong , food called “Shake Shake Fries” and “Red Bean Sunday” can be found on the menu, while in Switzerland, “Vegi Macs” are served.
However, fast food is not popular with everyone. It is often called “junk” food because it is said to be unhealthy and full of fat. Furthermore, many people claim that fast food chains produce enormous amounts of waste, while millions of people in developing countries go hungry. At the same time, more and more people no longer cook fresh food at home. “Convenience” food is just too convenient! It is so easy for people with busy working lives to call into their local branch of Marks and Spencer, or some other supermarket chain, to buy ready-made meals on their way home from work. It is even easier to buy a “take-away” from a local restaurant or pick up the phone and order a pizza to be delivered to your home.
得 分
评卷人
V. 写作(共15分)
根据下面所给的题目及提示用英语写出一篇不少于80词的短文。
介绍一座你所熟知的,有可能吸引外国游客的城市。可以包括以下内容:
Background:
Where to stay
Where to eat
What to do in the city
Where to go outside the city
How to get there
专科期末考试
《英语II(2)》试题答案及评分标准
2011年7月
I. 交际用语(共10题,每小题2分,共20分)
1-5 B B B A B 6-10 A C B A C
II.词汇和结构(共15题,每小题1分,共15分)
11-15 A B C C B 16-20 D C A B D
21-25 C A C A A
III.完形填空(共10题,每小题2分,共20分)
26-30 C B A B D 31-35 B B C D B
IV. 阅读理解(3篇,每篇5题,每小题2分,共30分)
36-40 B B C B C 41-45 A C A B A 46-50 F F T T F
V. 写作(共15分)
1. 评分原则
1) 本题总分为15分, 按5个档次给分。
2) 评分时, 先根据文章的内容和语言初步确定其所属档次, 然后以该档次的要求来衡量、确定或调整档次,最后给分。
3)字数少于50的(不包括所给句子和标点符号)从总分中减去1分。
4)评分时应注意的主要内容为: 内容要点、句型变化、运用词汇和语法结构的准确性。
5)评分时,如拼写错误较多,书写较差,以至影响交际,将分数降低一个档次。
2. 各档次的给分范围和要求
13 – 15 分 | ● 完全完成了试题规定的任务; ● 覆盖所有内容要点; ● 语法结构、句型和词汇有变化; ● 语法结构和用词准确。 |
9 – 12 分 | ● 较好地完成了试题规定的任务; ● 覆盖所有内容要点; ● 句型和词汇有变化; ● 语法结构和词汇基本准确,些许错误主要是因为尝试较复杂语法结构或词汇所致。 |
5 – 8 分 | ● 基本完成了试题规定的任务; ● 覆盖所有内容要点; ● 运用语法结构和词汇方面能满足任务的基本要求; ● 有一些语法结构或词汇方面的错误,但不影响理解。 |
3 – 4 分 | ● 虽尽力但不足以完成试题规定的任务; ● 仅覆盖部分主要内容,或写了一些无关内容; ● 语法结构和词汇运用能力很弱; ● 有许多语法结构或词汇方面的错误,影响了对写作内容的理解。 |
1 – 2分 | ● 未完成试题规定的任务; ● 句子不完整或无法理解; ● 语法结构或词汇方面错误连篇,影响对写作内容的理解;语言运用能力差。 |
0分 | ● 未答题,或虽作答但不知所云。 |