
Period Ⅱ Using language——Grammar & Vocabulary
Grammar(定语从句2)
课前自主预习
[观察句子,总结规律]
①Somehow they manage to travel around 4,000 kilometres south and find their way to places where they will spend the winter.
②The solution to the mystery of the monarch's amazing ability comes at a time when it is in serious trouble.
③Unfortunately, human activity is the main reason why the monarch numbers are falling.
[我的发现]
通过观察可知:
(1)句①中定语从句的引导词是关系 ,在定语从句中充当 状语,定语从句修饰表示 的名词places。
(2)句②中定语从句的引导词是关系 ,在定语从句中充当 状语,定语从句修饰表示 的名词time。
(3)句③中定语从句的引导词是关系 ,在定语从句中充当 状语,定语从句修饰表示 的名词reason。
答案:(1)副词;地点;地点 (2)副词;时间;时间
(3)副词;原因;原因
精讲课时语法
关系副词的用法
(1)when指时间,在从句中作时间状语。先行词通常为表示时间的名词,如:time, day, week, year等。
I cannot forget the day when I first saw you.
我永远不会忘记第一次见到你的日子。
(2)where指地点,在从句中作地点状语。先行词通常有:place, street, house, city, country以及一些抽象意义的名词,如 point, case, position, condition, situation等。
This is the house where they lived a week ago.
这是一个星期前他们住过的房子。
(3)why指原因或理由,先行词只有reason。
The reason why she did it is still a mystery.
她为什么做那件事仍是一个谜。
名师点津
(1)这三个关系副词在意义上都相当于“介词+which”结构:
①when=on (in, at, during ... ) +which
②where=in (at, on ... ) +which
③why=for which
(2)当先行词是表示时间的time, day等或表示地点的place, house等时,一定要注意分析从句的结构,如果缺少主语或宾语,关系词应用which或that,缺少时间状语或地点状语时,才能用when或where。
I still remember the day (which/that) we spent together in the city.
我仍然记得我们在那座城市一起度过的那一天。
This is the room where (in which) Lao She once lived.
这是老舍曾经居住过的房间。
单句语法填空
1.I still remember the village is quiet and peaceful.
答案:that/which
2.I still remember the village we stayed for three days.
答案:where
3.The photo reminded me of the days we spent together in the summer camp.
答案:that/which
4.The photo reminded me of the days I played hideandseek with my sisters.
答案:when
5.The reason he told me is different from yours.
答案:that/which
6.The reason he was late was that his car broke down on the way.
答案:why
Vocabulary
| accommodation n. 住处,工作场所;食宿;膳食供应(P53) | |
| 归纳 拓展 | (1)make/provide accommodations for 为……提供食宿 (2)accommodate vt. 容纳(乘客);向……提供膳宿;使适应,顺应 accommodate sb. with sth. 给……提供…… accommodate ... to ... =adapt ... to ... 使……适应/迎合……(其中to为介词) accommodate oneself to 使自己适应…… accommodate sb. for the night 留某人过夜 |
地震之后,当地首先做的是为无家可归的家庭提供住处。
②The hotel can accommodate up to 500 guests.
这家酒店最多可供500名客人住宿。
③It was very kind of you to accommodate me with the ticket for my journey.
你真是太好了,为我提供旅行的车票。
④Wherever he goes, he readily accommodates himself to the changed conditions.
无论去哪里,他都能很快地适应变化的环境。
⑤We can accommodate him for the night.
我们能让他住一夜。
(1)单句语法填空
①The price for the holiday includes flights and (accommodate).
②Can you accommodate me a car?
答案:①accommodations ②with
(2)单句写作
你必须使自己适应新的环境。
You must the new environment.
答案:accommodate yourself to
Ⅰ.单句语法填空
1.China is the only country wild pandas can be found.
答案:where
2.The reason I don't trust him is that he often tells lies.
答案:why
3.I still remember the happy days I lived in the countryside.
答案:when
4.He wanted to know the reason I was late for the meeting.
答案:why
5.Firstclass (accommodate) is available on all flights.
答案:accommodation
6.We live in an age more information is available with greater ease than ever before.
答案:when
7.Selfdriving is an area China and the rest of the world are on the same starting line.
答案:where
8.They get their money from various (source).
答案:sources
Ⅱ.用含有关系副词引导的定语从句合并下列句子
1.I'll never forget the moment. I first met Tom then.
→
答案:I'll never forget the moment when I first met Tom.
2.Give me one good reason. I should help you for the reason.
→
答案:Give me one good reason why I should help you.
3.Is this the classroom? The old worker is going to give us a report in the classroom.
→
答案:Is this the classroom where the old worker is going to give us a report?
4.Gone are the days. Farmers lived in the poor houses in those days.
→
答案:Gone are the days when farmers lived in the poor houses.
5.Cheating is most likely in situations. The chances of getting caught are low in this situation.
→
答案:Cheating is most likely in situations where the chances of getting caught are low.
6.Can you tell me the reason? You sold your new car for the reason.
→
答案:Can you tell me the reason why you sold your new car?
7.What I can never forget is the night. We took a walk in the park at that night.
→
答案:What I can never forget is the night when we took a walk in the park.
8.Many countries are now setting up national parks. Animals and plants can be protected in the national parks.
→
答案:Many countries are now setting up national parks where animals and plants can be protected.
Ⅲ.单句写作
1.大学必须为一年级学生提供学生宿舍。
Universities have to first-year students.
答案:provide student accommodation for
2.他告诉我的理由是合理的。
The reason is reasonable.
答案:that/which he told me
3.这是一个人们生活在和平与幸福中的时代。
This is an age .
答案:when people live in peace and happiness
4.我是来向你解释我缺席你生日派对的原因。
I have come to explain the reason your birthday party to you.
答案:why I was absent from
5.这座城镇是英格兰移民于1790年建立的。
The town English settlers in 1790.
答案:was founded by
课后课时作业
Up until now, it has been believed big cats like the leopard (豹) originated in parts of Africa. However, an ancient skull unearthed recently indicates that big cats originated in central Asia—not Africa as widely thought, paleontologists (古生物学家) reported on Wednesday.
Dated at between 4.1 million and 5.95 million years old, the fossil is the oldest remains ever found of a pantherine felid, as big cats are called. The previous felid record holder—a tooth fragment (碎片) found in Tanzania—is estimated to be around 3.8 million years old.
The evolution of big cats has been hotly discussed, and the issue is complicated by a lack of fossil evidence to settle the debate.
“This find suggests that big cats have a deeper evolutionary origin than previously suspected,” said Jack Zeng, a paleontologists of the University of Southern California who led the probe (调查).
Zeng and his team made the find in 2010 in a remote border region in Tibet. The fossil was found stuck among more than 100 bones that were probably deposited by a river that exited a cliff. After three years of careful comparisons with other fossils, using DNA data to build a family tree, the team is convinced the creature was a pantherine felid.
The weight of evidence suggests that central or northern Asia is where big cats originated some 16 million years ago. They may have lived in a vast mountain shelter, formed by the uplifting Himalayas, feeding on equally remarkable species such as the Tibetan blue sheep. They then dispersed (分散) into Southeast Asia, evolving into the clouded leopard, tiger and snow leopard families, and later movements across continents saw them evolve into jaguars and lions.
The newly discovered felid has been called Panthera Blytheae, after Blythe Haaga, daughter of a couple who support a museum in Los Angeles, the university said in a news release.
篇章导读:本文是一篇说明文。人们一直认为,像豹这样的大型猫科动物的起源地是非洲,但是最近古生物学家有了新的发现,最后得出的结论是它们的起源地在亚洲的中部。
1.According to the passage, why is the origin of big cats a hot issue?
A.Because not many fossils have been found.
B.Because they moved across continents.
C.Because no equipment was available for accurate analysis.
D.Because they have evolved into many different species of felid.
答案:A 细节理解题。根据第三段可知,大型猫科动物的进化一直以来都是人们热烈讨论的问题,而且这是一个复杂的问题,因为缺乏解决问题的化石作为证据。该段提供的信息正好和A项符合,故选A项(因为没有发现很多化石)。
2.Where was the new felid fossil found?
A.In Tanzania. B.In Tibet.
C.In California. D.In Southeast Asia.
答案:B 细节理解题。根据第五段第一句“Zeng and his team made the find in 2010 in a remote border region in Tibet.”可知,曾和他的团队于2010年在一个偏远的边境地区有了新的发现。
3.What is the purpose of this passage?
A.To promote wildlife conservation.
B.To report on a new find in paleontology.
C.To introduce a new animal species.
D.To compare the family trees of pantherine felids.
答案:B 推理判断题。本篇文章的中心段是第一段,作者告诉我们:最近出土的一个古代的头骨表明大型猫科动物起源于亚洲中部,而不是大家广泛认为的非洲。下文就此新发现进行了详细的说明,由此可以推断出这篇文章的目的是报告在古生物学上的新发现,故选B项。
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Cats in ancient Egypt
Many of us love cats. They are beautiful, soft, clever and loving. The ancient Egyptians (埃及人) considered cats, also known as Mau, to be very important. They honored them with great respect. 1
For one thing, cats helped people by keeping their homes free of mice, rats, and snakes. Without cats Egypt could not have been the important graingrowing (谷物种植) center that it was. 2 For another, cats were also trained to help hunters. 3
The Egyptians loved cats so much that Bast, an Egyptian goddess, was pictured in the form of a cat. Bast appeared in artwork. She was the protector of the house. This idea made a special connection between cats and children. 4
The safety of all cats was of great concern to ancient Egyptians. 5 Foreigners sometimes took cats out of Egypt secretly and took them to other lands. Egyptian soldiers were sent to pick up cats found in other countries and bring them back home to Egypt.
A.There were good reasons for that.
B.Two types of cats appeared in ancient Egypt.
C.In grain fields, cats helped catch rats and mice.
D.They were able to help pick up the wounded birds.
E.There were even laws against getting a cat out of Egypt.
F.Anyone who killed a cat on purpose would be put to death.
G.That's why most Egyptian families had cats for good luck.
1.A 根据第二段中的“For one thing, cats helped people by keeping their homes free of mice, rats, and snakes.”和“For another, cats were also trained to help hunters.”可知,作者对古埃及人喜爱猫的原因进行了分析,故A项(这是有充分理由的。)符合语境。
2.C 根据设空前一句“Without cats Egypt could not have been the important graingrowing (谷物种植) center that it was.”可知,要是没有猫来帮助消灭老鼠的话,古埃及不可能成为重要的谷物种植中心,故C项(在谷地里,猫帮助捕捉老鼠。)符合语境。
3.D 根据设空前一句“cats were also trained to help hunters”可知,猫也被训练来帮助猎人。故D项(它们能够帮助捡起受伤的鸟。)符合语境。
4.G 由本段所讲述的家庭守护神Bast可知,在古埃及很多家庭都饲养猫以求好运,故选G项。
5.E 由设空下一句“Foreigners sometimes took cats out of Egypt secretly”和“Egyptian soldiers were sent to pick up cats found in other countries and bring them back home to Egypt.”可知,有法律规定不许将猫带出埃及,故选E项。
Brownie and Spotty were neighbor dogs who met every day to play together. They did it so often 1 they had worn a path through the grass of the field between their houses.
2 (luck), one evening, Brownie didn't return home. His family went looking for him but with no 3 (succeed). To make things 4 (bad), though his family made their efforts to find him, by the next week he was still missing. This made the whole family 5 (concern) a lot about Brownie. Just then, his friend Spotty showed up, barking and whining (怒叫), but the crazy family ignored the little nervous dog. The determined dog, however, kept 6 (bark), which made Brownie's owner Ted tired of him. Finally, Spotty refused 7 (take) “no” for an answer. He dragged Ted about and led him to an empty ground 8 Brownie was trapped and couldn't move. Ted suddenly realized the whole story. Then Ted noticed that Spotty 9 (do) more than just leading Brownie's human owner to his friend. During the past days, 10 was Spotty that protected and stayed with him at night to warm him.
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10.
答案:1.that 2.Unluckily 3.success 4.worse 5.concerned 6.barking 7.to take 8.where 9.had done 10.it
阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。
Alex stared through the cabin window at the darkness. Soon his dad would call him. “We're ready,” Dad said as he came in from the porch. “Grab your rod.” Alex turned away from the window and slowly picked up his fishing rod.
“We should have done this before,” Dad said. “Let's go catching a big one! Maybe we can see some rare insects and animals, such as fireflies (萤火虫) and whippoorwills (北美夜鹰)!”Dad picked up his tackle box, rod, and bait can from the porch.
They walked down the hill toward the lake. The only thing Alex could see was the circle of weeds and rocks at their feet.
Insect voices filled his ears. Hundreds of bugs waited in the dark to attack. “Mosquitoes,” Dad said. “I brought some spray to keep them off.”
Suddenly something rushed past Alex's head. He gasped. “What was that?”
“Probably a bat,” Dad said.
“Will bats be flying around our heads the whole time?” “This is their time to be out catching insects,” Dad explained. “They won't hurt you.” He pushed the boat off the gravel and jumped in.
Dad rowed to the middle of the lake and stopped. “We'll just let the boat drift for a while. Keep the flashlight in the bottom of the boat. The fish won't bite if they see light flashing around. When we're done baiting our hooks, we'll turn the light off.”
Leaning down to get closer to the light, Alex tried to thread a worm on his hook, but he couldn't seem to work his fingers right. So what if the worm was only partly on the hook? He didn't want to fish anyway. He didn't even want to be here.
Dad switched off the flashlight, and the night fell over them like a heavy cape. “I can't see anything,” Alex said weakly.
“The moon's half full. It gives us some light,” Dad said.
Alex looked up. Surely enough, there was the moon. And he could see the shoreline and the dark forms of trees.
注意:
1.所续写短文的词数应为150左右;
2.至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;
3.续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
4.续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。
Paragraph 1:
Looking into the trees on the shore, Alex noticed tiny points of light twinkling there.
Paragraph 2:
Dad took a sandwich from his jacket pocket and handed it to Alex.
写前导读:本文是一篇记叙文。夜色中,Alex和父亲来到湖边,安好鱼饵,投放好鱼钩,在湖边静静地等着。夜色中,Alex会看到、听到什么呢?
[精彩范文]
Paragraph 1:
Looking into the trees on the shore, Alex noticed tiny points of light twinkling there. The longer he looked, the more flashes he saw in the dark. They looked like stars that came down from the sky. “Look, Dad, fireflies!”“Perfect!” Dad nodded. A loud whistling sound erupted from the woods. “Listen!” said Dad. “It's the whippoorwill. We're really lucky to hear the whippoorwill!” Alex had never heard such an odd, exciting call—sad but quick. It blocked out everything else. Indeed, the other night creatures seemed to stay quiet for a while to listen to the whippoorwill.
Paragraph 2:
Dad took a sandwich from his jacket pocket and handed it to Alex. “We might get hungry.” Alex unwrapped it and took a big bite. “My favorite!” After a while Dad rowed into the shore. They did not catch a big one—only three small fish and they put them back into the lake. But they had a good time. They tied up the boat and walked back to the cabin through the light of the fireflies.
