
一、英语任务型阅读
1.根据短文及表格内容列要点。
In order to learn how the students in our school spend money, we made a survey by asking them some questions. First, we asked them how much money they spent last month. And then we asked how much money they spent on snacks, books, movies, computer games, phones, transportation and other things last month. Our maths teacher helped us make a graph(图表) of their answers as follows.
In our school, each student spent about________yuan on average(平均) last month. According to the graph made by our________, teacher, we know how much money the students spent on different things in our school. As the graph shows, they spent most on________, covering 22% of all. It was followed by computer games and movies. Each of them was________. But to our surprise, the students spent________on books, only 6%.
【答案】 a hundred/ one hundred/100;maths;Snacks;18%/ eighteen percent/18 percent;least
【解析】【分析】本文介绍了我们学校的学生是如何花钱。
(1)根据表格第一行信息,可知 每个学生平均花费大约100元 , 故答案是 a hundred/ one hundred/100 。
(2)根据 Our maths teacher helped us make a graph(图表) of their answers as follows ,可知 我们的数学老师帮助我们制作了一张图表 ,故答案是 maths。
(3)根据表格第二行信息,可知花了最多的钱在小吃上,占总数的22% ,故答案是 Snacks。
(4)根据表格第四和五行信息,可知, 接下来是电脑游戏和电影。他们每个人都是18% , 故答案是 18%/ eighteen percent/18 percent。
(5)根据表格第三行信息,可知但令我们惊讶的是,学生们只花了最少的6%的钱买书,least是最少的 , 故答案是 least。
【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
2.根据短文内容列要点。
Maybe you pride yourselves on only sleeping a few hours a night. However, are you feeling tired and sleepy throughout the day? Do you have a hard time keeping your eyes open as you study? Have you nodded off while driving? If you can answer "Yes" to any of these, it shows you could not have enough sleep.
It is suggested that most adults need seven to nine hours' sleep. As for teens, they need even more. If you aren't getting enough sleep, you should:
Avoid caffeine(咖啡因) You should avoid drinking caffeinated drinks such as coffee, tea and soda at least 10 hours before you go to bed.
Avoid eating big meals before sleeping Eating a big meal can make you feel sleepy, and it can make you feel uncomfortable and prevent you from sleeping well.
Build a healthy sleep environment With the light on, can you have a good sleep? Of course not, and you'd better keep your bedroom dark and cool.
Avoid using electronic devices before bed The light from electronic devices can keep you from falling asleep. Try reading or listening to quiet music instead.
Please get enough sleep from now on.
Here is some information about how to get enough ________. If you lack sleep, it's easy to keep your eyes ________ as you study. As to the time of sleeping, most adults need seven to nine hours' sleep while teens need ________. You'd better avoid drinking caffeinated drinks. Stop ________ before sleeping, and you can feel comfortable. Keep your bedroom dark and cool. Try reading or listening to quiet music ________ using electronic devices before bed.
【答案】 sleep;closed;more;eating big meals/ eating too much;instead of
【解析】【分析】主要讲了怎样得到足够睡眠的方法。
(1)根据Maybe you pride yourselves on only sleeping a few hours a night.可知讲的是与睡觉有关,睡觉用sleep,不可数名词,故填sleep。
(2)根据Do you have a hard time keeping your eyes open as you study?你在学习时很难睁大眼睛吗,即缺少睡眠时,学习时很容易保持眼睛闭上,keep eyes closed保持眼睛闭上,故填closed。
(3)根据It is suggested that most adults need seven to nine hours' sleep. As for teens, they need even more.可知建议大多数成年人需要七到九个小时的睡眠。至于青少年,他们需要更多,故填more。
(4)根据Avoid eating big meals before sleeping可知睡觉前避免吃大餐,stop doing sth.停止做某事,所以eat用eating,故填eating big meals/ eating too much。
(5)根据Avoid using electronic devices before bed The light from electronic devices can keep you from falling asleep. Try reading or listening to quiet music instead.可知睡前不要使用电子设备电子设备发出的光可以防止你睡着。试着阅读或者听一些安静的音乐,instead of代替,故填instead of。
【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后从文中仔细寻找答案。
3.请从下列五个选项中选择适当的句子还原到短文中,使短文完整与正确。
Earth Hour started in Sydney on March 31st, 2007. It calls on families and buildings to turn off the lights from 20: 30 to 21:30 on the last Saturday night of March. ________ A year later, on March 29, Earth Hour 2008 became a global activity and was supported by 50 million people from thirty-five countries. On March 28, 2010 over 100 cities in another eight countries took part in it. ________ In 2012 in China, there were many cities taking part in this activity, especially some large cities, such as Beijing, Shanghai… Many citizens consciously( 有意识的) turned off lights in the hour. ________ In colleges some students held some activities to make all the students leave their dormitories.
It was 20:30, Beijing time. ________ In Shanghai some people were taking a walk with their families or friends. And in Ningbo some young people were holding a party in a park, singing and dancing. ________
Earth Hour has a variety of activities, but the final goal is the same, that is focusing on(聚集) climate change and protecting the environment for individuals.
A. The people from the three cities felt very relaxed.
B. In 2007 more than 2.2 million homes and businesses turned off their lights.
C. And without lights, they could also enjoy themselves.
D. Some people in Beijing were having a nice talk with their friends.
E. Earth Hour came to China on that day, too.
【答案】 B;E;C;D;A
【解析】【分析】文章大意:这篇短文讲述的是地球一小时熄灯活动。这个活动是在2007年的悉尼开始的,后来越来越多的国家加入了这个活动。这个活动号召人们在每年3月份的最后一个星期六的晚上8点半到9点半关灯一小时。这个活动的目标是使人们关注气候变化,保护环境。
A. 来自三个城市的人们感到非常放松。
B. 在2007年超过220万家和企业关掉他们的灯。
C. 没有灯,他们也能够玩得开心。
D. 在北京的人们和他们的朋友进行了非常好的谈话。
E. 地球一小时在那天也来到了中国。
(1)根据前句句意:地球一小时是在2007年3月31日悉尼开始的。它号召人们在三月份的最后一个星期六的晚上8点半到9点半关灯一小时。可知此句的句意是在2007年,2百20多万家庭和企业关掉了他们的灯。故选B。
(2)根据前句句意:在2010年3月28日,又有8个国家的超过2,100个城市加入了进来。可知,越来越多的国家加入了地球一小时活动,也包括中国。因此此句是地球一小时也在那一天来到了中国。故选E。
(3)根据前句句意:很多市民有意识地关灯一小时。以及下文句意:在一些大学里,一些学生举行一些活动让学生们离开宿舍。可知,在关灯一小时的这个时间里,人们可以通过其他活动,也可以玩得开心,故选C。
(4)根据前句句意:这是北京时间晚上8点半,以及这一段的内容可知,这里作者给我们介绍了在地球一小时的时间里,不同地方的人们都做了些什么。可知这句是,北京的一些人和他们的朋友进行了友好的谈话,故选D。
(5)根据前句句意:在宁波,一些人在公园里举行了聚会,唱歌和跳舞。可知,这一段中提到了三个城市,北京、上海和宁波,他们在地球一小时的时间里用不同的方式,都得到了放松,故选A。
【点评】考查任务型阅读。首先读懂五个选项,然后通读全文,根据上下文信息,选出合适的选型,确保文章通顺、完整。
4.第⑴-⑸是某游泳池有关安全事项的图标的说明。从A—E中选出符合各说明的图标。
A. B. C. D. E.
⑴Have a shower before and after you use the pool. ________
⑵Don't leave money or watches in the changing rooms. Put them in a locker. ________
⑶Children under 14 can only use the pool with an adult. ________
⑷No diving into the pool. ________
⑸Be careful when you walk around the pool. Don't run. ________
【答案】 D;B;A;E;C
【解析】【分析】图示意思:A大人带着孩子;B手表和钱包;C.奔跑的人;D.洗淋浴;E.跳入用泳池中。
(1)句意:使用浴池前或后,洗个淋浴,本句与D图片意思接近,故答案是D。
(2)句意:不要把手表和钱包放在更衣室里,把它们放在储物柜里。本句意思跟B图片相符,故答案是B。
(3)句意:14岁以下的儿童只有跟着大人才能使用游泳池。本句意思跟图片A相关。故答案是A。
(4)句意:不要在游泳池里潜水。本句意思跟图片E相符,故答案是E。
(5)句意:放你绕着游泳池走的时候一定要小心,不要跑。本句意思跟图片C相符,故答案是C。
【点评】考查任务型阅读,首先弄清楚图片所表达的意思,然后根据句意选择意思相关联的图片,完成选择。
5.阅读以下内容,并完成句子,每空词数不限。
Do some colours make you feel calm while others give you energy? Scientists have studied the connection between colours and mood for a long time. Many believe that colour can influence our moods.
Warm, bright colours such as yellow and red are positive colours. They can give people a pleasant feeling. Cool colours such as blue, purple, and green are relaxing colours. They help people experience calm feelings.
Many public places are decorated with certain colours in order to create certain moods. Orange makes people feel hungry, and many restaurants are painted this colour.
People use colour in their homes to create moods as well. Blue is a peaceful colour. It helps you rest, so it is a very good colour for a bedroom.
Colours can create bad moods too. Some types of blue make people feel sad. Red can make people feel angry.
What is your mood right now? Now look at the colour of the walls round you. Does it match your mood?
(1)Cool colours are relaxing colours and they help people experience ________.
(2)Orange makes people________, and many restaurants are painted this colour.
(3)People use colour in their homes to ________ as well.
(4)Some types of ________ make people feel sad.
(5)This passage mainly tells us how colour ________.
【答案】(1)calm feelings
(2)feel hungry\\hungry
(3)create moods
(4)blue
(5)influences our moods/ can influence our moods
【解析】【分析】这篇短文主要讲了颜色对于情绪的影响。
(1)依据短文中的句子“Cool colours such as blue, purple, and green are relaxing colours. They help people experience calm feelings.”可知,冷颜色如蓝色、紫色和绿色是放松的颜色。他们帮助人们体验平静的感觉。故答案为calm feelings。
(2)依据短文中的句子“Orange makes people feel hungry, and many restaurants are painted this colour.”可知,橙色让人感到饿,许多餐馆都涂成这个颜色。故答案为feel hungry\\hungry。
(3)依据短文中的句子“People use colour in their homes to create moods as well.”可知,人们在家使用颜色营造一种情绪。故答案为create moods。
(4)依据短文中的句子“Some types of blue make people feel sad.”可知,某些类型的蓝色让人感到悲伤。故答案为blue。
(5)依据短文中的句子“Many believe that colour can influence our moods.”以及短文中的介绍:黄色和红色是积极的颜色。他们可以给人一种愉快的感觉;蓝色、紫色和绿色是放松的颜色,他们帮助人们体验平静的感觉;橙色让人感到饿;蓝色是一个和平的颜色。它帮助你休息;颜色也可以创建心情不好。蓝色让人感到悲伤;红色可以让人们感到愤怒。故答案为influences our moods/ can influence our moods。
6.阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.
The Internet is shaping our lives. We already have online shopping services and mobile payment. However, this is just a start. The world's leading tech companies are planning to build smarter online communities. ________ It was held in Wuzhen, Zhejiang last year. The development of artificial intelligence(AI,人工智能) was a hot topic at the conference(会议). If a machine can learn and solve problems as humans do, it can be called AI.
The company Alibaba uses AI technology in its unmanned supermarket in Wuzhen. There is no salesperson in the supermarket, just a tablet on a desk that says "please smile". ________ The bigger your smile is, the more discounts(折扣) you will get. Payment is done automatically(自动地) through your Alipay(支付宝)account. When you first enter the supermarket, the supermarket's AI recognizes your face and your account.
There is also AI that can read lips. ________ It recognizes your mouth, s movements and turns them into voices or text messages. This could be very useful when you are trying to talk to someone on your phone in a noisy place. Police could also use the technology to help them find criminal suspects by lip﹣reading recordings from video cameras.
________ Microsoft's chatbot Xiaolce can not only provide useful information, but also chat with people like a real friend. Xiaolce has a WeChat account. After following the account, users can start talking with her. ________ She keeps improving herself by talking with users.
These technologies are being put into wider use. We may see a smarter world and better lives in the near future.
A. She knows when to comfort you or tell jokes.
B. They discussed this at the World Internet Conference.
C. Sougou brought its lip﹣reading system to the conference.
D. If you smile, it will give you a special discount for your goods.
E. Another type of AI focuses on understanding human emotions.
【答案】 B;D;C;E;A
7.阅读下面的短文,然后根据文章内容简要回答小题。
Stephen Hawking was born in England in 1942. He's one of the most famous scientists on space and time in the world. He is called the King of the Universe.
He studied math and science at Oxford University, then he became seriously ill, which made him unable to speak or breathe without the help of machines.
He went on to study at Cambridge University after graduating from Oxford University. In 1965, he got a Doctor's Degree of philosophy(哲学). Because of his serious illness, it was difficult for him to draw diagrams or to write. So he started to think in pictures. With this new way of thinking, he is respected by people in the world. Then in 1988, he wrote his first important book, A Brief History of Time. It was sold more than 5.5 million copies in over 33 different languages. He was once invited to China to give lectures(做演讲). His self-confidence and humouous conversations impressed us deeply.
(1)Was Hawking born in England? (no more than 3 words)
(2)What did Hawking study at Oxford University? (no more than 3 words)
(3)When did Hawking get his Doctor's Degree of philosophy? (no more than 2 words)
(4)What's the name of Hawking's first important book? (no more than 5 word)
(5)Where was Hawking once invited to give lectures? (1 word)
【答案】 (1)Yes, he was. / Yes.
(2)Math and science.
(3)In 1965.
(4)A Brief History of Time.
(5)China.
8.阅读下面短文,回答问题
Drones are like airplanes, only without a pilot. No one without a pilot's license should be allowed to have one.
Something bad or unexpected can happen when people send up a self-controlled flying machine like a drone without knowing how to really control it. Drones can become flyaways, and can be caught up on a jet stream (喷气流) and blown away. A falling drone can do much damage (损害) to buildings and people.
Though drones can be harmful, they can be very helpful.
At a sports event, drones can be used to give the spectators (观众) a view from above or help coaches see how their players are doing.
They are also becoming a useful tool for firefighters, helping them find and fight wildfires. Drones can watch secretly on populations of animals in the wild, especially endangered ones.
In some faraway places in the world, drones are the fastest way to send medicine to people who are in great need of it.
Some people think drones can only be used by governments to help when needed. Others think that if rules are obeyed, there should be little risk to people and property (财产).
Drone makers say drones are exciting new technology and that the future will be controlled by them.
(1)用英语列举drones的两种用途。
① ________
②________
(2)回答问题。Who should be allowed to have a drone?
(3)回答问题。In some people's opinions, can the drones only be used by governments at any time? Why?
(4)根据短文内容完成句子。
Paragraph (段落) Two is mainly about________.
【答案】 (1)At a sports event, drones can be used to give the spectators (观众) a view from above or help coaches see how their players are doing.;Drones are also becoming a useful tool for firefighters, helping them find and fight wildfires.
(2)No one without a pilot's license.
(3)No, they can't. Because they think drones can only be used by governmentto help when needed.
(4)the harm of drones
9.请将左栏5个人的遇到的紧急情况和右栏七个不同的急救方式进行配对。
________Sally often takes a banana to school for lunch. She often puts a banana in her bag in the morning, and when she opens the bag at noon, the banana looks as if someone drove a car over it.
________Rose wants to know whether her breath smells nice or not? But it's difficult to know, because it's very hard to smell the air that comes out of your own mouth.
________John used to have a watch that can tell him the time and temperature during the day. However, it doesn't work these days and he wants to buy something that can be worn more easily.
________It is reported that many people die as a result of breathing smoke or from cooking over wood-powered or coal-powered stoves. Anna wants to buy a cooker to avoid this problem.
| ________Bruce often reads the news about food safety from newspaper, magazines or TV. It has great influences on people's health. He wants to find something that can help him check whether the food is safe or not. | A. Apple Watch It can not only tell you the right time and the temperature. It also has a set of technology that can collect a lot of health data. It can record your every movement and even tell you whether you sleep well or not. B. Alarm Fork Well, this special fork has two lights: one green and one red. When the green light is on, it's OK to take a bite of food. The fork "knows" when you take a bite, and soon the red light goes on. Wait for the green light before you take another bite. C. Smell This Smell This is useful for you to make sure your breath smell nice or not. Smell This covers your nose and your mouth, so it is easy to smell the air that comes out of your mouth. D. Banana Suitcase Are you worrying about the banana in your bag? If you put your banana in the Banana Suitcase, it can keep a banana safe, delicious, and looking like a banana! E. "Sol-4" Cooker The cooker is also much "friendlier" than other cookers because it produces less smoke and the user would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke. F. Time Temp Glasses These special glasses show the time above your right eye and the temperature above your left eye. It is surely easier than wearing a watch, and you never have to guess the temperature. G. Kuaisou The new chopsticks, called Kuaisou, are able to pick up a variety of readings on food freshness, acidity(酸碱度) and nutrients (营养). They allow people to take food safety into their own hands through an app on smart phones. |
10.阅读信息,用恰当的单词完成下面的短文,每空一词。
Our feelings influence almost every decision we make. Instead of living a boring life, positive (积极的) feelings can help us a lot. The pity is that sometimes become victims of feelings.
In one of my latest books, I compare people's ability to controls (控制) on a media player. Just like the controls can help you enjoy wonderful songs, these methods will be choices for you to manage feelings successfully.
⒈Pause.
Take time to stop and think before you speak or act. Of course, you may feel sorry if you like doing something without thinking-like sending an angry email or posting something bad on social media. If you feel your feelings getting out of control, pause. If possible, go for a short walk. Once you've calmed down, decide how you want to move forward.
⒉Volume control
Have you ever noticed that when speaking with someone, your style or tone is a mirror (镜子) of the person's you are speaking to? If you stay calm or quiet, they'll follow you. Shout or scream, and they'll do just like you. If a discussion starts to become worse, try to change it by softening your tone or lowering your voice.
⒊Record
If you want to learn more about another person's thoughts, recording, one way of careful listening, may help. You don't need to reply at once; you're listening to understand. Through careful listening, you often see things you didn't see before and can even discover misunderstandings you didn't know. Don't judge or offer advice before you know more about others and the topic.
Sometimes, our decisions are affected by our feelings. If you keep positive feelings, you can ________ living a boring life. Some methods can help you ________ in controlling your feelings. First, doing without thinking may make you ________what you've said or done. It's wise of you to pause when your feelings become bad. Second, when speaking with someone, the other person usually offers you a reply in the ________ style or tone. So controlling volume is very important. What's more, recording is one way of careful listening, with the ________ of learning more about another person's thoughts. Follow this way, you can judge or offer suggestions.
【答案】 avoid;succeed;regret;same;help
【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是如何管理好情绪给了一些建议。
(1)根据 Instead of living a boring life, positive (积极的) feelings can help us a lot. 可知用积极的情绪能让我们避免过着令人厌烦的生活。avoid避免,情态动词can后跟动词原形,故答案为:avoid。
(2)根据 these methods will be choices for you to manage feelings successfully. succeed in doing sth. 成功做某事,help sb. do sth.帮助某人做某事,故答案为:succeed。
(3)根据 Of course, you may feel sorry if you like doing something without thinking 可知做事情不三思而后行会感到后悔,regret后悔,遗憾,故答案为:regret。
(4)根据 If you stay calm or quiet, they'll follow you. Shout or scream, and they'll do just like you. 可知你的情绪决定人们怎么样回复你,所以人们用用同样的类型或语调回复你,same同样的,故答案为:same。
(5)根据 If you want to learn more about another person's thoughts, recording, one way of careful listening, may help. with the help of,在……帮助下,固定搭配,故答案为:help。
【点评】此题考查任务型阅读理解。先阅读短文理解短文大意。然后进行审题。看题目中所缺的成分,然后根据短文内容填写适当的词。
