最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)(含解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-01 21:06:50
文档

2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)(含解析)

窗体顶端2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)一、单选题(本大题共1小题,共1.0分)1.Withnogravitytopushagainst,astronauts'bonesandmuscles________becomeweak.()A.shouldB.mustC.canD.need二、阅读理解(本大题共5小题,共12.5分)AIn1910,theLosAngelesTimesranastoryaboutaboywhowaschargedwithopeningavalve(阀门
推荐度:
导读窗体顶端2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)一、单选题(本大题共1小题,共1.0分)1.Withnogravitytopushagainst,astronauts'bonesandmuscles________becomeweak.()A.shouldB.mustC.canD.need二、阅读理解(本大题共5小题,共12.5分)AIn1910,theLosAngelesTimesranastoryaboutaboywhowaschargedwithopeningavalve(阀门
窗体顶端

2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)

一、单选题(本大题共1小题,共1.0分)

1. With no gravity to push against,astronauts' bones and muscles ________become weak.(  )

A. should B. must C. can D. need

二、阅读理解(本大题共5小题,共12.5分)

A

In 1910,the Los Angeles Times ran a story about a boy who was charged with opening a valve (阀门) on a water pump powered by a steam engine to release the built-up pressure.His whole job consisted of staring at these machines all day,which was incredibly boring.The " lazy " boy then invented a release for the pump to run just as it should and won his freedom.The first automatic steam engine was born.

This story may be fictional,but the boy's behavior reflects a deeper truth.When we are feeling lazy,we often search for an easier way,trying to update the process and save time and effort.In other words,laziness can drive innovation.

In recent years,some psychologists and business leaders have wised up to this insight,changing our perspective of what laziness really means.Both Bill Gates and Walter Chrysler have been credited with a quote: " I always choose a lazy person to do a hard job because a lazy person will find an easy way to do it. "

Our brains are born for pared with our ancestors who had to conserve energy to compete for food,flee from predators,and fight,we now don't take survival as a daily issue.It seems natural that we would choose to be "lazier" ,but the opposite has occurred.According to the U.S.Bureau of Labor Statistics,Americans sleep less and work more than we used to;productivity per worker has gone up 400 percent since 1950.Our culture teaches us that our worth depends on how industrious we are,so we work even harder to produce even more.

But there's one big paradox (悖论),sad but true:The harder we work,the less productive we are.When demand increases,we tend to push harder.Yet the trouble is that,without any refresh and recharge,we are less efficient,make more mistakes,and get less engaged with what we're doing.

Therefore,how can we make our labor more meaningful and our lives more fulfilling?Current research in psychology and neuroscience points to a new understanding of the value of the wandering mind.Taking breaks and allowing your thoughts to drift can help your brain retain information,refocus,and gain fresh perspective.

Here's the core problem:When the tine finally comes to put our feet up,we often don't know how.We have little training in how to be idle.But at least give it a shot.Maybe this week,notice some downtime in your day,some white space in your calendar.Instead of filling the space with more work,just sit in the sofa,and be,in the words of poet Mary Oliver, " idle and blessed. "

2. The author tells the story in paragraph 1 to prove ______ .

A. the kid needs punishing

B. boredom enhances productivity

C. creativity contributes to laziness

D. laziness inspires new ideas

3. How did the author support his opinion in the third paragraph? ______

A. By listing some numbers of being lazy.

B. By quoting some great figures' words.

C. By making a comparison between two great figures.

D. By giving examples of how to be creative.

4. What can we infer from paragraph 4? ______

A. People nowadays don't have to face poverty.

B. Modern society honors creativity.

C. Americans lives a poorer life than before.

D. Ancestors consider industry as a value.

5. Which of the following idea will the author probably agree with? ______

A. Working 24-7 with a tight schedule.

B. Taking three part-time jobs to fill weekends.

C. Watching a stand-up comedy after a busy weekday.

D. Attending a formal dinner with business purpose.

6. The author writes this passage to ______ .

A. compare the previous understanding of idleness to the new

B. persuade people to give up the value of hard work

C. criticize the irresponsible attitude towards life

D. encourage people to keep refreshed for better work and life

三、阅读表达(本大题共1小题,共10.0分)

7. Every child has a dream of what they want to be,right?When Renee Butts was little,her dream was to become a volunteer firefighter because her father was one.Sadly,when she was 14,her beloved father passed away and she was unable to do volunteer work with him.However,she was determined and never gave up,which makes for a good firefighter.

Now Renee is a member of the Carmel Fire Department,where she is required to be an Emergency Medical Technician.She should also be ready to deal with any emergency,like fighting a fire,dealing with a car accident or helping someone who's sick.Sometimes she is in the driver's seat or using the water pump.Renee works nine to eleven days a month on 24-hour shifts.She also has a family to care for,as her husband is also a busy firefighter.Dealing with housework and working so much can show her great determination.

When I asked Renee what the best part of her job is,she replied, "Helping people and the satisfaction of saving lives." I think that shows signs of being a true hero.She's always willing to do anything for anyone in need.Renee says that her job is frightening at times,but extremely exciting. "The worst part of my job is that I see death.Actually,sometimes,people die in the accident,for which I was very sorry," said Renee.

I was inspired by this because I know I would be very scared to do her job and don't know if I could handle seeing people die.With 140 people in her station,Renee is one of the only three women,but that doesn't bother her.She says and they all do the same jobs.

We would never live without people like her who have the courage to risk their lives.Renee's determination rubs off on me and helps me believe that I can do anything.

(1) What's Renee's job in the Carmel Fire Department?( No more than 5 words) ______

(2) What makes Renee balance between doing housework and working so much?( No more than 5 words) ______

(3) Why does the author think Renee Butts is a true hero?( No more than 15 words) ______

(4) How do you understand the underlined part in Paragraph 4?( No more than 5 words) ______

(5) What do you think of Renee?Please give your reasons. (No more than 25 words) ______

四、书面表达(本大题共1小题,共25.0分)

8. 假如你是晨光中学的李津,你在英国游学期间曾寄宿在英国学生Chris家,他母亲Nancy通过电子邮件祝贺你顺利完成高中学业,并询问你将如何安排高中最后一个假期。请你用英语回复,内容包括:

(1)表示感谢并问候;

(2)计划与家人一起做的事情;

(3)你决定选择哪个专业,为学好该专业做何准备。

注意:

(1)词数不少于100;

(2)可适当加入细节,使内容充实、行文连贯;

(3)开头和结尾巳给出,不计入总词数。

Dear Nancy,

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Yours,

Li Jin

答案和解析

1.【答案】C

【解析】考查情态动词辨析。句意:由于没有重力的推动,宇航员的骨骼和肌肉可能会变得脆弱。A.should应该;B.must一定;C.can可能;D.need需要。根据"With no gravity to push against,astronauts' bones and muscles"和"become weak"可知,由于没有重力的推动,宇航员的骨骼和肌肉可能会变得脆弱。此处表示"可能会",应用can表推测,故选C。

由于没有重力的推动,宇航员的骨骼和肌肉可能会变得脆弱。

考查情态动词,弄清楚各个情态动词的含义并区别各个情态动词之间的差异,然后结合语境选择正确答案。

2~6.【答案】D、B、B、C、D

【解析】(1)D.推理判断题。根据第一段的The " lazy " boy then invented a release for the pump to run just as it should and won his freedom.The first automatic steam engine was born.(这个‘懒惰'的男孩发明了一种能让水泵正常运转的装置,赢得了自由。第一台自动蒸汽机诞生了。)和第二段This story may be fictional,but the boy's behavior reflects a deeper truth.When we are feeling lazy,we often search for an easier way,trying to update the process and save time and effort.In other words,laziness can drive innovation.(这个故事可能是虚构的,但这个男孩的行为反映了一个更深层次的事实。当我们感到懒惰时,我们经常寻找更简单的方法,试图更新流程,节省时间和精力。换句话说,懒惰可以推动创新。)推知,第一段提到这个男孩的故事是为了证明懒惰激发新想法,即懒惰可以推动创新。故选D。

(2)B.推理判断题。根据第三段In recent years,some psychologists and business leaders have wised up to this insight,changing our perspective of what laziness really means.Both Bill Gates and Walter Chrysler have been credited with a quote: " I always choose a lazy person to do a hard job because a lazy person will find an easy way to do it. " (近年来,一些心理学家和商界领袖认识到了这一点,改变了我们对懒惰真正含义的看法。Bill Gates和Walter Chrysler都曾说过一句话:"我总是选择懒惰的人去做困难的工作,因为懒惰的人会找到一种简单的方法。")推知,作者通过引用一些伟大人物的话来支持他的观点。故选B。

(3)B.推理判断题。根据第四段的Our culture teaches us that our worth depends on how industrious we are,so we work even harder to produce even more. (我们的文化告诉我们,我们的价值取决于我们有多勤奋,所以我们更加努力地工作以生产更多的东西。)可知,我们的文化告诉我们,我们的价值取决于我们有多努力、生产了多少东西。由此推知,现代社会崇尚创造力。故选B。

(4)C.细节理解题。根据倒数第二段的Taking breaks and allowing your thoughts to drift can help your brain retain information,refocus,and gain fresh perspective. (休息一下,让你的思想游离一下,可以帮助你的大脑记住信息,重新集中注意力,获得新的视角。)和最后一段的We have little training in how to be idle.But at least give it a shot.Maybe this week,notice some downtime in your day,some white space in your calendar.Instead of filling the space with more work,just sit in the sofa,and be,in the words of poet Mary Oliver, " idle and blessed. "(我们几乎没有受过如何闲着的训练。但至少试一试。也许这周,注意到你一天中的一些休息时间,日历上的一些空白。不要用更多的工作填满空间,只要坐在沙发上,用诗人玛丽 奥利弗(Mary Oliver)的话来说,"悠闲而幸福"。)可知,作者认为我们应该适当休息,不要让工作把日程填满,偶尔让思想游离,这样有助于记忆和重新集中精力。由此推知,作者可能会同意C项"在繁忙的工作日后看单口喜剧"。故选C。

(5)D.目的意图题。通读全文可知,文章主要论述了一个新颖的观点:"懒惰"往往能驱动我们进行创新。结合最后一段We have little training in how to be idle.But at least give it a shot.Maybe this week,notice some downtime in your day,some white space in your calendar.Instead of filling the space with more work,just sit in the sofa,and be,in the words of poet Mary Oliver, " idle and blessed. "(我们几乎没有受过如何闲着的训练。但至少试一试。也许这周,注意到你一天中的一些休息时间,日历上的一些空白。不要用更多的工作填满空间,只要坐在沙发上,用诗人玛丽 奥利弗(Mary Oliver)的话来说,"悠闲而幸福"。)推知,作者写作本文的目的是鼓励人们为了更好的工作和生活适当休息,以保持精力充沛。故选D。

这是一篇说明文。文章主要讲述了一个新颖的观点:"懒惰"往往能驱动我们进行创新。

阅读理解解题步骤:首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料;其次细读题材,各个击破,掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性,对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准。

7.【答案】【小题1】An Emergency Medical Technician.

【小题2】Her determination.

【小题3】Because Renee regards helping people and the satisfaction of saving lives as her mission.

【小题4】Everyone is equal.

【小题5】I think Renee is a real hero,because she is devoted to helping people and saving lives without being scared.

【解析】(1)An Emergency Medical Technician.细节理解题。根据第二段Now Renee is a member of the Carmel Fire Department,where she is required to be an Emergency Medical Technician.(现在蕾妮是卡梅尔消防部门的一员,在那里她被要求成为一名紧急医疗技术员。)可知,在消防局,蕾妮的职位是一名紧急医疗技术员。故答案为:An Emergency Medical Technician.

(2)Her determination.细节理解题。根据Dealing with housework and working so much can show her great determination.(处理这么多家务和工作可以显示她的决心。)可知,是她无比坚定的信心使得她能够很好的处理好工和家庭生活。故答案为:Her determination.

(3)Because Renee regards helping people and the satisfaction of saving lives as her mission.细节理解题。根据When I asked Renee what the best part of her job is,she replied, "Helping people and the satisfaction of saving lives." I think that shows signs of being a true hero.(当我问蕾妮她工作中最好的部分是什么时,她回答说:"帮助人们和拯救生命的满足感。"我认为这是成为真正英雄的标志。)可知,蕾妮对待工作的精神使我觉得她是真正的英雄。故答案为:Because Renee regards helping people and the satisfaction of saving lives as her mission.

(4)Everyone is equal.词义猜测题。根据With 140 people in her station,Renee is one of the only three women,but that doesn't bother her.She says and they all do the same jobs.(在她的职位上有140人,蕾妮是仅有的三个女性之一,但这并不困扰她。她说每个人都得到公平的机会,他们都做同样的工作。)可知,作为消防员,她的同事大部分都是男性,但在Renee眼里,这份工作没有性别之分。因此她的观点是无论男性女性任何人都是平等的,可以做着同样的工作。可知划线部分的意思是"每个人都是平等的"。故答案为:Everyone is equal.

(5)I think Renee is a real hero,because she is devoted to helping people and saving lives without being scared.推理判断题。根据When I asked Renee what the best part of her job is,she replied, "Helping people and the satisfaction of saving lives." I think that shows signs of being a true hero.She's always willing to do anything for anyone in need.Renee says that her job is frightening at times,but extremely exciting. "The worst part of my job is that I see death.Actually,sometimes,people die in the accident,for which I was very sorry," said Renee.(当我问蕾妮她工作中最好的部分是什么时,她回答说:"帮助人们和拯救生命的满足感。"我认为这是成为真正英雄的标志。她总是愿意为需要帮助的人做任何事。蕾妮说她的工作有时令人害怕,但也非常令人兴奋。"我工作中最糟糕的部分是我能看到死亡。事实上,有时人们会在事故中丧生,对此我非常抱歉。)以及I was inspired by this because I know I would be very scared to do her job and don't know if I could handle seeing people die.(我受到了启发,因为我知道我会非常害怕做她的工作,不知道我是否能承受看着别人死去。)可知,Renee是一个真正的英雄,把帮助他人为己任,同时她也很勇敢,敢于直面危险和死亡。故答案为:I think Renee is a real hero,because she is devoted to helping people and saving lives without being scared.

本文是一篇说明文。讲述了一名叫做蕾妮布茨的小女孩,在父亲的影响下而成为一名消防员的故事。

阅读表达,要求学生在阅读理解的基础上,根据短文后的题目,在文中找到相关的内容,并用简洁、准确的句子,将理解的内容,书面表达出来。做题时,注意表达的内容不要超出规定的字数。

8.【答案】Dear Nancy,

I am very glad to receive your E-mail and more than grateful to you and your family for taking care of me during my study tour in the UK. And wish you all the best!

①Now that I have finished my high school studies, my parents and I are going to travel to Beijing, where we are to see the flag raising on Tian 'anmen Square and climb the Great Wall. In addition, I want to go to Qinghua University which I have been longing for. What's more, I have decided to register for the computer major. With the rapid development of the Internet industry, the high-paying employment in IT industry attracts more and more young men to join the Internet tide. ② Before choosing I have consulted people engaged in this major and during the holiday I am going to a training institution to learn some knowledge related to the computer major to prepare for my study in the near future.

If you and Chris are free, welcome to my hometown to enjoy its unique beauty.

Yours,

Li Jin

【解析】【思路点拨】

本篇书面表达属于一篇应用文写作,要求学生就Chris妈妈的问候回一封邮件。写作时采用第一人称,时态以现在时和将来时为主。除涵盖所给出要点外,还可以充分发挥想象力,适当增加细节。尽量使用自己熟悉的单词句式,尽可能的使用较复杂的句子结构,使文章内容连贯有层次,语言自然流畅

【亮点词汇】

①taking care of照顾

②In addition初次之外

③longing for渴望

④prepare for为......做准备

【高分句型】

①Now that I have finished my high school studies, my parents and I are going to travel to Beijing, where we are to see the flag raising on Tian 'anmen Square and climb the Great Wall.(Now that引导原因状语从句;where引导非性定语从句)

② Before choosing I have consulted people engaged in this major and during the holiday I am going to a training institution to learn some knowledge related to the computer major to prepare for my study in the near future.(动词的-ed形式短语作定语;动词不定式作目的状语。)

【结构布局】

引言:表示感谢并问候

中心:描述自己的假期计划

结尾:欢迎来自己的故乡

【拓展词汇】

①for sure/certain一定地

②contribute to有助于

③confirm one's participation确认参加

【拓展句型】

①We are waiting eagerly to know if our arrangements will satisfy you.(我们迫切地等待着想知道你是否满意我们的安排。)

②However, no matter how attractive the cellphone is, we shouldn't ignore our family, and we should put it aside, enjoying the time when we are together.(然而,无论手机对我们的吸引力有多大,我们都不应该忽视家人,我们应该放下手机与家人共享美好时光。)

文档

2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)(含解析)

窗体顶端2023年天津市重点中学高考英语全真模拟试卷(二)一、单选题(本大题共1小题,共1.0分)1.Withnogravitytopushagainst,astronauts'bonesandmuscles________becomeweak.()A.shouldB.mustC.canD.need二、阅读理解(本大题共5小题,共12.5分)AIn1910,theLosAngelesTimesranastoryaboutaboywhowaschargedwithopeningavalve(阀门
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top