
【题文】
The Art of Slow Reading
If you are reading this article in print, chances are that you will only get through half of what I have written. And if you are reading this online, you may not even finish a fifth. ____16____ They suggest that many of us no longer have the concentration to read articles through to their conclusion.
So are we getting stupider? Actually, our online habits are damaging the mental power we need to process and understand textual information. Round-the-clock news makes us read from one article to the next without necessarily engaging fully with any of the content. Our reading is frequently interrupted by the noise of the latest email and we are now absorbing short bursts of words on Twitter and more regularly than longer texts. ____17____ But we are gradually forgetting how to sit back, think carefully, and relate all the facts to each other.
____18____ A desperate bunch of academics want us to take our time while reading, and re-reading. They ask us to switch off our computers every so often and rediscover both the joy of personal engagement with printed texts, and the ability to process them fully. What's to be done then? Most slow readers realize that total rejection of the web is extremely unrealistic. They feel that getaway from technology for a while is the answer. ____19____ Personally, I'm not sure whether I could ever go offline for long. Even while writing this article, I am switching constantly between sites, skimming too often, absorbing too little. Internet reading has become too rooted in my daily life for me to change. I read essays and articles not in hard copy but as PDFs. I suspect that many readers are in a similar position. ____20____ You can download a computer application called Freedom, which allows you to read in peace by cutting off your Internet connection. Or if you want to avoid being disturbed by the Internet, you could always download offline reader Instapaper for your iPhone. If you're still reading my article, that is slow reading.
A. The Internet is probably part of the problem.
B. Now some campaigns are advocating slow reading.
C. These are the two findings from the recent research projects.
D. But if you just occasionally want to read more slowly, help is at hand.
E. Some of them have suggested turning their computers off for one day a week.
F. Slow reading can help connect a reader to neighborhood and become popular.
G. Because of the Internet, we have become very good at collecting information.
【答案】16. C 17. G
18. B 19. E
20. D
【解析】
本文讲述的是“慢读的艺术”。 研究表明我们中的许多人不再专注于阅读文章,实际上,我们的网络习惯正在破坏我们处理和理解文本信息所需要的精神力量。大多数慢读者意识到,完全拒绝网络是非常不现实的,他们觉得暂时摆脱科技是解决问题的办法。
【16题详解】
根据下文:他们认为,我们中的许多人不再专注于阅读文章。此处的they应该是指代前文出现的事物,也就是C项中的the two findings,“最近的研究项目有两个发现。”故选C。
【17题详解】
根据上句:我们的阅读经常被最新电子邮件的噪音所打断,我们现在在Twitter和上吸收简短的一连串的单词比长篇大论更有规律。故可知因为有了互联网,我们变得非常善于收集信息。故选G。
【18题详解】
根据下文:一群极度渴望的学者希望我们在阅读或重读的时候要放慢速度。故可知现在一些活动提倡缓慢阅读。故选B。
【19题详解】
根据上文:大多数慢读者意识到,完全拒绝网络是非常不现实的。他们觉得暂时摆脱科技是解决问题的办法。由此推知,E项Some of them have suggested turning their computers off for one day a week.(他们中的一些人建议每周把电脑关掉一天。)与上文匹配。
【20题详解】
根据空格下句:你可以下载一个叫做Freedom的电脑程序,这样你就可以通过切断你的网络连接来阅读。由此可知此处的意思是:如果你只是偶尔想要读得慢一些,那么帮助就在手边。故选D。
【名师点睛】
做七选五时“尤其代词不可放”是说:在填空处的前后语境中出现的一些代词不可忽视。有这样一道题:”They can be rich resources to improve your knowledge.”,该选项中凭空多出一个代词they,这说明什么问题?代词是起替代作用的,一定是前文出现的事物被they替代了,找到被替代的名词就可以了。往文中一找,前面的语境是“Volunteering brings together all kinds of people.所以they替代的就是前文的all kinds of people短语。这样的现象在七选五中是很多见了,能帮助大家解决不少难题。本题第1小题,根据下文:他们认为,我们中的许多人不再专注于阅读文章。此处的they应该是指代前文出现的事物,也就是C项中的the two findings,“最近的研究项目有两个发现。”故选C。
【标题】河南省南阳市第一中学2020届高三上学期第三次月考英语试题
【结束】
