最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2023年黑龙江省大庆市中考英语真题(含解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-01 17:27:17
文档

2023年黑龙江省大庆市中考英语真题(含解析)

2023年黑龙江省大庆市中考英语真题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选anditleftawhiteline.Thenshebelievedthatshemighthavecreatedsomethingoutofcommonthings.Afterthat,usingknivesandpaper,shecompletedapaintingofapairofbirds.Peopleusually“add”
推荐度:
导读2023年黑龙江省大庆市中考英语真题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选anditleftawhiteline.Thenshebelievedthatshemighthavecreatedsomethingoutofcommonthings.Afterthat,usingknivesandpaper,shecompletedapaintingofapairofbirds.Peopleusually“add”
2023年黑龙江省大庆市中考英语真题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、阅读单选

and it left a white line. Then she believed that she might have created something out of common things. After that, using knives and paper, she completed a painting of a pair of birds.

People usually “add” colors to create paintings, but knife painters use knives to “take away” colors on specially made coated paper. They use different pressure on the paper in different directions (方向) to create different colors. Once the marks are left on the paper, they cannot be covered, so it requires the painter to be completely lost in the work.

Few people knew the great art form just after Wang created it. Besides, Wang herself was not expecting to make it something big at the beginning. But thanks to her love for the art form, she has kept painting for the past 27 years. So far, she has completed hundreds of paintings, and her favorite is a 2.8-meter-long painting. Wang said she would continue working in the field and make it known across the world.

4.What first made Wang decide to try knife painting?

A.Knives and paper.B.The white line.

C.The painting of birds.D.The red paper.

5.How can knife painting be done?

A.By drawing on paper with a pencil.B.By creating shapes with brushes.

C.By cutting the paper with a knife.D.By pressing on the coated paper. 6.What can be learned from paragraph 3?

A.Wang hadn’t expected knife painting to be popular.B.Wang continued her work because of her family.

C.Wang’s favorite painting work is 28 meters long.D.Wang said she might stop her work in the near future.

7.Which of the following sentences can best describe Wang?

A.Kill two birds with one stone.B.Where there’s a will, there’s a way.

C.Two heads are better than one.D.When in Rome, do as the Romans do.

The Animal “Workers”

Jay, a 23-year-old man wearing an animal costume(戏服), was giving out advertisement cards on the street. Jay was working so hard to make more people visit his store. Not only human society, but animal society also has such a group of animal “workers”. They either perform tasks, or dress themselves up, or just use their cuteness to bring in money

So happy was I that sometimes I wished to stay in the hospital a little longer. Because of my mom’s strict and careful care later, it became difficult to get well slowly. No longer sick, no more stories. Disappointed, I went into my father’s room one evening.

“Dad, you tell me stories only when I’m sick.”

My father laughed, “You are already eight and can read by yourself.”

He handed me a book and said, “Go and read it. It will tell you stories.”

That night, I opened the book and read the most interesting story I had ever read. Then I became thirsty for books and now I am a curious reader.

12.What was the writer’s life like before he was seriously ill?

A.He received help from doctors.B.He liked reading very much.

C.He used to play football every day.D.He played basketball with friends. 13.What information can we get from the passage?

A.The writer got well slowly.B.His father is good at telling stories.

C.His mother is strict and never looks after him.D.The writer didn’t want to stay in the hospital

14.Why did the writer’s father give him a book?

A.His father didn’t like the book.B.His father thought he was well then.

C.His father didn’t like telling stories any more.D.His father wanted to encourage him to read by himself.

15.Which of the following can be the best title of the passage?

A.How I Met Reading B.Why I Love Football

C.How Time Flied D.Why Books Matter

二、阅读还原7选5

三、完形填空

21.A.glad B.unhappy C.surprised D.interested 22.A.weight B.face C.heart D.control 23.A.safe B.healthy C.poor D.hopeful 24.A.repeated B.appeared C.returned D.changed 25.A.If B.Although C.Since D.When 26.A.even B.almost C.hardly D.just 27.A.keep calm B.stay awake C.keep fit D.stay slim 28.A.except for B.because of C.according to D.instead of 29.A.confidence B.nervousness C.patience D.carelessness 30.A.hope B.doubt C.admire D.hate

五、阅读补全句子

“It can’t be done.” Boyan Slat heard this over and over when he first suggested a way to clean up millions of tons of plastic polluting our oceans.

六、电子邮件

参:

1.B 2.C 3.B

【导语】本文分享了三个大事件。中国首部彩色电影《Remorse at Death》开拍;中国运动员首次参加了第七届残奥会;火箭将26颗卫星送入太空。

1.细节理解题。根据“He invited Mei Lanfang, a great opera performer to act in this film and Fei Mu, a well-known director to direct the film”可知,费穆执导这部电影,故选B。

2.细节理解题。根据“With the great effort from all of them, they won 2 golden medals, 12 silver medals and 8 bronze (铜制的) medals for China in total”可知,赢得了2枚金牌,12枚银牌,8枚铜牌,一共22枚,故选C。

3.细节理解题。根据时间显示可知,都是发生在6月份,故选B。

4.B 5.D 6.A 7.B

【导语】本文主要讲述了纸上刀绘的首创者——王静的故事。

4.细节理解题。根据“In 1995, Wang got the idea by chance when she cut a piece of red paper using a knife and it left a white line.”可知,在一次偶然的机会中,王静萌生了这个想法,她用刀在一张红纸上划了一道白线,故选B。

5.细节理解题。根据“People usually ‘add’ colors to create paintings, but knife painters use knives to “take away” colors on specially made coated paper. They use different pressure on the paper in different directions (方向) to create different colors.”可知,他们用不同的压力在铜版纸上不同的方向来创造不同的颜色。故选D。

6.细节理解题。根据“Besides, Wang herself was not expecting to make it something big at the beginning”可知,王自己一开始也没有想过要做大,也就是她并没有想过纸上刀绘能这么受欢迎,故选A。

7.推理判断题。根据“But thanks to her love for the art form, she has kept painting for the past 27 years. So far, she has completed hundreds of paintings, and her favorite is a 2.8-meter-long painting. Wang said she would continue working in the field and make it known across the world”可知,由于她对艺术形式的热爱,她在过去的27年里一直在画画,她将继续在这片土地上工作,让它闻名世界,也就是对艺术的热爱和对这个艺术的执着让她变得成功,“有志者事竟成”最能形容她的精神,故选B。

书是为了鼓励作者自己读书,故选D。

15.最佳标题题。通读全文可知,本文主要讲述了作者从最开始对足球疯狂热爱到最后转变成一个好奇的读者,介绍了他如何爱上阅读的经历,所以最适合本文标题的是:我与阅读的邂逅,故选A。

16.D 17.A 18.E 19.B 20.G

【导语】本文主要针对如何处理争论提供了几点建议。

16.根据“What is important is how we manage the argument.”及下文的建议可知,此处应是一句承上启下的话,引出下文的建议,D选项“下面的建议可能会对你有所帮助”符合,故选D。

17.根据“If your friend calls your names or makes fun of you, tell him or her to stop”及“walk away and tell him or her you do not want to talk any more”可知,如果朋友取笑你,你可以要求停止,但是如果他不停止,你可以走开或者告诉他不想再聊了,A选项“如果你的朋友继续”符合,故选A。

18.根据“ Listening in silence is sometimes stronger than arguing in vain”可知,此处提到了注

意倾听,E选项“不要急于判断你所听到的”符合,故选E。

19.根据“If giving in to others can lead to a nice result, there is no need to argue just to win someone else.”可知,B选项“在必要的时候让步”符合,本段的建议是与“让步”有关,故选B。

20.根据“In a word, we each should do our own part to deal with arguments. ”可知,此处是总结概括的一句话,G选项“这样,我们才能实现双赢”符合,故选G。

21.B 22.A 23.C 24.D 25.B 26.A 27.C 28.D 29.A 30.C

【导语】本文主要讲述了作者因为从小长得比其她女孩更胖一点,所以遭受到了不少的非议,作者也因此而感到自卑,所以尝试许多方法来减肥。但是在了解了一位模特的故事后,作者改变了看法,认为健康才是最美丽的。

21.句意:在很长一段时间里,这真的让我很不开心。

glad开心的;unhappy不开心的;surprised惊讶的;interested感兴趣的。根据“People wouldlook at me for a long time because I was ‘big’ and I hated the way I looked”可知,因为自己的外貌而被别人注意,因此而感到不开心,故选B。

22.句意:我的紧张促使我尝试各种可能的减肥方法,包括节食和减肥药。

weight体重;face脸;heart心脏;control控制。根据“including dieting and weight-loss pills”

可知,作者尝试各种可能的减肥方法,故选A。

23.句意:但这给我带来的只有痛苦和虚弱的状况。

safe安全的;healthy健康的;poor虚弱的;hopeful有希望的。根据“including dieting and weight-loss pills”及“brought me nothing but pain”可知,长期的减肥让作者身体很虚弱,故选C。

24.句意:当有一天我发现了一个超大号模特泰丝·霍乐迪的故事时,一切都改变了。repeated重复;appeared出现;returned返回;changed改变。根据“Everything …when one day I found a story of a heavy model, Tess Holiday”及下文的描述可知,作者的想法开始改变了,

故选D。

25.句意:虽然她不像其他大多数模特那样苗条,但她有自信做自己,即使是在一个充满美丽刻板印象的工作中。

If如果;Although尽管;Since既然;When当……时。“she is not as slim as most other models”与“she has the confidence to be herself… in a job full of beauty stereotypes”是让步关系,用although引导让步状语从句,故选B。

26.句意:虽然她不像其他大多数模特那样苗条,但她有自信做自己,即使是在一个充满美丽刻板印象的工作中。

even甚至;almost几乎;hardly几乎不;just仅仅。根据“she has the confidence to be herself… in a job full of beauty stereotypes”可知,此处强调甚至在模特这一个充满美丽刻板印象的工作中,她都很自信,故选A。

27.句意:现在我每周锻炼几次,但只是为了保持健康。

keep calm保持冷静;stay awake保持清醒;keep fit保持健康;stay slim保持苗条。根据“Being healthy is beautiful”可知,现在作者锻炼是为了保持健康,故选C。

28.句意:我胖一点、快乐一点,不是比不健康一点、太瘦一点更好吗?

except for除了;because of 因为;according to根据;instead of代替。根据“Isn’t it better that I’m large and happy … being unhealthy and too slim”可知,认为快乐,健康的身体代替太瘦的身体,这样会更好,故选D。

29.句意:健康是美丽的,我们应该自信地表现这种美丽。

confidence自信;nervousness神经质;patience耐心;carelessness粗心。根据“we should wear that beauty with”可知,自信地展示自己的美丽,故选A。

30.句意:我真正钦佩的是,泰丝说健康不仅使我们更美丽,也使我们更快乐。

hope希望;doubt怀疑;admire羡慕;hate憎恨。根据“Tess says good health not only makes us more beautiful, but happier, too”可知,她说的“健康不仅使我们更美丽,也使我们更快乐”,这是让作者感到钦佩的,故选C。

31.traditional 32.a 33.is said 34.on/upon 35.successfully 36.drinking 37.its 38.that 39.includes 40.politeness

【导语】本文主要介绍了茶的悠久历史以及茶文化。

31.句意:2022年11月29日—中国传统泡茶被列入联合国教科文组织非物质文化遗产名录。此空修饰名词tea-making,应填形容词作定语,traditional“传统的”,故填traditional。32.句意:茶在中国已有2000多年的历史。have a history of“有……的历史”,固定搭配,故填a。

33.句意:据说,汉字“茶”是鲁豫最后决定的。It is said that“据说”,固定句式,故填is said。

34.句意:自唐朝以来,中国茶就对其他国家产生了很大的影响。leave a big influence on/upon 表示“对……产生了很大的影响”,固定搭配,故填on/upon。

35.句意:中国茶被成功地介绍到许多国家,如印度和斯里兰卡。此空修饰动词introduced,应填副词successfully“成功地”,故填successfully。

36.句意:现在很多人喜欢喝茶。enjoy doing sth“喜欢做某事”,动名词作宾语,故填drinking。

37.句意:此外,他们对它的历史和文化很感兴趣。此空修饰名词history和culture,应填

形容词性物主代词its,故填its。

38.句意:中国实际上是唯一一个可以生产所有六种茶的国家——绿茶、黄茶、黑茶、白茶、乌龙茶和红茶。分析句子结构可知,此处是定语从句,先行词有the only修饰,关系词用that,故填that。

39.句意:中国茶文化包含了中国对待世界的方式。此句是一般现在时,主语是不可数名词,动词用三单,故填includes。

40.句意:在茶中,我们找到了平静、艺术和礼貌。此空与peace,art构成并列关系,作动词find的宾语,所以此空应填名词,故填politeness。

41.plastic/plastics polluting 42.fewer than 43.long cost 44.wind/waves waves/wind 45.take whether

【导语】本文主要叙述了博扬·斯莱特成立了“海洋清理”组织来清理海洋垃圾的故事。41.根据“Boyan Slat heard this over and over when he first suggested a way to clean up millions of tons of plastic polluting our oceans.”可知,博扬·斯莱特第一次提出一种清理海洋的数百万吨塑料来阻止污染海洋。“塑料”可用plastic或plastics来表示,动词短语stop doing sth意为“阻止做某事”,“污染”是动词pollute,其动名词为polluting。故填plastic/plastics;polluting。42.根据“Slat was on a diving(潜水)trip in Greece three years ago when he was troubled by plastic. ‘There were more plastic bags than fishes,’ he says.”可知,三年前,斯莱特在希腊潜水时,受到了塑料的困扰。“塑料袋比鱼还多,”他说。说明鱼比塑料少,应用fewer…than表示“比……更少”。故填fewer;than。

43.根据“Most people wanted to ‘fish’ up the plastic using ships with nets—which might need more than 1,000 years, cost too much, and leave sea life along with the rubbish.”可知,大多数人想用带网的船来“打捞”塑料,这可能需要1000多年的时间,成本太高,并留下海洋生物和垃圾。说明“打捞”塑料可能需要很长时间,而且成本太高。应用形容词long“长的”修饰名词time,情态动词might后接动词原形,因此应用动词cost的原形来表示“花费(金钱)”。故填long;cost。

44.根据“Wind and waves will push the rubbish to the tube.”可知,风和浪会把垃圾推到管子里。故填wind/waves;waves/wind。

45.根据“Over the next three to four years, Slat will continue to test whether his project is good enough or not.”可知,在接下来的三到四年里,斯莱特将继续测试他的项目是否足够好。根据“It will”可知此处应用动词原形take来表示“花费(时间)”,根据“or not”可知第二空应填入whether。故填take;whether。

46.One possible version:

Dear Eric,

I have known that our school wants some campus guides to receive the foreign students. Iwant to be a member of you.

First of all, I’m easygoing and outgoing, so I’m good at communicating with others. What’s more, I have a good understanding of foreign cultures. Therefore, I can help those who come to our school better fit in with new environment as soon as possible. Last but not least, I can speak English well and it’s easy for us to chat with each other easily.

From my point of view, this activity can not only improve my ability to work with other people, but also make our school known to more people. At the same time, I sincerely hope that the project can be a success and the foreign students will have a great time in our school.

Li Hua 【详解】[总体分析]

①题材:本文是一篇应用文,为电子邮件;

②时态:时态为“一般现在时”;

③提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏,适当增加细节完整表述内容。

[写作步骤]

第一步,引出本文主题,表达自己的意愿;

第二步,阐述个人优势;

第三步,说明此次接待活动的意义;

第四步,表达你对此次活动的祝愿。

[亮点词汇]

①first of all首先

②be good at擅长

③each other彼此

[高分句型]

①I have known that our school wants some campus guides to receive the foreign students.(宾语从句)

②Therefore, I can help those who come to our school better fit in with new environment as soon as possible.(who引导定语从句)

文档

2023年黑龙江省大庆市中考英语真题(含解析)

2023年黑龙江省大庆市中考英语真题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、阅读单选anditleftawhiteline.Thenshebelievedthatshemighthavecreatedsomethingoutofcommonthings.Afterthat,usingknivesandpaper,shecompletedapaintingofapairofbirds.Peopleusually“add”
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top