六级翻译
中国减贫
China is playing an increasingly important role in helping the international community to eliminate extreme poverty by 2030. China has lifted as many as four hundred million people out of poverty, since the implementation of the reform and opening upin the late 1970s. In the next five years, China will provide supports to other developing countries in reducing poverty, development education, agricultural modernization, environmental protection and medical care, etc.China has seen notable improvements in reducing poverty, and has madeunremitting efforts in promoting economic growth. This will encourage otherpoor countries to strike back challenges when developing themselves. Whenpursuing the developing path with their own characteristics , these countries can learn from China’sexperience.
2
答案:
Recently, the Chinese government decided to upgrade its industry. China is now involved in the construction of high-speed trains, ocean-going vessels, robots, and even aircrafts. Not long ago, China obtained the contract for construction of a high-speed rail in Indonesia. It has also signed a contract with Malaysia to provide high-speed trains. This proves that people have faith in China-made products.
China-made products are gaining popularity, for which China has paid a price. However, it does contribute to the eradication of poverty and also, in the meantime, provide employment opportunities for people around the world. This is a good deed which is commendable. You may want to take a look at the purchased goods for the name of the producing country next time you go to the store. Most probably the product is made in China.
3
In China, parents are always trying to help their children. They even help make important decisions regardless of what their children want, because they believe that it is for the good of the children. As a result, the growth and education of the children tend to succumb to the wishes of their parents.
If the parents decide to sign up extra-curricular classes for their children in order to increase their chances of being admitted to key schools, they would stick to their decisions, even if the children simply are not interested in them at all.
However, in the United States, parents are likely to respect the views of the children, and pay more attention to their ideas in decision-making.
It is probably commendable that Chinese parents attach great importance to education. However, when it comes to education, they should learn from American parents on how to balance the relationship between parents and children.
六级选词填空
36. E. exception
37. O. worldwide
38. N. transmitting
39. L. shrank
40. A. assumed
41. F. fault
42. H. notably
43. I. previous
44. C. desperate
45. D. deterioration
选词填空 答案
36. O) vulnerable
37. J) permanent
38. A) advocate
39. N) tighten
40. K) restricted
41. E) facilities
42. G) investigate
43. M) statistical
44. C) correlation
45. D) exercise
36 O vulnerable
【解析】考查固定搭配be vulnerable to...易受....的影响。
37 J permanent
【解析】can be ______. 后可以填入形容词或分词,结合上下文语境,应填入形容词“他们所产生的影响是永久的。”
38A advocates
【解析】此处需填入一个名词。和前面的形容词构成搭配,即健康和环保倡导人士。
39N tighten
【解析】此处需填入一个动词。和后面的use 构成搭配,即加强对.....的使用。
40K restricted
【解析】考查主谓搭配和动宾搭配。Restricted与前面的“机构”及后面的“类型”搭配。
41E facilities
【解析】此处需填入一个名词与前面的care形成搭配,即“护理设备”。
42G investigating
【解析】is now ______.此处从时态上判断,是现在进行时,所以要用分词形式,只能是G.
43M statistical
【解析】solid ______ evidence. 此处需填入一个修饰词对evidence加以限定,即统计证据。
44C correlation
【解析】a direct ______.此处需填入一个名词。结合上下文应该是“直接联系”。
45D exercise
【解析】to ______ caution. 此处需填入一个动词,即“保持谨慎”。
六级阅读匹配题
长篇阅读
C 46. Not only moving objects and people but all systems have momentum.
I 47. Changing the current energy system requires the systematic training of professionals and skilled labor.
E48. Changing a light bulb is easier than changing the fixture housing it.
K49. Efforts to accelerate the current energy transitions didn’t succeed as expected.
G 50. To change the light source is costly because you have to change the whole fixture.
A 51. Energy systems, like an aircraft carrier set in motion, have huge momentum.
G 52. The problem with lighting, if it arises, often doesn’t lie in light sources but in their applications.
J 53. The biggest obstacle to energy transition is that the present energy system is too expensive to replace.
D 54. The application of a technology can impact areas beyond itself.
B 55. Physical characteristics of moving objects help explain the dynamics of energy systems.
仔细阅读
Passage One
56. A) It is free from racial biases.
57. D) It is politically sensitive.
58. A) Racial biases are widespread in the professional world.
59. C) People’s conception of a person has much to do with the way he or she is labeled.
60. D) All ethnic groups share the nation’s continued progress.
仔细阅读2 答案
61. A. It is the biggest obstacle to social mobility.
62. C. It is not correctly interpreted.
63. C. offer poor children more chances to climb the social ladder.
. A. Family structure.
65. D. It is better to start from the community to help poor children move up the social ladder.
六级听力
短对话
1.
W: Wow, what a variety of salads you’ve got on your menu, could yourecommend something special?
M: Well, I think you can try this mixed salad. We make the dressingwith fresh berries.
Q: what does the man mean?
2.
W: I was talking to Mary the other day, and she mentioned that your newconsulting firm is doing really well.
M: Yes, business paced up much faster than we anticipated. We now haveover 200 clients.
Q: What do we learn about the man from the conversation?
3.
W: Do you know where we keep flash disks and printing paper?
M: They should be in the cabinet if there are any. That’s where we keepall of our office supplies.
Q: what does the woman mean?
4.
W: The printing of this dictionary is so small. I can’t read theexplanations at all.
M: Let me get my magnify glass. I know I just can’t do without it.
Q: What does the man mean?
5.
W: I’m considering having my office redecorated, the furniture is oldand the paint is chipping.
M: I’ll give you my sister-in-law’s number. She just graduated from aninterior designing academy, and will give a free estimate.
Q: What is the woman considering?
6.
W: We have a full load of goods that needs to be delivered. But wecan’t get a container ship anyway.
M: That’s always being a problem in this port. The facilities here arenever able to meet our needs.
Q: What are the speakers talking about?
7.
W: Why didn’t Rod get a pay raise?
M: The boss just isn’t convinced that his work attitude warranted it.She said she saw him by the coffee machine more often than at his desk.
Q: What are the speakers talking about?
8.
W: The hotel called, saying that because of the scheduling there, theywon’t be are able to cater for our banquet.
M: I know an Indian restaurant on the high street that offers a specialdiner for groups. The food is excellent, and the room is large enough toaccommodate us.
Q: What does the man suggest they do?
长对话
Conversation 1
M: Hello Jane.
W: Hello Paul.
M: Please coming. I’m just getting ready to go home. Susan is expectingme for dinner. I wanted to be on time for a change.
W: Look, I’m terribly sorry to drop in this time on Friday, Paul, butit is rather important.
M: That’s OK. What’s the problem?
W: Well, Paul, I won’t keep you long. You see there is a problem withthe exchange rates. The Indian Rupee has taken a fall on the foreign exchangemarket. You see there is being a sharp increase in Indian’s balance of paymentdeficit.
M: I see. How serious, isn’t it?
W: Well, as you know, there have been reports of unrest India, and theprospects for the Rupee look pretty gloomy.
M: And that’s going to affect us, as if we didn’t have enough problemson our hands.
W: So I thought it would be wise to take out forward exchange cover toprotect our position on the outstanding contract.
M: Just a minute. Forward exchange cover, now what does that meanexactly?
W: Well, it means that JO notes enters into a commitment to sell IndianRupees at the present rate.
M: I see. And how will that benefit us?
W: Well, JO notes wouldn’t lose out if Indian Rupee falls further.
M: What will it cost, Jane?
W: A small percentage, about 1% and that can be built into the price ofthe bike.
M: Well, I don’t suppose there is much choice. All right Jane, let’sput it into action.
Q9: What do we learn aboutthe man’s daily life?
Q10: Why did the woman cometo see the man?
Q11: What makes the womanworry about the Indian Rupee?
Conversation 2
W: Charles, among other things, you regarded as one of the America’sgreat masters of the blues. A musical idiom does essentially about loss,particularly the loss of romantic love. Why does love die?
M: People often get into love affairs because they have unrealisticexpectations about somebody. Then when the person doesn’t turn out to be whothey thought he or she was, they start thinking maybe I can change him or her.That kind of thinking is a mistake. Because when the dust settles, people aregoing to be pretty much what they are. It’s a rare thing for anybody to be ableto change who they really are. And this creates a lot of problems.
W: At 62, you continue to spend a large percentage of your lifetouring. What appeals to you about life on the road?
M: Music, I don’t especially love life on the road, but I figure if youare lucky enough to be able to do what you truly love doing, you’ve got theultimate of life.
W: What’s the most widely-held misconception about the life of a famousmusician?
M: People think it’s all glamour. Actually we have the same troublesthey do. Playing music doesn’t mean life treats you any better.
W: How do you feel about being recognized everywhere you go?
M: You think I be used to it by now. But I still find it fascinating.You go to a little town in Japan, where nobody speaks English, yet they knowyou on side and know all your music. I’m still amazed by the love peopleexpress for me and by music.
Q12: What does the man sayabout most people when they get into love affairs?
Q13: What does the man sayabout himself as a singer on the road most of his life?
Q14: What do most peoplethink of the life of a famous musician?
Q15: How does the man feelwhenever he was recognized by his fans?
短文
Passage 1
Changing technology and markets have stimulated the team approach tomanagement. Inflation, resource scarcity, reduced personnel levels and budgetcuts have all underscore the need for better coordination in organizations.Team management provides for this coordination. Team management calls for newskills if personnel potential is to be fully realized. Although a team may be composed ofknowledgeable people, they must learn new ways of relating and working togetherto solve cross-functional problems. When teams consist to be experiencedemployees from hierarchical organizations, who have been condition totraditional organizational culture. Cooperation may not occur naturally, itmainly to be created. Furthermore, the issue is not just how the team canfunction more effectively, but how it integrates with the overall organization,all society that it supposes it serves. A group of individuals is notautomatically a team. Therefore, team building may be necessary in order toimprove the group’s performance. Casey, an expert in this field, suggests thatthe cooperation process within teams must be organized, promoted and managed.He believes the team corporation results when members go beyond theirindividual capabilities, beyond what each is used to being and doing. Together,the team may then produce something new, unique and superior to that of any onemember. For this to happen, he suggests the multi-cultural managers exhibitunderstanding of their own and others’ cultural influences and limitations.They should also cultivate such skills as toleration of ambiguity, persistenceand patience, as well as assertedness. If a team manager exemplifies suchqualities, then the team as a whole would be better able to realize theirpotential and achieve their objectives.
Q 16: What should teammembers do to fully realize their potential?
Q 17: What needs to beconsidered for effective team management?
Q 18: What conclusion can wedraw from what Casey says?
Passage 2
In early 1994, when MarkAndreessen was just 23 years old, he arrived in Silicon Valley with an ideathat would change the world. As a student at the University of Illinois, he andhis friends had developed a program called Mosaic, which allowed people toshare information on the worldwide web. Before Mosaic, the web had been usedmainly by scientists and other technical people, who were happy just to sendand receive text. But with Mosaic, Andreessen and his friends had developed aprogram, which could send images over the web as well. Mosaic was an overnightsuccess. It was put on the university’s network at the beginning of 1993. Andby the end of the year, it had over a million users. Soon after, Andreessenwent to seek his fortune in Silicon Valley. Once he got there, he started tohave meetings with a man called Jim Clark, who was one of the Valley’s mostfamous entrepreneurs. In 1994, nobody was making any real money from theInternet, which was still very slow and hard to use. But Andreessen had seen an opportunity thatwould make him and Clark rich within two years. He suggested they should createa new computer program that would do the same job as Mosaic but would be mucheasier to use. Clark listened carefully to Andreessen, whose ideas andenthusiasm impressed him greatly. Eventually, Clark agreed to invest threemillion dollars of his own money in the project, and to raise an extra fifteenmillion from venture capitalists, who were always keen to listen to Clark’s newideas.
Q 19 What do we learn about Mosaic?
Q 20 What did Andreessen do upon arriving in Silicon Valley?
Q 21Why were venture capitalists willing to join in Clark’s investment?
Passage 3
Advertising informs consumers about the existence and benefits of products and services and attempts to persuade them to buy them. The best form of advertising is probably word of mouth advertising which occurs when people tell their friends about the benefits of products or services that they have purchased. Yet virtually no providers of goods or services relay on this alone,which using paid advertising instead. Indeed many organizations also use institutional or prestige advertising which is designed to build up their reputation rather than to sell particular products. Although large companies could easily set up their own advertising departments, write their own advertisements and by media space themselves.They tend to use the services of large advertising agencies. These are likely to have more resources and more knowledge about all aspects of advertising and advertising media than single company. It is also easier for a dissatisfy company to give its account to another agency. And it would be to fire their own advertising staff. The company generally give the advertising agency and agreed budget. A statement of the objective of the advertising campaign know as brief and overall advertising strategy concerning the message to be communicated to the target customers. The agency creates advertisements and develops a media prime, specifying which media will be used and in which proportions.Agencies often produce alternative ads or commercials that pretested in newspapers, television stations etc. in different parts of the country. Before a final choices was made
prior to a national campaign.
Q22 What is probably the best form of advertising according to the speaker?
Q23 What does the speaker say is the proposes of many organization using prestige advertising ?
Q24 How did large companies generally handle their advertising?
Q25 What would advertising agencies often do before a national campaign?
听写题
Extinction is a difficult concept to grasp. It is an eternal concept. It is not at all like the killing of individual life forms that can be renewed through normal processes of reproduction. Nor is simply diminishing numbers. Nor is it damage that can somehow be remedied or for which some substitute can be found. Nor is it something that only affects our own generation. Nor is it something that could be remedied by some supernatural power. It is, rather, an absolute and final act which there is no remedy on earth or in heaven. A species once extinct, it’s gone forever. However many generations succeed us in coming centuries, none of them will ever see this species that we extinguish. Not only us we bring about extinction of life on a vast scale. We are also making the land and the air and sea so toxic that the very conditions of life are being destroyed. As regard natural resources , not only are the none renewable resources being used up in a of frenzy of processing, consuming and disposing but we are also ruining much of our renewable resources. Such as the very solid self on which terrestrial life depends. The change that is taking place on the earth and in our minds is one of the greatest changes ever to take place in human affairs. Perhaps the greatest, since we are talking about is not simply another historical change or cultural modification. But it change the geological and biological as well as psychological order of magnitude.
听写题
Extinction is a difficult concept to grasp. It is an eternal concept. It is not at all like the killing of individual life forms that can be renewed through normal processes of reproduction. Nor is simply diminishing numbers. Nor is it damage that can somehow be remedied or for which some substitute can be found. Nor is it something that only affects our own generation. Nor is it something that could be remedied by some supernatural power. It is, rather, an absolute and final act which there is no remedy on earth or in heaven. A species once extinct, it’s gone forever. However many generations succeed us in coming centuries, none of them will ever see this species that we extinguish. Not only us we bring about extinction of life on a vast scale. We are also making the land and the air and sea so toxic that the very conditions of life are being destroyed. As regard natural resources , not only are the none renewable resources being used up in a of frenzy of processing, consuming and disposing but we are also ruining much of our renewable resources. Such as the very solid self on which terrestrial life depends. The change that is taking place on the earth and in our minds is one of the greatest changes ever to take place in human affairs. Perhaps the greatest, since we are talking about is not simply another historical change or cultural modification. But it change the geological and biological as well as psychological order of magnitude.
六级作文
It is true that the internet has brought us great convenience and efficiency, however, as the data grows at an exponential rate, the severity of misleading information arises.
Deceptive news or tips travel fast online, and worse still, they may shadow our routine life or even hinder the progress of our society. Lack of enough consideration, we are easily misled by false information which always appears in bulk on the webpage. Some will alter their plans to deal with the so-called disaster but only affect their normal life; a few may even go further to violate social security and economic trend. Moreover, if the misleading news isn’t corrected soon, there may be a trust crisis between individuals and the government. For example, the nuclear leakage in Japan in 2011 has caused great panic in Eastern China, where thousands of people went out to rob salt after the rumor that salt can prevent radiation, and ended in a turbulence in the domestic market.
To prevent misleading information spreading, government should set up laws to regulate online news while individuals need to judge independently. Only when they work hand in hand will the harm of false information be diminished to the end.
点评:
题干中明确标出同学们需要focus on the harm caused by misleading information online,所以同学们这篇文章重点就应该放在harm危害这个词上面。
范文中,开篇以社会现象引入到主题词misleading information误导信息的出现;之后第二段开始重点讨论误导信息的严重危害。内容层层递进,从谣言使一些人做出冲动行为,推进到若不治理将会产生对于信任危机。并且段落最后用日本核辐射导致国内抢盐事件的举例进一步证明了谣言的危害。中间段紧扣主题。
文章结尾部分采用建议式的结尾方式,提出了针对之前提出的危害的解决措施,从到个人都有对应的建议。这也更加紧扣之前第二段所提到的内容。最后一句运用押韵的手法(hand in hand对应to the end)将文章带入收尾。最后一段的目的在于使得文章从单纯的列举误导信息的危害加入了作者自己对这一现象的思考,也让文章的内容更加完整。
作文二
Direction: For this part, you are allowed 30 minutes to write a short essay based on the picture below. You should focus on the difficulty in acquiring useful information in spite of advanced information technology. You are required to write at least 150 words but no more than 200 words.
作文三
The difficulty in acquiring useful information in spite of advanced information technology
The recent decades has witnessed the remarkable development of information technology, which indicates we have entered an era of information. However, here arises an issue about how to dive into oceans of information and acquire the useful one.
It is widely acknowledged that advanced information technology just provides us with a platform to search and share news, messages and our life experience. The source, truth and value of those information, however, are always unrevealed. Besides, those who master advanced technology are usually slaving for filtering, estimating and combining those fragmented information they have found, which further contributes to the difficulty of acquiring useful information. Just imagine we will host a conference about climate crisis and use a famous search-engine to look for something needed in the meeting introduction. Can you quickly and accurately acquire what you want?
To reverse this situation, government and technology firms should set up a more valid sources of knowledge while individuals need to define more detailed content to make the search more accurate. So important is their working hand in hand to make useful information no longer unrevealed.
点评:
题干中明确需要focus on the difficulty in acquiring useful information in spite of advanced information technology,所以这篇文章同学们重点应该放在difficulty上。
范文中,开篇由一句时间状语作主语引入到现象,并且用转折提出主题词useful information。文章中间段重点全部放在了寻找有用信息的difficulty上。运用并列的逻辑关系将题干中提到的information technology以及关于个人在信息使用上的问题并列到一起。段落收尾是以一个设想加提问,用以引出第三段针对有效信息获取困难提出的建议。
最后一段使用建议的手法,针对第二段所提出的difficulty的两方面——科技公司和个人提出建议。最后使用一句倒装句(So大写倒装)再次强调解决问题重要性来对文章做总结。最后一段的目的在于使得文章从单纯的列举误导信息的危害加入了作者自己对这一现象的思考,也让文章的内容更加完整。