一、阅读理解
1.阅读理解读对话,判断句子正误。
T=Tom A=Anne
T:Excuse me.
A: Yes?
T: My pen is broken. Can I use your pen, please?
A: Yes, I have two pens. Here you are.
T: Thank you very much! And do you have a ruler?
A: Yes.
T: Can I use your ruler?
A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember(记得)to bring your pencil box next time.
(1)Anne has two pens.
(2)Tom wants to borrow a pen from Anne.
(3)Tom gets a ruler from Anne.
(4)Tom doesn't bring his pencil box.
(5)Anne doesn't bring her pencil box.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:安妮和汤姆之间的对话,汤姆没有带铅笔盒,想要从安妮那里借文具。
(1)句意:安妮有两支钢笔。根据 A: Yes, I have two pens. 可知妮有两支钢笔。故答案为正确。
(2)句意:汤姆想从安妮那里借支钢笔。根据 T: My pen is broken. Can I use your pen, please? 可知汤姆想从安妮那里借支钢笔。故答案为正确。
(3)句意:汤姆从安妮那里得到一把尺子。根据T: Can I use your ruler?A: No, I'm sorry. I have only one!可知安妮有一把尺子,她没有借。故答案为错误。
(4)句意:汤姆没有带铅笔盒。根据 A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember to bring your pencil box next time. 可知汤姆没有带铅笔盒。故答案为正确。
(5)句意:安妮没有带铅笔盒。根据A: No, I'm sorry. I have only one! Please remember to bring your pencil box next time. 可知安妮带铅笔盒,汤姆没有带铅笔盒。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解阅读短文,判断正误
A young mother and her little girl got on a bus and sat down. The bus conductor(售票员) came to ask them to buy tickets. "I want one ticket to Children's Park," said the mother. The conductor looked at the little girl and said to her, "How old are you?" The girl answered, "Mother says I am six years old at home, but I'm four years old on the bus." The young mother's face turned red, very red. Then she bought a half-price ticket.
(1)The mother and her little girl wanted to go to the zoo.
(2)They went there by bus.
(3)The little girl was four years old.
(4)The mother's face was red because she was very angry.
(5)The meaning of the word "ticket" is chepiao.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了一位年轻的母亲和她的小女孩上了公共汽车去儿童公园,在车上,售票员问小女孩多大了?小女孩说:“妈妈说我在家六岁,但是我在车上四岁。”小妈妈的脸变红了。然后她买了一张半价票。
(1)句意:妈妈和她的小女孩想去动物园。根据 "I want one ticket to Children's Park," said the mother. 可知妈妈和她的小女孩想去儿童公园,故答案为错误。
(2)句意:他们乘公共汽车去了那里。根据 A young mother and her little girl got on a bus and sat down. 可知他们乘公共汽车去了那里,故答案为正确。
(3)句意:小女孩四岁。根据 The girl answered, "Mother says I am six years old at home, but I'm four years old on the bus." 可知小女孩六岁,故答案为错误。
(4)句意:母亲的脸涨红了,因为她很生气。根据 The young mother's face turned red, very red. Then she bought a half-price ticket. 可知母亲的脸涨红了,因为她很害羞,故答案为错误。
(5)句意:“ ticket ”一词的意思是“票”。ticket是票的意思,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解根据短文意思完成表格
Lucy's uncle Peter is a policeman. He helps others every day. He catches thieves. He drives the police car to go on patrol. He is brave and handsome. We like him. Every Saturday he goes to the beach for fishing because that's his favorite. Tom is a waiter. His job is to bring food to people. He is kind. He smiles all day. But he doesn't like to eat too much. On weekends he likes to drive his car. He likes to go for a spin. Ben's brother Jack is a farmer. He plants rice. Every spring he plants some rice. Every autumn he cuts the rice and puts the rice in the house. He sell some rice. And he leaves the other rice for himself. He also likes to grow flowers. His garden is very beautiful. He grows many flowers and vegetables in the garden. His garden is interesting too. He makes neat paths and builds a wooden bridge over pool. He wins the prize fro "the Nicest Garden" in the town.
Name | What does he like to do? |
Peter | ________ |
Tom | ________ |
Jack | ________ |
【解析】【分析】大意:短文介绍了彼得,汤姆和杰克职业,日常和爱好。
(1)句意:他喜欢做什么?根据Lucy's uncle Peter is a policeman. Every Saturday he goes to the beach for fishing because that's his favorite.可知彼得喜欢去钓鱼,故答案为 He likes to go fishing.
(2)句意:他喜欢做什么?根据On weekends he likes to drive his car. He likes to go for a spin.可知汤姆喜欢开车去兜风,故答案为 He likes to drive his car and go for a spin.
(3)句意:他喜欢做什么?根据Ben's brother Jack is a farmer. He also likes to grow flowers. 可知杰克喜欢种花,故答案为 He likes to grow flowers.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,完成表格。
4.阅读理解阅读理解。 Lingling, I am very happy you come to England. You can find information about English words in this dictionary. You can find train information from the computer. You can find information about the weather in this newspaper. You can find information about English history(历史) in this bookshop. You can find information about animals at the zoo. Wish you a good time in the UK!
English
words | ________ | the weather | ________ | animals |
________ | from the computer | ________ | in the bookshop | ________ |
【解析】【分析】大意:建议主人公玲玲寻找信息的不同方法。
(1)根据You can find train information from the computer. 可知,可以从电脑上寻找火车信息。故填写train information。
(2)根据You can find information about English history(历史) in this bookshop.可知,可以从这家书店寻找英国历史的信息。故填写English history。
(3)根据You can find information about English words in this dictionary. 可知,可以从这本词典上寻找英文单词的信息。故填写in this dictionary。
(4)根据You can find information about the weather in this newspaper.可知,可以从这张报纸上寻找关于天气的信息。故填写in this newspaper。
(5)根据 You can find information about animals at the zoo. 可知,可以在这个动物园里寻找关于动物的信息。故填写at the zoo。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读表格内容,根据关键句找出对应内容来填写。
5.阅读理解根据表格中所提供的信息,判断句子正误。
Things
Shelf | fruit | fish | meat | milk | vegetables | books |
A | √ | |||||
B | √ | √ | ||||
C | √ | |||||
D | √ | √ | ||||
E | √ | √ | ||||
F | √ | √ |
(2)Books are on Shelf A.
(3)Fish is on Shelf C, but vegetables aren't on Shelf C.
(4)Fruit and fish are on Shelf D, but meat is on Shelf E.
(5)Milk and vegetables are on Shelf F.
【答案】(1)0
(2)1
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:描述A到F架子上摆放的食物和物品。
(1)句意是水果,鱼肉和蔬菜摆放在B架上。根据表格B行√提示内容可知,只有鱼肉fish和水果fruit在B架上。故选错误。
(2)句意是书本在A架上。根据表格A行√内容可知,书本确实在A架上。故选正确。
(3)句意是鱼肉在C架上,但是蔬菜没在C架上。根据表格C行√内容可知,只有蔬菜在C架上。鱼肉没在C架上。故选错误。
(4)句意是水果和鱼肉在D架上,但是肉摆放在E架上。根据表格D行和E行√可知,事实确实如此。故选正确。
(5)句意是牛奶和蔬菜在F架上。根据表格F行√可知,牛奶和蔬菜确实摆放在F架上。故选正确。
【点评】考查阅读理解。注意根据表格提示信息进行题意的判断。
6.阅读理解阅读短文,判断正误。
Look, this is my family photo. The old man in a black hat is my grandpa. He is old. The man in a blue coat is my father. He is tall and strong. The man in a red sweater is my uncle. He is short and strong. My mother is in a pair of red shoes. She looks beautiful. The woman in a yellow dress is my aunt. She looks beautiful, too. I am in an orange T-shirt. I love my family.
(1)There are 6 people in my family.
(2)My father and my uncle are both tall and strong.
(3)My uncle wears a green sweater.
(4)The woman in a pair of red shoes is my mother.
(5)The woman in a yellow dress is my sister.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:短文介绍了我的全家福照片里面的家人。
(1)句意:我家有6口人。根据短文可知我家有6口人。故答案为正确。
(2)句意:我父亲和我叔叔都很高很壮。根据 The man in a blue coat is my father. He is tall and strong. The man in a red sweater is my uncle. He is short and strong. 可知父亲又高又壮;叔叔又矮又壮。故答案为错误。
(3)句意:我叔叔穿着一件绿色的毛衣。根据 The man in a red sweater is my uncle. 可知穿红色毛衣的那个人是我叔叔。故答案为错误。
(4)句意:穿一双红鞋子的女人是我妈妈。根据 My mother is in a pair of red shoes. 可知妈妈穿着一双红鞋子。故答案为正确。
(5)句意:那个穿黄裙子的女人是我妹妹。根据 The woman in a yellow dress is my aunt. 可知穿黄裙子的那个女人是我姑妈。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
7.阅读理解读对话,判断下列句子是否正确。
Mike: I can't find my bag. What's in that big box? Do you know?
John: Let me see. There's a bag.
Mike: Are there any pencils in the bag?
John: No, there aren't. But there are some books.
Mike: Are there any English books?
John: No, but there are some Chinese books in it. Is it your bag?
Mike: I don't think so. There aren't any Chinese books in my bog, but there are two English books.
John: Oh, I'm sorry. It's not your bag.
(1)Mike can't find his bag.
(2)There's a bag in the big box.
(3)There are some pencils and some Chinese books in Mike's bag.
(4)There are many English books in the bag.
(5)The bag is not Mike's.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】大意:迈克的书包不见了,迈克和约翰谈论大箱子里的书包是否是迈克的。
(1)句意:迈克找不到他的包。根据对话 Mike: I can't find my bag.迈克:我找不到我的包了。可知迈克找不到他的包。故答案为正确。
(2)句意:大箱子里有一个书包。根据对话 John: Let me see. There's a bag. 可知大箱子里有一个书包。故答案为正确。
(3)句意:迈克的包里有一些铅笔和一些语文书。根据对话 There aren't any Chinese books in my bag, but there are two English books. 我的书包里没有语文书,但是有两本英文书。可知迈克的包里有两本英语书。故答案为错误。
(4)句意:书包里有许多英语书。根据对话 John: No, there aren't. But there are some books. 约翰:没有,但是有一些书。可知书包里有许多语文书。故答案为错误。
(5)句意:书包不是迈克的。根据对话 John: Oh, I'm sorry. It's not your bag. 约翰:噢,对不起。不是你的包。可知书包不是迈克的。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译对话,然后根据对话内容,判断句子正确或错误,平时牢记单词汉语意思和用法。
8.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。
China is in Asia. It's a very big country. It's bigger than Australia and smaller than Canada. Most of the people in China can have four seasons. But people in South China have three seasons-spring, summer and autumn. They don't have winter. In North China, people have a cold, dry and windy winter every year. People in Kunming only have one season-spring. It's warm and humid(潮湿的) all the year. There you can see green trees and all kinds of beautiful flowers. So "Spring City" is another name of Kunming.
(1)China is bigger than Canada.
(2)There are four seasons in South China.
(3)It's cold and dry in Kunming.
(4)There are green trees and all kinds of beautiful flowers in Kunming.
(5)"Spring City" is another name of Shanghai.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)0
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:短文讲述了中国在亚洲,比澳大利亚大,比加拿大小,讲述了中国南方有三季,北方有四季,“春城”是昆明的别称。
(1)句意:中国比加拿大大。根据It's bigger than Australia and smaller than Canada. 可知中国比加拿大小。故答案为错误。
(2)句意:中国南部四季分明。根据But people in South China have three seasons-spring, summer and autumn. 可知中国南部有春夏秋三季。故答案为错误。
(3)句意:昆明的天气又冷又干。根据People in Kunming only have one season-spring. It's warm and humid all the year. 可知昆明的天气温暖潮湿。故答案为错误。
(4)句意:昆明有绿树和各种美丽的花。根据There you can see green trees and all kinds of beautiful flowers. 可知昆明有绿树和各种美丽的花。故答案为正确。
(5)句意:“春城”是上海的别称。根据So "Spring City" is another name of Kunming. 可知“春城”是昆明的别称。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。