
1.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致
Marie Curie was a Polish scientist. She was born in1867 and was firm and fantastic. She discovered a kind of new element-radium with her husband. And she got the Nobel Prize twice. People think that Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century.
Marie and her husband believed that there was an element and they wanted to find it. So they worked hard in the lab all day long. One night, Marie Curie went to the lab. In the dark, she saw the element was blue and beautiful. They discovered radium in 18!
In 1903, Marie and her husband got the Nobel Prize. They got seventy thousand francs. Marie just took a little money to go on with her study. She gave the money to others and helped the poor. Marie didn't care for the money or gold medals. She only cared about the science study.
Marie Curie worked very hard for long. She was sick. In 1934, Marie Curie closed her eyes forever.
(1)Marie Curie was a Polish scientist.
(2)Marie Curie discovered a kind of new element radium with her husband.
(3)Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century.
(4)Marie Curie was born in 11.
(5)In 1934, Marie and her husband got the Nobel Prize.
【答案】 (1)1
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了波兰科学家玛丽·居里。
(1)句意:玛丽·居里是波兰科学家。根据 Marie Curie was a Polish scientist. 可知玛丽·居里是波兰科学家,故答案为正确。
(2)句意:居里夫人和丈夫发现了一种新元素镭。根据 Marie and her husband believed that there was an element and they wanted to find it. 可知居里夫人和丈夫发现了一种新元素镭,故答案为正确。
(3)句意:玛丽·居里是二十世纪最伟大的女科学家。根据 People think that Marie Curie was the greatest woman scientist of the twentieth century. 可知玛丽·居里是二十世纪最伟大的女科学家,故答案为正确。
(4)句意:玛丽·居里出生于11年。根据 She was born in1867 and was firm and fantastic. 可知玛丽·居里出生于1867年,故答案为错误。
(5)句意:1934年,玛丽和她的丈夫获得了诺贝尔奖。根据 In 1903, Marie and her husband got the Nobel Prize. 可知1903年,玛丽和她的丈夫获得了诺贝尔奖,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解读短文,判断下列句子正误
A Farewell Party
Dear friends,
It's time to leave our school. We are all going to middle school soon,so we will say goodbye to each other. We are going to have a party.
Time: Friday, 3 pm
Place: Music Room
Activities: We will listen to music,play games and dance. We will also give presents to all the students.
It will be very funny. See you at the party!
(1)It's an invitation of a birthday party.
(2)They will have the party on Friday.
(3)The party will be at three o'clock in the morning.
(4)They will meet at the park.
(5)They will give presents to all the students and teachers.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)0
(4)0
(5)0
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:一封欢送会的邀请函。
(1)句意:这是生日聚会的邀请。根据A Farewell Party.可知是欢送会邀请函,故答案为错误。
(2)句意:他们星期五举行聚会。根据 Time: Friday, 3 pm ,可知他们星期五举行聚会,故答案为正确。
(3)句意:聚会将在上午三点举行。根据Time: Friday, 3 pm ,可知聚会将在下午三点举行,故答案为错误。
(4)句意:他们将在公园见面。根据 See you at the party! 可知他们将在聚会见面,故答案为错误。
(5)句意:向全体师生赠送礼物。根据 We will also give presents to all the students. 可知我们还将向所有学生赠送礼物,故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读短文,判断句子正误。
Yesterday I had a party with my friends. We played games together. We sang and danced. And we ate too much food and drank too many drinks. We were so happy. I went to bed very late. This morning, I didn't feel well. I had a cough and I had a headache. I went to hospital and saw a doctor. The doctor said, "You have a bad cold. You should drink more water and take some medicine. You should have a good rest. And you will be fine."
(1)Yesterday we had a party.
(2)We played computer games together.
(3)I didn't feel very well this morning.
(4)I didn't go to hospital.
(5)I had a bad cold.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】大意:短文讲述了昨天我和朋友们开了个聚会,我们玩的很高兴,很晚才睡觉,今天早上,我感觉不舒服,去医院看了医生。
(1)句意:昨天我们开了一个晚会。根据 Yesterday I had a party with my friends. 可知昨天我们开了一个晚会。故答案为正确。
(2)句意:我们一起玩电脑游戏。根据 We played games together. 可知我们一起玩游戏。故答案为错误。
(3)句意:今天早上我感觉不太舒服。根据 This morning, I didn't feel well. 可知今天早上我感觉不太舒服。故答案为正确。
(4)句意:我没有去医院。根据 I went to hospital and saw a doctor. 可知我去医院。故答案为错误。
(5)句意:我得了重感冒。根据 You have a bad cold. 可知我得了重感冒。故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解任务型阅读,按要求完成下列各题。
Tom often goes to the zoo with his parents. There are lots of animals in the zoo. Tom's father likes tigers. Tom's mother likes monkeys. She thinks monkeys are funny and clever. Tom likes pandas. He thinks pandas are cute.
(1)Tom often goes to the ________.
(2)Tom's father likes ________.
(3)Tom's mother likes ________. She thinks monkeys are ________ and clever.
(4)Tom likes ________ because they are ________.
(5)下列动物中,文章中未提到的是________。
A, B, C, D, E,
【答案】 (1)zoo
(2)tigers
(3)monkeys;funny
(4)pandas;cute
(5)CD
【解析】【分析】这是介绍汤姆和父母去动物园的短文。
(1)根据短文叙述 Tom often goes to the zoo with his parents. (汤姆经常和父母去动物园。)可知去动物园。故答案为:zoo。
(2)根据短文叙述 Tom's father likes tigers. (汤姆的爸爸喜欢老虎。)可知喜欢老虎。故答案为:tigers。
(3)根据短文叙述 Tom's mother likes monkeys. She thinks monkeys are funny and clever. (汤姆的妈妈喜欢猴子。她认为猴子滑稽又聪明。)可知喜欢猴子,猴子滑稽又聪明。故答案为:monkeys,funny。
(4)根据短文叙述 Tom likes pandas. He thinks pandas are cute. (汤姆喜欢熊猫。他认为熊猫很可爱。)可知喜欢熊猫,因为熊猫可爱。故答案为:pandas, cute。
(5)根据短文叙述文章中提到老虎, 猴子和熊猫。狮子和马没有提到。故答案为:CD。
【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文叙述来完成各题。
5.阅读理解根据短文选择正确的一项。
Do you know about Xiong'an? It's a new city near Baoding. There is a big lake in Xiong'an. Yes, it is Baiyangdian Lake. It is very big. In summer, you will see many beautiful lotus flowers on the lake. Some are red. Some are pink. Many people like them. There will be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass. Xiong'an is beautiful and new. You can come here by bus from Baoding. And you can come here by train. You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures. You will have a nice trip in Xiong'an.
(1)Where is Xiong'an?
A. It's a new city. B. It's near Baoding. C. It has a big lake.
(2)Lotus flowers should be ________.
A. B. C.
(3)We can see ________ on Baiyangdian Lake.
A. a new city B. some buses and birds C. many flowers and boats
(4)You can't ________ in Xiong'an.
A. eat delicious fish B. play in the water C. get many birds
(5)You can't go to Xiong'an by________.
A. plane B. bus C. train
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)C
(5)A
【解析】【分析】大意:介绍保定附近一座美丽的新城——雄安。
(1)根据It's a new city near Baoding. 可知雄安在保定附近。故选B。
(2)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake可知可以在湖上看到美丽的荷花可知,故选A。
(3)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake.和There will be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass.可知可以在白洋淀看到荷花和船只。故选C。
(4)根据 You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures.可知可以在雄安玩水并且吃到味道鲜美的鱼肉。与birds鸟类无关。故选C。
(5)根据Xiong'an is beautiful and new. You can come here by bus from Baoding. And you can come here by train.可知可以乘坐公共汽车去保定在做火车到雄安。与飞机plane无关。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出关键句进行正确的选择。
6.阅读理解阅读短文,判断正误。
It is summer. Xiao Hong and Mary are swimming in the sea. They are very happy. "I like summer. Do you like it?" asks Xiao Hong. "Yes, I do. Why do you like summer?" asks Mary. Xiao Hong says, "Because I can swim in the sea. What about you?" "Because I can wear beautiful dresses," says Mary.
(1)It is autumn.
(2)They are swimming in the sea.
(3)Mary doesn't like summer.
(4)Xiao Hong likes summer because she can swim in the sea.
(5)Mary likes to wear beautiful dresses in summer.
【答案】(1)0
(2)1
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】文章大意:现在是夏天,小红和麦瑞去游泳,在游泳的过程中他们互相谈论自己的喜好。
(1)根据 It is summer.知是夏天,故答案为错误。
(2)根据Xiao Hong and Mary are swimming in the sea.知他们在大海游泳,故答案为正确。
(3)推理判断,根据Yes, I do.知麦瑞喜欢夏天,故答案为错误。
(4)根据Because I can swim in the sea. 知小红喜欢夏天是因为可以游泳,故答案为正确。
(5)根据Because I can wear beautiful dresses,知麦瑞喜欢穿裙子,故答案为正确。
【点评】考察阅读理解,浏览文章大意,根据问题通读文章寻找答案,注意句子开头和结尾的关键词。
7.阅读理解B. 阅读短文,选择正确答案。 It's very important(重要的) for us to be healthy. Now I'll tell you how I can be healthy. I often eat fruit and vegetables. I don't like to eat hamburgers. They are not good for my health. I have a balanced diet. Many foods are important, such as rice, meat, eggs, vegetables and fruit. I like to eat apples. As the saying(谚语) says, “An apple a day keeps the doctor away.” And I also like doing sports. I like running in the morning. I play basketball in the afternoon with my friends. And sometimes I play pingpong with my family at the gym on Saturdays. I think I'm healthy and strong. What about you?
(1)What is very important?
A. Being healthy is very important. B. Eating fruit and vegetables. C. Often do sports.
(2)What don't I like?
A. I like to eat fruit and vegetables. B. I don't like hamburgers. C. I like to do sports.
(3)What does “a balanced diet” mean?
A. It means “均衡的饮食”. B. It means “挑食”. C. It means“减肥”.
(4)What do I do in the morning?
A. I play basketball with my friends. B. I play pingpong. C. I run in the morning.
(5)Where do I play pingpong?
A. On Sundays. B. With my family. C. At the gym.
【答案】(1)A
(2)B
(3)A
(4)C
(5)C
【解析】【分析】短文描写了作者讲述了怎样才能健康,经常吃水果和蔬菜,不要吃汉堡包对人的身体健康不利,经常吃大米,肉,蛋,蔬菜和水果会使人饮食均衡,俗话说一天一苹果,医生远离,作者喜欢做运动和在早晨跑步,下午和朋友一起打篮球,有时周六和家人打乒乓球。
(1)根据所给的短文,It's very important for us to be healthy. 这是非常重要的对我们的健康来说。可知健康是重要的,故答案为A.
(2)根据所给的短文,I don't like to eat hamburgers. 我不喜欢吃汉堡包。可知我不喜欢吃汉堡包,故答案为B.
(3)根据所给的短文,I have a balanced diet. 我的饮食均衡。可知a balanced diet是指均衡的饮食,故答案为A.
(4)根据所给的短文,I like running in the morning.我喜欢在早晨跑步。 可知在早晨跑步,故答案为C.
(5)根据所给的短文,And sometimes I play pingpong with my family at the gym on Saturdays.有时我周六和家人在体育馆打乒乓球。可知在在体育馆打乒乓球,故答案为C.
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,理解大意,其次抓住题干关键词,在文中寻找相关句子,确定答案。
8.阅读理解短文阅读
Jim: Excuse me! Where is the hospital?
Sue: It's near the park.
Jim: How can I get to the park?
Sue: It's near. You can get there on foot. Go down this street and turn right at the traffic lights. You can see a bank.The park is beside the bank. Across the road, there is the hospital.
Jim: Thank you!
Sue: My pleasure!
(1)Where is the hospital?
A. It's near the park. B. It's near the bank. C. It's near the street.
(2)How can Jim get to the park?
A. By bus. B. By car. C. On foot.
(3)Where is the park?
A. The park is beside the school.
B. The park is beside the bank.
C. The park is beside the hotel.
【答案】 (1)A
(2)C
(3)B
【解析】【分析】大意:讲述去医院的路线以及交通方式。
(1)根据 It's near the park.可知医院在公园附近。故选A。
(2)根据Jim: How can I get to the park?Sue: It's near. You can get there on foot. 可知公园是近的,可以步行去。故选C。
(3)根据The park is beside the bank.可知公园在银行的旁边。故选B。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
9.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误
Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. His father was a craftsman, too. He usually worked with his father and learned a lot from him. One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf.
He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. He thought he could make a tool with teeth to cut things quickly. That was a saw. People still use the tool today.
(1)Lu Ban is a famous craftsman today.
(2)Lu Ban's father's hand was hurt by a leaf one day.
(3)Lu Ban found many sharp teeth on the leaf.
(4)People still use the saw today.
【答案】 (1)0
(2)0
(3)1
(4)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了鲁班怎样发明锯的故事。
(1)句意:鲁班是当今著名的工匠。根据 Lu Ban was a famous craftsman in China a long time ago. 可知鲁班很久以前是中国著名的工匠,故答案为错误。
(2)句意:鲁班父亲的手有一天被树叶弄伤了。根据 One day he worked on a mountain. His hand was hurt by a leaf. 可知鲁班的手有一天被树叶弄伤了,故答案为错误。
(3)句意:鲁班在叶子上发现了许多尖牙。根据 He found many teeth on the leaf and the teeth were very sharp. 可知鲁班在叶子上发现了许多尖牙,故答案为正确。
(4)句意:今天人们仍在使用锯子。根据 People still use the tool today. 可知今天人们仍在使用锯子,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
10.阅读理解阅读理解,判断正误
Schools in America
American schools begin in September after a long summer holiday. There are two terms in a school year: the first term is from September to January, and the second is from February to June. High school students take only four or five subjects each term. They usually go to the same classes every day, and they have homework for every class. After class they can do many interesting things. After high school, many students go to universities. They usually have to give a lot of money to the university. So many students work after class to get the money for their study.
(1)American students have a short summer holiday.
(2)American students have a lot of homework to do after class.
(3)American students have many interesting things to do after class.
(4)American students usually pay little money for their university study.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)0
【解析】【分析】大意:讲述美国学生的学校生活。
(1)根据 American schools begin in September after a long summer holiday.可知美国学生有一个漫长的暑假。与题干信息short summer holiday短暂的暑假不符。故选错误。
(2)根据They usually go to the same classes every day, and they have homework for every class. 可知美国学生每节课有作业。与题干信息有太多的作业不符。故选错误。
(3)根据After class they can do many interesting things. 可知课后美国的学生的确有许多有趣的事情去做。与题干信息符合。故选正确。
(4)根据They usually have to give a lot of money to the university可知美国人通常花费大量的钱财去上大学。与提干信息中pay little money花少量的钱不符。故选错误。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行判断。
11.阅读理解阅读理解,判断正误。
Changchun was very poor 100 years ago. Now it is a beautiful city. There are a lot of people. There are many workers, businessmen, doctors, teachers and students.
Jingyue park is in the east of Changchun. It's the biggest park in Changchun.There are different trees there. There is a lake in the park. It's Jingyue pool.
Nanhu park is in the south of Changchun. It is the most beautiful-park. A lot of people go there to have a picnic at the weekend.
Changchun park is in the west of Changchun. It is famous for tulips. There are many tulips of different colours in it. They are in bloom in summer.
North Lake park is in the north of Changchun. It is a new park. It's big, too.
Changchun is very great. It's a park city.
(1)Changchun was not poor many years ago.
(2)Changchun is a beautiful city now.
(3)People do many different jobs.
(4)North Lake park is the biggest park in Changchun.
(5)A lot of people go on a picnic in Jingyue park.
【答案】(1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)0
【解析】【分析】大意:介绍长春的现状以及其其中几大公园。
(1)根据Changchun was very poor 100 years ago. Now it is a beautiful city. 可知长春在100年以前是穷困的。与题干信息not poor不符。故选错误。
(2)根据Changchun was very poor 100 years ago. Now it is a beautiful city. 可知长春现在是美丽的城市。与题干信息符合。故选正确。
(3)根据There are a lot of people. There are many workers, businessmen, doctors, teachers and students.可知身在长春的人们做许多不同的工作。与题干信息different jobs不同的工作符合。故选正确。
(4)根据Jingyue park is in the east of Changchun. It's the biggest park in Changchun.可知Jingyue公园是长春最大的公园。与题干信息North park不符合。故选错误。
(5)根据Nanhu park is in the south of Changchun. It is the most beautiful-park. A lot of people go there to have a picnic at the weekend.可知许多的人周末去南湖公园野餐。与题干信息Jingyue park不符。故选错误。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行判断。
12.阅读理解阅读下列短文,为每小题选出最佳选项。C
Boris is a shop assistant(店员)at a large bookshop called Book Express.He likes his job very much because he can see a great variety of books.Boris is a true "bookworm".He enjoys reading all kinds of books:storybooks,news magazines,novels,comics and so on.He knows many good books too.He often helps his customers to find books with his computer.Boris is busy during the lunch hour.There are a lot of people in the bookshop.Many students and office workers rush in to buy their favourite storybooks or magazines.But he is not as busy in the afternoon.Usually he takes a novel from a bookshelf and reads it behind the checkout counter.
(1)Boris likes his lob because he can .
A. sell books B. see a great variety of books C. buy books
(2)What does the word"bookworm"mean?It means" " .
A. 极爱读书的人 B. 不爱读书的人 C. 吃书的人
(3)Boris often uses his to find books for his customers.
A. computer B. watch C. TV
(4) come to the bookshop at lunchtime.
A. Students B. Office workers C. both A and B
(5)Boris usually reads a novel behind the in the afternoon.
A. door B. bookshelf C. checkout counter
【答案】(1)B
(2)A
(3)A
(4)C
(5)C
【解析】【分析】大意:讲述书店店员Boris非常喜爱读书的故事。
(1)根据He likes his job very much because he can see a great variety of books可知,他因为可以阅读各种各样的书籍而喜欢他的工作。故选B。
(2)根据Boris is a true "bookworm".He enjoys reading all kinds of books可知,Boris是个非常喜欢读书的人。故选A。
(3)根据He often helps his customers to find books with his computer可知,Boris经常使用电脑帮助顾客来寻找书本。故选A。
(4)根据Boris is busy during the lunch hour.There are a lot of people in the bookshop.Many students and office workers rush in to buy their favourite storybooks or magazines可知,许多学生和办公族经常在午餐时间来书店光顾。故选C。
(5)根据Usually he takes a novel from a bookshelf and reads it behind the checkout counter可知,Boris经常在收款台checkout counter后读小说。故选C。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据关键句信息来进行正确的选择。
13.阅读理解阅读理解
Mrs Black lived in a city of England. Her husband died two years ago and one of her children worked in the capital and the other three lived in another town. Her husband didn't leave her much money and she had to live a simple life. Sometimes her children went to see her during their holidays,but they stayed with her for only two or three days. Luckily she had a cat with her. She liked it very much and took it everywhere she went. One winter morning the old woman got up early. She was going to buy some food in a shop. And when she came out, she found there was much snow in the street. She had to sweep it away. And suddenly she found the cat at the corner of the house. And then she laughed .Her cat caught a big mouse.
(1)One of the old woman's children worked in ________.
A. Moscow B. Paris C. London D. New York
(2)Mrs Black lived a simple life because ________.
A. she wasn't rich enough B. she hoped to save money for her children
C. she had four children D. her children hated her
(3)Her children went to see her ________.
A. Every day B. during Mrs Black's during
C. when they had holidays D. When she felt excited
(4)One winter morning the old woman got up early. She wanted .
A. to make a snow man B. to sweep the snow C. to go shopping D. to find her cat
(5)Mrs Black laughed because ________.
A. she saw her cat B. A big mouse was caught by her cat
C. her cat was at the corner of the house D. she thought she could catch a big mouse
【答案】(1)C
(2)A
(3)C
(4)C
(5)B
【解析】【分析】大意:讲述布莱克女士的生活概况和家庭情况。
(1)根据 one of her children worked in the capital and the other three lived in another town.可知布莱克女士其中的一个孩子在首都工作,并且其他三个孩子在其他城市工作。capital这里代指伦敦London,因为它是英国的首都。故选C。
(2)根据 Her husband didn't leave her much money and she had to live a simple life.可知她的丈夫去世时候没有给她留下太多的钱因此她过着简单的生活。关键词isn't rich表达没有钱符合题干内容。故选A。
(3)根据Sometimes her children went to see her during their holidays,but they stayed with her for only two or three days.可知当她的孩子们放假时候,孩子们会过来看望她。关键词had holidays表达放假。故选C。
(4)根据One winter morning the old woman got up early. She was going to buy some food in a shop. 可知主人公起的早是打算去商店里购物。go shopping表达去购物。故选C。
(5)根据And then she laughed .Her cat caught a big mouse.可知布莱克女士大笑是因为她的猫抓到了一只老鼠。故选B。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相关句进行选择。
14.阅读理解短文阅读。 Hello ,I am a Chinese boy .My name is Wu Yifan .Now I'm happy to have a new pen pal .Her name is Susan .She is from Canada .She is 12,one year older than me ,and 2cm taller than me .She likes going hiking ,planting trees and flying kites .I like taking pictures ,swimming and diving. We are in different countries .But we are good friends.
(1)Susan is from _____.
A. China B. Cananda
(2)Who's older?
A. Wu Yifan B. Susan
(3)Who's shorter?
A. Wu Yifan B. Susan
(4)Susan likes ___.
A. taking pictures B. planting trees
(5)I like ________ .
A. swimming B. going hiking
【答案】(1)B
(2)B
(3)A
(4)B
(5)A
【解析】【分析】短文描述了一个中国男孩吴一帆,他有一个新笔友苏珊,她来自加拿大。她12岁,比他大一岁,比他高2厘米,苏珊喜欢徒步旅行,植树和放风筝。吴一帆喜欢拍照、游泳和潜水,他们是好朋友。
(1)根据所给的短文,.Now I'm happy to have a new pen pal .Her name is Susan .She is from Canada .现在我很高兴有一个新笔友。她的名字叫苏珊。她来自加拿大。可知苏珊来自加拿大,故答案为B.
(2)根据所给的短文,She is 12,one year older than me ,and 2cm taller than me .她12岁,比我大一岁,比我高2厘米。可知苏珊比吴一帆大一岁,故答案为B.
(3)根据所给的短文,She is 12,one year older than me ,and 2cm taller than me .她12岁,比我大一岁,比我高2厘米。可知吴一帆比苏珊更矮,故答案为A.
(4)根据所给的短文,She likes going hiking ,planting trees and flying kites .她喜欢徒步旅行,植树和放风筝。可知苏珊喜欢植树,故答案为B.
(5)根据所给的短文,I like taking pictures ,swimming and diving. 。我喜欢拍照、游泳和潜水。可知吴一帆喜欢游泳,故答案为A.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
15.阅读理解阅读短文。判断下列句子是否正确。 My name is Peter. I'm a student. I had a busy weekend. I did my homework at home on Saturday morning. I went to the park by bike on Saturday afternoon.I cleaned my room on Sunday morning.On Sunday afternoon I visited my grandparents. At night,I watched TV with my parents. I was very tired,but I was very happy.
(1)Peter did his homework on Saturday afternoon.
(2)Peter went to the park by bus.
(3)Peter cleaned his room on Sunday morning.
(4)Peter visited his grandparents and watched TV on Sunday afternoon.
(5)Peter had a busy weekend.
【答案】(1)0
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】这是介绍作者周末活动的短文.
(1)这是细节理解, 根据短文叙述I did my homework at home on Saturday morning.(我在周六上午在家写作业.)可知不是下午. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(2)这是细节理解, 根据短文叙述I went to the park by bike on Saturday afternoon.(我周六下午骑自行车去公园.)可知不是乘公交. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(3)这是细节理解, 根据短文叙述I cleaned my room on Sunday morning.(我周日上午打扫我的房间.) 可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.
(4)这是细节理解, 根据短文叙述On Sunday afternoon I visited my grandparents. (在周日下午我看望了我的祖父母.)可知下午没有看电视. 题目叙述错误. 故答案为: 错误.
(5)这是细节理解, 根据短文叙述I had a busy weekend. (我过了一个忙碌的周末.) 可知题目叙述正确. 故答案为: 正确.
【点评】这是考查阅读能力的题目. 首先仔细阅读短文, 注意什么时间做什么, 然后根据题目的叙述来判断是否正确.
