Part A Reading Aloud
In the heart of London sits one of Britain’s most recognisable buildings. Yet its story is one of the least understood. But what is now the site of a splendid palace was once open countryside. As royal residences go, Buckingham Palace is something of a newcomer. The state rooms are less than 200 years old. Yet its history is much older and more dramatic than you might think. Its rooms are filled with objects that are clues to the character of kings and queens past. And the art and architecture combine to make a statement about Britain’s place in the world. 101 英音
视频总长:66秒 字数:101 words
语速:155-160 words per minute
语音:女声 英音 非原声
题材:建筑类
句子分析:全为陈述句
视频比去年清晰
Part B Role Play
情景介绍
角 色:你是校电视台记者Mary。
任 务:(1)就新技术对教育的影响采访Dr. Brown;
(2)根据谈话内容回答同学的提问。 |
W: Dr. Brown, welcome to our program.
M: Thank you.
W: We know you are giving a new course this year. What is it about?
M: I’m just giving a three-month course on the classroom of the future and the use of new technologies in the classroom.
W: How will a classroom develop in the future?
M: The future classroom will heavily depend upon new technology. But it’s still related to a traditional education. My course introduces what education experts think about the future classroom.
W: What’s their idea about the future classroom?
M: Uh… Actually, it’s quite a shocking idea for most people, myself included. Generally speaking, the idea is about three parts the role of the Internet, examination, and learning goals. 123美音 |
语速:145 words per minute
题材:访谈类,为热点话题。
音频:美音 有杂音。
材料字数:123 三问机答字数:106 总共字数:229
三问部分:
在将来的教室里互联网有什么用?
Question 1: What is the use of the Internet in the future classroom? / What is the Internet for in the future classroom? / What role will the Internet play in the future classroom?
Answer 1: The Internet is the place for students to get information from. It is so easy to get information because you can find what you need within seconds.
将来学生如何参加考试?
Question 2: How will students take exams in the future?
Answer 2: Students can take exams on the Internet, and exams will be automatically marked by the computer, not by their teachers. What’s more, students will be tested on how to use information rather than knowing information. However, I actually don’t know whether that’s good or bad and whether it’s going to happen. 51
将来学生需要学习什么?
Question 3: What will students need to study/ learn in the future? / What is necessary for students to learn/ study in the future?
Answer 3: Students need to be creative because that’s the key to success in the future. The purpose of learning is not about knowing knowledge, but putting knowledge into practice.
五答部分:
Question 1: How long is Dr. Brown’s course?
Answer 1: Three months.
Question 2: What will the future classroom depend on?
Answer 2: New technology.
Question 3: Where can students get information from in the future classroom?
Answer 3: The Internet.
Question 4: What will students be tested on?
Answer 4: How to use information rather than knowing information.
Question 5: Why do students need to be creative?
Answer 5: That’s the key to success in the future.
五答题型都是直白题,个别题答案比以前稍长。
Part C Retelling
梗 概:Tom给Brown 夫人送信时无人应答,从窗户进屋后看到她躺在地板上。
关键词:postman (邮递员),deliver a letter (送信),house (房子),milk (牛奶),
lie (躺) |
The Postman
Tom was a postman. Every time he delivered a letter to Mrs. Brown, he had to finish his work quite late, because she lived far away. However, Tom did not mind this, for Mrs. Brown always kindly invited him in for a drink.
When Tom entered the gate of Mrs. Brown’s house yesterday, he didn’t see her working in the garden. He was surprised because she usually spent afternoons there when the weather was fine. Tom thought she might be in the kitchen. Then he went to the back of the house, but the door was locked. So, he returned to the front of the house and knocked hard on the door. There was no answer. Tom thought that this was very strange, because he knew Mrs. Brown seldom left the house.
Just then, he noticed that her milk, delivered early in the morning, was still at the door. If Mrs. Brown had not taken in her milk, perhaps she was ill. Tom walked around the house and found an open window. He went inside and found Mrs. Brown was lying on the floor of the living room. Tom realized that there was little he could do.He called for an ambulance.
202美音 |
语速:140-145 words per minute
字数:202 words
总时长:1分25秒
13年广东听说高考真题——B
Part A Reading Aloud
In 1939, on the eve of the Second World War, Albert Einstein wrote a letter to the American President. The letter was about an application of Einstein’s famous equation, E equals MC squared and his fear that the Nazis could use it to build an atomic bomb. E equals MC squared is the symbol of Einstein’s genius. It’s an equation that sums up one of the most powerful truths about the universe. It combines two ideas, which until Einstein came along, no one had ever dreamed could be connected in such a powerful way. The idea of mass, and the idea of energy. 103 英音
视频总长:66秒 字数:103 words
语速:160 words per minute
语音:男声 英音
题材:人物类
句子分析:倒数第二句为复杂句
视频比去年清晰
Part B Role Play
情景介绍(30”)
角 色:你是团队负责人Tom。
任 务:(1) 和前辈Mary谈论团队合作的问题;
(2) 根据谈话内容回答同学的提问。
生 词:teammates 团队成员 |
W: Hi, Tom. You look worried.
M: I’m having trouble with my work.
W: What’s the trouble?
M: Uh… I’m in charge of a team, working with five other people on a project. But we are not very productive.
W: Is the project too hard for everyone to work on?
M: No. But no one is working together on it. What do you think the problem is?
W: I guess your group is not good at team work.
M: But I don’t know what to do about it. Everyone is just doing his or her own separate work on it.
W: That’s too bad. If your group does not come together, then they will not know what is done and what needs to be done. 123 美音 |
语速:145 words per minute
题材:人际关系类
材料字数:123 三问机答字数:109 总共字数:232
音频:美音
三问部分:
我怎样才能使他们共同工作呢?
Question 1: How can I make them work together? / How do I make them work as a team? / What can I do to make them work together?
Answer 1: You should call everyone together for a meeting and you should make them know that working as a team is important. 21
你认为什么时侯召集开会最好呢?
Question 2: What do you think is best to call them for a meeting? / What do you think is the best time to call everyone for meeting? / When do you think is best to call a meeting?
Answer 2: As soon as possible. You should play the role of a monitor in the meeting, getting to know what they have done so far and finding out what still needs to be done. In this way, you will be sure that the project is done correctly. 46
作为领导,我应该怎样对待团队成员呢?
Question 3: How should I treat my teammates as a leader? / How should I treat my team members as a monitor?
Answer 3: You can’t just tell them what to do or how to do things. A good leader listens to his teammates as well as directs them. By listening to your teammates, you get to know how much they have achieved and you know. 42
五答部分:
Question 1: How many people do you need to work with?
Answer 1: Five.
Question 2: What does Mary think the problem is? 同义转换题
Answer 2: My group is not good at teamwork.
Question 3: What should your teammates know in the meeting?
Answer 3: Working as a team is important.
Question 4: What role should you play in the meeting?
Answer 4: A monitor.
Question 5: Why do you need to listen to your teammates?
Answer 5: I can get to know how much they have achieved
五答题型都是直白题,有三道题答案比以前稍长。
Part C Retelling
梗 概:Tom的车后有团“黑云”,原来是蜂群跟随车轮旁的蜂王而形成的。
关键词:black cloud (黑云),queen bee (蜂王),police (),beekeeper (养蜂人),wheel (车轮) |
A Black Cloud
After leaving a village, Tom was driving to London. A strange noise made him stop. He got out and examined the car carefully, but he found nothing wrong. So he started driving again. The noise became louder and louder. Tom looked back quickly and saw a great black cloud following the car. When he stopped by a farm, a farmer told him that a queen bee must be hidden in his car, because there were thousands of bees following him. Tom drove away as quickly as he could. He thought it would be the best way to escape.
After one hour’s hard driving, he arrived in London. He parked his car outside a hotel and went in to have a drink. Several minutes later, he finished his drink and went out. He was surprised to find that his car was covered with bees. Then he called the police and explained what had happened. The police called a beekeeper. In a short time, the beekeeper arrived. He found the queen bee near the wheel at the back of the car. Finally the beekeeper put the queen bee and the other bees in a large box and took them home.
198 美音 |
语速:140 words per minute
字数:198 words
总时长:1分27秒
13年广东听说高考真题——C
Part A Reading Aloud
Isaac Newton has always been a hero of mine, and probably every physicist you’ll ever meet. He wasn’t an easy character. He arrived in Cambridge in 1661 after a difficult childhood. His father had died before he was born and his mother had abandoned him at the age of three. But the young Newton showed his genius at an early age. He wondered what light might be made of and wanted to know how vision worked, and he was prepared to try anything to find out. One night in his darkened laboratory, he decided to experiment on his own eye. 100 英音
视频总长:秒 字数:100 words
语速:160 words per minute
语音:男声 英音
题材:人物类
视频比去年清晰
Part B Role Play
情景介绍(30”)
角 色:你是学生Tom。
任 务:(1) 与外国留学生Mary谈论体育运动;
(2) 根据谈话内容回答同学的提问。
生 词:facilities 设施 competitive 竞争的 |
M: Tell me, Mary, what sports do you play?
W: I’m absolutely mad about tennis.
M: I love watching tennis matches.
W: I also enjoy playing volleyball from time to time. But you may be surprised to hear that in my student days I used to play on a women’s football team.
M: What? Football is a man’s game.
W: Well, women’s football is not at all uncommon in Britain. (0.63s) After all, why should football be limited to man?
M: But I think football is too rough a game for a woman to play.
W: Perhaps. But, you know, sports are strong tradition. 103 美音 |
语速:145 words per minute
题材:校园生活,兴趣爱好——体育运动类。
音频:美音
材料字数:103 三问机答字数:137 总共字数:240
三问部分:
体育运动在英国中学和大学里重要吗?
Question 1: Is sport important in British middle schools and universities? / Are sports important in British high schools and universities?
Answer 1: Yes. All of our schools in universities provide ample facilities for sports like football and swimming. We think sports will enable the students to better face everyday life in a highly-competitive society we are living in. 36
哪些体育运动在英国最流行?
Question 2: What are the most popular sports in Britain/ England? / What sports are the most popular ones in Britain/ England?
Answer 2: Well, there can be no doubt that football is at the top of the list. The game had its origin in Britain and was played in the middle ages, or even earlier. Though as an organized game it dates only from the beginning of the 19th century. 47
体育运动是不是谈话中的常用话题?
Question 3: Is sports a common topic in conversation? / Is sports the thing most talked about?
Answer 3: Oh, yes. In fact, I think it’s safe to say that apart from the weather, it’s the thing most talked about in Britain. So if we want to start a conversation with a stranger, we’d better start talking about the weather or recent football match. If you try that, you’ll find it usually works. 54
五答部分:
Question 1: What sport is Mary crazy about? 同义转换
Answer 1: Tennis.
Question 2: What sport does Mary play sometimes? 同义转换
Answer 2: Volleyball.
Question 3: What do sports enable students to do?
Answer 3: Better face everyday life in the highly-competitive society.
Question 4: When did football begin to be played as an organized game?
Answer 4: At the beginning of the 19th century.
Question 5: How do British people usually start a conversation?
Answer 5: Talking about the weather or recent football match.
五答题型都是直白题,个别题答案比以前稍长。
Part C Retelling
梗 概:为了给妈妈过生日,Tom从法国餐厅叫了外卖,结果弄错生日日期。
关键词:birthday dinner(生日宴),French restaurant(法国餐厅),make a reservation
(预订),cook (厨师),practice (练习) |
Birthday Dinner
The birthday of Tom’s mother was coming up.Tom planned to take her out for her birthday dinner. He knew that his mom loved French food more than anything else, so he called the only French restaurant in town to make a reservation. But there were no tables available. Tom decided to cook a French meal for his mom by himself. He knew that his mom got very happy whenever he made an effort. But Tom wasn’t a good cook. In fact, he was a terrible cook. Every time he tried to make dinner, even the neighbors smelt how bad it was. Then Tom got another idea — why not order some French food? I can serve that food instead of my bad cooking.
The day finally arrived. While mom was still at work, Tom ordered the food, picked it up and brought it home. As he laid down the knives and forks, and lit the candles, mom walked in. “Happy birthday! Mom!” Tom showed off the beautiful dinner, smiling. Mom looked a little confused, then she responded happily, “You are so sweet, my dear. But my birthday is tomorrow. And I guess it’s always good to practice.”
197 美音 |
语速:140 words per minute
字数:197 words
总时长:1分25秒
13年广东听说高考真题——D
(DEF只附与前三套不同特点分析)
Part A Reading Aloud
The most ambitious map in history is taking shape before our eyes. And scientists are heading for the edge. It may be the strangest map you’ll ever see. And it’s bigger than you can believe. It’s a map of the entire universe. They’re even building pictures of the invisible. This is a map of everything we know. And it’s getting bigger every day. The universe is so big, we may never find the edge. Mapping the universe is a job for pioneers. Nick wants to put our entire galaxy on the map. He’s on a single-handed mission, to photograph the Milky Way. (68”) 102words
Part B Role Play
情景介绍(30”)
角 色:你是校报记者Mary。
任 务:(1)采访Mr. Brown 的工作生活;
(2)根据采访内容回答校报编辑的提问。 |
W: Mr. Brown, do you find it difficult to wake up in the morning?
M: No. Not really. I seem to wake up earlier and earlier. I usually get up at about 6:30, and I do about an hour’s work before the newspaper arrives.
W: What time do you have breakfast?
M: Oh, about eight, because I can watch the eight o’clock news at the same time. My wife and I always have breakfast together. But the children are always late.
W: What time do they start school?
M: 9:15. I drive them to school on my way to work. I’m often in a great hurry because one of them always forgets something.
W: When is your lunch hour?
M: Around one o’clock. But sometimes I have a light lunch at my desk and work right through. 137words |
你什么时候下班?
Question 1: When do you finish work?/ What time are you off work?/ When do you get off work?/ What time do you finish work?/ What time do you get off work?
Answer 1(男音): Well, that depends really. I generally finish at about six o’clock. But I go home a bit later. It’s useless going home earlier, because of the heavy traffic. After I get home, I usually help my wife get supper ready. 40words
你们晚上有哪些活动?
Question 2: What do you do in the evenings?/ What activities do you have in the evenings?/ What are your evening activities?
Answer 2: The kids watch some of the children’s programs. And we sometimes watch sports programs. Normally, after supper, we have coffee together and my wife reads to the kids. They go off to bed at about nine o’clock. I usually work for two or three hours every evening during the week. 50words
你经常带工作回家吗?
Question 3: Do you often bring work home?/ Do you often take work home?
Answer 3: Yes. It’s unavoidable. Sometimes we invite friends for a meal to our home, not usually during the week, though. And sometimes we go out to a show. 27words
五答部分:
Question 1(女音): What does Mr. Brown usually do while he is having breakfast?
Answer 1: Watching the eight o’clock news./ He watches the eight o’clock news at the same time.
Question 2: Why is Mr. Brown often in a great hurry on his way to work?
Answer 2: Because he drives his children to school and one of his children always forgets
something./ Because one of his children always forgets something.
Question 3: Why doesn’t Mr. Brown go home right after work?
Answer 3: The traffic is heavy./ Because of the heavy traffic./ To avoid the heavy traffic./ In case of the heavy traffic.
Question 4: What does Mr. Brown do when he gets home?
Answer 4: He helps his wife get supper ready./ Helping his wife get supper ready./ Helping his wife with supper.(此题信息点来源于三问部分Answer 1,但是题目设计得不好,答案容易模棱两可。)
Question 5: Who reads to the kids?
Answer 5: Mr. Brown’s wife./ Mrs. Brown./ Their mother.
Part C Retelling
梗 概:Brown夫妇收拾东西搬家时,邻居以为他们刚搬进来,过来欢迎他们。
关键词:neighbour (邻居),friendly (友好的), surprise (吃惊),newcomer (新来的人),move out (搬走) |
A Friendly Neighbor
Mr. and Mrs. Brown’s apartment was in a mess. It was full of boxes and luggage. They were very busy packing when they heard a knock on the door. Mrs. Brown went to open it and saw an old lady standing outside. The lady said she lived next door. Mrs. Brown invited her to come in and apologized because things were all over the floor and there was no place for her to sit. The lady said it was OK, and she had just come to welcome them to be her neighbors in this building. Before Mr. and Mrs. Brown could explain anything, the lady added that in some parts of the city, neighbors were not friendly at all, and that some people didn’t know any of their neighbors, not even the ones living next door. It seemed to her that people in this building were very friendly and they were like one big family. At last, the lady wished Mr. and Mrs. Brown a happy life here. Mr. and Mrs. Brown looked at each other in great surprise. Then Mrs. Brown said, “But Madam, we are not newcomers to this apartment. We have lived here for two years. We’re moving out tomorrow.” |
Part A Reading Aloud
Illustrated books set out to provide a fuller reading experience. What a picture adds to a story, and what the words leave out, is key. But how exactly does that relationship work? Although there were illustrated books for adults, by far the majority were for children. One stands out above all others —Alice in Wonderland. Words and pictures created a handshake on the page far greater than the sum of the parts. And while the audience is now mostly young children, the combination of artist and writer is alive and well. The best illustrated books form an inseparable, timeless bond that endure long after our childhoods. (67”) 106words
Part B Role Play
情景介绍(30”)
角 色:你是将去英国留学的Tom。 任 务:(1)向外教Mary咨询英国生活事宜;
(2)根据谈话内容回答你母亲的提问。(引入新角色) 生 词:dressed up (打扮),paper-cut (剪纸)
Tapescript:
M: Hello, Mary. How are you? W: Very well. And you?
M: Fine. Thanks. I haven’t seen you for ages. Where have you been?
W: I’ve just come back from England. I’ve been on holiday for two months. M: Have you started working again yet?
W: Yes. The new term began last Monday. I heard you were going to study in Britain. When are you leaving?
M: In a month. And that’s just what I wanted to talk to you about. What should I take with me? W: How long are you going for? M: Two years.
W: Oh, well, in that case, you’ll need to take clothes for every season. Temperatures in England are not extreme. Our winter is not as cold as Beijing’s, but it’s very rainy. You’ll need several sweaters, an overcoat, a raincoat, and of course an umbrella. 142words 三问部分:
我还要带其它衣服吗?
Question 1(女音):
Shall I take other clothes?/ Do I need to take other clothes?/ Do I have to take other clothes?/ Is it necessary for me to take other clothes?
Answer 1: Well, I think one warm suit and one light suit will be necessary. As a student, you need
to get dressed up sometimes. 23words
英国人喜欢什么样的礼物?
Question 2: What kind of presents do the British people like?/
What kind of gifts do the English
like?/ What kind of presents are the British people fond of?/ What kind of presents do the British like
Answer 2: Anything that is typically Chinese, but since you can take no more than 20 kilos of
luggage, it’s best to buy things that don’t weigh too much. Things like silk ties and paper-cuts are light, and they make lovely presents. 40words
我去别人家吃饭时,我要带些什么?
Question 3: What shall I take when I go to others’ to have meals?/ What shall I take when I have
meals at others’ home?/ What should I take if I go to others’ house for dinner?/What should I take if I visit others for dinner?/ What should I take if I am invited to others’
for dinner?
Answer 3: Well, most people just take a bottle of wine, but if you want to be very polite, you
could take something for the hostess, like a bunch of flowers or a box of chocolate. 34words
五答部分:
Question 1(女音):
How long was Mary on holiday? Answer 1: For two months./ Two months.
Question 2: When did the new term begin? Answer 2: Last Monday.
Question 3: What kind of suits should you take?
Answer 3: One warm suit and one light suit. /A warm one and a light one. Question 4: Why does Mary advise you to take something light? Answer 4: Because I can take no more than 20 kilos of luggage.
Question 5: What present did Mary suggest for the hostess if you are invited to dinner? Answer 5: A bunch of flowers or a box of chocolate.
Part C Retelling
梗 概:Tom的妈妈让他写贺卡给老师,却发现他已经买了一盒并写好了。 关键词:Teachers’ Day (教师节), card (贺卡), busy (忙碌的), study (书房), grateful (感
恩的)
Tapescript:
I have Bought the Cards
It was two weeks before Teachers’ Day. Tom’s mother was very busy, but she didn’t forget to buy cards to send to her son’s teachers. She put the cards on the table and the living room. She was so busy that she did not have time to write them. When Tom came home from school, she said to him, “Here are the cards for your teachers and here are some stamps, a pen, and our book of addresses. Can you write the cards while I’m cooking the dinner?”
Tom did not say anything, but walked out of the living room and went into his study. Tom’s mother was a little angry, but did not say anything, either. She knew that her son was a quiet boy. She was just thinking how to teach Tom to be grateful and make him write the cards. A moment later, Tom came back with a box full of cards. All of them had addresses and stamps on them. Tom’s mother was very surprised and asked, “Oh, what are these?” “Mom,” Tom answered, “I’ve already bought the cards and written all of them.” Hearing this, his mother was deeply moved, and said, “I’m proud of you, my dear.” 208words
2013年广东听说高考真题——F
Part A Reading Aloud
Ever since I can remember, I’ve been drawn to wild places. I guess it’s really how my interest in bears started. To me, bears, more than any other creature, represent wilderness. And more than that — wildness itself. Brown bears once roamed across Europe and North America but today they’re found in just a few small pockets of really wild land. Alaska is one of the bears’ last strongholds. In most places, bears keep a healthy distance from each other but these bears have somehow learned to live with one another. Left alone, it has become a city of bears. (67”) 99words
Part B Role Play
情景介绍(30”)
角 色:你是即将毕业的大学生Tom。 任 务:(1)向师姐Mary请教如何成功面试; (2)根据谈话内容回答同学的提问。 生 词:eye contact (目光交流)
Tapescript:
W: Hi, Tom. M: Hi, Mary.
W: Haven’t seen you for a while. What are you busy with these days? M: You know, I’m graduating soon, so I’m busy looking for a job. W: Are you? What kind of job are you looking for?
M: I’m thinking of applying for a job with an American company. But I’m worried about having an interview in English. Can you give me any suggestions? W: Hmm… I guess two things are important in an interview. M: Oh, what are they?
W: Well, uh… the first thing is to try to make a good impression, which is very important because it is a good start. 111words
三问部分:
我怎样才能留下良好的印象呢?
Question 1: How can I leave a good impression?/ How can I make a good impression?/ What can I do to make a good impression?/ What can I do to leave a good impression?
Answer 1(女音): To begin with, you should firmly shake the interviewer’s hand while greeting
him or her with a smile. Be sure to keep eye contact, especially when listening to the interviewer. Remember, body language is really important. 36words
我应该知道的下一个重要事情是什么?
Question 2: What is the next important thing I should know?/ What is the next important thing I should be aware of?
Answer 2: The next thing is to have confidence. You get confidence from being prepared. Youshould know what the company’s business is before the interview. You should prepare for any possible questions and think about how you will answer. 39words
如果我不记得某一个英语词,改怎么办呢?
Question 3: What should I do if I don’t remember an English word?/ What should I do if I don’t
remember some English word?/ What should I do if I forget one English word?/What
if I forget an English word?
Answer 3: In that case, you have to use other words to explain what you want to say. For example,
if you forget the word “manufacturing”, you can say “making a product” instead. Or instead of “statistics”, you could say “using many big numbers to describe something”. 45words
五答部分:
Question 1(女音): What company are you going to apply for?
Answer 1: An American company./ I am going to apply for an American company. Question 2: Why is making a good impression important? Answer 2: It is a good start.
Question 3: When should you shake the interviewer’s hand?
Answer 3: As soon as I meet the interviewer./ At the greeting time./ I should shake the
interviewer’s hand while greeting.
Question 4: How can you be more confident in the interview?
Answer 4: Being prepared before the interview./ Getting prepared in advance./Making
preparations before the interview.
Question 5: What should you know about the company before the interview? Answer 5: I should know what the company’s business is.
Part C Retelling
梗 概:贫穷的Tom喜欢读书,常去一个富人家借书,后来成为大学者。 关键词:poor (贫穷的),book (书),rich (富有的),lend (借出),return (还)
Tapescript:
A Boy Who Loved Books
In a mountain village, there lived a little boy named Tom. He was very fond of reading, but his family was too poor to buy him any books. In another village far away from his, there was a rich man who had a big library, in which he kept a lot of good books. Unlike other rich people, he was very kind and honest. He was willing to make friends with poor but hard-working people. Tom was happy to learn this, and made a long journey to visit the rich man. He asked the rich man if he would lend him some books. Seeing that the little boy was so eager to learn, the rich man agreed immediately. Tom thanked him and went home with several books happily. Tom began to read day and night, and made a lot of notes while reading. A week later, Tom returned the books on time. Since then, he kept on borrowing different kinds of books from the rich man, and never stopped reading. With the help of the rich man, Tom managed to read plenty of helpful books. When he grew up, he became one of the greatest scholars of his day. 204words
附2013年广东听说口语考试(A\\B\\C)套卷分析报告
一、总体分析
2013年的广东高考听说考试,在题型设计、考试形式与难度设置方面整体保持不变,只有B部分的题目难度稍有增加。考试依旧重在考查学生的朗读及语言交际能力。
A部分的视频长度为1分钟左右,总体的字数约为100字,朗读语速属于高考正常语速,三套题语音都为英音。这三套题题材以人物、建筑类内容为主。句型以陈述句为主,掺杂着少量的复杂句及个别生单词,但生单词控制在2个以内。
B部分的情景介绍和视频部分的总时长为75秒左右,涉及的内容题材分别为访谈类(热点话题)、人际关系类、体育运动类,都是教学大纲中常见的且贴近学生生活的话题,没有出现特别难以理解的话题。三问部分的翻译句式是较为常见的简单疑问句和特殊疑问句,与去年相比,个别句子翻译稍有难度。三问机答内容含有的信息量较为丰富。五答部分以直白题为主,少量试题的答案稍长,难度稍有提高,因此学生在听取录音时准确记录信息点非常关键。 B部分的语音为美音,语速比A部分稍慢。
C部分为故事复述,字数大约为200字,录音时长大约为85秒,语速与B部分的语速一致,且为美音。故事情节很简单,且贴近学生生活。句子以简单句为主,用词很简单。
二、与2011年、2012年高考相比,2013年高考题变化
从这3套题的情况来看,2013年的高考试题与2011年、2012年高考相比,有以下四处较小的变化:
1. A部分题材变化。过去的两年高考中,A部分的题材是以自然地理类为主,而今年的题材以人物与建筑为主。这并不能说明考试的题材在变化,但是从整体上来讲,多题材是趋势,侧面也反映出口语考试A部分重在考查学生的朗读能力,这种能力需要平时的积累,需坚持做模仿跟读练习。
2. B部分答案变长,且唯一性较强。B部分学生在平时的练习中要认真听取信息并快速记录信息点,准确提取信息点并用正确的语句表达出来。
例:
Question 2: What does Mary think the problem is?
Answer 2: My group is not good at teamwork.
3. 设问方式中同义转换的设问有增加的趋势,这加大了学生在理解中的难度,这点应该引起老师的注意,在平时的训练过程中,适当加强词语用法及一些固定搭配的积累。
例:C套题中:
Question 1: What sport is Mary crazy about?
对比原文中: I’m absolutely mad about tennis.
4. 整套题在朗读中,语音相比往年而言,更加清晰、纯正,这点对于学生来说,更便于听取信息。