A
The pound new Library of Birmingham(LoB)will be the most visible sign of the way the city is accepting the digitalization(数字化)of everyday life.
Set to open in 2013, the £188 m LoB is already beginning to tale shape next to the Birmingham Repertory Theatre, with which it will share some equipment.
As digital media(媒介)is important to its idea. the project is already providing chances for some of the many small new local companies working at the new technologies.
Brian Gambles, the LoB project director, says it is about giving people the right tools for learning, “The aim is to mix the physical with the digital. Providing 24-hour services which can be used through many different ways. It is important to enable us to reach more people, more effectively.”
The digital library will, he says, be as important as the physical one, allowing the distant use of the services, making sure that it is never closed to the public.
Even before the LoB is complete, the public has been able to go online to visit the Virtual(虚拟的)LoB, designed by Baden, the Birmingham virtual worlds specialists. Not only have the public been able to learn about LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work before it even opens.
Two other small Birmingham-based digital companies are working on the LoB projects. Substrat, a digital design company, is developing what it calls “enlarge reality” project. It is about the use of an exciting smart phone, an important part of the LoB which is in the early stages of development is an online library of figures of the city being built by a digital content company in Cahoots, in which users will be encouraged to add to and comment on the material.
Gambles says: “Technology will enable us to make the library’s content and services open to citizens as sever before.”
1. The underline part “its idea” in Paragraph 3 refers to the idea of____.
A. the equipment B. the project
C. the digital media D. the physical library
2. While visiting the Virtual LoB, the public can_____.
A. get a general idea of the LoB
B. meet many world-famous experts
C. learn how to put up a library building
D. understand how the specialists work on the project
3. Which of the following is true of the LoB when it opens?
a. It offers better learning tools
b. It reaches users in different ways
c. It provides users with smart phone
d. It allows users to enrich its material
e. It gives non-stop physical and digital services |
4. This text is most probably taken from .
A. a put book B. a library guide
C. a handbook D. a newspaper report
【答案与解析】
【要点综述】本篇文章为新闻报道类文体。文章报道了Library of Birmingham(伯明翰图书馆)将会投巨资改建成一个全新的数字化图书馆的事情。
1.B词义推断题。通过分析单词所在的这个句子,可知its(它的)指代的是主句中的主语“这个工程的”,its idea便是指the idea of the project。
2.A细节理解题。根据第6段第2句“Not only have the public been able to learn about LoB, but the virtual one has also enabled those working on the LoB to understand the building and how it will work before it even opens.”可知答案为A。B、C、D说法均有误。
3.A细节理解题。根据第4段“it is about giving people the right tools for learning”, “which can be used through many different ways”及第7段“in which users will be encouraged to add to and comment on the material”可知。
4.D推理判断题。文章首段便简明地概括了文章主题,全文体现较明显的及时性,这是新闻类文体的典型特征,据此可判断文章应来源于一篇新闻报道。
B
Fahad Azad,an engineer in India,invented a robot named DuctBot.The toycar sized DuctBot measured 23 centimeters in length,19 centimeters in width and 9 centimeters in height and weighs just two kilograms.
The robot is designed to snake through dark,narrow air conditioning ducts (管道) and clean them.A pair of LEDs fitted on the robot light up the dirty scenery,so it can be captured (抓拍) by a camera.
In order to control it more easily,Mr Azad chooses to fix DuctBot on wheels.The robot can clean off lots of dirt,as well as dead pigeons and insects.Keeping indoor air in good quality and monitoring carbondioxide levels in buildings with central air conditioning is a challenge.It is important in some places where clean air can mean a difference between life and death,such as hospitals.Dirty air has a bad influence on people’s health.
EPSCO,a Dubaibased company which specializes in improving indoor air quality,read about Mr Azad’s invention in a national newspaper after he had won an international robotics competition.EPSCO had cleaning equipment,but it needed someone to get into those ducts to do the dirty,dangerous work.Across India,for example,the task still falls to children.They are small enough to go through those ducts.
In 2005,Mr Azad who was still at university decided to do something about it.Six years later his own company,Robosoft Systems,has Bluestar,EPSCO and the Indian Navy,some leading air condition makers,as partners.
Mr Azad and his ten employees are currently exploring robot designs to examine oil tanks or sewage (污水) pipes.Their biggest challenge is to make the robots userfriendly enough.Mr Azad hopes that the robot could eventually be operated not by engineers but by workers.There will be lots of difficulties they need to overcome in the future.
1.What can we learn about Ductbot?
A.It is a toy car and popular with children.
B.It is designed to move like a snake in the ducts.
C.many LEDs are fitted on it to tell its location.
D.It is actually a camera to capture dirty scenery.
2.The underlined word “it” in Paragraph 2 refers to “________”.
A.the camera B.the conditioning duct
C.the LED light D.the dirty scenery
3.What can the Ductbot do for us?
A.Clean off the dirt in the ducts.
B.Control the central conditioning.
C.Reduce carbondioxide in buildings.
D.Protect more animals in city.
4. According to the text,EPSCO________.
A.has won an international robotics competition
B.hired children to clean the dirty ducts in the past
C.is the only partner of Robosoft Systems
D.specializes in improving people’s health
5.What is the main idea of the last paragraph?
A.Only engineers can operate the Ductbot now.
B.New ways have been found to examine oil tanks.
C.Azad’s difficulties are impossible to overcome.
D.Azad’s team are working to improve their robot designs.
语篇解读 本文是一篇说明文。主要介绍了印度的一名工程师发明了一种可以进入空调管道来清理空调灰尘的机器人。
1.解析: 细节理解题。根据文章第二段第一句“The robot is designed to snake through dark,narrow air conditioning ducts (管道) and clean them.”可知,它像蛇一样在管道中行走。
答案: B
2.解析: 指代判断题。根据文章第二段第二句“A pair of LEDs fitted on the robot light up the dirty scenery”并结合下文可推知,此处的it代指的是the dirty scenery,故答案D符合文意。
答案: D
3.解析: 细节理解题。根据文章第二段第一句“The robot is designed to snake through dark,narrow air conditioning ducts (管道) and clean them.”和第三段的第二句“The robot can clean off lots of dirt...”可知,这种机器人可以清理管道里的垃圾。
答案: A
4.解析: 细节理解题。根据文章第四段的第二句和第三句“EPSCO had cleaning equipment,but it needed someone to get into those ducts to the dirty,dangerous work.Across India,for example,the task still falls to children”可知,EPSCO公司在过去经常雇佣小孩来清理管道垃圾。
答案: B
5.解析: 段落大意题。根据文章最后一段的前两句“Mr Azad and his ten employees are currently exploring robot designs to examine oil tanks or sewage (污水) pipes.Their biggest challenge is to make the robots userfriendly enough.”和整体理解可知,本段主要讲的是Azad团队正在致力于改善自己的机器人设计,故答案D符合文意。
答案: D。
完形填空。
阅读下面短文,从短文后所给各题的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
It was a normal Monday morning at an assembly(集会).The headmaster was
36 the students on important things in life and about 37 ourselves to what is important to us.This is 38 the story went: An old man lived in a certain part of London.He would wake up every morning and go to the 39 and would get the train right to Central London,and then sit at the street corner and beg.
He did this every single 40 for almost 20 years.His house was dirty and a stench(恶臭) came out of the house and it smelled horribly.The neighbors could not stand the 41 any-more,so they asked the police officers to clear the place.The officers 42 the door and cleaned the house.There were small bags of 43 all over the house that he had collected over the years.The police 44 the money,and soon realized that the old man was a(n) 45 .They waited outside,expecting to share the good news with him.
When he arrived home that evening,he was 46 by one of the officers who told him that
there was no need for him to beg any more 47 he was a rich man now. He said 48 ,went into his house and locked the door.The next morning he woke up 49 ,went to the subway, got into the train,and sat at the street comer and 50 to beg.
51 , this old man had no great plans,dreams or anything 52 for his life.We learn nothing from this story 53 staying focused on the things we enjoy doing,commitment. We should remain 54 to our course. Just keep it in mind that commitment 55 wealth
36.A.scolding B.consulting C.addressing D.advising
37.A.exposing B.committing C.comparing D.connecting
38.A.how B.why C.where D.when
39.A.market B.office C.subway D.shelter
40.A.hour B.day C.week D.month
41.A.smell B.house C. man D.police
42.A.knocked at B.knocked over C.broke up D.broke into
43.A.money B.waste C.food D.fish
44.A.kept B.took C.counted D.presented
45.A.beggar B.thief C.officer D.millionaire
46.A.caught B.met C.warned D.questioned
47.A.though B.unless C.until D.as
48.A.nothing B.anything C.something D.everything
49.A.as well B.as early C.as usual D.as much
50.A.determined B.continued C.managed D.hesitated
51.A.Eventually B.Fortunately C.Generally D.Obviously
52.A.precious B.complex C.available D.significant
53.A.rather than B.other than C.more than D.less than
54.A.honest B.open C.true D.equal
55.A.attracts B.keeps C.loses D.possesses
【参】CBACB ADCAD BDACB DDBCA