考查内容: 七年级(下册)Unit5~Unit8
时间: 100分钟分数: 120分
一、听力理解(20分)
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。(5分)
( )1. How does Bob usually go to school every day?
A. By bike. B. On foot. C. By bus.
( )2. What language(语言)can Linda speak?
A. Chinese. B. English. C. French.
( )3. The building has floors.
A. seven B. seventeen C. seventy
( )4. Can Mary dance to disco?
A. No, she can’t. B. Yes, she can. C. No, he can’t.
( )5. What’s Maria’s sister’s favorite festival?
A. Spring Festival.
B. Mid-autumn Festival.
C. Christmas.
第二节
听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。(5分)听下面一段对话, 回答第6至第7两个小题。
( )6. How often does Lucy play basketball?
A. Twice a week. B. Every morning. C. Once a week:
( )7. When can they meet again?
A. Next morning. B. Next Sunday. C. This Sunday.
听下面一段独白, 回答第8至第10三个小题。
( )8. Why do students need to close the doors and windows after school?
A. Because it can keep the classroom clean.
B. Because it can keep the classroom safe.
C. Because it will be windy at night.
( )9. How is the weather tomorrow?
A. Cold. B. Cool. C. Warm.
( )10. What did the teacher tell students not to do?
A. Do their homework. B. Watch TV too late. C. Play computer games.
第三节
听下面一篇短文。根据短文内容按照你所听到的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。(10分)
A B C D E
11. 12. 13. 14. 15.
二、单项选择(15分)
从A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
( )1. —Judy, do you usually go to work in Japan?
—By bus.
A. where B. how C. how often D. what
( )2. Amy likes reading books very much, so she goes to the library on weekends.
A. often B. seldom C. never D. sometimes
( )3. —What’s Mr. Smith doing now?
—He’s to my parents in the living room.
A. is talking B. talks C. talking D. talk
( )4. —Which bus to take?
—Bus No. 906.
A. do I need B. I need C. can I need D. need I
( )5. —How old are you, Lin Tao?
—Oh, I’m years old and today is my birthday.
A. thirteen; thirteen B. thirteenth; thirteenth
C. thirteen; thirteenth D. thirteenth; thirteen
( )6. —What’s on your desk?
—There a computer and some books on it.
A. be B. have C. is D. are
( )7. Her daughter was born December 10th, 1998.
A. at B. in C. on D. during
( )8. —Would you like to go for a picnic with us?
— . But I’m too busy.
A. No, I can’t B. Yes, I’d love to
C. I’d like D. Why not
( )9. —When Kangkang to study in this school?
—Two years ago.
A. do; begin B. did; begin C. does; begin D. did; began
( )10. Before you go to Dali for a trip, you’d better the weather there.
A. to look for B. to know C. look for D. know about
( )11. —Please my best wishes your parents.
—Thank you.
A. take; to B. give; to C. bring; with D. carry; to
( )12. When fall comes, the weather cool and trees yellow.
A. turn; get B. gets; turns C. gets; turn D. turns; get
( )13. Remember the door when you go out of the classroom.
A. closing B. close C. to close D. closes
( )14. —Lucy enjoys music. And now she can sing very well.
—She’s cool! But I don’t like music at all.
A. listens B. listen to C. listening D. listening to
( )15. Means“ Be careful! It’s not safe”.
A. B. C. D.
三、完形填空(10分)
先通读短文, 掌握其大意, 然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
Summer is hot, but most American families like to have a holiday 1 summer. Summer is a good season 2 holidays. It’s very hot during the months of July and August. Children don’t go to school during these 3 months.
Some 4 like to be at home during the holidays. They work in gardens, talk with friends, 5 books, or watch TV. Some families 6 lunch in parks or some places far away 7 the city. They like to eat in places with many trees or a nice lake. If they live near the sea, they often go to the beach. They can fish, swim or 8 the sunshine there.
America is a large country. Many families travel by car or by train to see interesting places. They also 9 other countries by plane. Many big cities have many famous buildings, shops or other places 10 travelers.
( )2. A. to B. of C. for D. on
( )3. A. one B. two C. three D. four
( )4. A. people B. peoples C. person D. man
( )5. A. see B. watch C. read D. look
( )6. A. take B. have C. carry D. give
( )7. A. from B. of C. to D. with
( )8. A. enjoy B. look C. love D. see
( )9. A. travel B. travel to C. travel in D. travel with
( )10. A. for B. in C. on D. with
四、阅读理解(40分)
A
Wang Hai had a birthday party yesterday evening. Here’s a program list(一览表)for the party.
Wang Hai’s Birthday Party | |||||
Time | From 7: 00p. m. to 10: 00p. m. | ||||
Place | At Wang Hai’s Home Program List | ||||
Program List | |||||
(1)Piano playing | Maria | 8: 00 | (6)Japanese song | Mike | 8: 52 |
(2)Dancing | Ellen | 8: 15 | (7)Magic tricks | Tom | 9: 00 |
(3)Rock song | Michael | 8: 30 | (8)Ballet | Maria | 9: 15 |
(4)Guitar playing | Jane | 8: 40 | (9)Gross talk | Jack Tom | 9: 30 |
(5)Disco | Helen | 8: 48 | (10)Chinese kung fu | Bill | 9: 45 |
( )1. sang Japanese songs.
A. Maria B. Ellen C. Mike D. Jane
( )2. Michael performed at .
A. 8: 15 B. 8: 30 C. 8: 40 D. 8: 48
( )3. It’s ten to nine in the evening now. You could watch .
A. Tom played magic tricks B. Helen danced disco
C. Mike sang Japanese song D. Maria performed ballet
( )4. Ellen at the party.
A. played the piano B. sang a Japanese song
C. danced D. performed ballet
( )5. From the program list, we know .
A. Helen likes sing songs
B. Maria can play the piano
C. Tom likes rock songs best
D. Mike can perform Chinese kung fu
B
I live in a house near the sea. It’s an old house, about 50 years old, and it’s very small. There are two bedrooms upstairs but no bathroom. The bathroom is downstairs(楼下)next to the kitchen and there’s a living room with a lovely old fireplace. There’s a garden in front of the house. The garden goes down to the beach. In spring and summer, there are flowers everywhere.
I live alone with a dog, Boxer, but I have a lot of friends. Many of my friends work in the city, so they often stay with me because they want to relax.
I love my house for many reasons: the garden, the flowers in spring and summer, the fire in winter, but the best thing is the view(风景)from my bedroom windows.
根据材料内容选择最佳答案。
( )6. I live in a house .
A. in a city B. in the sea C. near the sea D. with two kitchens
( )7. There is on the first floor.
A. a bedroom and a bathroom B. a living room, a kitchen and a fireplace
C. a garden D. a dog
( )8. In front of the house, there is .
A. a garage(车库) B. a garden C. a tree D. fireplace
( )9. Boxer is .
A. a teacher B. a visitor
C. on the second floor D. the name of a dog
( )10. Which of the following is NOT right?
A. I live with my family there.
B. I have many good friends.
C. I like living there.
D. We know the house has two stories(层).
C
My name is Sam. I like weather of all kinds. When I grow up(长大), I want to be a weatherman(气象员). I think it is really cool!
Last night, our weatherman, Max told us there would be a bad snowstorm(暴风雪)at night. So we made sure we had lots of water and foods. We bought bread and bananas at the store. We also bought some candles. Mom thought that if we lost power, we could use them.
I went to bed at ten. Mom told me to plan for school. She said sometimes the weatherman was wrong. I didn’t want Max to be wrong. I didn’t want to go to school!
Max was right this time! The snow started about eleven o’clock. It lasted for about three hours. Luckily, we did not lose power. But some of my friends lost power at their houses.
I woke up early, and Dad was already(已经)up. “Guess what, Sam! You don’t have school today.”
“Yeah! ”I said. "I knew Max was right! ”
I looked out of the window. It stopped snowing, and it was beautiful.
根据材料内容选择最佳答案。
( )1. What did Sam’s family do before the snowstorm?
A. They bought some cakes.
B. They made some bread.
C. They bought some bananas.
D. They prepared water, foods, and candles.
( )2. The underlined phrase“ lost power” mean“ ”in Chinese.
A. 饥饿 B. 断粮 C. 停电 D. 停水
( )3. Why didn’t Sam want Max to be wrong?
A. Because he wanted to eat bread.
B. Because he didn’t want to go to school.
C. Because he wanted to see the beautiful snow.
D. Because he thought Max was a good weatherman.
( )4. When did the snow stop?
A. At 2: 00a. m. B. At 3: 00a. m.
C. At 11: 00 p. m. D. At 2: 00p. m.
( )5. Which of the following is NOT true?
A. Sam’s father told him he needn’t go to school.
B. All the families didn’t lose power at their houses.
C. Sam wants to be a weatherman when he grows up.
D. Sam’s mother thought the weatherman was wrong sometimes.
D
Different Kinds of Festivals
A. Mike put a lantern made of a pumpkin in his window. He then dressed up as a monster and went to his neighbors’ houses to ask for candies or play tricks on them if they say nothing.
B. Jane wanted to show her thanks. So, in the morning, she made breakfast and cleaned up the house. Then she said to her mother, “I just want you to know I’m really happy that you’re my mother. You’re the best. ”
C. Fang Ming was very happy on this day. He didn’t have to go to school. In the morning, he wore new clothes and bowed(鞠躬)to his parents. His father gave his some lucky money.
D. Betty is a Christian(教徒). She got her family together on this day. She followed old traditions(传统)of coloring eggs and giving children small baskets of candies.
E. Mary decorated her house with a tree and some lights in the evening. Before she went to sleep, she put a stocking at the end of her bed. On the morning of the next day, she got up early and gave her parents season’s greetings. Then she went to church with her parents.
从上面A~E中选择合适的语段与下面的节日配对, 将其序号填入第16~20题前面相应的括号里。
( )16. Mother’s Day
( )17. Easter
( )18. Halloween
( )19. Christmas Day
( )20. Spring Festival
五、词语运用(10分)
阅读短文, 从方框中选择适当的词并用其正确形式填空, 使短文通顺、意思完整。每空限填一词, 每词限用一次。
take on wet with Britain and or anything usually country |
In Japan, when you enter someone’s home, you should 3 off your shoes. In Brazil, people never go out with their hair 4 . In Indonesia, you mustn’t point to 5 with your foot. Don’t eat 6 your left hand in Muslim countries, and don’t touch a child 7 the head in Thailand. When people meet each other for the first time in 8 , they say“ How do you do? ”and shake hands(握手). 9 they do not shake hands after they haven’t met for a long time 10 when they will be away from each other for a long time.
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
六、补全对话(10分)
根据下面的对话情景, 在每个空白处填上一个适当的句子, 使对话的意思连贯、完整。
A: Kangkang, yesterday was your birthday. 1. ?
B: It was great.
A: 2. .
B: No, I didn’t. Jane did.
A: What did Helen do?
B: We know her Chinese is very good. 3. .
A: What about Tom?
B: He performed magic. 4. .
A: Do you like the party?
B: 5. . I was very happy at the party.
七、书面表达(15分)
假如你和家人上周去桂林旅游, 请参考下面表格的内容写一篇短文, 向全班同学介绍一下你的这次旅游经历。
How was your trip? | Wonderful. |
How did you go to Guilin? | By plane. |
What was the weather like there? | Fine. |
How long did you stay there? | For five days. |
What did you see there? | Green trees, clean water, large caves(岩润). |
What did you do? | Go boating in Lijiang River. |
What did you eat? | Guilin rice noodles. |
1. 行文流畅, 语意连贯, 语法规范;
2. 60词左右。
期末试卷听力材料
第一节
听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1. W: Do you walk to school every day, Bob?
M: Yes, my school is near my home. 2. M: Linda, can you speak Chinese?
W: Yes, I can.
3. W: How many floors are there in your building, sir?
M: There are seven floors. Oh, no, there are seventeen.
4. W: What can you do, Dick?
M: I can dance to disco and Mary can perform ballet.
5. M: Maria, what’s your favorite festival?
W: Of course the Spring Festival in China, but my sister likes Christmas best.
第二节
听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
听下面一段对话, 回答第6至第7两个小题。
M: Hi, Lucy. Nice to see you again. Do you play basketball every morning?
W: No, I just play it on Sundays.
M: But I play it every morning. It’s good for us.
W: I know, but I have to work on weekdays.
M: So you can play basketball only on Sundays.
W: Yes, you’re right. Would you like to play with me?
M: Sure, I’d love to.
听下面一段独白, 回答第8至第10三个小题。
Good afternoon, class. I have something to tell you. First, it will be windy at night, so please remember to close the doors and windows after school. Second, it will be very cold tomorrow. The lowest temperature is-10℃ and the highest temperature is-2℃. Please don’t forget to put on warm clothes. Third, there is some homework this evening. You should bring it to school tomorrow morning. You had better not watch TV too late. Now let’s begin our cleaning.
第三节
听下面一篇短文。根据短文内容, 按照你所听到的先后顺序将下列图片排序。短
文读两遍。
The summer holiday is coming. My friends have different plans for the holiday. Liu Ying wants to stay at home with her parents. She wants to learn swimming this summer. Zhang Hua plans to go to his hometown to visit his grandparents. Cheng Peng likes travelling a lot. He hopes to go to the Great Wall this holiday. Li Yan wishes to go to England. She wants to meet her pen pal Jenny. And I plan to go back to my country Cuba. My parents want to celebrate my 13th birthday.
参:
一、
1~5BABAC6~10CCCAB 11~15 CABED
二、
1. B2. A3. C4. A
5. C【解析】基数词表示数目; 序数词表示顺序。故选C。
6. C
7. C
8. B
9. B【解析】根据答语可知是一般过去时。故选B。
10. D【解析】had better后面跟动词原形。根据句意“你最好能了解那儿的天气”可知, know about符合题意。故选D。
11. B
12. C【解析】turn, get后均可接形容词, get后通常不接表示颜色的形容词。weather是不可数名词, 用第三人称单数, trees是可数名词复数, 用动词原形。故选C。
13. C【解析】remember to do sth. “记得做某事”, 事情还没有做; remember doing sth. “记得做了某事”, 表示事情已经做过。根据句意可知事情还没有做。故选C。
14. D【解析】enjoy doing sth. “喜欢做某事”; listen to music“听音乐”。故选D。
15. D
三、
1~5BCBAC6~10 BAABA
四、
A
1~5CBBCB
B
6. C【解析】根据文中第一段第一句话“I live in a house near the sea”可知正确答案。故选C。
7. B【解析】根据第一段中“There are two bedrooms upstairs but no bathroom. The bathroom is downstairs(楼下)next to the kitchen and there’s a living room with a lovely old fireplace”可知正确答案。故选B。
8. B【解析】根据第一段中的“There’s a garden in front of the house”可知正确答案。
故选B。
9. D【解析】根据第二段中“I live alone with a dog, Boxer. . . ”可知正确答案。故选D。
10. A【解析】根据第二段中“I live alone with a dog”可知, 作者没有和家人住在一起。故选A。
C
11. D【解析】根据第二段可知, 他们准备了食物和水, 还有一些蜡烛。故选D。
12. C
13. B【解析】根据第三段最后一句可知, Sam不想Max预报错误是因为他不想上学。故选B。
14. A【解析】根据第四段第二、三句可知, 晚上11点开始下雪, 持续了三个小时, 说明第二天凌晨两点雪才停。故选A。
15. B【解析】根据第四段最后一句可知, Sam的一些朋友家里停电了。故选B。
D
16~20 BDAEC
五1. country 2. and 3. take 4. wet 5. anything 6. with 7. on 8. Britain 9. Usually 10. or
六、1. How was your birthday
2. Did you play the guitar
3. She recited a Chinese poem at the party
4. He likes magic tricks very much.
5. Certainly. (只要符合日常交际用语即可)
七、
Last week I went to Guilin by plane with my family. The weather was fine. We stayed there for five days. The trees are green, the water is clean and the air is fresh. We visited some large caves. We also went boating in Lijiang River. And the food was delicious. We enjoyed the rice noodles very much. It was a wonderful trip! I hope to go there again one day.