最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2019年湖南长沙市中考英语试卷以及解析答案

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-02 03:24:48
文档

2019年湖南长沙市中考英语试卷以及解析答案

2019年湖南长沙市中考英语试卷I.听力技能(两部分,共5小题,计20分)第一节听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共5小题,计5分)1.(1分)WheredidJimgolastweekend?A.Thesciencepark.B.Thecountryside.C.Thecitylibrary.2.(1分)Howoftendoestheboypl
推荐度:
导读2019年湖南长沙市中考英语试卷I.听力技能(两部分,共5小题,计20分)第一节听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共5小题,计5分)1.(1分)WheredidJimgolastweekend?A.Thesciencepark.B.Thecountryside.C.Thecitylibrary.2.(1分)Howoftendoestheboypl
2019年湖南长沙市中考英语试卷

I.听力技能(两部分,共5小题,计20分)第一节 听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共5小题,计5分)

1.(1分)Where did Jim go last weekend?

A.The science park.

B.The countryside.

C.The city library.

2.(1分)How often does the boy play basketball?

A.Every day.

B.Twice a week.

C.Twice a month.

3.(1分)What's the weather like now?

A.Rainy.

B.Sunny.

C.Snowy.

4.(1分)When will Mary have a picnic?

A.On Friday.

B.On Saturday.

C.On Sunday.

5.(1分)What color does the girl like best?

A.Green.

B.Blue.

C.Yellow.

第二节 听下面6段对话或独白.每段对话或独白后有2-3个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共6小题,计15分)

6.(2分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)What will the man do next?

A.Leave right away.

B.Stay for dinner.

C.Catch a train.

(2)How long will it take the man to get to the station?

A.Half an hour.

B.One hour.

C.One and a half hours.

7.(2分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)When will they go for a trip?

A.In June.

B.In July.

C.In August.

(2)How long will they stay there?

A.For five days.

B.For a week.

C.For a month.

8.(2分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)What is the second gift for Cathy?

A.A skirt.

B.A car.

C.A computer.

(2)What's the probable relationship between the speakers?

A.Husband and wife.

B.Boss and secretary.

C.Father and daughter.

9.(3分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)What is John doing at the moment?

A.Cleaning the kitchen.

B.Watching TV.

C.Writing an email.

(2)How old is Mark?

A.Seven.

B.Eight.

C.Nine.

(3)What makes John unhappy?

A.His mother's strictness.

B.His brother's laziness.

C.His uncle's arrival.

10.(3分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)Who helped Bob to make progress in math?

A.Jack.

B.Lucy.

C.Tony.

(2)Which subject has become Lucy's favorite?

A.Math.

B.History.

C.Physics.

(3)What are the speakers mainly talking about?

A.History classes.

B.Talent shows.

C.Special memories.

11.(3分)听第六段对话,回答下列小题.

(1)In which country do children pick up things on their first birthdays?

A.China.

B.Mexico.

C.America.

(2)When do girls in Mexico have a special birthday celebration?

A.At age 15.

B.At age 18.

C.At age 21.

(3)What is often put on the top of a cake for the 21st birthday?

A.A candy.

B.A coin.

C.A key.

II.知识运用(两部分,共10小题,计20分)第一节 语法填空 从题中所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案填空.(共10小题,计10分)

12.(1分)_______ fun it is to have a field trip on the Orange Island!(  )

A.What B.What a C.How

13.(1分)Keep trying, ______ you might surprisingly find hidden abilities within you.(  )

A.but B.and C.or

14.(1分)Yesterday our headmaster made a speech ______ environmental protection, and we learned something about recycling of waste.(  )

A.on B.at C.to

15.(1分)﹣﹣﹣ I can't find Sarah. Where is she?

﹣﹣﹣She ______ for tomorrow's Xingcheng Cup speaking competition at home.(  )

A.prepares B.will prepare    

C.is preparing

16.(1分)﹣﹣﹣ So sorry, I took your school T﹣shirt by mistake. But where is _______?

﹣﹣﹣ Don't worry. Let me help you find it.(  )

A.yours B.his C.mine

17.(1分)I ______ abroad for several years, but I have never regretted my final decision to move back to my motherland.(  )

A.am living B.lived C.have lived

18.(1分)﹣﹣﹣Perfect photos! Good skills!

﹣﹣﹣Thank you. They ______ by my Huawei mobile phone. In fact, I am not skillful at all.(  )

A.took B.were taken    

C.will be taken

19.(1分)Of the two physics problems, Martha just finished ______ one.(  )

A.the most difficult B.the least difficult    

C.the less difficult

20.(1分)China is getting better at making hi﹣tech products ______ can be bought in all parts of the world.(  )

A.who B.which C.what

21.(1分)Life is like a story. What matters is not how long it is but______.(  )

A.how good it is B.how good is it    

C.what good it is

第二节 词语填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案.(共1小题,计10分)

22.(10分)Thanksgiving was just around the corner. The menu(菜谱)had been set. The shopping list was made. (1)      seemed perfect. I could taste turkey and mashed potatoes(火鸡和土豆泥). Pictures of different pies, fruit and vegetables came into my mind. I couldn't (2)     !

    The day before Thanksgiving my dad called a family meeting. He said we needed to practice being (3)     . "We are going to (4)      at a homeless shelter(收容所)on Thanksgiving Day." I couldn't believe this was happening. So we wouldn't cook our own Thanksgiving dinner? The holiday wouldn't be the same. I thought the day would be ruined(糟蹋).

    The next morning, we got up (5)     . I followed my father to the shelter with my sleepy eyes. I had no great expectations and felt (6)      all the way. As soon as we arrived, we got to work. There was so much to be done. But all I could think about was the dinner I couldn't enjoy.

    However, those thoughts soon (7)     . Over the next few hours, I watched hundreds of people come through the shelter. For some, this was the only hot meal they would eat that week. For others, it was the first time to eat a Thanksgiving meal. The shelter was filled with (8)     .

    Through this experience, I learned that Thanksgiving is a time to think about your blessings(祝福)and look for ways to bless others. When I gave up what I had wanted, I discovered how much I have. It is much better to (9)      than to receive. In the end, that Thanksgiving became an (10)      experience.

(1)A.Something

B.Everything

C.Nothing

(2)A.wait

B.care

C.understand

(3)A.creative

B.nervous

C.thankful

(4)A.rush out

B.help out

C.check out

(5)A.early

B.late

C.suddenly

(6)A.excited

B.good

C.down

(7)A.appeared

B.disappeared

C.rose

(8)A.stress

B.joy

C.fear

(9)A.give

B.take

C.waste

(10)A.uncomfortable

B.unreasonable

C.unforgettable

Ⅲ.阅读技能(四部分,共2小题,计48分)第一节 图表理解 阅读下面的图表,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子.(共2小题,计10分)

23.(4分)

(1)The Yum Restaurant stays open for      in total.

A.two hours

B.three hours

C.five hours

(2)From the menu above, we know that     .

A.bread and butter goes with starters

B.there are four kinds of different ice cream

C.the desserts are available for both lunch and dinner

24.(6分)

LAUGH YOUR HEAD OFF!!!

If you are a huge fan of stand﹣up comedy(脱口秀),

you'll have an amazing afternoon at EZ Comedy Club!

The greatest live show ever is coming to town!

Do you want to be part of the live audience(观众)?

Recording Time

Friday, July 12th, 2019

Recording Location(位置)

361, 3rd Ave, New Haven, CT

How to join the audience?

Please email us the following information at:

ezccaudience2019@yahoo.com

Name, ID number, phone number, one recent photo.

PS: Please check your inbox for our email.

Please show this email to the ticket office.

(1)If you are accepted as part of the audience by EZ Comedy Club,you can     .

A.perform there

B.watch a live show

C.record your own comedies

(2)Which of the following is NOT mentioned in the poster(海报)?     

A.The host of the show.

B.The way to join the audience.

C.Recording time and location.

(3)We can infer(推断)from the poster that the show could be     .

A.very serious

B.quite funny

C.kind of boring

第二节 短文理解 阅读下面的短文,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子.(共2小题,计20分)

25.(10分)Recently, a junior high school sent several students back home because they broke the school uniform(校服)rules. Should students wear school uniforms? The Young World magazine held a discussion on this topic(话题).

    Kennedy: The school uniform is very important, because it always reminds me that I am supposed to go out of my way to study hard. It also helps prevent school bullying(欺凌). If everyone wears the same clothes, it is impossible to laugh at other people's clothing.

    Manson: The uniform has to be earned(获得)through efforts. Students should start school with no uniforms. As they make progress at school, they start wearing it. I always think children need to be proud of their school. The uniform is important for that. So, make students earn it! If they don't perform well, they should not be allowed to get one.

    Moorhead: In my opinion, kids don't have to wear uniforms. There should be more choices open to kids in education. They ought to develop their own independence and just be themselves.

    Their personalities would be expressed through their own clothes at school. And different dress could be one way of showing their understanding of beauty. Besides, they make the school lively and colorful.

    Patrick: I can see the advantages of wearing school uniforms. They play a very important role in managing schools. However, a school should not depend heavily on uniforms to improve students' behaviors. Teaching them how to express themselves with confidence(信心)is more important.

(1)What does the writer mean to do in Paragraph 1?     

A.Present an opinion on a subject.

B.Introduce a topic for discussion.

C.Provide a way to solve problems.

(2)What is Kennedy in the second paragraph?     

A.A student.

B.A teacher.

C.A parent.

(3)In Manson's opinion,     .

A.students have the right to get school uniforms for free

B.students should be encouraged to earn school uniforms

C.students performing well needn't wear school uniforms

(4)According to Patrick, what is more important?     

A.Managing schools by uniforms.

B.Improving students' behaviors.

C.Helping students express themselves confidently.

(5)We can learn from the text that     .

A.Kennedy can't stand school uniforms

B.Moorhead is against school uniform rules

C.the writer holds the same opinion as Patrick's

26.(10分)It is believed that Huck Finn is based on(基于)a childhood friend of Mark Twain's. In fact, Twain was not alone in basing a fictional character(虚构的角色)on a real﹣life person.

    Severus Snape / John Nettleship

    Severus Snape is a skillful wizard(巫师)teaching magic in Harry Potter. The writer, J.K. Rowling, once said that the character was based on a teacher of hers.

    The teacher turned out to be John Nettleship, who taught Rowling chemistry. At first, Nettleship felt surprised. "I know I am a strict teacher," he said. "But I don't think I am as bad as Snape!" On second thoughts, however, he said that he was so ill﹣tempered that most of his students avoided making him mad. Also, he used to wear long hair and have an untidy lab. That sounds familiar to Harry Potter fans.

    Alice / Alice Liddell

    Famously, Lewis Carroll's Alice in Alice's Adventures in Wonderland is based on Alice Liddell.

    Carroll was close to the Liddell family. One day, ten﹣year﹣old Alice asked Carroll to tell her a new story. Carroll began to create his famous tale of Alice and what happened after she fell through the rabbit hole. The little girl liked the story so much that she asked him to write it down. And the rest is history.

   Dill / Truman Capote

    In To Kill a Mockingbird, Harper Lee based Dill on her childhood friend, Truman Capote. Capote once said, "Lee was my best friend. Have you ever read To Kill a Mockingbird? I'm a character in that story! The story takes place just in the town where we lived!"

(1)Snape and Nettleship have something in common EXCEPT     .

A.their jobs

B.their looks

C.their hobbies

(2)What does the underlined word "ill﹣tempered " mean in Paragraph 3?     

A.沉着冷静的

B.优柔寡断的

C.脾气暴躁的

(3)What made Carroll decide to create Alice's Adventures in Wonderland?     

A.Alice Liddell's requirement.

B.His great interest in rabbits.

C.His experience of travelling.

(4)Being a character of To Kill a Mockingbird, Truman Capote felt     .

A.proud

B.unsatisfied

C.surprised

(5)The text is mainly about     .

A.purposes of writing fictional stories

B.introductions to famous writers' childhood friends

C.characters of fictional stories from real﹣life persons

第三节 语篇补全 阅读下面的短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项补全短文.选项中有一项为多余选项.(共1小题,计8分)

27.(8分)Summer is here. One of the best ways to cool off on a hot summer day is to jump into a swimming pool. Swimming is great exercise, and a trip to a pool or beach is a good way to have fun with friends.(1)     , so it's important to stay safe as you do it. Here are a few things you can do to swim safely.

    • Swim only in areas set for swimming.

    Don't swim unless there is a lifeguard(救生员)on duty. If you're on a beach near the ocean, this is especially important. In some places, fast currents(急流)can sweep swimmers away without warning. So if a sign says "no swimming", please take care.

    • Be careful when diving(跳水)into the water headfirst.

    Most pools have deep ends where diving is safe. In natural water, don't dive unless you know that the water is deep enough.(2)     , causing injury(伤害)or death.

    • Make sure you have a partner with you.

    Nobody knows what will happen while you are swimming. If something goes wrong, you can get help from that person as soon as possible. In this situation, (3)     .

    • Pay close attention to children's safety.

    Kids who don't know how to swim should wear life jackets. But by themselves they are not enough, (4)     . If you have a pool at home, put a fence(围栏)around it in case children fall in. And if a child disappears, check the pool first.

A.skilled kids may forget green hands

B.so an adult should always be present

C.But swimming can also be dangerous

D.a few seconds can make a big difference

E.Or you could hit your head on the bottom

第四节 阅读表达 阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题.(共1小题,计10分)

28.(10分)I am Canadian. I started learning French when I was 10 years old. But my whole experience with the language was in the classroom. All of that changed, however, during my last summer of high school. As a 17﹣year﹣old girl, I flew across the country by myself for the first time! I headed for Quebec to live in the province with a French﹣speaking host family, who didn't speak any English. And I would learn French at a local school.

    On the first day of school, all of us students were given a test to determine(测定)our language level. We were required to speak only French all summer.

    I made every effort to communicate in a second language by making new friends, seeing movies and even ordering food from restaurants in French. Though I couldn't understand most of it at the very beginning, the whole experience was exciting and refreshing.

    On weekends, my classmates and I took trips to different places around the province. On one trip, we went whale watching on the St. Lawrence River. Even though it was raining, we could see huge whales swimming around our boat. The most memorable part of our trip was a visit to historic Quebec City. I walked along the stone streets, took pictures of the European﹣style(欧式的)buildings, and learned some stories there.

    Finally my efforts paid off! At the end of the summer, I was able to communicate pretty well. I couldn't wait to go back to school and talk with my French teacher. Being fully immersed(沉浸)in a French﹣speaking environment was a valuable learning experience. And it could be the main reason for my improvement in French.

(1)When did the writer fly alone for the first time?     

(2)How did the local school determine the students' language level?     

(3)Did the writer enjoy the experience of communicating in French?     

(4)What did the writer think of the visit to historic Quebec City?     

(5)What could be the main reason for the writer's improvement in French?     

IV.写作技能(三部分,共1小题,计32分)第一节 语篇翻译 阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文.(共1小题,计10分)

29.(10分)Do you enjoy hitting the books? It doesn't mean you enjoy beating your books with your hand. That may be reasonable if you don't understand something inside your books. Hitting the books just means that you are studying hard. You can learn a lot when you hit the books. (1)Especially before exams, most students spend a lot of time hitting the books to get good grades.

    This is just one example of expressions that can't be understood by taking them apart(分开)word by word. Expressions like this are called idioms(习语). They are an important part of a culture's language. Languages and cultures are closely connected. One example of an idiom in the Chinese language is "dui niu tan qin", or "to play the lute(拨弦乐器)to a cow." (2)这意味着某人在说话或写作时不考虑其听众或读者.

    Let's get back to idioms that begin with the word "hit". (3)There are many of them in English, but it's not that easy for you to understand.

    One common idiom you may hear in English is "hit the road". It means to leave or to go. You can say, "Hey, I need to hit the road. Can we talk about this another time?" Or simply, "It's time to hit the road." When you are tired and you want to go to bed, you can say, "I need to hit the hay(干草)." It means you want to go to sleep.(4)That's because a bed was often a big bag with hay inside in the past.

    (5)习语使你的语言生动而有趣. Let's hit the road to learn some and try to use them.

(1)        (2)        (3)        (4)        (5)     

第二节 情景交际 通读下面的对话,根据上下文补全对话内容.(共1小题,计10分)

30.(10分)A: Hey, Joy. This is Steve, calling from the Tianmenshan Mountain of Zhangjiajie!

B: Hi, Steve. You are already in Zhangjiajie?! Great to hear you! So (1)     ?

A: Oh, amazing! You know, Zhangjiajie is famous for its steep(陡峭的)mountains, which are quite different from those in our country.

B: Really?    (2)     ?

A: No. Instead of walking, we took the cable car(缆车).

B: That was also an exciting experience, I suppose.   (3)     ?

A: For five days. My dad will have an important meeting next Monday. Work comes first.

B: What a pity! Given more time, you could visit more places of interest. How about the food there?

A: (4)     ! As a real foodie(吃货), I enjoy all kinds of traditional food here. And so do my family.

B: You do?

A: Yes. And tomorrow we are going to visit Huanglongdong. It is said to be one of the most beautiful karst caves(溶洞)in the world and it has interested so many travellers.

B: Fantastic! Could you please tell me more about it when you are back?

A: (5)     . I'll see you in a few days. Talk to you soon.

B: Thank you. Have a nice journey!

第三节 书面表达(计12分)

31.(12分)假如你是李华,你们班输了上周的篮球赛.Henry认为是他未能投进最后一球所造成的,有的队友也因此而责怪他.请你写一封英文邮件安慰他,谈谈你对此事的看法,并就如何取得队友的理解提出建议.

要求:(1)80词左右(开头已给出,不计入总词数);

(2)可适当增加细节,以使行文连贯;

(3)信中不得出现真实人名和校名.

Dear Henry,

    I learned that you are feeling sorry and upset because of losing the basketball game___________________________________________________________________________________________________________

2019年湖南长沙市中考英语试卷答案与解析

I.听力技能(两部分,共5小题,计20分)第一节 听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共5小题,计5分)

1.【分析】略

【解答】B

【点评】略

2.【分析】略

【解答】B

【点评】略

3.【分析】略

【解答】A

【点评】略

4.【分析】略

【解答】B

【点评】略

5.【分析】略

【解答】C

【点评】略

第二节 听下面6段对话或独白.每段对话或独白后有2-3个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共6小题,计15分)

6.【分析】略

【解答】AC

【点评】略

7.【分析】略

【解答】BA

【点评】略

8.【分析】略

【解答】CC

【点评】略

9.【分析】略

【解答】CAB

【点评】略

10.【分析】略

【解答】ABC

【点评】略

11.【分析】略

【解答】AAC

【点评】略

II.知识运用(两部分,共10小题,计20分)第一节 语法填空 从题中所给的A、B、C三个选项中选择最佳答案填空.(共10小题,计10分)

12.【分析】在橘子岛上进行野外旅行是多么有趣啊!

【解答】根据句子结构可知是感叹句,在感叹句中,what修饰名词,how修饰形容词/副词,语境中fun是不可数名词,乐趣, 句型结构为:What +形容词+不可数名词+主语+谓语动词!

故选:A.

【点评】解答此类试题时,务必根据题目的要求,在准确理解句子意思的前提下,结合时态准确作答

13.【分析】一直努力,你可能会很惊讶地发现你所隐藏的潜能.

【解答】A表示但是,B表示和,C表示或者.根据题干可知一直努力,你可能会很惊讶地发现你所隐藏的潜能,该句是"祈使句,and/or陈述句",且句子前后是并列顺承关系,则应用and.

故选:B.

【点评】本题考查连词辨析,基础题,熟悉所给单词的含义,再根据题干即可作出选择.

14.【分析】昨天我们的校长发表了关于环境保护的演讲,我们学到了一些回收废物的方法.

【解答】on"关于、在…之上、在…时候";to"朝、到、对于";at"在、以、向",三者都是介词..由题干"昨天我们的校长发表了关于环境保护的演讲,我们学到了一些回收废物的方法."可知,空格是"关于",用on,因此答案应是on.

故选:A.

【点评】本题考查时间介词的用法,在熟知所供词的含义基础上,根据句意,从而判断出正确答.

15.【分析】﹣﹣我找不到莎拉.她在哪里?

﹣﹣她正在为明天的兴城杯演讲比赛做准备.

【解答】根据问句"我找不到莎拉.她在哪里?"结合答句可知用现在进行时,句意:她正在为明天的兴城杯演讲比赛做准备.

故选:C.

【点评】解答此类试题时,务必根据题目的要求,在准确理解句子意思的前提下,结合时态准确作答

16.【分析】非常抱歉,由于错拿了你的校服体血衫.不过我的在哪?﹣﹣别急,我帮助你找到.

【解答】yours 你的,mine我的;his他的,名词性物主代词,相当于一个形容词性物主代词加上名词的意思.从非常抱歉,由于错拿了你的校服体血衫.不过我的在哪?故用mine.

故选:C.

【点评】解答本题的关键是正确区分和使用物主代词.

17.【分析】我在国外住了几年.但我从来没有后悔过我做出的回到祖国的决定.

【解答】本题考查的是一般过去时的相关知识.所给的时态:A. am living 现在进行时; B.lived 一般过去时;C.have lived 现在完成时(现在已经不在国外住了,也没有强调国外居住对说话时的影响,所以不能选此答案).  分析:从but后的句意可知说话人已经不再国外住了,因此在国外住已经是过去了,应该用过去时.

故选:B.

【点评】解答本题时,要正确区分一般过去时和现在完成时的用法.

18.【分析】﹣﹣完美的照片!很好的技巧!

﹣﹣谢谢.我的华为手机拍的照片.事实上,我根本没有技巧.

【解答】主语they指代photos,与动词take是被动关系,拍照片发生在过去,因此用一般过去时的被动语态,was/were +过去分词

故选:B.

【点评】解答此类试题时,务必根据题目的要求,在准确理解句子意思的前提下,结合时态准确作答

19.【分析】两个物理问题,玛莎刚刚做出不太难的那道.

【解答】根据句意:两个物理问题,玛莎刚刚做出不太难的那道.Of the two是两者作比较,用比较级. less difficult不那么难.

故选:C.

【点评】熟悉形容词比较级和最高级的用法,结合题意,给出答案.

20.【分析】中国越来越擅长制造高科技产品,它们可以在世界各地买到.

【解答】根据句意:中国越来越擅长制造高科技产品,它们可以在世界各地买到.考查定语从句的关系代词,先行词是products,指物,作主语 ,关系代词用which.

故选:B.

【点评】熟悉关系代词的基本用法,结合题意,给出答案.

21.【分析】生活就像一个故事.重要的不是它有多长,而是它有多好.

【解答】根据句子结构可知是感叹句,what修饰名词,排除C选项;how修饰形容词/副词, How+形容词+主语+谓语!

故选:A.

【点评】解答此类试题时,务必根据题目的要求,在准确理解句子意思的前提下,结合时态准确作答

第二节 词语填空 通读下面的短文,掌握其大意,然后从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案.(共1小题,计10分)

22.【分析】我对感恩节期待已久,不料爸爸在感恩节的前一天说感恩节的时候要到收容所去帮助那里的人做事情,我很不情愿.后来的事情证明,这是一个难以忘记的感恩节.

【解答】(1)B考查代词;Something某事;Everything一切事情;Nothing没有什么事情.根据The menu(菜谱)had been set. The shopping list was made.因此可知这句话的意思是"一切似乎都是那么完美."故选B.

(2)A考查动词.wait等待;care关心;understand理解.根据上文"Pictures of different pies, fruit and vegetables came into my mind." couldn't  wait是固定搭配,意思是"等不及了"因此可知这句话的意思是"我迫不及待了."故选A.

(3)C考查形容词.creative有创造力的;nervous紧张的;thankful感激的.根据上文"The day before Thanksgiving my dad called a family meeting."因此可知这句话的意思是"我们要练习一下如何感恩."故选C.

(4)B考查动词短语.rush out冲出去;help out帮助…做事;check out结账.根据空格后面的词语是"at a homeless shelter(收容所)"因此可知这句话的意思是"我们在感恩节的时候将要帮助收容所的人做些事."故选B.

(5)A考查副词.early早地;late晚的;suddenly突然.根据下文"my sleepy eyes"因此可知这句话的意思是"第二天早上,我们起的很早."故选A.

(6)C考查形容词.excited兴奋的;good好的;down 沮丧的.根据上文" I had no great expectations"因此可知这句话的意思是"我对此没有大的期望,一路上感到很沮丧."故选C.

(7)B考查动词.appeared出现;disappeared消失;rose举起.根据下文"Over the next few hours, I watched hundreds of people come through the shelter. For some, this was the only hot meal they would eat that week. For others, it was the first time to eat a Thanksgiving meal." 因此可知这句话的意思是"然而,这些想法很快就消失了."故选B.

(8)B考查名词.stress压力;joy快乐;fear恐惧.根据上文"For some, this was the only hot meal they would eat that week. For others, it was the first time to eat a Thanksgiving meal."因此可知这句话的意思是"这个收容所充满了快乐."故选B.

(9)A考查动词.give给;take拿走;waste浪费.根据上文"When I gave up what I had wanted, I discovered how much I have."因此可知这句话的意思是"给予要比收到更好一些."

(10)C考查形容词.uncomfortable不舒服的;unreasonable不合理的;unforgettable难忘的.根据上文" Through this experience, I learned that Thanksgiving is a time to think about your blessings(祝福)and look for ways to bless others."因此可知这句话的意思是"最后这个感恩节成了一个难以忘却的经历."故选C.

【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合选项,从中找出最符合短文的选项,就可以确定正确答案.

Ⅲ.阅读技能(四部分,共2小题,计48分)第一节 图表理解 阅读下面的图表,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子.(共2小题,计10分)

23.【分析】本文介绍了Yum饭店的菜单、价格和营业时间等.

【解答】1. C. 细节理解题.根据"Lunch served 12:30 ﹣ 2:30 p.m. Dinner served 6;00 ﹣ 9:00 p.m."可知,午饭在12:30到下午2:30提供,晚饭在晚上6点到9点提供,共营业5个小时.故选C.

2. A. 细节理解题.根据"All starters are served with bread and butter"可知,所有的开胃菜都配上面包和黄油,所以说通过上面的菜单,我们知道面包和黄油是和开胃菜一起的.故选A.

【点评】阅读中注意文后的问题,然后带着问题再读短文,找出与答题内容相关语句,反复阅读,反复分析,然后确定答案.阅读中要善于从短文信息中总结推测出所需答案,注意所填答案与短文中相关语句的关系,与相关单词短语的关系.

24.【分析】本文主要为脱口秀节目进行广告.

【解答】(1)B.细节理解题.根据The greatest live show ever is coming to town!可知,最宏大的节目就要到我们镇,可知成为观众可以观看现场节目.故选:B.

(2)A.细节理解题.根据Recording Time Friday, July 12th, 2019.录制时间星期五,2019年7月12日;Recording Location(位置)361, 3rd Ave, New Haven, CT.录制地点为:361, 3rd Ave, New Haven, CT.因此,本文谈到了节目录制的时间和地点.根据How to join the audience?Please email us the following information at.可知,怎样加入?请发送邮件.可知本文谈到了怎样加入这个节目组.这样只能选A项.故选:A.

(3)B.细节推断题.根据you'll have an amazing afternoon at EZ Comedy Club!你在EZ Comedy Club,将会有一个神奇的下午.可知,这个节目会很有趣.故选:B.

【点评】阅读中注意文后的问题,然后带着问题再读短文,找出与答题内容相关语句,反复阅读,反复分析,然后确定答案.阅读中要善于从短文信息中总结推测出所需答案,注意所填答案与短文中相关语句的关系,与相关单词短语的关系.

第二节 短文理解 阅读下面的短文,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句子.(共2小题,计20分)

25.【分析】《青年世界》杂志就学生是否应该穿校服这个话题展开了讨论.不同的人对此有不同的看法.文章介绍了几种观点.

【解答】1. B.细节理解题.根据文中"Should students wear school uniforms"可知, 学生是否应该穿校服?故知本段目的是引出话题,故选B.

2. A.细节理解题.根据文中"The school uniform is very important, because it always reminds me that I am supposed to go out of my way to study hard"可知,校服很重要,因为它总是提醒我,我应该尽最大努力学习.故知他是个学生.故选A.

3. B.细节理解题.根据文中"The uniform has to be earned(获得)through efforts"可知,必须通过努力来获得校服.故选B.

4. C.细节理解题.根据文中"Teaching them how to express themselves with confidence(信心)is more important"可知,教他们怎样自信地表达自己的观点更重要.故选C.

5. B.推理判断题.根据文中"In my opinion, kids don't have to wear uniforms"和"There should be more choices open to kids in education "可知,我认为,儿童不必穿校服.儿童教育中应该给予更多选择,故知他反对校服制度.故选B.

【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

26.【分析】有很多作者就像马克•吐温一样是根据生活中的真实人物创作作品中的人物的.本文说的是几组作品中的人物与真实人物.

【解答】1. C.细节理解题.根据文中"Also, he used to wear long hair and have an untidy lab"可知,他(内特尔希普)还经常留长发,实验室乱糟糟.故选C.

2. C. 词义理解与猜测题.根据文中"On second thoughts, however, he said that he was so ill﹣tempered that most of his students avoided making him mad"可知,他重新考虑后说,自己脾气很坏,大多数学生避免使他生气.故知"ill﹣tempered"意思是"脾气很坏的",

3. A. 细节理解题.根据文中"One day, ten﹣year﹣old Alice asked Carroll to tell her a new story"和"Carroll began to create his famous tale of Alice and what happened after she fell through the rabbit hole"可知,有一天,10岁的爱丽丝请卡罗尔给她讲个故事.卡罗尔开始创作著名的爱丽丝童话,以及在她跌进兔子洞之后发生的事情.故选A.

4.A. 细节理解题.根据文中"I'm a character in that story"和"The story takes place just in the town where we lived"可知,我是故事中的人物,故事就发生于我们居住的城镇.故知杜鲁门•卡波特感到很骄傲.故选A.

5. C. 主旨大意题.根据文中"In fact, Twain was not alone in basing a fictional character(虚构的角色)on a real﹣life person"可知,有很多作者就像马克•吐温一样是根据生活中的真实人物创作作品中的人物的.故知本文说的是作品中的人物与真实人物.故选C.

【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,再读短文,从中找出相关信息,就可以确定正确答案.

第三节 语篇补全 阅读下面的短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项补全短文.选项中有一项为多余选项.(共1小题,计8分)

27.【分析】短文讲了夏天孩子们喜欢游泳,但是安全是非常重要的,详细的介绍了如何让孩子在游泳时更加安全.

【解答】细节推理题.

1.C 根据后句so it's important to stay safe as you do it.所以在你这样做的时候保持安全是很重要的.可知结合选项,应说但是游泳也可能是危险的.故选C.

2.E 根据前句In natural water, don't dive unless you know that the water is deep enough.在天然水中,除非你知道水足够深,否则不要潜水.可知结合选项,应说或者你的头撞到底部.故选E.

3.D 根据前句 If something goes wrong, you can get help from that person as soon as possible. In this situation,如果出了什么问题,你可以尽快得到那个人的帮助.在这种情况下,可知结合选项,应说几秒钟就能产生很大的影响.故选D.

4.B 根据前句Kids who don't know how to swim should wear life jackets. But by themselves they are not enough,不懂游泳的孩子应该穿救生衣,但他们自己是不够的,可知结合选项,应说所以一个成年人应该经常在场,故选B.

【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确的答案.

第四节 阅读表达 阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题.(共1小题,计10分)

28.【分析】本文是一篇阅读表达,主要介绍了Canadian17岁时候碰到一个将会在一个说法语的家庭里生活和去法国学习的机会,在那边如何学习法语以及周末的活动,最后感慨沉浸在法语的环境中学习法语是最有价值的学习.

【解答】(1)At the age of 17.细节理解题,根据原文As a 17﹣year﹣old girl,I flew across the country by myself for the first time! 作为一个17岁的女孩,我第一次独自飞到了那个国家.故得此答案.

(2)By giving them a test.细节理解题,根据原文, all of us students were given a test to determine(测定)our language level.我们所有学生都要求进行一个测定,测定我们的语言水平.可知是通过给他们一个测试进行测定.故得此答案.

(3)Yes,she did.细节理解题,根据原文Though I couldn't understand most of it at the very beginning, the whole experience was exciting and refreshing.尽管在刚开始我不能理解大部分,但是整个体验式很让人兴奋的且与众不同的.可知作者是很享受这个体验的,故得此答案.

(4)It was the most memorable part of the trip.细节理解题,根据原文The most memorable part of our trip was a visit to historic Quebec City,故最让我们记忆深刻的旅行是去参观历史悠久的魁北克市.得此答案.

(5)Being fully immersed in a French﹣speaking environment细节理解题,根据原文Being fully immersed(沉浸)in a French﹣speaking environment was a valuable learning experience. And it could be the main reason for my improvement in French完全沉浸在语的环境中是一个很有价值得学习体验,且它也是我法语提高的主要原因,故得此答案.

【点评】考查英语知识的综合运用,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题.答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答.

IV.写作技能(三部分,共1小题,计32分)第一节 语篇翻译 阅读下面的短文,将划线部分译成英文或中文.(共1小题,计10分)

29.【分析】本文是一篇综合型阅读,主要介绍了与hit相关的一些习语.

【解答】(1)尤其在考试前,大多数学生为了取得好成绩而花许多时间努力学习.英文翻译中文题,根据原文Especially尤其,spend a lot of time hittiing the books花很多时间努力学习,to get good grades为了获得好成绩,故得此答案.

(2)It means someone speaks or writes without considering his listeners or readers.中文翻译英文题,根据原文,不考虑其听众或读者without considering his listeners or readers,某人在说话或写作时候,someone speaks or writes.这意味着It means.故得此答案.

(3)英语中有很多这样的习语,但理解起来并不那么容易.英文翻译中文题,根据原文,there are many of them in English英语中有很多这样的习语,it's not that easy for you to understand.但理解起来并不是那么容易.故得此答案.

(4)那是因为在过去床常常是填充着干草的大袋子.英文翻译中文题,根据原文a bed was often a big bag with hay inside床常常是填充着干草的大袋子,in the past 在过去.故得此答案.

(5)Idioms make your language lively and interesting.中文翻译英文题,根据原文,需要用到make sth+adj结构,表示"让..的",使你的语言生动而有趣,make your language lively and interesting. 故得此答案.

【点评】考查英语知识的综合运用,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题.答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答.

第二节 情景交际 通读下面的对话,根据上下文补全对话内容.(共1小题,计10分)

30.【分析】A:嘿,乔伊.我是史蒂夫,从张家界的天门山打来的电话.

B:嗨,史蒂夫.你已经在张家界了?听到你的声音很高兴.那么,你觉得怎样?

A:哦,很令人吃惊.你知道,张家界以其陡峭的山峰著名,这跟我国的那些山峰很不同.

B:真的吗?你们步行爬山吗?

A:没有.我们没有步行,而是乘坐缆车.

B:我想这次是个令人激动的体验.你们在那里待了多久?

A:五天.我爸爸就在下星期一将要参加一次重要会议.工作是第一位的.

B:真遗憾!如果有更多时间,你们可以参观更多名胜古迹.那里的食物如何?

A:很好吃.作为吃货,我喜欢这里的各种传统食物.我家人也是.

B:你们确实喜欢?

A:是的.每天我们要去参观黄龙洞.据说他知世界最美的溶洞之一,吸引力很多游客.

B:真有趣.当你回来时,你能告诉我有关它的更多内容吗?

A:没问题.我将在几天后见你.很快和你交谈.

B:谢谢.祝你旅途愉快.

【解答】1. what do you think of it.根据上文"You are already in Zhangjiajie?! Great to hear you"和下文"Oh, amazing! You know, Zhangjiajie is famous for its steep(陡峭的)mountains, which are quite different from those in our country"可知,你已经在张家界了?太好了.哦,很好.你知道,张家界以其陡峭的山峰著名,这跟我国的那些山峰很不同.故知此处说的是:你认为它怎样?故填:what do you think of it.

2. Did you climb the mountain on foot.根据下文"No. Instead of walking, we took the cable car"可知,没有.我们没有步行,而是乘坐缆车.故知此处问的是:你们步行爬山吗?故填:Did you climb the mountain on foot.

3. How long will you stay there?根据上文"That was also an exciting experience, I suppose"和下文"For five days"可知,我想这次是个令人激动的体验.有五天.故知此处问的是:你们在那里待了多久?故填:How long will you stay there?

4. It tastes delicious!根据上文"How about the food there"和下文"As a real foodie(吃货), I enjoy all kinds of traditional food here"可知,那里的食物怎样?作为吃货,我喜欢这里的各种传统食物.故知此处说的是:很好吃.故填:It tastes delicious!

5. No problem.根据上文"Could you please tell me more about it when you are back"和下文"I'll see you in a few days"可知,当你回来时,你能告诉我关于这件事的更多内容吗?我将在几天后见你.故知此处所的是:没问题.故填:No problem.

【点评】首先要通读对话,掌握大意,特别要注意上下文之间的联系,据此确定某处的意思,选择恰当的句子来填空,就可以确定正确答案.

第三节 书面表达(计12分)

31.【分析】【高分句型一】

Besides,you need to think about how you can do better next time.除此之外,你需要考虑下次如何能做得更好.

need to do sth需要做某事;how引导宾语从句.

【高分句型二】

If all of you pull together,you're sure to win the next one.如果大家齐心协力,你们肯定会赢得下场比赛.

if引导条件状语从句.

【解答】Dear Henry,

I learned that you are feeling sorry and upset because of losing the basketball game.It's not easy being in your situation,and it's normal to have these feelings.Anyway,don't be too hard on yourself.(表示安慰)

You know,basketball is about team effort.It's never just one person's fault.What matters is that you should learn from the games as well as your mistakes.Besides,you need to think about how you can do better next time.【高分句型一】(篮球是团体工作)

As a whole,teammates should support and believe in each other.Why don't you sit down and communicate with them?And you could promise that you will spare no efforts to better your skills.If all of you pull together,you're sure to win the next one.【高分句型二】(队员应该互相支持)

Best wishes!

Yours,

Li Hua

【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务.

文档

2019年湖南长沙市中考英语试卷以及解析答案

2019年湖南长沙市中考英语试卷I.听力技能(两部分,共5小题,计20分)第一节听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题.听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间.(共5小题,计5分)1.(1分)WheredidJimgolastweekend?A.Thesciencepark.B.Thecountryside.C.Thecitylibrary.2.(1分)Howoftendoestheboypl
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top