
一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)
1.阅读理解
What's your favourite festival? Why do you love it? Let's look at Wendy's favourite festival.
| Name | Wendy Roberts | Age | 14 |
| School | Woody Middle School | ||
| Favourite festival | Thanksgiving Day | Date | The 4th Thursday in November |
| Reasons: ⒈I have a big family. All my family members go to my grandparents' home this day. We have a good time. Every year we take a lot of family photos. ⒉I can eat my favourite food — turkey (火鸡). The turkey is too big, and we can't eat it up (吃完) at a time. So I can enjoy it in the next two days. ⒊We have a family football game. Boys in my family love it best. We watch or play football together. ⒋Christmas will come in one month after Thanksgiving Day. That is to say, my long winter holiday is coming. | |||
A. She is a student. B. She is a teacher. C. She is a football player. D. She is a cook.
(2)Thanksgiving Day is in ___________.
A. April B. October C. November D. December
(3)Where does Wendy celebrate Thanksgiving Day?
A. In her house. B. At her grandparents' home.
C. In her uncle's house. D. On her aunt's farm.
(4)The boys' favourite sport is ____________ in Wendy's family.
A. volleyball B. swimming C. football D. baseball
(5)What do we know about Wendy from the passage?
A. She is 19 years old. B. She has a small family.
C. She likes eating turkey a lot. D. She has a long holiday for Thanksgiving Day.
【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)C
(5)C
【解析】【分析】文章大意:Wendy Roberts最喜欢的节日是感恩节,每年的感恩节Wendy一家人都去爷爷奶奶家度过,并举行一次家庭足球比赛,Wendy最喜欢吃火鸡。
(1)细节理解题。根据表头的内容可知,Wendy Roberts今年14岁,在Woody Middle School上学,故可推断出她是一名学生,故答案为A。
(2)细节理解题。根据表格的第三栏可知,Thanksgiving Day Date The 4th Thursday in November可知,感恩节在11月份,故答案为C。
(3)细节理解题。根据第一条理由中的句子“All my family members go to my grandparents' home this day. We have a good time.”可知。Wendy一家人是在爷爷奶奶家度过的圣诞节,故答案为B。
(4)细节理解题。根据第三条理由中的句子“We have a family football game. Boys in my family love it best.”可知,在Wendy家,男孩们最喜欢踢足球,故答案为C。
(5)细节判断题。根据短文内容可知,Wendy Roberts今年14岁,她有一个大家庭,她非常喜欢吃火鸡,圣诞节是比较长的假期,只有C答案正确。故答案为C。
【点评】考查阅读理解,细节理解题要以一定的词汇量为前提,在阅读文章的基础上,找出对应的句子做出正确的答案。
2.根据短文理解选择答案。
D
Laura is at the airport(机场). She waits for her plane. Her plane is to Berlin, and it is 4 hours away. Laura walks around the shops.
After an hour she wants to go to the bathroom. But she doesn't find it. “Where is the bathroom?” she says. She starts asking other people. Laura says to a man,“Excuse me, sir, could you please tell me where the bathroom is?” The man says, “You mean the restroom,right?” Laura says, “No, I mean the bathroom.” “Well, the restroom is over there.” He says and walks away.
Laura doesn't understand(明白). She asks a woman, “Excuse me, madam, could you please tell me where the bathroom is?” “The restroom is over there,” the lady answers and walks away.
Laura is confused. “What's wrong? I need to use the bathroom and they tell me to rest!”
Then Laura gives up(放弃). She feels tired and thinks she needs to rest.
She walks to the restroom. Now she is surprised. She realizes(意识到) the restroom is the name for a public(公共的) bathroom!
(1)Laura will go to_________.
A. the airport B. the shop C. a restaurant D. Berlin
(2)Laura asks _______where the bathroom is.
A. a boy B. a man and a woman C. two men D. nobody
(3)What's the meaning of the underlined(加下划线的)word “confused”?
A. 兴奋的 B. 明白的 C. 迷惑的 D. 发怒的
(4)Which of the following is TRUE(正确的)?
A. It needs one hour to Berlin. B. The man doesn't tell,where the bathroom is.
C. Laura finds the bathroom at last. D. You can't buy things at the airport.
【答案】 (1)D
(2)B
(3)C
(4)C
【解析】【分析】本文通过一个故事讲述文化差异产生的误解。
⑴细节理解。根据第一段She waits for her plane. Her plane is to Berlin可知劳拉在机场等去柏林的航班。故选D。
⑵细节理解。根据第二段Laura says to a man和第三段She asks a woman可知答案是B。
⑶词义猜测。根据句意:劳拉感到……:怎么啦,我想上厕所他们却告诉我去休息。因此confused意思是“感到困惑”,故选C。
⑷细节理解。根据最后一段可知劳拉最后明白了restroom就是公共厕所,故选C。
3.阅读理解
Let's look at the picture. The boy's name is John. The girl in a white blouse is his sister, Rose. The other one in a yellow blouse is his sister, Mary. John and his sisters are students in No. 11 Middle School. The two sisters are in Class Three, Grade One, but John is in Class Two, Grade Two. The man and woman are their father and mother. The man is a worker and the woman is a teacher. The old man and the old woman are John's grandfather and grandmother. The family is a big one.
(1)There are ______ people in the family.
A. five B. six C. seven D. eight
(2)Mary is in a _____ blouse and Rose is in a ______ one.
A. yellow; white B. white; yellow C. yellow; blue D. black; red
(3)John's sisters are _____.
A. not students B. in the same class C. in Grade 2 D. in different middle schools
(4)The sisters' _____ is a teacher.
A. father B. grandfather C. mother D. grandmother
(5)Which of the following is NOT true?
A. The family is a big one. B. John and his sisters are in the same school.
C. The man's son is in Grade 2. D. The two girls have two brothers.
【答案】(1)C
(2)A
(3)B
(4)C
(5)D
【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了John一家人的一张照片,他家里一共有7口人,是一个大家庭。他和他的两个妹妹在同一个学校学习。他的爸爸是一名工人,妈妈是一名老师。
⑴推理判断题。根据这篇短文中提到的人名可知,这一家里一共有7口人,他们是John、Rose、Mary、他们的父亲和母亲、他们的爷爷奶奶。故应该选C。
⑵细节理解题。根据短文中The girl in a white blouse is his sister, Rose可知,Rose穿着白色的衣服;以及根据短文中The other one in a yellow blouse is his sister, Mary可知,Mary穿着黄色的衣服。故选A。
⑶细节理解题。根据短文中The two sisters are in Class Three, Grade One,可知,Rose和Mary两姐妹都在一年级三班,因此他们在同一个班里。故选B。
⑷细节理解题。根据短文中The man and woman are their father and mother. The man is a worker and the woman is a teacher.可知,他们的妈妈是一名老师。故选C。
⑸推理判断题。根据The family is a big one可知A的说法是正确的;根据John and his sisters are students in No. 11 Middle School.可知B说的也是正确的;根据John is in Class Two, Grade Two可知C说的也对;根据The boy's name is John. The girl in a white blouse is his sister, Rose. The other one in a yellow blouse is his sister, Mary.可知,Rose和Mary有一个哥哥叫John,故D不对。
4.根据短文内容,选择正确答案。
C
Hi, My wife and I are going to Turkey on vacation in December. We will go to Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.
I just want to learn how the weather is in December. Is it cold in the day and at night? Is it windy? Or is it rainy? What do I need to bring for my trip? Is there snow? I need your help.
John Smith
December is in the middle of the winter and it is usually very cold. There is too much snow in the centre and rain in the west. Please bring raincoats and some warm clothes and boots. Hoh, hoh, hoh, Santa (Father Christmas) will be there.
Lucy
Maybe you are thinking of Christmas in Turkey. Well, it is l2 degrees in the south and it is a lot warmer than Christmas in the UK.
Cindy
(1)How many places will they go in Turkey ?
A. 10. B. 9. C. 8. D. 7.
(2)When will they go there?
A. In December. B. In November. C. In October. D. In September.
(3)How is the weather in the center of Turkey in December?
A. It's warm. B. It's sunny. C. It's snowy D. It's rainy.
(4)What should they take to go to Turkey?
A. Raincoats and some warm clothes and boots.
B. Raincoats and some cool clothes and boots.
C. Only warm clothes.
D. Only cool clothes.
【答案】 (1)C
(2)A
(3)C
(4)A
【解析】【分析】作者打算和妻子一起在12月份去土耳其度假,他们打算去Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.等八个地方,他们想要了解那里的天气情况,John Smith,Lucy 和Cindy分别给他们提出了一些建议。
(1)根据第一段内容 We will go to Instanbul, Canakkale, Pergamon, Kusadasi, Pamukkale, Konya, Cappadocia and Ankara.可知他们将去八个地方,故选C。
(2)根据文章第一句 Hi, My wife and I are going to Turkey on vacation in December. 可知他们将在12月份去那儿,故选A。
(3)根据文章内容 There is too much snow in the centre and rain in the west.可知在12月份Turkey中部经常下雪,故选C。
(4)根据文章内容 Please bring raincoats and some warm clothes and boots. 可知他们应该带雨衣和保暖衣服以及靴子。故选B。
【点评】要想答好题目,重在理解全文意思。这篇文章非常简单,先看问题,再带着问题阅读短文。这篇短文题目的设置大多是细节寻找题,只需在原文中找到与题目相关的句子或段落即可。
5.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Posters in Shamrock High School
| SHAMROCK HIGH SCHOOL BAND We need three musicians who are good at playing the drums! Come and join the school band. Time: Every Friday after school Place: Room 306 on the third floor | |
| SHAMROCK TRACK AND FIELD Can you run? Can you jump? Join the track and field club! Time: Every Tuesday and Thursday at 4 p. m. Place: School Stadium | |
| THE COMPUTER CLUB Do you want to know a lot about computers? Come and join us! Time: Every Monday after school. Place: Computer Lab, 2nd floor | |
| THE WRITING CLUB Do you like writing? Do you dream of being a popular writer? Come and join us. Time: Every Wednesday at 4: 30 p. m. Place: Room 201 on the second floor |
A. it needs four musicians B. it needs musicians who can play the guitar
C. the band is in room 201 D. we can go there every Friday after school
(2)If you like running, you must be interested in ________.
A. Shamrock Track and Field B. the Computer Club
C. Shamrock High School Band D. the Writing Club
(3)If you are the teacher of the Computer Club, you may want to invite ________ to give a speech.
A. Bill gates B. Mo Yan C. Yao ming D. Justin Bieber
(4)If you want to be a writer, you can go to the club ________.
A. every Tuesday and Thursday B. every Friday after school
C. on Wednesdays at 4: 30 p. m. D. on Mondays after school
(5)What's the main idea of the passage?
A. It's the introduction of four different films
B. It is the introduction of four different clubs
C. It's the introduction of four different job
D. It is the introduction of four different schools
【答案】 (1)D
(2)A
(3)A
(4)C
(5)B
【解析】【分析】主要讲了关于四个俱乐部的介绍。
(1)细节题。根据第一则信息中Time: Every Friday after school可知可知每周五放学后去乐队,故选D。
(2)细节题。根据第二则信息Can you run? Can you jump? Join the track and field club!可知如果喜欢跑步,会对Shamrock Track and Field感兴趣,故选A。
(3)细节题。根据题意可知是计算机俱乐部,Bill gates与计算机有关,故选A。
(4)细节题。根据第四则信息Time: Every Wednesday at 4: 30 p. m.可知写作俱乐部每周三下午4点30分开始,故选C。
(5)主旨题。根据全文可知主要讲了关于四个俱乐部的介绍,故选B。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
6.阅读理解
| Here are important dates for the first semester of 2018—19 | |
| Aug.6 | First day back for teachers, school staff (员工) |
| Aug. 13 | First day of school |
| Sept. 3 | Labor Day (schools and administrative 行政的 offices closed) |
| Oct. 11—12 | Fall break(schools closed; administrative offices open) |
| Oct.30—31 | Middle school student—led meetings |
| Nov. 19—20 | Primary school parent / teacher meetings |
| Nov.21 —23 | Thanksgiving break(schools closed; administrative offices closed Nov.22—23) |
| Dec.21—Jan.4 | Winter break (schools closed; administrative offices closed Dec.24—Jan.1) |
A. Parents. B. Teachers C. Students D. No one.
(2)What happened during the Fall break?
A. School closed. B. Teachers had a meeting.
C. Parent meetings were held. D. Students came back to school.
(3)How long did the middle school student-led meetings last for?
A. 3 days. B. A week. C. 2 days D. 2 weeks.
(4)What day may a student be free according to the form?
A. Aug. 13 B. Oct. 9 C. Nov. 20. D. Jan. 2.
【答案】 (1)B
(2)A
(3)C
(4)D
【解析】【分析】大意:本文介绍2018年-2019年度第一学期的一些重要的日期。
(1)细节题。根据Aug.6, First day back for teachers, school staff (员工). 可知,8月6日老师返校,故选B。
(2)细节题。根据Fall break(schools closed; administrative offices open) 可知,秋天休息期间,学校关门, 故选A。
(3)细节题。根据 Oct.30—31,Middle school student—led meetings.可知,会议持续两天时间,故选C。
(4)细节题。根据Winter break (schools closed; administrative offices closed Dec.24—Jan.1)可知,1月2日是寒假,学生可能有空,故选D。
【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。
7.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A city without cars would be very strange, right? But Venice is such a city.
Venice is in the north-east of Italy. It wasn't built on land, like Beijing or Shanghai, but on more than 110 islands. Seawater is everywhere around the city.
Even so, travel isn't difficult. The waterways have always been the best way to get around. There are 177 waterways and more than 400 bridges that can guide you where you want to go. People in Venice move from place to place by boat. They like to enjoy the scenery and the cool summer night while taking boat trips. They can talk to other people as they go along.
Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war over 1, 500 years ago, and built homes there.
Water makes the city special, but it is also a big problem. Sometimes tourists will have such strange experiences. One moment they walk across the Rialto Bridge, and there's nothing special but when they come back to the bridge an hour later, it's underwater and everyone is wearing rain shoes.
Once, people used too much underground water. This made the city get lower little by little. Now the city has gone down by 23 centimetres. Another problem is the rising seawater. The temperature has risen over the years. This has made the ice of the Arctic Ocean (北冰洋) melt (融化).
Every year, high waters hit the city in autumn and winter. When a lot of water comes, more than half of the city is underwater.
Scientists are trying different ways to stop the city from getting even lower. The Italian government has asked some of Italy's biggest companies to build the MOST project, which was planned to be built under the seawater to stop the rising water. Anyway, this project is helping solve the problem.
(1)According to the passage, Venice is ________ of Italy.
A. in the north-east B. in the west C. in the south-west D. in the south
(2)________ have always been the best way to go here and there in the city.
A. Taxis and cars B. The waterways C. 400 bridges D. Boats and rain shoes
(3)Venice ________ small islands in saltwater lakes more than 1, 500 years ago.
A. changed into B. turned into C. became D. developed from
(4)Which is NOT the reason why the city gets lower and lower?
A. The higher temperature.
B. Overused underground water.
C. Too many waterways.
D. The rising seawater.
(5)The passage is mainly about ________ of Venice.
A. the waterways and bridges
B. the MOST project and problems
C. the features and problems
D. the history and scenery
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)C
(5)C
【解析】【分析】文章大意:介绍了威尼斯是一座水上城市,还有它的地理位置,近况以及面临的问题。
(1)细节理解题。根据Venice is in the northeast of Italy.可知威尼斯位于意大利的东北部。故选A。
(2) 细节理解题。根据The waterways have always been the best way to get around.可知水路是最好的出行方式。故选B。
(3)细节理解题。根据Venice grew out of small islands in saltwater lakes when some Italians escaped from a war over 1,500 years ago,and built homes there.可知威尼斯从咸水湖小岛发展而成。故选D。
(4)细节理解题。根据Once,people used too much underground water.This made the city get lower little by little.Now the city has gone down by 23 centimeters.Another problem is the rising seawater.The temperature has risen over the years.This has made the ice of the Arctic Ocean (北冰洋) melt.可知太多的水路与城市变得越来越低没有关系。故选C。
(5)主旨归纳题。根据语境Even so,travel isn't difficult.The waterways have always been the best way to get around.和Anyway,this project is helping solve theproblem.可知文章主要说的是威尼斯的特色和问题。故选C。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。
8.阅读下面短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A farmer loses his watch in the barn (谷仓). He is worried because the watch has many stories for him.
After looking carefully everywhere for a long time, he can't find it Then he asks for help of a few children playing outside the barn. He says, "If you find my watch, I can give you a lot of money."
Hearing this, the children run into the barn to look for the watch, but they can't find it. Then, a little boy says he wants to look for it again.
The farmer looks at him and asks him to look for it again. After a few minutes, the little boy comes out with the watch in his hand! The farmer is happy and surprised. He asks the boy about it.
"I do nothing," answers the boy, "I just sit on the ground and listen. In the silence, I hear the ticking (滴答声) of the watch and then find it."
(1)What does the farmer think of his lost watch?
A. New. B. Old. C. Expensive. D. Important.
(2)Where do the children play?
A. Outside the barn. B. Inside the barn. C. On the road. D. In the yard.
(3)Who finds the lost watch at last?
A. The farmer. B. The farmer's son. C. A little boy. D. A nice girl.
(4)What do you think of the little boy?
A. Bad. B. Funny. C. Clever. D. Friendly.
(5)Which of the following is NOT true?
A. The farmer likes his watch very much.
B. The farmer asks some children to help him.
C. The little boy finds the watch outside the barn.
D. The little boy finds the watch by hearing the ticking of the watch.
【答案】 (1)D
(2)A
(3)C
(4)C
(5)C
【解析】【分析】文章大意:一个农民把手表丢失在谷仓里了,怎么也找不到。后来答应给一些孩子们钱,让孩子们帮着去找,但是也没有找到了手表,它是通过听手表的滴答声找到的。
(1)逻辑推理题,根据He is worried because the watch has many stories for him. 可知在农民心中他认为他的手表很重要,故答案是D。
(2)细节理解题,根据 hen he asks for help of a few children playing outside the barn. 可知孩子们在谷仓外面玩,故答案是A。
(3)细节理解题,根据 After a few minutes, the little boy comes out with the watch in his hand! 可知,最后小男孩找到了手表,故答案是C。
(4)逻辑推理题,根据 "I do nothing," answers the boy, "I just sit on the ground and listen. In the silence, I hear the ticking (滴答声) of the watch and then find it." 可知孩子很有想法,说明孩子很聪明,故答案是C。
(5)正误判断题,根据 Hearing this, the children run into the barn to look for the watch, but they can't find it. Then, a little boy says he wants to look for it again. 可知他们是在谷仓内找手表,所以应该是在谷仓内找到的,所C的叙述是错误的,故答案是C。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和逻辑推理题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,推断出需要的信息;正误判断题属于细节理解题的一种,也需要根据文章内容进行判定。
9.根据短文内容,完成下列各题。
C
Sports can help us a lot. Taking exercise can make us strong. In collective(集体的) sports like basketball, volleyball, or football, we will learn the importance of cooperation. And sports can also help us relax after work or study.
However, as the saying goes, "There are two sides of everything." Sometimes we may hurt other players or ourselves if we are not careful enough when participating(参加) in sports activities. What's more, too much or hard practice can be bad for our health.
Sports can make us healthy both physically and psychologically(心理地). It is also a good way for people to know each other and can improve friendship between people. So long as we are careful enough, sports can do us nothing but good.
(1) can make us strong.
A. Taking exercise B. Singing C. Sleeping D. Making friends
(2)Too much exercise can be for us.
A. good B. bad C. helpful D. enough
(3)Sports can .
A. help people to know each other B. improve friendship between people
C. do us nothing but good if we're careful D. All of the above
(4)Which of the following is NOT true?
A. Basketball and volleyball are both collective sports.
B. Sports can help us relax after work or study.
C. Sometimes we may hurt other players or ourselves when participating in sports activities.
D. Sports can only make us healthy physically.
(5)The best title for this passage can be " ".
A. Sports and Health B. Everybody must do Sports
C. Sports are Nothing to People D. No one Likes Sports
【答案】 (1)A
(2)B
(3)D
(4)D
(5)A
【解析】【分析】(1)根据Taking exercise can make us strong.可知答案为A。
(2)根据too much or hard practice can be bad for our health.可知答案为B。
(3)根据It is also a good way for people to know each other and can improve friendship between people.可知答案A和B都正确。根据So long as we are careful enough, sports can do us nothing but good.可知C也正确。故选D。
(4)根据In collective(集体的) sports like basketball, volleyball, or football, 可知A正确,故排除;根据And sports can also help us relax after work or study.可知B 正确,故排除;根据Sometimes we may hurt other players or ourselves if we are not careful enough when participating(参加) in sports activities. 可知C正确,故排除;根据Sports can make us healthy both physically and psychologically(心理地).可知D不正确,故选D。
(5)题干:这篇文章的最好标题可能是______。A.运动和健康;B.每个人都必须做运动;C.运动 对人们来说一无是处;D. 没有人喜欢运动。文章主要讲的是Sports can make us healthy both physically and psychologically(心理地). 故选A。
【点评】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
10.阅读理解
| Students | Subjects | Time | ideas(观点) |
| Anna | art | 1:00 p. m. Wednesday, Friday | interesting and relaxing |
| Kate | math | 9:00 a.m. Monday, Tuesday, Thursday | difficult, not interesting |
| Jack | P.E. | 1:00 p.m. Monday, Thursday | interesting |
| Ted | history | 10:30 a. m. Wednesday, Friday | boring |
A. Monday and Friday B. Wednesday and Thursday
C. Wednesday and Friday D. Monday and Thursday
(2)Kate doesn't like ________ because she thinks it's difficult.
A. art B. math C. P.E. D. history
(3)Jack thinks P.E. is ________.
A. difficult B. boring C. interesting D. relaxing
(4)Ted has ________ history class(es) a week.
A. one B. two C. three D. four
(5)The art and P.E. classes are at ________.
A. 9:00 in the morning B. 5:00 in the afternoon
C. 10:30 in the morning D. 1:00 in the afternoon
【答案】 (1)C
(2)B
(3)C
(4)B
(5)D
【解析】【分析】本文介绍了四个学生最喜欢的科目及其观点。
(1)细节理解题。根据第二行1:00 p. m. Wednesday, Friday,周三、周五的下午一点钟,可知是周三和周五,故选C。
(2)细节理解题。根据第三行math及difficult, not interesting,数学,困难的但是有趣的,可知凯特不喜欢数学,认为它是难的,故选B。
(3)细节理解题。根据第四行P.E.及interesting,体育,有趣的,可知杰克认为体育是有趣的,故选C。
(4)细节理解题。根据第五行history及10:30 a. m. Wednesday, Friday,历史,周三和周五的上午十点半,可知两节历史课,故选B。
(5)细节理解题。根据第二行art,1:00 p. m.,美术,下午一点钟,第四行P.E.,1:00 p.m.,体育,下午一点钟,可知都是下午一点钟,故选D。
【点评】考查阅读理解,注意根据题目去文章找到相应信息。
