最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2011云南昆明中考英语试题(word版含解析)

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-06 00:16:43
文档

2011云南昆明中考英语试题(word版含解析)

昆明市2011年高中(中专)招生统一考试英语试卷(本试卷分和第卷第卷两部分,共8页。考试时间120分钟,满分120分)第卷(共三部分满分95分)第一部分听力(共四节,满分30分)略第二部分英语知识运用(共二节,满分35分)第一节单项填空从A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处或替换划线部分的最佳答案。(共25小题,每小题一分,满分25分)【2011.云南昆明】26.—YesterdayIlostmypencilsharpener.Icouldn’tfind_______.—Oh,it’sap
推荐度:
导读昆明市2011年高中(中专)招生统一考试英语试卷(本试卷分和第卷第卷两部分,共8页。考试时间120分钟,满分120分)第卷(共三部分满分95分)第一部分听力(共四节,满分30分)略第二部分英语知识运用(共二节,满分35分)第一节单项填空从A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处或替换划线部分的最佳答案。(共25小题,每小题一分,满分25分)【2011.云南昆明】26.—YesterdayIlostmypencilsharpener.Icouldn’tfind_______.—Oh,it’sap
昆明市2011年高中(中专)招生统一考试

                              英语试卷

(本试卷分和第卷第卷两部分,共8页。考试时间120分钟,满分120分)

第卷(共三部分  满分95分)

第一部分  听力(共四节,满分30分)略

第二部分  英语知识运用(共二节, 满分35分)

第一节单项填空

从A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处或替换划线部分的最佳答案。(共25小题,每小题一分,满分25分)

【2011.云南昆明】26. —Yesterday I lost my pencil sharpener.  I couldn’t find_______.

   —Oh, it’s a pity. You’d better buy ________ this afternoon.

    A. it; it      B. it; one      C. one; it      D. one; one

答案:B

【解析】考查点:代词的用法。解题思路:it指上面提到过是事物,one指上面提到过的同类事物。根据句意选择B.

【2011.云南昆明】27. —What’s the matter with Tina?

—_______________.

A. She is away.                    B. She is cool.

C. She has a sore throat.          D. She should take some medicine.

答案:C

【解析】考查点:交际用语。解题思路:根据问句“Tina怎么了?”直接得答案“她喉咙痛。

【2011.云南昆明】28. There are no customers in the hotel. It ______ have the friendliest service.

A. can’t      B. must         C. may         D. needn’t

答案:A

【解析】考查点:情态动词辨析。解题思路:根据句意得出A.

【2011.云南昆明】29. —Which club would you like to join, art club or basketball club?

—_________ is OK. I’m good at them.

A. Neither      B. Either      C. Both           D. All

答案:B

【解析】考查点:不定代词的用法。解题思路:从上面问句中提到的两个事物排除D. 又根据谓语动词是单数排除C.然后根据I’m good at them.可以轻松选择B了。

【2011.云南昆明】30. —__________ does it take you to drive to Changgong to work every day?

—About one hour and a half.

A. How          B. How soon     C. How often     D. How long

答案:D

【解析】考查点:疑问副词辨析。解题思路:根据答语About one hour and a half.直接得出D.

【2011.云南昆明】31. —You should ______ the shower when you are washing your hair.

—OK. I will. We need to save water.

A. put on       B. put off      C. turn off       D. turn on

答案:C

【解析】考查点:动词短语辨析。解题思路:put on穿上;上演,put off推迟, turn off关上,turn on打开。根据语境:洗头发是应该把水关上。

【2011.云南昆明】32. We are organizing a lot of activities to celebrate the _______ birthday of the Communist Party of China these months.

    A. nineteen     B. ninety       C. nineteenth     D. ninetieth

答案:D

【解析】考查点:数词。解题思路:此题通过序数词的考查让学生了解2011年中国一件大事:即纪念中国党诞生90周年。根据定冠词the和语境可以知道本题考查序数词。

【2011.云南昆明】33. It’s raining outside! Put on your raincoat, ________ you’ll get wet.

    A. and          B. but          C. or             D. though

答案:C

【解析】考查点:连词辨析。解题思路:根据语境“穿上雨衣,否则你就会淋湿”,选择C.

【2011.云南昆明】34. If everyone pours less polluted water into Dianchi Lake, it will be _______.

    A. deeper and deeper                    B. cleaner and cleaner  

C. dirtier and dirtier                  D. wider and wider

答案:B

【解析】考查点:形容词比较级辨析。解题思路:根据句意:如果每个人少倒污水进滇池,那么滇池就会越来越干净。

【2011.云南昆明】35. Lanmon _________ here for almost ten years and he has many Chinese friends.

A. has been     B. left         C. has come      D. came

答案:A

【解析】考查点:动词时态。解题思路:根据for almost ten years可知本题选择一个连续性动词的现在完成时。

【2011.云南昆明】36. I think _________ necessary for students to take an interest in all subjects.

A. that         B. this         C. it            D. one

答案:C

【解析】考查点:代词it作形式宾语。解题思路:I think/ believe/suppose +it +形容词+for sb + to do sth.

【2011.云南昆明】37. While the alien _______ a souvenir, the girl called the police.

   A. was buying    B. bought       C. buys         D. is buying

答案:A

【解析】考查点:动词时态。解题思路:while一般情况下引导过去进行时。

【2011.云南昆明】38. There were few new words in the English competition for your daughter,_______?

   A. were there    B. weren’t there    C. aren’t there    D. are there

答案:A

【解析】考查点:反意疑问句。解题思路:根据时态一致原则排除C, D. 又由于few表示否定,所以要选择表示肯定得反意疑问句。

【2011.云南昆明】39. —Morgan, could you tell me _____________?

—In the Mexican city of Cancun.

A. where did the UN Climate Change Meeting open

B. when did the UN Climate Change Meeting open

C. when the UN Climate Change Meeting opened

D. where the UN Climate Change Meeting opened

答案:D

【解析】考查点:宾语从句。解题思路:根据宾语从句用陈述句语序排除A和B. 又由于In the Mexican city of Cancun.是表示地点的名词短语,故选择D.

【2011.云南昆明】40. —Will you go to Japan for travelling on time after the earthquake?

    —____________.

    A. Watch out    B. I’m afraid not    C. I see, thanks   D. All right.

答案:B

【解析】考查点:交际用语。解题思路:根据语境选择B.

【2011.云南昆明】41. —Have you ever visited Germany?

    —____________. But I expect to go there again.

   A. Perhaps       B. No, I haven’t     C. I don’t know   D. Yes, I have

答案:D

【解析】考查点:现在完成时的回答。解题思路:根据问句容易排除A, C。 从But I expect to go there again中的again可知他以前已经到过Germany,故选择D.

【2011.云南昆明】42. —Excuse me, this shirt is too big for me. Would you mind giving me smaller one ?

   —__________. Here you are.

   A. Certainly      B. You’d better not   C. Not at all    D. You’re welcome

答案:B

【解析】考查点:交际用语。解题思路:从Here you are.知道对方并不介意。

【2011.云南昆明】43. —I’m not sure when the 6th national population census(人口普查)completed?

    —_______ November, 2010.

   A. On             B. In                  C. At            D. Of

答案:B

【解析】考查点:介词辨析。解题思路:在某年用介词in.

【2011.云南昆明】44. Waiter, the porridge _______ . Please take it away.

   A. tastes good    B. taste good        C. taste terrible   D. tastes terrible

答案:D

【解析】考查点:系动词的用法。解题思路:从主谓一致来看容易排除B,C。 从Please take it away可知稀饭尝起来不好了。

【2011.云南昆明】45. The reporter didn’t go to bed until he finished ______ the article.

   A. writing        B. write            C. to write         D. wrote

【2011.云南昆明】46. It is impossible to please everyone. We can only do our best.

   A. hear…of       B. make… happy     C. know… well      D. look… down

答案:B

【解析】考查点:单词在语境中的含义。解题思路:句意:使每个人都高兴是不可能的。

47. My neighbor was like a cat on hot bricks before her driving test.

   A. very exited    B. sad              C. relaxed          D. very nervous

答案:D

【解析】考查点:短语在语境中的含义。解题思路:句意:我的邻居在驾照考试前非常紧张。

【2011.云南昆明】48. A group of young men hope that getting this kind of job will finally be the ticket to success.

   A. road            B. gate            C. street           D. direction

答案:A

【解析】考查点:单词在语境中的含义。解题思路:句意:得到这份工作是成功之路

【2011.云南昆明】49. The first question was difficult, but the rest were pretty easy.

   A. 休息            B. 安定             C. 其余的           D.停止

答案:C

【解析】考查点:短语在语境中的含义。解题思路:句意: 第一个题很难,其余的相当容易。

【2011.云南昆明】50. —I lost my pet pig, but it came back yesterday.

    —As the saying goes: an old horse knew the way.

   A. 塞翁失马        B. 老马识途          C. 马失前蹄        D.马到成功

答案:B

【解析】考查点:短语在语境中的含义。解题思路:根据语境直接得出答案。

第二节完形填空

【2011.云南昆明】从A,B,C三个选项中选出能填入空白处的最佳答案。(共10小题,每小题1分,满分10分)

    A green life sometimes just needs a good idea like sharing cars. It’s a new way of thinking. You can use a car but you don’t need to own it. Now the idea of “ car sharing” has become    51    in many countries.

    As we know, most cars   52    in garages for much time. In fact, we drive our own cars    53    one or two hours a day on average(平均). When we don’t use them, we have to pay for parking and    54    things. That costs too much money. To   55   money, some people come up with the idea of “ car sharing”. If we share a car, we’ll only   56     when we use it.

Now many people are starting to do car sharing. In Switzerland, almost 40,000 people have    57    it. Japan is also trying to make    58     popular around the country.

Car sharing is the beginning of a new idea in    59     . It is also very for us to travel everywhere    60    buying a car. Do you love to share a car with others?

51. A. popular             B. interesting             C. funny

52. A. are washed          B. are driven              C. are parked

53. A. as far as           B. as long as              C. as much as

54. A. other               B. others                  C. another

55. A. make                B. save                    C. find

56. A. spend               B. cost                    C. pay

57. A. joined              B. covered                 C. dropped

58. A. time saving         B. money saving            C. car sharing

59. A. fashion             B. transportation          C. family

60. A. without             B. with                    C. by

【主旨大意】:在目前大城市车辆拥堵越来越严重的情况下,“共车”不仅节约钱,减轻大城市交通压力,还可以到处旅游。

51. A. 根据上下文知道“共车”在许多国家受欢迎。

52. C. 车是被停在车库。

53. B. 长达一、两小时

54. A. other作定语修饰名词复数。

55. B. “享车”当然是为了节约钱。

56. C. spend常常与on sth 或doing sth连用。Cost的主语是物而不是人。

57. A. 许多人加入“共车”。

58. C. 使“共车”在全国受欢迎。

59. B. “共车”在交通业是一个全新的思想。

60. A. 根据句意:不买车我们也可以到处旅游。

第三部分  阅读理解  (共15小题,每小题2分,满分30分)

【2011.云南昆明】A

Once a circle missed a wedge(楔子). The circle wanted to be whole, so it went around looking for its missing piece. But because it was incomplete and therefore could roll only very slowly.  It admired the flowers along the way. It chatted with grasses. It enjoyed the sunshine. It found lots of different pieces, but none of them fit. So it left them all by the side of the road and kept on searching. Then one day the circle found a piece that fit perfectly. It was so happy. It put the found piece into itself and began to roll. Now it was a perfect circle, it could roll very fast, too fast to notice the flowers or to talk to the grasses. When it rolled so quickly, it realized how different the world seemed. Then it stopped, left the found piece by the side of the road and rolled slowly away.

The lesson of the story , I suggested, was that in some strange sense we are more whole when we are missing something. The man who has everything isn’t in some ways a whole man. He will never know what it feels like to yearn(渴望), to hope, to come true the dream of something better.

根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。 (共5小题,每小题2分,满分10分)

61. At first, the circle couldn’t roll fast, because it wanted to chat with the grasses.

62. The circle didn’t find the missing piece at last.

63. When it was a perfect circle, it rolled too fast to notice the flowers or to talk to the grasses.

. The circle stopped by the side of the road and enjoyed the sunshine.

65. In some days, a man still will be perfect even if he misses something.

【主旨大意】:通过一个圆丢了一个楔子的故事,说明了一个人失去了某样东西并不一定是坏事,他将还是一样完美。

61.F. 细节理解题。 圆滚不快,是因为失去了一个楔子。

62.T. 细节理解题。从Then one day the circle found a piece that fit perfectly.可以看出它没有找到它自己的那一块。而是在路边捡的。

63. T. 细节理解题。从it could roll very fast, too fast to notice the flowers or to talk to the grasses可知答案是对的。

. F. 细节理解题。从Then it stopped, left the found piece by the side of the road and rolled slowly away可知本题错误。

65. T.推理判断题。从全文知道人尽管失去了某样东西,在某种程度上来说还是完美的。

【2011.云南昆明】B

University of Oxford is the oldest university in the English-speaking world and it’s one of the top university in the world. There is no clear date when the university started, but teaching began at Oxford in some forms in 1096 and developed quickly from 1167.

There are 39 independent(的) colleges at Oxford, attracting students and learned men from across the world. There are over 100 libraries for the students and learned men to use. At University of Oxford, they also provide a number of money for the best students. Of course, if you want to study here, first you have to reach a certain level of English language.

College life at Oxford is very exciting but busy. The groups of college provide a friendly and welcoming home for students while the college are strict with students about their studies. Many Chinese students are studying here. The number of Chinese students at the university has grown quickly over the past 10 years.

根据短文内容,选择最佳答案。(共5小题,每小题2分,满分10分)

66. How many libraries are there at Oxford?

A. Only 100        B. Just 100         C. More than 100    D. less than 100

67. What do you have to do first if you want to ask fir studying at Oxford? You have to__________.

   A. be independent            B. pass a certain level test of English language

C. study English hard        D. be the best students

68. How’s the college life at Oxford? It’s full of ________ and has ________.

  A. excitement; much school work to do   B. excitement; no school work to do

  C. attraction; no school work to do    D. attraction; a little school work to do

69. Which of the following is true according to the passage?

  A. The college aren’t strict in studies.

  B. Only because of 39 dependent colleges, thousands of students come here to study.

  C. The university of Oxford is the most important and successful one in the world.

  D. The university of Oxford provides a number of money for most students.

70. What’s the best title for the passage?

  A. The College Life                B. The Famous Learners at Oxford

  C. The Chinese Students at Oxford    D. The University of Oxford

【主旨大意】:本文介绍了牛津大学的历史,现状和大学生活。

66. C. 细节理解题. 从There are over 100 libraries for the students and learned men to use.知道答案。

67. B. 细节理解题.从if you want to study here, first you have to reach a certain level of English language知道答案

68. A. 细节理解题.从College life at Oxford is very exciting but busy知道答案。

69. C. 细节理解题. 从第一段第一句以及下文介绍知道答案。

70. D.主旨大意题。从全文看是介绍牛津大学情况。

【2011.云南昆明】C

Paper is one of the most important products ever invented by man. The invention of paper meant that more people could be educated because more books could be printed. Paper provided an important way to communicate with knowledge.

Paper was first made in China about 2,000 years ago. In Egypt and the West, paper was not very commonly used before the year 1400. Paper was not made in southern Europe until about the year 1100. After that, the foresty countries of Canada, Sweden, Norway, Finland, and the United States because the most important in paper-making. Today Finland makes the best paper in the world. And it has the biggest paper industry in the world. 

When we think of paper, we think of newspapers, books, letters, envelopes, and writing paper. So paper plays an important role in our lives.

Paper is very good for keeping you warm. Houses are often insulated(隔热)with paper. You perhaps seen homeless men sleep on a large number of newspapers. They are insulating themselves from the cold. In Finland, in winter it is sometimes 40 degrees below zero. The farmers wear paper boots in the snow. Nothing could be warmer.

根据短文内容,选择最佳答案。(共5小题,每小题2分,满分10分)

71. What did the invention of paper mean? It meant _________.

A. more people could be educated            B. more books could be printed

C. paper is one of the most important products  D. Paper was invented by man.

72. When was paper made in southern Europe?

   A. Before 1100.                           B. After 1400.

   C. After 1100.                            D. Before 1400

73. Which country makes the best paper?

   A. Norway.                               B. Canada

   C. The United States.                       D. Finland.

74. What’s the meaning of the sentence “Nothing could be warmer.”?

A. Books are warmer.                       B. Newspapers are warmer.

   C. Paper is the warmest.                     D. Houses are the warmest.  

75. What’s the main idea of the passage?

  A. The invention of paper.                     B. The best paper

C. The paper-making                         D. The uses of paper.

【主旨大意】:本文主要介绍纸的历史及其用途。

71. A. 细节理解题.文章第一段第二句可知答案。

72. C. 细节理解题. 从Paper was not made in southern Europe until about the year 1100知道答案。

73. D. 细节理解题.从Today Finland makes the best paper in the world可知答案。

74. C. 词义猜测题。根据句意和上文判断。

75. D. 主旨大意题。纵观全文本文主要谈论的是纸的用途。

第卷(写作部分  满分25分)

第一节单词填空

【2011.云南昆明】用括号中所给单词的形式填空,使语篇意思完整,必要时请用否定式。(共10小题,每小题1分,满分10分)

In the modern world, advertising is everywhere! Some people think that ads _______(be) great. But others hate ads, saying that they make our ______(city) and countryside look ugly. It’s ________(truly) that some ads can be very useful. For instance, they can help you __________(compare) two different products and save money. When prices ________(list), you can go to the store with the ________(low) price. However, some advertising can be confusing or ___________(leading). Sometimes the picture in an ad looks a lot better than the real thing. At other times, the words _________(sounds) good but don’t really tell you anything about the quality of the product. So __________(your) have to be careful. __________(let) their words and pictures fool you.

答案:76. are  77. cities  78. true  79. (to)compare  80. are listed  

81. lowest  82. misleading  83. sound   84. you   85. Don’t let

第二节补全对话

【2011.云南昆明】根据对话内容,在空白处写出恰当的句子,使句子连贯完整。 所写句子应与所给的标点一致。(共5小题,每小题1分,满分5分)

John: Uncle Smith, this is John speaking. I’m sorry to call up so late, but may I speak to Jim?

Smith: Jim is out.            86       

John: OK, please. Jim and I applied an adventure(冒险)tour competition on the Internet a week ago. Today I was told that we were accepted.

Smith: Oh, that must be dangerous.       87      

John: Because we want to do sports and something exciting.

Smith: You’d better not.       88       

John: Uncle Smith, don’t worry. We can take good care of ourselves.

Smith:                   

John: Yes. We are ready for it.

Smith: Good luck.

John:           90       

Smith: OK. I’ll tell him to call you back later.

答案:86. Can/ May I take a message for you?

87. Why do you want to do it? /Why?

88. We will sorry about you.

. Are you ready for it?

90. Thank you/Thanks/ Thank you very much

【2011.云南昆明】第三节 书面表达(满分10分)

A.Enjoy ___________.

B.Don’t forget ____________.

要求: 

1.请从所给的A, B两个题目中任选一个,吧题目补充完整后作答,分值相同。

2.注意紧扣主题,意思连贯,语言通顺,书写规范。

3.不得使用真实姓名和校名,如需要使用,请用Mike, Gina等英文名字,校名统一用Guangming Middle School.

4.词数不少于60.

范文:A.                    Enjoy Learning

As we know, learning is very important to us. All of us must learn hard. At school we should learn all the subjects which are very useful for our life in the future. If we learn hard, we will make our dreams come true. We will feel happy and excited when we can go to a top senior high school by working hard. Besides, we also learn other things that we can’t do. If so, we will have some skills and experience that may be good for our future.

Without learning ,the life couldn’t be so smooth, without enjoying ,the life couldn’t be so colorful.

范文:B.                  Don’t forget our English teacher

We will graduate from our school soon. But my classmates, please don’t forget our English teacher. We all know we can’t make so much progress without the help of our English teacher. He is kind to us but strict. Whenever we are in trouble, he will try his best to help us. So we can’t forget him. After we leave our school,we can keep in touch with him by writing letters, sending e-mails or making phone calls.

昆明市2011年高中(中专)招生统一考试

英语参及评分标准

单项填空:

26-30. BCABD   

31-35. CDCBA  

36-40. CAADB    

41-45. DCBDA

46-50. BDACB   

完形填空:

51-55. ACBAB   

56-60. CACBA     

阅读理解:

61-65. FTTFT

66-70. CBACB   

71-75. ACDCD

单词填空:

76. are  77. cities  78. true  79. (to)compare  80. are listed  

81. lowest  82. misleading  83. sound   84. you   85. Don’t let

补全对话:

86. Can/ May I take a message for you?

87. Why do you want to do it? /Why?

88. We will sorry about you.

. Are you ready for it?

90. Thank you/Thanks/ Thank you very much

书面表达:

范文:A.                    Enjoy Learning

As we know, learning is very important to us. All of us must learn hard. At school we should learn all the subjects which are very useful for our life in the future. If we learn hard, we will make our dreams come true. We will feel happy and excited when we can go to a top senior high school by working hard. Besides, we also learn other things that we can’t do. If so, we will have some skills and experience that may be good for our future.

Without learning ,the life couldn’t be so smooth, without enjoying ,the life couldn’t be so colorful.

范文:B.                  Don’t forget our English teacher

We will graduate from our school soon. But my classmates, please don’t forget our English teacher. We all know we can’t make so much progress without the help of our English teacher. He is kind to us but strict. Whenever we are in trouble, he will try his best to help us. So we can’t forget him. After we leave our school, we can keep in touch with him by writing letters, sending e-mails or making phone calls. 

文档

2011云南昆明中考英语试题(word版含解析)

昆明市2011年高中(中专)招生统一考试英语试卷(本试卷分和第卷第卷两部分,共8页。考试时间120分钟,满分120分)第卷(共三部分满分95分)第一部分听力(共四节,满分30分)略第二部分英语知识运用(共二节,满分35分)第一节单项填空从A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处或替换划线部分的最佳答案。(共25小题,每小题一分,满分25分)【2011.云南昆明】26.—YesterdayIlostmypencilsharpener.Icouldn’tfind_______.—Oh,it’sap
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top