最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-03 08:50:03
文档

译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案

译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子的对错。   Onedayacrowfoundapieceofmeat.Shepickeditupinhermouthandflewtoatalltree.Shewasjustgoingtoeatthemeatwhenafoxsawher.Hecameandstoodunderthetreeandsaid,"Howprettyyouare!Mydearfriend,youmustbethemostbeaut
推荐度:
导读译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子的对错。   Onedayacrowfoundapieceofmeat.Shepickeditupinhermouthandflewtoatalltree.Shewasjustgoingtoeatthemeatwhenafoxsawher.Hecameandstoodunderthetreeandsaid,"Howprettyyouare!Mydearfriend,youmustbethemostbeaut
译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案

一、阅读理解

1.阅读理解阅读短文,判断下列句子的对错。  

    One day a crow found a piece of meat. She picked it up in her mouth and flew to a tall tree. She was just going to eat the meat when a fox saw her. He came and stood under the tree and said," How pretty you are! My dear friend, you must be the most beautiful bird in the world."

    The crow was very happy by these words. Then the fox said," I can you see your pretty face, but I have not heard your voice. Why don't you sing a song"

    The crow opened her mouth and began to sing. As she opened her mouth, she lost her meat. The fox picked up the meat at once and went away with it. The crow was very angy.

^

(1)The crow found a piece of meat.    

(2)Before the crow ate the meat, she met a fox.    

(3)The fox asked the crow to dance.    

(4)The crow was very clever.    

(5)The crow was pretty.    

【答案】 (1)1

(2)1

(3)0

~

(4)0

(5)0   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】这是狐狸和乌鸦的寓言故事。

 (1)句意:乌鸦发现了一块儿肉。根据短文叙述 One day a crow found a piece of meat.(一天,乌鸦发现了一块儿肉。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (2)句意:在乌鸦吃肉之前,它遇到了狐狸。根据短文叙述 She was just going to eat the meat when a fox saw her.(当一只狐狸看到它时,它刚要吃肉。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (3)句意:狐狸要求乌鸦跳舞。根据短文叙述 Why don't you sing a song(你为什么不唱歌呢)可知是唱歌。题目叙述错误。故答案为:错误。

 (4)句意:乌鸦很聪明。根据短文叙述 As she opened her mouth, she lost her meat(当她张开嘴时,她丢了她的肉。)可知不聪明。故答案为:错误。

 (5)句意:乌鸦很漂亮。根据短文叙述 The fox picked up the meat at once and went away with it(狐狸立刻捡起肉跑走了。)可知狐狸是为了肉来赞美乌鸦。乌鸦不漂亮。故答案为:错误。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断正误。

2.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否一致  

    Everyone wants to have good manners, but it is not so easy. We must care about everything in life. There is something we should know. 

    First, say "hello" to people you meet, not only to teachers, but also to your friends and your classmates, and even your neighbors. Second, help others as much as you can. Then everybody will like you. Third, don't laugh at others. That will be impolite and hurt them. Fourth, never ask others about their personal information. If others have something that they cannot say, they will be very embarrassed. 

    Good manners make things easier. They can help people to get on well with each other. When you are nice to people, they will be nice to you. 

(1)Everyone wants to have good manners, but it is not so easy.    

.

(2)It is very important to have good manners.    

(3)We just take care of ourselves, and everything will be fine.    

(4)We shouldn't ask others about their personal information.    

(5)Good manners can help people to get on well with each other.    

【答案】 (1)1

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了礼貌在人生活中的重要性。

 (1)句意:每个人都想有礼貌,但这并不容易。根据   Everyone wants to have good manners, but it is not so easy. 可知每个人都想有礼貌,但这并不容易,故答案为正确。

 (2)句意:礼貌是非常重要的。根据 Good manners make things easier. 可知礼貌是非常重要的,故答案为正确。

 (3)句意:我们只是照顾好自己,一切都会好起来的。根据 Second, help others as much as you can. Then everybody will like you. 可知尽你所能帮助别人。那么每个人都会喜欢你的,故答案为错误。

 (4)句意:我们不应该询问他人的个人信息。根据 Fourth, never ask others about their personal information. 可知我们不应该询问他人的个人信息,故答案为正确。

 (5)句意:良好的礼仪可以使人和睦相处。根据 Good manners make things easier. They can help people to get on well with each other. 可知良好的礼仪可以使人和睦相处,故答案为正确。

>

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

3.阅读理解读短文,选择正确的答案  

    There are many mice in a house. The man of the house gets a cat. The cat kills many of the mice. The oldest mouse says, "All the mice must come to my room and we will think what we can do about this cat."

All the mice come. Many mice speak, but none knows what to do. At last a young mouse stands up and says, "We must put a bell on that cat. Then the cat will not catch any more mice." Then the old mouse asks, "Who will put the bell on the cat" No mouse answers. At last he says, "It is easy to say things, but it is hard to do them."

(1)In the house there are many ________.            

A. cats                                        B. dogs                                        C. mice

(2)One day all the mice come to ________.            

A. the oldest mouse's room            B. the young mouse s room            C. the cat's room

(3)They will think __________ .            

A. how to make friends with this cat

B. what they can do about this cat

C. how to eat the cat

(4)The young mouse wants to put a ________ on the cat.            

A. flower                                         B. hat                                         C. bell

[

(5)"It is easy to say things, but it is hard to do them." means "________".            

A. 只说不做                            B. 说到做到                            C. 说起来容易做起来难

【答案】 (1)C

(2)A

(3)B

(4)C

(5)C   

【考点】阅读理解    

]

【解析】【分析】这是一篇关于老鼠的寓言故事。

 (1)根据短文句子 There are many mice in a house.(房间里有许多老鼠。)可知是老鼠。C选项正确。故答案为: C。

 (2)根据短文句子 The oldest mouse says, "All the mice must come to my room (最老的老鼠说:所有的老鼠都来到我的房间。)可知是到最老的老鼠房间。A选项正确。故答案为:A。

 (3)根据短文句子 we will think what we can do about this cat.(我们将想出我们可以对这只猫做什么。)可知是如何对付猫。B选项正确。故答案为:B。

 (4)根据短文句子 At last a young mouse stands up and says, "We must put a bell on that cat. (最后一只年轻的老鼠站起来说“我们必须给猫戴个铃铛。”)可知戴铃铛。故答案为:C。

 (5) "It is easy to say things, but it is hard to do them. 意思是“说起来容易做起来难。”可知C选项正确。故答案为:C。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文叙述来选择合适的选项。

>

4.阅读理解阅读理解  

    Tina loves singing and dancing, so on weekends she usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating. She is very good at skating.

    Tina also does chores on weekends. She also helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She thinks that's fun! She also has to clean her room. That's not fun!

    Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza. This weekend Tina is going to sing with Bill. Bill is going to teach her to singing a Chinese song.

(1)What does Tina usually do on weekends    

(2)What chores does Tina do on weekends    

(3)What does Tina do for fun with her family on weekends    

(4)What is Tina going to do this weekend    

`

【答案】 (1)She usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating.

(2)She helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She also has to clean her room.

(3)Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.

(4)This weekend Tina is going to sing with Bill.   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了蒂娜周末经常做什么事情。

 (1)句意:蒂娜周末通常做什么根据 Tina loves singing and dancing, so on weekends she usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating. She is very good at skating.可知她通常去舞蹈俱乐部。夏天,她经常去公园。有时她和家人一起野餐。冬天,她通常去溜冰,故答案为 She usually goes to a dancing club. In the summer, she often goes to the park. Sometimes she has a picnic with her family. In the winter, she usually goes skating.

 (2)句意:蒂娜周末做什么家务根据She also helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She thinks that's fun! She also has to clean her room.可知她星期六帮母亲做饭。她有时帮父亲洗车。她还得打扫房间,故答案为 She helps her mother cook dinner on Saturday. She sometimes helps her father clean his car. She also has to clean her room.

#

 (3)句意:蒂娜周末和家人一起玩什么根据 Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.,可知有时候蒂娜、泰德和他们的父母一起出去。他们去博物馆或美术馆,然后去吃比萨饼,故答案为 Sometimes Tina, Ted and their parents go out together. They go to a museum or art gallery, and then they go to eat pizza.

 (4)句意:蒂娜这个周末打算做什么根据This weekend Tina is going to sing with Bill. Bill is going to teach her to singing a Chinese song.可知这个周末蒂娜将和比尔一起唱歌,故答案为 This weekend Tina is going to sing with Bill.

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,写出问句的答语。

  

5.阅读理解阅读理解  

    It's a sunny morning. It's warm but not hot. Jack sees an old man with a black umbrella walking on the street.

    Jack is very curious (好奇的). So he asks the old man, "Hello. Would you tell me why you bring the umbrella" The old man answers, "My legs are not strong. If I carry a walking stick, people will say, 'How poor the man is!' I don't like this. So I carry an umbrella to help me. When people see I'm walking with an umbrella in a fine day, they will only say, ‘How foolish the man is!' "

(1)The weather is ________ that morning.            

A. snow                                       B. windy                                       C. warm

(2)Jack sees an old man with ________.            

A. a red coat                          B. a black umbrella                          C. a black coat

(3)The old man's legs are ________.            

A. strong                                       B. weak                                       C. long

(4)The old man carries an umbrella to ________.            

A. help himself                            B. avoid the rain                            C. play with

#

(5)Is the old man foolish            

A. Yes, he is.                             B. No, he isn't.                             C. He can walk.

【答案】 (1)C

(2)B

(3)B

(4)A

(5)B   

【考点】阅读理解    

}

【解析】【分析】这是一篇讲述一位老人带伞的故事。

 (1)根据短文叙述  It's warm but not hot. (天气暖和但是不热。)可知天气温暖。C选项正确。故答案为:C。

 (2)根据短文叙述 Jack sees an old man with a black umbrella walking on the street. (Jack看到一位老人带着一把黑的的雨伞在路上走。)可知带着把雨伞。故答案为:B。

 (3)根据短文叙述 My legs are not strong.  (我的腿不强壮。)可知B选项“虚弱的”合适。故答案为:B。

 (4)根据短文叙述 So I carry an umbrella to help me. (因此我带着一把雨伞来帮助我。)可知是帮助自己,A选项正确。故答案为:A。

 (5)根据短文叙述 If I carry a walking stick, people will say, 'How poor the man is!' I don't like this.  (如果我带着一个拐杖行走,别人会说“这个人多么可怜!”我不喜欢这样。)和 they will only say, 'How foolish the man is!' " (他们仅仅会说“这个人多么愚蠢!”)可知不愚蠢,用否定回答,B选项正确。故答案为:B。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文的细节叙述来选择正确的选项。

?

6.阅读理解阅读短文,判断下列句子正误  

    There are many more and more animals in danger at present, so it is our responsibility to protect them. It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends. We should protect them instead of killing them.

    Pandas, which are one of the endangered animals, live in the forests and live on bamboo leaves. They can just live safely in the natural protection zones. We should stop killing animals and protect them.

(1)The story tells us many animals are in danger.    

(2)It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends.    

(3)People shouldn't protect them instead of killing them.    

(4)Panda can just live safely in the natural protection zones.    

(5)We should stop killing animals and protect them.    

}

【答案】 (1)1

(2)1

(3)0

(4)1

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】这是呼吁人们保护动物的短文。 

 (1)句意:这个故事告诉我们许多动物都处于危险中。根据短文叙述 There are many more and more animals in danger at present (目前许多越来越多的动物处于危险境地。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (2)句意:人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的,因为它们是我们的好朋友。根据短文叙述 It's wrong for people to hunt animals for their meat and fur, for they are our good friends.  (人们猎取动物来获得肉和皮毛是错误的,因为它们是我们的好朋友。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (3)句意:人们不应该保护它们而是杀死它们。根据短文叙述 We should protect them instead of killing them. (我们应该保护它们而不是杀死它们。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。

 (4)句意:大熊猫仅仅能够安全地生活在自然保护区。根据短文叙述 They can just live safely in the natural protection zones. (它们仅仅能够安全地生活在自然保护区。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。

 (5)句意:我们应该停止猎杀动物并来保护它们。根据短文叙述 We should stop killing animals and protect them. (我们应该停止猎杀动物并来保护它们。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 

【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断句子正误。

 

\

7.阅读理解阅读理解  

    I have a pretty pet. Her name is Polly Bird. When Polly was young, she lived in a birdhouse. Now she lives in a birdcage. When Polly was young, she couldn't sing. Now she sings all day long. When Polly was young, she couldn't eat birdseed. Now she can eat birdseed. 

    When Polly was young, she couldn't fly. Now she flies out of the birdcage every morning. She flies back into the birdcage every evening. When Polly was young, she didn't like our pet rabbit Lulu. Now she plays with Lulu every day. When I am sad, Polly sings to me. She makes me happy. I love Polly very much. 

(1)What is the best title(标题)for this story            

A. Peppa Pig                               B. Polly Bird                               C. Lulu Rabbit

(2)Where does Polly live now            

A. In a birdhouse.                         B. In a birdcage.                         C. In a bird nest.

(3)What does Polly do every morning            

A.                 B.                 C. 

(4)Does Polly like Lulu now            

A. Yes, she does.                        B. No, she doesn't.                        C. No, she didn't.

(5)Why does the writer love Polly very much            

A. Because Polly can fly.

B. Because Polly can eat birdseed.

C. Because Polly can make her happy.

【答案】 (1)B

(2)B

(3)C

(4)A

(5)C   

【考点】阅读理解    

-

【解析】【分析】文章大意:作者介绍她的宠物鸟的事情。

 (1)根据I have a pretty pet. Her name is Polly Bird.可知“我”有一只很漂亮的宠物。她的名字叫Polly Bird。因此该故事最好的标题是Polly Bird。故选B。

 (2)根据Now she lives in a birdcage.可知现在她住在鸟笼里。故选B。

 (3)根据根据Now she flies out of the birdcage every morning.可知她每天早上从鸟笼里飞出来。故选C。

 (4)根据Now she plays with Lulu every day.可知现在她每天和露露玩。因此她喜欢露露,该问句需要作肯定回答。故选A。

 (5)根据When I am sad, Polly sings to me. She makes me happy.可知当作者难过的时候,Polly给她唱歌。她使得她很开心。这就是作者非常喜欢她的原因。故选C。

 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

`

8.阅读理解阅读理解  

    Hans Christian Andersen (1805﹣1875)was the most famous writer in Denmark. His stories have attracted many young readers around the world.

Andersen's father was a poor shoe-maker. As he was very young, Hans was spoilt by his parents and his grandmother. But when he was 11years old, his father died and the boy had to leave school. His mother made a living by washing clothes, while Hans spent a great deal of time making theatre toys and puppets. He reads as many books as he could.

    Andersen published his first tale in 1835, and continued writing until he died. Andersen's words are simple and humor. The stories became popular in the early 1840's, and made Andersen famous more and more. Among the best known of his fairy tales are The Ugly Duckling, The Emperor's New Clothes, A Little Match Girl and so on.

(1)Hans Christian Andersen was a famous       .            

A. writer                                     B. worker                                     C. scientist

(2)Andersen's father was a       .            

A. worker                              B. shoe-maker                              C. clothes-maker

(3)        Andersen published his first tale.            

A. In the early 1840's                              B. In 1875                              C. In 1835

(4)Andersen's words are       .            

A. beautiful                                 B. interesting                                 C. simple

(5)"A Little Match Girl" in Chinese is       .            

A. 一个小火柴女孩                         B. 卖火柴的小女孩                         C. 点火柴的女孩

【答案】 (1)A

(2)B

(3)C

(4)C

(5)B   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了丹麦最著名的作家安徒生。

 (1)根据 Hans Christian Andersen (1805﹣1875)was the most famous writer in Denmark. 可知安徒生是一位著名的作家,故答案为A.

 (2)根据 Andersen's father was a poor shoe-maker. 可知安徒生的父亲是一个贫穷的鞋的制造商,故答案为B.

 (3)根据 Andersen published his first tale in 1835, and continued writing until he died. 可知835年安徒生出版了他的第一部小说,故答案为C.

-

 (4)根据 Andersen's words are simple and humor. 可知安徒生的话很简单,故答案为C.

 (5) A Little Match Girl 汉语是卖火柴的小女孩 ,故答案为B.

 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。

  

9.阅读理解阅读短文,判断句子正误。  

    Water is very important to people. We must drink water every day. We can't live without water. Water is everywhere around us. At home, we use water to wash clothes, to wash dishes, to cook meals and so on.

    At work, people use water to put out fires, to grow vegetables, to make things in factories and so on. We can also swim in the water.

}

    However, there isn't much water on the earth. We must save it.

(1)Water isn't important to people.    

(2)People can't live without water.    

(3)Vegetables don't need water.    

(4)There is much water on the earth.    

(5)We must save water.    

【答案】 (1)0

(2)1

<

(3)0

(4)0

(5)1   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】大意:短文讲述了水对人的重要性,生活中到处需要水。

 (1)句意:水对人不重要。根据 Water is very important to people. 可知水对人很重要。故答案为错误。

 (2)句意:人没有水就不能生活。根据 We can't live without water. 可知没有水我们就活不下去。故答案为正确。

 (3)句意:蔬菜不需要水。根据 At work, people use water to put out fires, to grow vegetables, to make things in factories and so on. 可知蔬菜也需要水。故答案为错误。

<

 (4)句意:地球上有很多水。根据 However, there isn't much water on the earth. 可知然而,地球上的水并不多。故答案为错误。

 (5)句意:我们必须节约用水。根据 We must save it. 可知我们必须节约用水。故答案为正确。

 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。

  

10.阅读理解阅读短文,选择正确答案。  

    It is March 12th. It's Tree Planting Day. There are many people on the hills. They're planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. But animals and people can't do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on, Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing up sand and earth. But in some places people are cutting down too many trees. This brings floods(洪水) and sandstorm(沙暴). Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.

(1)Trees Planting Day is on                    

A. twelfth of March                     B. the twelfth of March                     C. March 13t~

(2)              can make food from the air, water and sunlight.            

A. People                                    B. Plants                                    C. Animals

(3)Life needs             to go on.            

A. sands                                B. floods                                C. food from plants

(4)What can plants do            

A. They can make the air clean and stop the wind.

B. They can keep the water from flowing away.

C. Both A and B

(5)           will try to protect the plants.            

A. Ants                           B. More and more people                           C. No people

【答案】 (1)B

(2)B

(3)C

(4)C

(5)B   

【考点】阅读理解    

【解析】【分析】文章大意:介绍植树节的事情。

 (1)根据It is March 12th. It's Tree Planting Day.可知植树节是3月12日。故选B。

 (2)根据They can make food from the air, water and sunlight.可知植物可以从空气、水和阳光中制造食物 。故选B。

 (3)根据Without plants, life will not go on.可知没有植物,生命就不会继续,故选C。

 (4)根据Plants make the air clean, they can keep water from flowing away(流失). 可知植物能净化空气和阻止水流失。故选C。

 (5)根据Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.可知越来越多的人努力保护树木,故选B。

 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。

文档

译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案

译林牛津版小学六年级下册英语阅读理解及答案一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断下列句子的对错。   Onedayacrowfoundapieceofmeat.Shepickeditupinhermouthandflewtoatalltree.Shewasjustgoingtoeatthemeatwhenafoxsawher.Hecameandstoodunderthetreeandsaid,"Howprettyyouare!Mydearfriend,youmustbethemostbeaut
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top