
时间:90分钟,满分:100分
Ⅰ.单项填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
1.—Mum, I have passed the driving test.
—________.
A.Congratulations on your success
B.That's all right
C.Congratulate to you
D.Really? Good
2.I knew________John Lennon, but not________famous one.
A.不填;a B.a;the
C.不填;the D.the;a
3.The camera was________by his son.
A.hurt B.damaged
C.wounded D.destroyed
4.The soldiers________the bridge.
A.blew up B.burst
C.exploded .explored
5.(2010·山东潍坊高一五县市联考)People were______at his sudden death. It was really________to them.
A.shocked; shocked B.shocked; a shock
C.shocking; a shock D.shocking; shocking
6.Plastics is used________wood today in many ways.
A.in the place of B.or rather
C.instead of D.other than
7.When he reached the top of the mountain,his heart______very fast.
A.struck B.beat
C.hit D.jumped
8.Let's go to________cinema—that'll take your mind off the problem for________while.
A.the; the B.the; a
C.a; the D.a ; a
9.In China, the number of cities is increasing________development is recognized across the world.
A.where B.which
C.whose D.that
10.I've had no time to________this meeting, so I'll have to play it by ear.
A.prepare B.prepare for
C.get it ready D.be ready
11.Don't interrupt me. I'm,________, working on a new dress design which, I'm sure, will be popular among ladies.
A.right now B.right away
C.right off D.at once
12.—Did you remember the days________we worked on the farm?
—Certainly. Especially the hard times________we spent together.
A.which;when B.when;which
C.when;when D.which;which
13.What difficulty can you imagine________had to get the title of Miss Chinese International 2007?
A.she has B.has she
C.having D.her having
14.The hero's story________differently in the newspapers.
A.was reported B.was reporting
C.reports D.reported
15.The shop manager always says to his assistants, “We can never be________polite to our customers.”
A.so B.too
C.that D.more
Ⅱ.完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下面短文,理解大意,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳答案。
In 19 an 8.2 earthquake almost flattened America, killing over 30,000 people in less than four minutes. In the middle of complete damage and disorder, a father rushed to the school where his son was supposed to be,__16__that the building was__17__.
After the unforgettably initial shock, he__18__the promise he had made to his son:“No matter__19__, I'll always be there for you!”And tears began to__20__his eyes. As he looked at the pile of ruins, it looked hopeless, but he kept remembering his__21__to his son. He rushed there and started__22__the ruins.
As he was digging other helpless parents arrived,__23__:“It's too late! They're all dead!__24__, face reality, there's nothing you can do!”To them he responded with__25__:“Are you going to help me now?” No one helped. And then he continued to dig for his son, stone by stone.
Courageously he went on alone because he needed to know__26__:“Is my boy__27__or is he dead?” He dug for eight hours...12 hours...24 hours...36 hours...then, in__28__hour, he pulled back a large stone and heard his son's__29__. He screamed his son's name,“ARMAND!”He heard back,“Dad!?! It's me, Dad! I told the other kids not to worry. I told them that if you were alive, you__30__me and__31__you saved me, they'd be saved. You promised, ‘No matter what happens, I'll always be there for you!’ You did it, Dad!”
“What's going on in there?” the father asked.
“There are 14 of us__32____33__ 33, Dad. We're scared, hungry, thirsty and thankful you're here. When the building collapsed, it made__34__,and it saved us”.
“Come out, boy!”
“No, Dad! Let the other kids out first,__35__I know you'll get me! No matter what happens, I know you'll always be there for me!”
16.A.only finding B.only to find
C.only realizing D.only to realize
17.A.as flat as a pancake B.as high as a mountain
C.as strong as an ox D.as weak as a kitten
18.A.memorized B.forgot
C.kept D.remembered
19.A.what B.what happen
C.which D.who
20.A.fill B.fill in
C.come D.burst
21.A.picture B.promise
C.present D.encourage
22.A.digging B.digging through
C.digging out D.digging into
23.A.to say B.said
C.and saying D.saying
24.A.Come out B.Come again
C.Come on D.Come off
25.A.one word B.one sound
C.one row D.one line
26.A.for himself B.of himself
C.by himself D.to himself
27.A.live B.living
C.alive D.lively
28.A.38 B.the 38
C.38th D.the 38th
29.A.sound B.voice
C.noise D.tone
30.A.will save B.would save
C.save D.would have saved
31.A.when B.because
C.even if D.though
32.A.remained B.missing
C.left D.gone
33.A.for B.behind
C.out of D.over
34.A.a promise B.space
C.room D.a triangle
35.A.because B.though
C.when D.even though
Ⅲ.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下面的文章,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。
A
On 26th January, the biggest earthquake in India took the lives of 25,000 people. In the morning, when everyone was enjoying holidays, the earthquake happened. It was about 7.5 on the Richter scale. “There is nothing left between the sky and the earth any more. Everyone fell down,”said one of the villagers alive(活着的). “There is no water, no food and no one came to help.”
Nobody died in Pakistan, a country next to India. The city of Lahore was lucky. In Lahore American School, all of the students were safe. They were on the fields, so most children didn't feel anything. The teachers on the second floor felt the earthquake. Although Mrs. Young was also on the second floor, she didn't feel anything. She didn't know what happened until a teacher told her about it. Those teachers on the other floors had different feelings. Mr. Emond, the maths teacher from Australia, said that when the earthquake started, he thought there was something wrong with him. But then another teacher said that it was an earthquake. After those words, Mr. Emond felt better. Mrs David and Frost didn't feel anything, either.
My mother didn't feel anything. She didn't even know that it was an earthquake till she saw a shaking light. My father saw the computer shaking and then he looked out of the window and saw many people going out.
36.The biggest earthquake in India happened on the______of January 26th.
A.morning B.noon
C.afternoon D.night
37.People use“Richer scale”to tell________.
A.where the earthquake takes place
B.when the earthquake takes place
C.how serious the earthquake is
D.how long the earthquake lasts
38.We learn that________from the sentence“There is nothing left between the sky and the earth any more”.
A.India is a large country
B.the Indian people had nothing after the earthquake
C.there is no tall building in India
D.the earthquake in India was serious
39.The city of Lahore is in________.
A.India B.America
C.Australia D.Pakistan
40.Which of the following is TRUE?
A.I was with my parents when the earthquake happened.
B.The earthquake in Lahore wasn't serious.
C.The teachers in Lahore American School all felt the earthquake.
D.My parents didn't know the earthquake happened.
B
When newspapers and radio describe the damage caused by a hurricane named Hazel, girls named Hazel are probably teased by their friends. To keep out of trouble, the Weather Bureau says,“Any resemblance between hurricane names and the names of particular girls is purely accidental.”
Some women became angry because hurricanes are given their names, but many other women are proud to see their names make headlines. They don't even care that they are the names of destructive storms. Because more women seem to like it than dislike it, the Weather Bureau has decided to continue using girls' names for hurricanes.
In some ways a hurricane is like a person. After it is born, it grows and develops, then becomes old and dies. Each hurricane has a character of its own. Each follows its own path through the world, and people remember it long after it has gone. So it is natural to give hurricanes names, and to talk about them almost as if they were alive.
41.What happens to girls named Hazel according to the passage?
A.They suffer from hurricanes.
B.The Weather Bureau looks for them.
C.Others often make fun of them.
D.They can't find boyfriends.
42.The underlined word“resemblance”probably means________.
A.trouble B.difference
C.sameness D.success
43.According to the passage, which is more reasonable?
A.Some women feel unhappy because hurricanes are given their names.
B.A lot of women complain of the Weather Bureau.
C.Many women want to be known.
D.All the hurricanes are caused by women.
44.Public opinions make the Weather Bureau________.
A.consider the disagreement of some women
B.go on naming hurricanes after women
C.name hurricanes after men
D.look for a new method to name hurricanes
45.It is natural to give hurricanes names because______.
A.they become old and die
B.all of them should be remembered
C.each hurricane has its own day to come
D.each hurricane has its own character
C
The world's biggest earthquake in 40 years hit Southern Asia on December 26,2004, causing 292,000 deaths. People all over the world have been concerned with the disaster. Children are no exception. Read the following letters and you can understand how children in America felt about the tragedy(悲剧).
I feel very sorry for the people who lost their homes, supplies, food, and water, even families. It must be so hard losing someone you love. Good luck finding everyone that is missing.
—Samantha L.,10
What happened was very bad for our world. But, this has helped us unite. In bad situations we come together, hand in hand. I wish we could always be like this.
—Rachel S.,12
I hope those people who are there get the relief that the world is trying to offer.
—Jonathan C.,12
I think the earthquake and those giant waves are just terrible. People should donate(捐赠)money because it's going to take a lot of money to fix up. I hope that many of the people are found and those who are injured get special treatment.
—Ann T.,10
I feel bad and sad for the people who had to live through the earthquake. I want to help any way I can.
—Molie R.,9
I was crying when I heard how many people died. Please try to encourage others even more into giving donations for the ones who were hit. I will try to help them too! I hope that no more disasters like that ever happen again.
—Maggie B.,9
I think this is by far the worse than the war. It is so awful that all of those people died. I am so sorry for those who lost so much.
—Jessica B.,11
46.What does Rachel S. mean in the letter?
A.The disaster helps the world unite.
B.Only in bad situations do people come together.
C.If people are hand in hand, we can overcome disasters.
D.After the disaster, people will always unite like this.
47.In the letter Ann T. suggests us________.
A.not being afraid of earthquakes and giant waves
B.trying our best to find the missing people
C.giving our money to the people in the disasters
D.giving special treatment to the injured
48.The underlined word“relief”in the fourth paragraph probably means________.
A.the food and clothes that people offer
B.the money that one needn't pay
C.a feeling of comfort at the end of worry, fear, or pain
D.help for people in trouble
49.In these letters, who show their sympathy(同情)to those who died in the disaster?
A.Rachel and Ann. B.Samantha and Jonathan.
C.Maggie and Jessica. D.Maggie and Mollie.
50.What's the main idea of the passage?
A.What great damage the biggest earthquake caused.
B.How children in America felt about the tragedy in Southern Asia.
C.What terrible feelings the American children have.
D.How American people show their concern for the tragedy.
D
A terrifying example of the sea's power saw about 200,000 people die in 12 different countries last week. The destruction was caused when a massive earthquake sent tsunamis(海啸)smashing into Indian Ocean coastlines.
Communities in Sri Lanka, Indonesia, Thailand, India, Malaysia and East Africa have been destroyed by the monster waves. Whole towns were simply swept aside by the power of the water. Cars, trains and buildings could not survive(幸免),let alone the people who stood in the way.
The earthquake measured 9.0 on the Richter scale(里氏震级)and occurred off the coast of Indonesia. It was recorded as the fifth strongest since 1900.
Scientists said the quake was as powerful as a million of the atomic bombs that were dropped on Japan during World War Ⅱ.“This may be the worst natural disaster in recent history because it is affecting so many heavily populated coastal areas,”said Jan Egeland, a UN official.
Because such waves rarely happen in the Indian Ocean, there is no system in place to warn coastal communities that they are about to be hit.
Tsunami_is_Japanese_for_“harbour_wave”. They are usually caused by a sudden rise or fall of part of the Earth's crust(地壳)under the ocean. Tsunamis often happen in oceans and they are most common in the Pacific. Normally a tsunami includes a series of waves.
Tsunamis can be very long—as much as 100 kilometers—and be as far as one hour apart. They are able to cross entire oceans without losing much energy. One of the most striking facts about tsunamis is that a tsunami on one side of the Pacific Ocean can cause giant waves and destructions on the other side.
When the ocean is deep, tsunamis can travel unnoticed at speeds of up to 800 kilometers per hour. They can cross the entire ocean in a day or less.
The wave may only be a few meters high in the ocean but when it is near the shore and reaches shallow(浅的)water, the wave builds up very quickly in height. Witnesses(目击者)in some areas of Indonesia reported seeing up to 10meterhigh waves crash into the shore.
51.We can infer from the passage that fewer people would have died in the South Asian tsunami________.
A.if there had been a warning system along the coast
B.if the earthquake had happened off the coast of Thailand
C.if the tsunami had happened in the day time
D.if the tsunami had happened in the deep ocean
52.What surprises people most about the tsunamis is that
________.
A.they last a long time
B.they travel a long way
C.a tsunami on one side of the ocean can cause giant waves and destructions on the other side of the ocean
D.they build up high waves
53.Which of the following is NOT true about the South Asian tsunami?
A.It was caused by a serious earthquake off the coast of Indonesia.
B.It was caused by the strongest earthquake in the world.
C.People didn't expect such a strong tsunami would hit them.
D.It may be the worst natural disaster in recent history.
54.What does the underlined sentence“Tsunami is Japanese for‘harbour wave.’”mean?
A.Tsunamis only happen in Japan.
B.The Japanese are used to tsunamis.
C.Tsunamis only happen in a harbour.
D.Tsunami is a Japanese word, which means“harbour wave”.
55.Which of the following is the best title for this article?
A.What is the Tsunami?
B.South Asia was Hit by the Strongest Earthquake
C.Tsunami—Mother Nature Displays Anger
D.A Terrible Disaster
Ⅳ.书面表达(共1小题,满分25分)
据报道,北京时间2010年1月13日海地(Haiti)发生地震,造成数十万人伤亡,其中包括中国八名驻海地维和官兵(peacekeeper)。假如你是李华,你们班举行“如何在地震中求生”的英语演讲比赛,请就地震求生常识向同学们作简要介绍。
要求如下:
1.简要介绍海地地震状况以及地震求生常识的重要性;
2.地震时,如果在户外,不要乱跑,待在远离建筑物的地方;
3.如果来不及离开建筑物,迅速躲在桌子或其他结实的家具下面,留出足够的呼吸空间。
注意:词数120词左右。文章开头、结尾已给出,不计入总词数。
Hello everyone,
My name is Li Hua. My topic today is how to survive an earthquake.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
That's all. Thanks for your listening.
详解答案
1答案:A 本题题意:“妈妈,我通过驾驶考试了。”“祝贺你取得成功。”
2答案:B 本题题意:我认识一个名叫John Lennon 的人,但不是那位名人。the用于谈话双方都知道的人或事物前,表示“特指”。
3答案:B 本题题意:相机被他儿子弄坏了。damage指损害某物。wound指(人)在战斗、攻击中受伤,身体上出现明显的伤口。hurt指(人)在平时或事故中受伤,且有强烈疼痛感,还常指别人的言行给某人的情感造成无意的、较小的伤害。destroy常指彻底损坏。
4答案:A 本题题意:士兵们炸毁了那座桥。blow up用来指人“炸毁”楼房等物体,而explode用于、锅炉、油箱等“爆炸”或“使(等)爆炸”。
5答案:B 本题题意:他的突然死亡令人震惊。这对人们来说是一件令人震惊的事。be shocked at...“对……感到震惊”;a shock“一件令人震惊的事”。
6答案:C 本题题意:今天塑料已经代替木头在许多方面被使用。instead of 表示“代替……”,后接名词或代词作宾语。
7答案:B 本题题意:当他到达山顶时,他的心跳动得很快。beat表示“连续打击;有韵律的运动”。例如:The rain was beating against the window.雨点击打在窗上。
8答案:B 考查冠词的用法。go to the cinema 表示具体的某地,for a while是固定搭配,表示“一会儿”。
9答案:C 本题考查定语从句的引导词。从本句的语境来看,需要一个表达cities与development之间所属关系的引导词,即表示:城市的发展;而引导词whose就是用来表达先行词与其它名词之间所属关系的引导词,同:cities' development;故选C。本题题意:在中国,那些取得世界瞩目大发展的城市越来越多了。
10答案:B 本题题意:我没有时间准备这次会议, 所以只好有什么谈什么。prepare for sth.(=get ready for sth.)表示“为某事做准备”,强调做事前的准备工作。prepare sth.(=get sth. ready)表示“把某事准备好”,强调准备的动作或过程。
11答案:A 本题题意:不要打扰我,我现在正在搞一个我相信肯定受到女士欢迎的新服装款式。right now 表示“目前,现在”;right away/off=at once=without delay=in no time=directly=immediately表示“立即;马上;毫不耽误”。
12答案:B 本题题意:“你记得我们在农场工作的日子么?”“当然。特别是那些我们共度的艰苦岁月。”本题考查定语从句的用法。在第一个定语从句中,主语和宾语成分完整,采用关系副词引导,先行词the days和时间有关,采用when;在第二个从句中,动词spent后缺少宾语,所以采用which。
13答案:A 本题题意:你能想象到她赢得“2007全球华裔小姐”称号所遭受的磨难吗?can/do you imagine 在句中担任插入语时,必须位于特殊疑问词的后面,同时句子的其他成分采用陈述语序。
14答案:A 本题题意:这个英雄的事迹与报纸上的报道不一样。一般过去时客观地陈述过去的事实,它常常和具体的表示过去的时间状语、地点状语、方式状语连用。在本考题中存在地点状语in the newspapers,此外,考虑逻辑关系,“story(故事)”是被报道的,采用被动语态。
15答案:B 本题题意:经理经常告诫我们说,“对于顾客,我们越礼貌越好。”cannot...too...表示“无论……也不过分;越……越好”。
16答案:B only to find“结果却发现”。
17答案:A
18答案:D 从意义上判断,“他想起了他曾对他儿子许下的诺言”;memorized是“背诵,熟记”。与21空前remembering对应。
19答案:A 从结构上分析,该句是省略了谓语动词的省略句,省略谓语之后,意义仍然清楚,如不省略动词,则使用第三人称单数happens。从意义上分析,可排除C、D项。
20答案:A fill“使充满;装满”,此处指眼里噙满了泪水。
21答案:B 从上下文意义判断,“他不停地想起他对儿子许下的诺言”。与18空后promise对应。
22答案:B 此处不是考查dig短语。
23答案:D 从结构上分析,应该用现在分词作伴随状语,应用saying,相当于and said。
24答案:C come on“得了吧”。
25答案:D line“话;言语”。
26答案:A “介词+反身代词”有固定含义,for oneself“独自地,亲自”;by oneself“独自地”;of oneself“自行地,自动地”;to oneself“对(着)自己”。
27答案:C 这四个词都有“活着的”之意,live仅用作定语,作表语用living, alive。living和alive在意义上有细微差别,living可作定语和表语,含有“本以为死了,然而还活着”,又如:I can't believe my first teacher is still living. alive作表语和后置定语,其意与dead相对应。lively“生动的;活跃的”。
28答案:D 序数词前应加the。
29答案:B voice指人的声音。
30答案:B 这里表将来的虚拟语气,主句中用would+动词原形,从下文的句子中也能找到类似的句子。
31答案:A 从句意知,为时间状语从句。
32答案:C 此题包含一个固定句型:There are...left“还有……剩余下来”。
33答案:C 14 out of 33“33人中有14人”。
34答案:D 从意义上判断,“房屋倒塌时,自然形成的三角空隙”。而make room;make space意为“(有意识的)为……腾出空间”。
35答案:A 从上下文意判断,此句为原因状语从句。
36答案:A 根据第一段的第二句话“In the morning, when everyone was enjoying holidays, the earthquake happened.”可知。
37答案:C 该句大意是:人们使用里氏等级来说明地震的危害是多么严重。
38答案:D 根据“There is nothing left between the sky and the earth any more.”可知这一次地震非常严重,任何东西都不存在了。
39答案:D 根据短文大意及第二段前两句话“Nobody died in Pakistan, a country next to India. The city of Lahore was lucky.”可推断Lahore是Pakistan(巴基斯坦)的一个城市。
40答案:B 根据短文内容及第二段第二句话“The city of Lahore was lucky.”和第三句话“In Lahore American School, all of the students were safe.”可知,这个地方的地震不严重,没有造成伤亡。
41答案:C 细节理解题。由第一段第一句“...girls named Hazel are probably teased by their friends.”可知C项正确。
42答案:C 猜测词义题。飓风的名字可能和生活中的女孩重名,这些女孩可能受到朋友的戏弄,为了避免惹麻烦,气象局的人特别声明:飓风的名字如果和女孩名字雷同,纯属巧合。
43答案:A 细节理解题。用排除法做此题。由第二段可知只有A项符合文章信息。
44答案:B 细节理解题。由第二段最后一句可知B项正确。
45答案:D 推理判断题。本题应选择一个有概括性的选项。A项不合逻辑;B项不符合事实和原文内容;C项也与题干不符。最后一段告诉我们:在某些方面,飓风和人相像,它们也具有人的特点,因此给它们取名字是很自然的事。
46答案:A 细节理解题。从第三段第二句话“But, this has helped us unite.”可知A项正确。
47答案:C 细节理解题。从倒数第四段第二句话“People should donate money because it's going to take a lot of money to fix up.”可知C项正确。
48答案:D 猜测词义题。本句的意思:我希望在那里的这些人能得到世界给予的帮助。
49答案:C 细节理解题。从倒数第二段第一句话“I was crying when I heard how many people died.”以及最后一段第三句话“I am so sorry for those who lost so much.”可判断C项正确。
50答案:B 主旨大意题。文章第一段最后一句话为主旨所在。
51答案:A 推理判断题。根据文中第五段“Because such waves rarely happen in the Indian Ocean, there is no system in place to warn coastal communities that they are about to be hit.”可知如果当时装有海啸预警系统的话,死亡的人肯定会少一些。
52答案:C 细节理解题。根据文中倒数第三段最后一句话“One of the most striking facts about tsunamis is that a tsunami on one side of the Pacific Ocean can cause giant waves and destructions on the other side.”可知答案。
53答案:B 正误判断题。根据文中第三段最后一句话“It was recorded as the fifth strongest since 1900.”可知B项不正确。
54答案:D 句意理解题。类此理解题要求考生理解句中的具体信息,理解文中的概念性含义,一般来说,选项中的正确答案的意思与原句完全相同,不过是用其他词汇、结构表达而已。
55答案:C 主旨大意题。本文报道的是印度洋发生的海啸给沿岸12个国家带来的不幸灾难。A项只是短文的一个细节;B项与事实不符;D项针对性不强;只有C项既概括主题,又形象醒目。
参考范文:
Hello everyone,
My name is Li Hua. My topic today is how to survive an earthquake.
As we all know, a terrible earthquake happened in Haiti on January 13,2010 Beijing time, in which tens of thousands of people were injured or killed, including eight Chinese peacekeepers. If we know some common knowledge of surviving an earthquake, we can save our lives. The following are my tips when you come across an earthquake:
If you are outdoors, just lie on the ground away from buildings, and do not have to run around, because this can throw yourself down. And never try to go back into the building. The earthquake may put any buildings to the ground.
If you are indoors, try to go outside. But if you don't have enough time, staying inside is possibly safer. Hide yourself under the table or other firm furniture, which not only provides the protection to you, but also a big breath space.
That's all. Thanks for your listening.
