
一、阅读理解
1.阅读理解阅读理解
I am happy. I have my own room. Look! This is my room. It's small but clean. There is a desk and a bed. There are some dolls on my bed. There are two chairs. There is a bookshelf, too. My bookshelf(书架) has two layers. I pat the story-books on the first layer(层). I put other kinds of books on the second layer. I often clean it. There are two big windows. On the windows, you can see some nice flowers. I like to watch them grow. And there is a balcony outside the room. I love my room very much.
阅读短文判断正误
(1)There are two big windows in my room.
(2)I don't have my own room.
(3)There are some books on my bed.
(4)I put the story-books on the first layer.
(5)I like to watch my flower grow.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了我的房间的样子。
(1)句意:我的房间有两扇大窗户。根据 There are two big windows. 可知我的房间有两扇大窗户,故答案为正确。
(2)句意:我没有自己的房间。根据 I have my own room. 可知我有自己的房间,故答案为错误。
(3)句意:我的床上有些书。根据 There are some dolls on my bed. 可知我的床上有一些洋娃娃,故答案为错误。
(4)句意:我把故事书放在第一层。根据 I put the story-books on the first layer. 可知我把故事书放在第一层,故答案为正确。
(5)句意:我喜欢看着我的花长大。根据 I like to watch them grow. 可知我喜欢看着我的花长大,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
2.阅读理解阅读短文,判断下列句子与短文内容是否相符
Today is Daming's birthday. Jim is going to make a birthday card for him. Jim's mum is at the supermarket. She's buying things for the party. But bags are too heavy. There is a birthday cake. There is a special gift for Darning. The gift is three balloons. They say "Happy Birthday, Darning!" Darting will have a great party.
(1)Darning will say "Happy birthday!" to Jim.
(2)Jim's present will be a birthday card.
(3)Mum is going to the bookstore and buy a book.
(4)Dancing will get a special gift from Jim's mother.
(5)They will be very happy today.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)0
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了大明的生日那天,吉姆打算做一张生日卡,吉姆的妈妈在超市,买了一个特殊的礼物送给大明,他们会有一个很棒的聚会。
(1)句意:大明会说“生日快乐!”给吉姆。根据 They say "Happy Birthday, Darming!" 可知大明过生日,应对大明说生日快乐,故答案为错误。
(2)句意:吉姆的礼物是一张生日卡。根据 Jim is going to make a birthday card for him. 可知吉姆的礼物是一张生日卡,故答案为正确。
(3)句意:妈妈要去书店买本书。根据Jim's mum is at the supermarket. She's buying things for the party. 可知吉姆的妈妈超市,故答案为错误。
(4)句意:大明会得到吉姆母亲的特别礼物。根据There is a special gift for Darming.可知大明会得到吉姆母亲的特别礼物,故答案为正确。
(5)句意:他们今天会很高兴的。根据 Darting will have a great party. 可知他们今天会很高兴的,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
3.阅读理解阅读短文,判断正误
I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. Last week, I had a birthday party. Many friends went to my house. They gave me lots of presents. Tom gave a new bag to me. Mary gave me a pet dog. I liked them very much.
(1)Jane's birthday is on the seventh of March.
(2)Jane had a birthday party last week.
(3)Many friends went to Jane's house.
(4)Tom gave a new bag to Jane.
(5)Mary gave a pet dog to Jane.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了简的生日是五月七日,在聚会中,许多朋友给了她很多礼物。
(1)句意:简的生日是在3月7日。根据 I'm Jane. My birthday is on the seventh of May. 可知简的生日是五月七日,故答案为错误。
(2)句意:简上星期有一个生日聚会。根据 Last week, I had a birthday party. 可知上周简举行了一个生日聚会,故答案为正确。
(3)句意:许多朋友去了简家。根据 Many friends went to my house. 可知许多朋友去了简家,故答案为正确。
(4)句意:汤姆给了简一个新包。根据 Tom gave a new bag to me. 可知汤姆给了简一个新包,故答案为正确。
(5)句意:玛丽把一只宠物狗给了简。根据 Mary gave me a pet dog. 可知玛丽把一只宠物狗给了简,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
4.阅读理解阅读理解。Lisa: Excuse me. Where are the books about China?
Librarian: They are on Shelf B.
Lisa: I think this book is nice.
Librarian: There is also a CD about China.
Lisa: Great! Let me borrow them.
Librarian: Can I have your library card, please?
Lisa: Of course. Here you are.
Librarian: Please bring back the book in two weeks' time. And bring back the CD in three weeks' time.
Lisa: Yes, I will.
(1)Where is Lisa?
A. In the library. B. In a shop.
(2)Where are the books about China?
A. They are on Shelf A B. They are on Shelf B
(3)Is there a CD about China?
A. Yes, there is. B. No, there isn't.
(4)Has Lisa got a library card?
A. No, she hasn't. B. Yes, she has.
【答案】(1)A
(2)B
(3)A
(4)B
【解析】【分析】大意:主人公丽萨去图书馆成功借阅关于中国书籍的对话。
(1)根据说话者身份Librarian图书管理员可知,是在图书馆里。Library表达图书馆。故选A。
(2)根据Lisa: Excuse me. Where are the books about China?Librarian: They are on Shelf B.可知,关于中国的书籍在B架上。故选B。
(3)根据Librarian: There is also a CD about China.可知,有一张关于中国的CD。应做肯定回答Yes,there is。故选A。
(4)根据Librarian: Can I have your library card, please?Lisa: Of course. Here you are.可知,丽萨有一张借书卡。应做肯定回答Yes, she has。故选B。
【点评】考查阅读理解。首先通读对话,理解大意。其次阅读题干内容,根据对话中关键句进行正确选择。
5.阅读理解读对话,判断下列句子是否正确。
Amy: Hi, Mike.
Mike: Hello, Amy.
Amy: Today is Sunday. Let's go to the park.
Mike: Wonderful! Is there a forest in the park?
Amy: Yes, there is. There is a river, too. There are many fish in the river.
Mike: Are there many animals in the forest?
Amy: Yes, there are. And there are many flowers in the forest.
Mike: Yeah! Let's go.
(1)There is a lake in the forest.
(2)There are many flowers in the forest.
(3)There are many animals in the park.
(4)There is a forest in the park.
(5)Tomorrow is Sunday.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:艾米和迈克星期天要去公园,谈园有什么。
(1)句意:森林里有一个湖。根据 There is a river, too. 可知森林里有一条河。故答案为错误。
(2)句意:森林里有许多花。根据 And there are many flowers in the forest. 可知森林里有许多花。故答案为正确。
(3)句意:公园里有许多动物。根据Mike: Are there many animals in the forest?Amy: Yes, there are.可知公园里有许多动物。故答案为正确。
(4)句意:公园里有一片森林。根据Mike: Wonderful! Is there a forest in the park?Amy: Yes, there is.可知公园里有一片森林。故答案为正确。
(5)句意:明天是星期天。根据 Today is Sunday. 可知今天是星期天。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
6.阅读理解读短文,选择正确答案。
My name is Lucy. I want a new friend. He /She should be the same as me. I can speak English and Chinese. I can sing English songs. I can dance. I can swim. I can cook. I can play ping-pong. I can't do any kung fu. But I can play the pipa. What can you do? Please send me an email at Lucy@ urfriend.com.
(1)Lucy can _________.
A. play ping pong B. do kung fu C. play football
(2)Lucy wants to _________.
A. send an email B. have a new friend C. play the pipa
(3)Mike is Lucy's new friend. He can _________.
A. sing English songs B. do some kung fu C. play the erhu
【答案】 (1)A
(2)B
(3)A
【解析】【分析】大意:短文讲述了露西想要一个和她会做同样事情的新朋友。
(1)根据 I can play ping-pong. 可知露西会打乒乓球。故答案为A.
(2)根据 My name is Lucy. I want a new friend. 可知露西想要一个新朋友。故答案为B.
(3)根据 He /She should be the same as me. I can sing English songs. 可知露西的新朋友会唱英文歌。故答案为A.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
7.阅读理解读短文,判断下列句子是否正确。
I'm Sarah. I can speak English and sing English songs. I can dance. I can swim. I can cook, too. I can't do any kung fu. I can't play ping-pong, either. This is John. He is my new friend. He can do some kung fu. He can speak English. He can swim, too. He can't sing English songs. He can't dance or play the pipa.
(1)Sarah and John are friends.
(2)Sarah can do some kung fu, but she can't swim.
(3)John can speak English and do some kung fu.
(4)Sarah can dance and swim.
(5)John can cook and play the pipa.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)1
(5)0
【解析】【分析】大意:短文讲述了莎拉和她的朋友约翰会做什么事情和不会做什么事情。
(1)句意:莎拉和约翰是朋友。根据 This is John. He is my new friend. 可知莎拉和约翰是朋友。故答案为正确。
(2)句意:莎拉会一些功夫,但她不会游泳。根据I can't do any kung fu. I can swim. 可知莎拉不会功夫,但她会游泳。故答案为错误。
(3)句意:约翰会说英语,他还会练功夫。根据 He can do some kung fu. He can speak English. 可知约翰会说英语,还会练功夫。故答案为正确。
(4)句意:莎拉会跳舞和游泳。根据 I can dance. I can swim. 可知莎拉会跳舞和游泳。故答案为正确。
(5)句意:约翰会做饭和弹琵琶。根据 He can't dance or play the pipa. 可知约翰会弹琵琶,但是没有提到会做饭。故答案为错误。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
8.阅读理解读对话,选择正确的答案。
Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. So I like autumn best. What about you, Mike?
Mike: I like sunny weather, too. But I don't like windy weather. I like sunny weather and rainy weather. I like swimming in the rain. My favourite season is summer. And you, Sally?
Sally: I like snow best. I like making snowmen with my friends. So my favourite season is winter. What about you, Janet?
Janet: I like sunny and hot weather. I like swimming and eating ice cream. I like wearing beautiful dresses or skirts. So summer is my favourite season.
(1)___________ is Ben's favourite weather.
A. Sunny and windy weather B. Sunny and cold weather C. Windy and cold weather
(2)Mike likes ___________ best.
A. spring B. summer C. winter
(3)Sally likes ___________ with her friends.
A. making snowmen B. flying kites C. taking photos
(4)Janet likes summer best because she likes ___________.
A. raining B. eating ice cream and wearing beautiful clothes C. swimming in the rain
(5)___________ children like sunny weather.
A. Two B. Four C. Three
【答案】 (1)A
(2)B
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】【分析】大意:本,珍妮特和迈克三个人之间对话,谈论喜欢什么样天气和季节。
(1)根据 Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. 可知本最喜欢的天气是晴朗多风的天气。故答案为A.
(2)根据 My favourite season is summer. 可知迈克最喜欢夏天。故答案为B.
(3)根据 I like making snowmen with my friends. 可知莎莉最喜欢和朋友一起堆雪人。故答案为A.
(4)根据 I like swimming and eating ice cream. I like wearing beautiful dresses or skirts. 可知珍妮特最喜欢夏天,因为她喜欢吃冰淇淋,穿漂亮的衣服。故答案为B.
(5)根据 Ben: My favourite weather is sunny and windy weather. Mike: I like sunny weather, too. Janet: I like sunny and hot weather. 可知三个孩子喜欢晴朗的天气。故答案为C.
【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。
