最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

2018版高考英语二轮专题复习突破检测:“阅读理解+阅读七选五”提速练(三) 含答案

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-05 03:56:12
文档

2018版高考英语二轮专题复习突破检测:“阅读理解+阅读七选五”提速练(三) 含答案

“阅读理解+阅读七选五”提速练(三)(限时:30分钟)Ⅰ.阅读理解A(2017·福建福州质检)Jackwasbornwithouteyes.Hewasveryluckyashegrewuphavingotherkittens(youngcats)tosocializewith,andwasusedtopeoplefromthemomenthewasborn.However,whenitcametimetofindthekittens'homes,nooneknewwhereJackwoulde
推荐度:
导读“阅读理解+阅读七选五”提速练(三)(限时:30分钟)Ⅰ.阅读理解A(2017·福建福州质检)Jackwasbornwithouteyes.Hewasveryluckyashegrewuphavingotherkittens(youngcats)tosocializewith,andwasusedtopeoplefromthemomenthewasborn.However,whenitcametimetofindthekittens'homes,nooneknewwhereJackwoulde
“阅读理解+阅读七选五”提速练(三)

(限时:30分钟)

Ⅰ.阅读理解

A

(2017·福建福州质检)Jack was born without eyes. He was very lucky as he grew up having other kittens (young cats) to socialize with, and was used to people from the moment he was born. However, when it came time to find the kittens' homes, no one knew where Jack would end up.

That's when I got an e­mail from my friend. All she asked was “Do you still want one of the kittens? There's one here with no eyes and no one would like to take him.” Without thinking, I told her that I did want the kitten.

When we first brought him home, Jack stayed mostly in my room. After about a day he had no issues running around and climbing on everything. At times he gets lost in the house, he'll stop. But we just call him and talk to him and it isn't long before he finds his way back to us.

A few weeks after getting Jack, we got a new farm cat named Bear. Jack and Bear have become best friends. It doesn't matter that he can't see. He always knows when Bear is around. He'll run across the yard straight to Bear and wrap his front legs around his neck in a big hug. They run after each other around and wrestle. They'll lie down in the grass together when tired.

Jack is truly an inspiration. I've owned lots of kittens in my life, but Jack is the happiest and most playful. He doesn't feel sorry for himself. He doesn't need pity. I think Jean, owner of Gumbo, another eyeless cat, said it best when she told me that cats don't have disability, they have adaptability.

语篇解读:本文是一篇夹叙夹议文。小猫Jack一出生就没有双眼,后来来到了“我”的家中。文章主要讲述了Jack在“我”家的生活状况,由此表达了“我”对Jack自立自强精神的欣赏。

1.Which of the following statements is TRUE?

A.Jack often wrestles with Bear indoors.

B.Jack likes to play with a new eyeless cat.

C.Jack quickly adapts to the new environment.

D.Jack is good at talking and playing with people.

解析:选C 细节理解题。 根据第三段Jack来到“我”家以后的表现可以看出它很快适应了新环境。故C项正确。

2.What does the underlined word “issues” in Paragraph 3 mean?

A.Trouble.           B.Fun.

C.Luck.    D.Business.

解析:选A 词义猜测题。根据语境可知,Jack刚到“我”家时,大部分时间都待在“我”的房间里。大约一天后,它就能毫无问题的跑来跑去、到处攀爬了。由此可推知,issue意为“问题”,与A项意思相近。故A项正确。

3.What can we learn from the passage?

A.A cat has nine lives.

B.All is well that ends well.

C.God helps those who help themselves.

D.A good beginning makes a good ending.

解析:选C 推理判断题。根据最后一段可知,尽管Jack看不见外面的世界,但它没有顾影自怜,也不需要同情,并且每天都过得很开心。由此可知,C项“自助者天助”符合题意。故C项正确。

B

As Charlotte arrived at the big living room, her mother Sarah and her new stepfather (继父) Robert Graham turned from the window and faced her. We shall never have mom to ourselves again, Charlotte thought. If only she were just a kid, and could cry wildly in anger on the floor!

Instead, she forced a smile. She rushed forward and threw her arms round Sarah and kissed her wildly, knocking her hat crooked (歪的) and making her cry out.

“Darling! You'll knock me down!”

“You look great, Mom!” Charlotte cried and knew she was shouting. She was hot again, red and untidy and looking like the last kind of girl any man would want to have as a stepdaughter.

Her brother Nicholas, however, went to the other extreme. He was so calm that he was positively rude, and Charlotte knew before he started it that he was going to act like a bad schoolboy.

“Oh Nicholas,  do behave!” Sarah cried. “Robert, they're showing off!”

Although she was laughing, they both heard the little ring of disappointment in her voice, and both knew that they were letting her down. They had surely never had such a difficult moment.

It was Robert Graham who saved the situation. He came forward holding out both hands.

“I am deeply grateful to you two young people. You've had Sarah to yourselves for a long time. Thank you for agreeing to share her with me. I know it can't be easy.”

And although this was just the sort of words they would call dull, the sincerity (真诚) gave it a guarantee. They knew he meant what he said. He was indeed thanking them. And by doing so he pulled them back to reality and made them themselves again.

语篇解读:本文是一篇记叙文。夏洛特和尼古拉斯害怕母亲和继父结婚后自己会失去母亲,所以在母亲和继父面前表现得很不好,令母亲很失望。最终继父的真诚打动了他们。

4.Upon entering the living room, Charlotte experienced ________.

A.a sudden sense of loss

B.a curiosity to see her stepfather

C.an urge to be more polite than Nicholas

D.a feeling of anger directed at her stepfather

解析:选A 细节理解题。根据第一段第二句“We shall never have mom to ourselves again, Charlotte thought.”可知,夏洛特一进卧室就有种会失去母亲的感觉。故选A。

5.Sarah found the moment difficult because she was ________.

A.deeply moved by Charlotte's greeting

B.embarrassed by the children's behavior

C.afraid Nicholas would leave her

D.having doubts about remarrying

解析:选B 推理判断题。根据第七段第一句“Although she was laughing, they both heard the little ring of disappointment in her voice, and both knew that they were letting her down.”和上文两个孩子的表现可推知,这是因为两个孩子的行为使萨拉很尴尬。故选B。

6.The text suggests that Sarah and Robert ________.

A.made the situation difficult on purpose

B.found the children's responses amusing

C.cared about the feelings of the children

D.felt upset about the children's attitude

解析:选C 推理判断题。根据最后一段的内容可知,罗伯特·格雷厄姆用真诚将两个孩子拉回现实中并使他们变回他们自己;由此结合上文萨拉的表现可推知,罗伯特·格雷厄姆和萨拉还是很在乎两个孩子的感受的。故选C。

C

No woman can be too rich or too thin. This saying often attributed to the late Duchess (公爵夫人) of Windsor embodies much of the odd spirit of our times. Being thin is deemed as such a virtue.

The problem with such a view is that some people actually attempt to live by it. I myself have fantasies of slipping into narrow designer clothes. Consequently, I have been on a diet for the better — or worse — part of my life. Being rich wouldn't be bad either, but that won't happen unless an unknown relative dies suddenly in some distant land, leaving me millions of dollars.

Where did we go off the track? When did eating butter become a sin, and a little bit of extra flesh unappealing, if not repellent? All religions have certain days when people refrain from eating and excessive eating is one of Christianity's seven deadly sins. However, until quite recently, most people had a problem getting enough to eat. In some religious groups, wealth was a symbol of probable salvation and high morals, and fatness a sign of wealth and well­being.

Today the opposite is true. We have shifted to thinness as our new mark of virtue. The result is that being fat — or even only somewhat overweight — is bad because it implies a lack of moral strength.

Our obsession with thinness is also fueled by health concerns. It is true that in this country we have more overweight people than ever before, and that in many cases, being overweight correlates with an increased risk of heart and blood vessel disease. These diseases, however, may have as much to do with our way of life and our high­fat diets as with excess weight. And the associated risk of cancer in the digestive system may be more of a dietary problem — too much fat and a lack of fiber — than a weight problem.

The real concern, then, is not that we weigh too much, but that we neither exercise enough nor eat well. Exercise is necessary for strong bones and both heart and lung health. A balanced diet without a lot of fat can also help the body avoid many diseases. We should surely stop paying so much attention to weight. Simply being thin is not enough. It is actually hazardous if those who get (or already are) thin think they are automatically healthy and thus free from paying attention to their overall lifestyle. Thinness can be pure vain glory.

语篇解读:本文主要表达了作者对于现代女性一味追求身材苗条这一社会现象的看法。作者分析了这一现象的成因,并提出了自己的建议:不要太看重体重,而应该多注意锻炼和平衡饮食。

7.In the eyes of the author, an odd phenomenon nowadays is that ________.

A.the Duchess of Windsor is regarded as a woman of virtue

B.looking slim is a symbol of having a large fortune

C.being thin is viewed as a much desired quality

D.religious people are not necessarily virtuous

解析:选C 细节理解题。根据第一段最后一句“Being thin is deemed as such a virtue.”可知,作者认为很苗条被认为是一种美德是一种很奇怪的现象,故选C项。

8.Swept by the prevailing trend, the author ________.

A.had to go on a diet for the greater part of her life

B.could still prevent herself from going off the track

C.had to seek help from rich distant relatives

D.had to wear highly fashionable clothes

解析:选A 细节理解题。根据第二段第二、三句“I myself have fantasies of slipping into ... part of my life.”可知,作者也曾受社会趋势的影响节食减肥以使自己过上更好的生活,故选A项。

9.In human history, people's views on body weight ________.

A.were closely related to their religious beliefs

B.changed from time to time

C.varied between the poor and the rich

D.led to different moral standards

解析:选B 推理判断题。根据第三段最后一句可知,在过去,一些宗教组织认为富裕是道德高尚的标志,身体肥胖是富有以及幸福的象征;第四段提到,现在人们将身材苗条看作是美德,故人们对体重的看法是随时代的变化而变化的,故选B项。

10.What's the author's advice to women who are absorbed in the idea of thinness?

A.They should be more concerned about their overall lifestyle.

B.They should be more watchful for fatal diseases.

C.They should gain weight to look healthy.

D.They should rid themselves of fantasies about designer clothes.

解析:选A 推理判断题。根据最后一段首句“The real concern, then, is not that we weigh too much, but that we neither exercise enough nor eat well.”可知,作者认为人们真正应该关心的是锻炼和平衡饮食,故选A项。

Ⅱ.阅读七选五

Setting aside for a rainy day

It's a common regret in life that we spend more than we save — money that could go into a savings account or into a pension.Whatever age you are, it's never too late to start thinking about saving for your future.Here are several ways to get you going.

__11__

It's hard to know what you can afford to save if you don't have an accurate budget, so doing this is a key first step.Once you've made a record of everything you spend each month and everything you earn, you'll be able to see how much money you have left.

Get into a regular habit

__12__. Payday is great as you won't be tempted (诱惑) to spend the cash.You can also set up a standing order to move money automatically into a savings account each month, so you won't forget.

__13__

There are different places you can put your savings, from tax­free ISAs (Individual Saving Accounts) to high­interest current accounts.Wherever you choose, keep an eye on the interest rate.Many have high rates for the first year and drop down afterwards.__14__.

Set yourself a goal

If you know exactly what you're saving for, it's far more likely you'll keep putting money away.__15__.It's also worth thinking about building an emergency fund for unexpected expenditures.

A.The earlier the better

B.Earn as much interest as you can

C.Find out what you can afford to save

D.If that happens, look to move your money elsewhere

E.Choose a fixed day each month to put money into savings

F.If you don't have much left after bills and essentials, you can use your budget to find ways to cut back

G.It could be to make sure you're comfortable in the future and have a relatively high standard of living

11.选C 由本段中的“Once you've made a record of everything you spend each month and everything you earn, you'll be able to see how much money you have left.”可知,本段建议读者“搞清楚自己每月可以存多少钱”。

12.选E 由本段标题“Get into a regular habit”及下一句中的“Payday is great”可知,这里是说“每月选择固定的时间存钱”。

13.选B 由本段中出现的“interest rate”及关注其高低变化可知,“尽可能多地赚取利息”符合本段大意。

14.选D D项中的“If that happens”承接上一句中的“第一年利息高,第二年利息下调”。

15.选G 设空处与下一句“It's also worth thinking about ...”都是存钱的“目标”。

文档

2018版高考英语二轮专题复习突破检测:“阅读理解+阅读七选五”提速练(三) 含答案

“阅读理解+阅读七选五”提速练(三)(限时:30分钟)Ⅰ.阅读理解A(2017·福建福州质检)Jackwasbornwithouteyes.Hewasveryluckyashegrewuphavingotherkittens(youngcats)tosocializewith,andwasusedtopeoplefromthemomenthewasborn.However,whenitcametimetofindthekittens'homes,nooneknewwhereJackwoulde
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top