最新文章专题视频专题问答1问答10问答100问答1000问答2000关键字专题1关键字专题50关键字专题500关键字专题1500TAG最新视频文章推荐1 推荐3 推荐5 推荐7 推荐9 推荐11 推荐13 推荐15 推荐17 推荐19 推荐21 推荐23 推荐25 推荐27 推荐29 推荐31 推荐33 推荐35 推荐37视频文章20视频文章30视频文章40视频文章50视频文章60 视频文章70视频文章80视频文章90视频文章100视频文章120视频文章140 视频2关键字专题关键字专题tag2tag3文章专题文章专题2文章索引1文章索引2文章索引3文章索引4文章索引5123456789101112131415文章专题3
当前位置: 首页 - 正文

重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题

来源:动视网 责编:小OO 时间:2025-10-05 04:02:55
文档

重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题

重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单选题1.Ibelieveheis________honestboy.Pleasegivehim________secondchance.A.an;the.the;the.an;a.a;the2.—MoreandmoreforeignerscometovisitChongqing.—Iamgladtosaythat
推荐度:
导读重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单选题1.Ibelieveheis________honestboy.Pleasegivehim________secondchance.A.an;the.the;the.an;a.a;the2.—MoreandmoreforeignerscometovisitChongqing.—Iamgladtosaythat
重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题

学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________

一、单选题

1.I believe he is________honest boy. Please give him________second chance.

A.an; the .the; the .an; a .a; the

2.— More and more foreigners come to visit Chongqing.

— I am glad to say that’s true. It’s the  ________of us Chongqingers.

A.pride .prize .praise .problem

3.— Did John get the first place in the math exam?

— Yes, no one did so________as him.

A.good .well .better .best

4.________of my parents enjoyed the movie, because they were________tired last night. They nearly fell asleep!

A.None; both .Neither; all .Neither; both .None; all

5.— I heard that the number of the patients is________than that one month ago.

— It’s________good news. We have expected to hear this for a long time.

A.fewer; such a .smaller; such .smaller; such a .fewer; such

6.—Will you watch the program Running Man tonight?

—Yes, of course. It________one of the most popular shows since last October.

A.was .became .has been .had become

7.—Who is the girl singing in the music room? Is it Mary?

— No, it________be her. She is now on business in Shanghai.

A.must .can’t .can .mustn’t

8.This pair of shoes________Mom, and it________very comfortable.

A.was made with; is felt .were made from; is felt

C.were made by; feels .was made by; feels

9.— Who teaches _______ English?    

— Ms. Lin ________.

A.your; does .you; is .your; is .you; does

10.—________does it take you to go to school every day?

— Ten minutes.

A.How long .How far .How much .How soon

11.There were three books on my desk just now. One is here, and how about ________?

A.other .another .the other .the others

12.I can’t afford such an expensive apartment, because the price is so_______.

A.expensive .cheap .high .much

13.Because of the novel coronavirus, we can only study at home. So "Dingding " is now so popular ________us students and teachers.

A.in .among .to .between

14.— Thank you for doing so much for us, my dear teacher!

—________

A.That’s right. .It doesn’t matter. .My pleasure. .With pleasure.

15.A lot of doctors and soldiers offered________to the front line to help the people in need.

A.to going .going .went .to go

16.— I________the book from the library yesterday, but I can’t finish it today.

— Don’t worry. You can ________it for a week.

A.lent; have .borrowed; keep .borrowed; have .lent; keep

17.I________my brother playing computer games when I passed by his bedroom.

A.looked .read .saw .watched

18.—When shall we meet our dear grandma?

—Grandma will give us a call as soon as she ________.

A.reaches .will reach .arrives .will arrive

19.I promise I will never go to his party________I am invited .

A.if .after .unless .though

20.—Could you tell me  ________.

—He drove here himself.

A.how he comes here .how did he come here

C.when he came here .how he came here

二、完型填空

 Marco looked at the basketball hoop(圈)and threw the ball up. “Score!” Marco shouted as the ball went    21    the basketball hoop. “You won this time, but next time I'll    22    you, Marco!” said Kim, as the two friends walked home.

“I wish we could play at the park, too.” But the basketball hoop in their neighborhood park had been ruined (破

坏)by a fallen tree. “I feel so upset” said Kim, “I guess there’s nothing we can do.”

Marco and Kim walked past the city's    23   center. They saw Mr. Morse was collecting plastic, paper and metal things. Marco stared at all the old things. “That gives me an idea!” he said, “Mr. Morse, do you have    24   we could use to make a basketball hoop?” Mr. Morse picked up a plastic laundry basket. “We are going to recycle this basket, but I think you can take it.”

“It looks   25    , old and broken. I want a new basketball hoop!” said Kim. “Why?” wondered Marco, “reusing things is a great way to    26   waste. And don't you think that will be meaningful to make something on our own?” “That sounds interesting! I guess we can try,” said Kim, “but I still don't believe it will be as good as a new one.”

They took the basket to Marco's house and found some wood in an old yard. Together they tinkered(焊)with

the materials and made a post(柱)and a backboard. When all the parts were ready, they took everything to the      27    and managed to set up the hoop.

“It looks better than I thought it would!” said Kim, “Here's the real test!” He bounced the ball, aimed and shot a perfect basket. He was cheerful.

“Wow, I was     28    just now!” Kim said. “This basketball hoop is really great. Now we can play   29   we want!” The two friends played until dinner time. The hoop stood the real    30   and the boys had the true joys.

21.A.above .past .across .through

22.A.hit .help .beat .win

23.A.recycling .meeting .shopping .teaching

24.A.something .anything .everything .nothing

25.A.useful .reusable .useless .using

26.A.cut up .cut down .put off .put on

27.A.park .yard .school .house

28.A.excited .peaceful .right .wrong

29.A.whenever .everything .whatever .everyday

30.A.basket .test .ball .game

三、阅读单选

 Inventions make the world better, smarter and a little more fun.

The folding bike helmet (头盔)

People hate to wear a helmet because it's thick and heavy. Morpher is a bike helmet made from plastic. It is just as strong as the traditional ones, but flexible (灵活的) enough to fold almost totally flat. Also it is much easier to carry.

Shoes that tie themselves

After we see the movie Back to the Future, almost everyone wants a pair of self-tying shoes. Now, thanks to Nike, the shoe dream comes true. When you press a button, the shoes can tie themselves.

The smart alarm clock—Hello Sense

An alarm clock, called Hello Sense, can improve your sleep. It can control the temperature, light and even air quality in your bedroom to help you have a perfect sleep environment. And it can record your sleep cycles.

Sweet potatoes that could save lives

The lack (缺乏) of vitamin A can cause blindness and many other illnesses. In sub-Saharan Africa, plant experts are helping them grow a kind of new sweet potatoes. These potatoes can helpthem fight against some illnesses.

31.Which company makes self-tying shoes?

A.Adidas. .Hello Sense. .Nike. .Morpher.

32.The smart alarm clock can NOT________.

A.improve our sleep .control our memory

C.record our sleep cycles .control the sleep environment in the bedroom

33.If a child has a poor eyesight, he may be in the lack of________.

A.vitamin A .vitamin B .vitamin C .vitamin D

 There were many plants in a forest. When spring came, a pine tree saw a red rose nearby and said, “What a beautiful flower! I wish I were that lovely.”

The rose proudly said, “It seems that I am the most beautiful flower in this forest.” Then the rose looked at a cactus (仙人掌) and said, “Look at that ugly plant full of thorns!”

“What a proud flower!” thought the trees.

As the days passed, the red rose often looked at the cactus and said bad words about it, like “This plant is useless. How sorry I am to be his neighbor!”

The cactus never got angry and even tried to advise the rose, saying, “God did not create any form of life without a purpose.”

Spring passed, and the weather became very hot. As there was no rain, the red rose began to wilt (枯萎).

One day the rose saw birds put their beaks (喙) into the cactus and then fly away. The red rose asked the pine tree what the birds were doing. The pine tree explained that the birds were getting water from the cactus.

“The cactus has water?” asked the rose.

“Yes, you can also drink some from it. The birds can bring water to you if you ask the cactus for help.”

The red rose felt too ashamed to ask for water from the cactus. But finally it did ask for help. The cactus kindly agreed.

34.At first,  ________ thought the cactus was ugly.

A.the rose .the pine tree .the birds .the thorns

35.The red rose began to wilt because ________.

A.the birds could fly .spring came .there was no rain .the cactus got angry

36.According to the story, which of the following is TRUE?

A.The pine tree was jealous of(嫉妒) the red rose and said some bad words about her.

B.The cactus refused to help the rose in the end.

C.The birds put their beaks into the cactus to get something to eat.

D.The rose realized she was wrong about the cactus.

37.If you were a teacher, you would tell the story to the students who ________.

A.make no effort to study .judge anyone only by their appearance

C.don't dare to speak in public .often argue with others

 A recent study from a team of South Korean researchers suggests that eating alone often may lead to poor eating habits and poor food choices. Specifically, the study found that men who ate alone more than twice a week had a greater risk of developing high blood pressure and other diseases.

For children, eating with their families is not only about preventing bad results—it is also about developing good ones.

In 2014, the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) looked at data from nearly three-quarters of the world’s countries. Among its findings was the fact that students who shared a main meal with families were less likely to skip school(逃学). Children who eat a main meal with their families are also less likely to use drugs and alcohol(吸毒酗酒).

In the report, named “The Importance of Family Dinners”, researchers say that “teens who have frequent family dinners are more likely to say their parents know a lot about what’s going on in their lives”. They also say that when teens say they feel closer to their parents, they are less likely to use drugs and alcohol.

Another study from the University of Montreal found that children who ate with their families experience long-term physical and mental health benefits. These children were physically in better shape and drank fewer sugary soft drinks. These children also seemed to have better social skills and they were less aggressive(好斗的).

Professor Linda Pagani says that mealtimes shared with parents “likely provide young children with first-hand social communication, discussions of social events and day-to-day matters”. She adds that they may likely help the child have better communication skills with others.

38.The underlined word “benefits” in Paragraph 5 is the closest in meaning to ________.

A.advantages .disadvantages .conditions .problems

39.Children eating with their families are more likely to ________.

A.drink more sugary soft drinks .do well in their studies at school

C.be more socially active and aggressive .have a closer relationship with their parents

40.Why is Professor Pagani mentioned in the last paragraph?

A.To introduce her. .To add a new point.

C.To explain further. .To provide background information.

41.The passage mainly talks about ________.

A.the benefits of eating together .the advantages of eating alone

C.the ways of developing social skills .the risks of using drugs and alcohol

 As we are getting older and older, our ability to think and remember starts to become worse. But not everyone is like this. Some people are super-agers, who are over the age of 80, but have the brain of much younger people.

Scientists know that parts of the brain become smaller in size with age. But the change of the super-agers’ goes much more slowly. In her recent study, Emily Rogalski, a neuroscientist (神经科学家), showed that super-agers have young brains. The area of the brain for attention and memory was shown to be thicker in super-agers. “When we look at a super-ager’s brain, we see that it looks more like a 50-year-old brain than an 80-year-old one”.

 ▲ Most of them like travelling and playing sports. They always enjoy reading. And they usually have healthy relationships and spend time with friends. “Growing old,” she adds, “does not have to be depressing and sad. Perhaps if we expect a little better from ourselves, we’ll understand that not all getting old makes us sad”.

Rogalski said jokingly that super-agers do not grow on trees — meaning they are special and few. She says she wants to find out why a super-ager’s mind is working so well and not getting old as quickly as most.

The science behind super-agers is a new, but growing field. It attracts many scientists. Scientists in the research offer the advice to us: Stay active. Learn new things. Challenge yourself. Develop healthy relationships. We may also become super-agers if we follow the advice.

42.Super-agers are people ________.

A.over 80 with older brains .under 80 with older brains

C.over 80 with younger brains .under 80 with younger brains

43.What can we know from the passage?

A.The area of the brain for attention and memory was shown thinner in super-agers.

B.Scientists have found out why a super-ager’s mind is working so well.

C.Super-agers are common and very easy to find in our lives .

D.More and more scientists may get into the study of super-agers.

44.Which of the following sentences can be put in ▲ ?

A.Scientists find that super-agers usually live simple lives.

B.Scientists say that super-agers hardly ever forget things.

C.Scientists find that super-agers have some physical differences from others.

D.Scientists say that super-agers have several things in common.

45.Which of the following shows the writer’s idea?

A.

B.

C.

D.

 We often reach a point in our life when we should be ready for change that will help us unlock our self-improvement power. However, there’s always something staring at us right under our nose but we don’t see it. The only time we think of unlocking our self-improvement power is when everything gets worst.

When do we realize that we need to change diets? When none of our shirts and jeans fit us. When do we stop eating candies and chocolates? When all of our teeth have fallen off. When do we realize that we need to stop smoking? When our lungs have gone bad. We think about changing only when the whole world is falling apart. We think and feel this way because it is not easy to change, but change becomes more painful when we ignore(忽 视) it.

Unlocking our self-improvement power means unlocking ourselves out of the box of thought that we are just the way we are. It is such a poor excuse for people who fear change.

Jane always tells everyone that she doesn’t have the courage to be with groups of people. She heard her family tell the same things about her to other people. Over the years, that is what Jane has believed. Every time a great crowd come, she steps back and locks herself in a room. Jane not only believes in her story, but lives it!

Exercising three times a week would result in a healthier life. Reading books every day would build up knowledge. And only when we are enjoying unlocking our self-improvement power will we realize that we’re beginning to take things light and become happy.

46.The writer mentions the three questions in Paragraph 2 to show that ________.

A.we learn our lessons when we experience pain

B.we are responsible for the problems we meet

C.life fails us when we get into the wrong way

D.life is a long journey full of ups and downs

47.According to the passage, what is the key to solving Jane’s problem?

A.She needs to remember why she started.

B.She has to know how to get on with people.

C.She has to realize she is not what she is in her story.

D.She needs to understand the importance of confidence.

48.The writer probably agrees that ________.

A.ignoring change can make us happier

B.people change when they find it easy to do that

C.welcoming change in life helps us to become better

D.enjoying self-improvement makes life more difficult

49.Which of the following would be the best title for the passage?

A.Is it important to take things light?

B.Is it necessary to face challenges?

C.To hold on to the last moment or to give up?

D.To unlock ourselves out of the box or to stay in it?

四、补全对话7选5

M: Hi, Ada, so glad to see you on the first day of the new semester. You look so sad. What happened?

W: Nothing. 50.

M: Come on. Saying it out can make you relaxed. Talk to me.

W: All right. 51.I will have the entrance exam and I’m not sure how well or how badly I will do. So I’m very worried.

M: 52. But it's no use worrying about it. Think positively. The exam is a good way for both teachers and you to examine your study. It does more good than harm.

W: That's true. I feel so sleepy now. I really should go home to have a good rest and then fully prepare for it. 

M: That's right. 53.

W: Thank you a million. 54.See you.

A.It's very nice to talk with you.

B.No wonder you are so unhappy.

C.I’d rather not talk about it.

D.It's nice of you to help me prepare for it.

E.I hope you are lucky for the exam.

F.I’m feeling very nervous.

G.The exam has been done and you can't change any of your answers.

五、回答问题

 A rich man loved his son very much. As he wanted his son to lead a happy life, he sent him to see a wise old man for his advice on happiness.

When the old man learnt about his purpose, he handed the boy an empty bowl and said, “Go to the river miles away and fill it with water. I will tell you about it if no water is spilt (洒) when you reach here.”

Although the boy was very surprised at this, he had no choice but to carry out this task.

The boy set off on foot for the river and some time later, he came back with a bowl of water. The old man asked him, “Did you notice the beautiful flowers along the road and the birds singing in the trees?” The boy could say nothing about them because he gave his full attention to the bowl in his hands.

The old man smiled and said, “Bring me another bowl of water, but this time enjoy the flowers and the singing of birds as well.”

When he returned, the boy was able to describe everything he had seen to the old man. But when he looked down at his bowl, he found sadly that most water was gone. He forgot all about his bowl while enjoying the beautiful things along the road.

“Well, young man,” the old man said, “Enjoy the beauty of the world, but never forget the water in your bowl. This is the secret of happiness.”

55.What did the old man ask the young man to do after he learned about his purpose?

56.Did the young man come back with a bowl full of water the second time?

57.According to the passage, what does “the water in your bowl” mean in real life?

58.What is the secret of happiness in your mind?

六、用所给单词的正确形式填空

59.Why not________ (buy) some flowers for your mother if you want to give her a surprise?

60.Lily and Lucy, welcome to my home, and help________ (you) to some fresh fruit.

61.In late January, a donation(捐赠)of masks from Japan to Hubei province drew many Chinese people’s attention because of the message________ (write) on each box: “Lands apart, sky shared 山川异域,风月同天.”

62.Could you please tell me what the price of these books________ (be)?

63.Although everyone was tired on the way to the top of the mountain, nobody stopped________ (take) a break.

.Many________ (woman) nurses cut their hair for not spreading the virus (病毒) in the hospital and I believe real beauty lies in their hearts.

65.Little Mary can never help________ (cry) each time her mother reads this sad story to her.

66.It rained so________(hard) last night that we had to stay at home.

67.On Tom’s________ (nine) birthday, his parents bought him a cool toy car.

68.—Which month has the________ (few) days of a year?    

—February.

七、改写句子

69.There used to be a river in our city. (改为否定句) There to be a river in our city.

70.John shut off his brain to relax himself after his final exam.(改为一般疑问句)

________John________off his brain to relax himself after his final exam?

八、划线部分提问

71.It is thirty minutes’ walk from my home to school. (对划线部分提问)

 ________is it from your home to school?

72.“It's Sunday today.” (对划线部分提问)

 ________is it today?

九、同义句转化

73.I left my hometown two years ago to study in college. (改为同义句)

I have________from my hometown for two years to study in college.

74.The doctors saved the man in time because of Mr. Wang and the passengers. (改为同义句)

________ Mr. Wang and the passengers, the doctors saved the man in time.

十、完成句子

75.请你在字典中查找这些新单词。(完成译句)

Please________these new words in the dictionary.

76.在老师的帮助之下,我学会了要多加注意避免犯同样的错误。(完成译句)

With the teacher’s help, I learnt to pay more attention to ________ the same mistakes.

77.为了买他最喜欢的歌手的专辑,Brady 用光了他的零花钱。

In order to buy his favorite singer’s album, Brady has________his pocket money.

78.自从我进入初中,我的父母总是鼓励我很多,并使我表现出更好的一面。

My parents have always encouraged me a lot and________the best in me since I entered junior high.

十一、单词填空

 Enriching(使丰富) your life means making an effort to make your life as meaningful and happy as possible.

Although you may have difficulty achieving it, there are many steps you can take to get closer to a better life.

Learn to forgive others and be true to yourself.

If you often hate others around you, then you won’t live a wonderful life. So learn to accept that nobody is perfect and that everyone makes mistakes. If someone has really hurt you and you feel it difficult to accept that person’s apology(道歉), then be79. about it. Don’t pretend(假装) that you’re okay and then go on complaining. This won’t get you very far.

Try to be a/an 80.

It will not only be good for the people around you, but also make you able to connect with different people who can influence your life just as positively(积极地) as you can influence81. .  You can work in an old people's home or help do the cleaning in your neighborhood.

Be less wasteful.

Trying to be less wasteful can help you enjoy the world around you more. You can use paper instead of plastic whenever you can. Don’t use too many products that can’t be 82. again. Also, try to take the public transportation and go somewhere 83. foot or by bike instead of driving.

Get along well with your friends and family.

84. busy you are, you should develop a habit of spending time with your loved ones and letting them know how much they 85.to you. You can write thank-you cards to your friends and family members or call up your parents or grandparents regularly.

十二、话题作文

86. 九年寒窗苦,六月备考忙。对于即将到来的中考,同学们既有期盼也有压力。为了让同学们学得开心, 学有信心,我校英文报刊将开展“How to Face Senior High School Entrance Examination”的征文比赛,请你根 据提示内容,用英语简要描述并适当表达自己的观点。 

参考要点: 

1.概括现状(课业繁重,压力大,能力要求高......); 

2. 同学建议(勤奋学习,讲究方法,安排好时间......); 

3. 你的观点:...... 

要求:   

1. 80-120 词,开头已给出,不计入字数; 

2. 文中不能出现自己的姓名和所在学校的名称。 

How to Face Senior High School Entrance Examination

The Senior High School Entrance Examination is coming. Are you ready for it? Although we have dreams, we may feel worried from time to time.  ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

1.C

【详解】

句意:我相信他是个诚实的男孩。请再给他一次机会。

考查冠词用法。第一空表示泛指,用不定冠词,honest首字母发音是元音音素,用不定冠词an;第二空表示“再几……”,a/an+序数词+名词,表示再几……,a second chance再一次机会。这里是再给他一次机会。故选C。

2.A

【详解】

---越来越多的外国人来重庆参观。---我很高兴地说这是真的,这是我们重庆人的骄傲。

A 考查名词辨析。pride意为“骄傲”;prize意为“奖”;praise意为“表扬”;problem意为“问题”。根据上下文的表达可知,越来越多的外国人到重庆参观是重庆人的骄傲。故选A。

3.B

【详解】

句意:——约翰获得了数学考试的第一名了吗?——是的,没有人考的和他一样好。

考查形副词同级比较。根据语境so…as him可知本空处填副词形容词的原形,又谓语did是实意动词,故必须由副词修饰,所以应为副词原级well,故选B。

4.C

【详解】

句意:我父母都不喜欢这部电影,因为他们昨晚都很累。他们差点睡着了!

考查代词。None三者或三者以上都不;both两者都;Neither两者都不;all全都;根据“of my parents”可知,此处指的是两个人,所以排除A/ D选项,而第二空主语是“they”,指代的也是前面的名词“parents”,所以排除B,故选C。

5.B

【详解】

句意:——我听说病人的数量比一个月前少了。——真是个好消息。我们早就预料到了。

考查比较级和不可数名词的修饰。fewer更少的;修饰可数名词复数;smaller更小的,更少的;根据“the number of”可知,此处是修饰“数量更少的”,英语要用“small”,故排除A/ D选项;而第二空修饰的是不可数名词“news”,所以不能用冠词,故选B。

6.C

【详解】

句意:——你今晚会看《奔跑吧!兄弟》这个节目吗?——当然。自去年10月以来,它一直是最受欢迎的节目之一。

考查现在完成时。根据“since last October”“自去年十月以来”,可知表示过去的动作一直持续到现在,应该用现在完成时态;现在完成时态的结构为have/has+动词的过去分词,主语是it,用has,而become是瞬间性动词,不能持续一段时间,所以要用延续性动词be表状态,be的过去分词是been,故选C。

7.B

【详解】

句意:——那个在音乐室唱歌的女孩是谁?是玛丽吗?  ——不,不可能是她。她现在在上海出差。

考查情态动词表示推测。must必须;can't不可能;can能;mustn't不允许。根据“She is now on business in Shanghai.”她现在在上海出差。判断,唱歌的“不可能”是她。表示否定推测用can't。故选B。

8.D

【详解】

句意:这双鞋是妈妈做的,穿起来很舒服。

考查一般过去时的被动语态和动词的第三人称单数形式。be made with用……制作的/和……一起制作的;be made from由……制成;be made by由某人制成的。this pair of shoes表示这双鞋,作主语时谓语用单数,根据空后的Mom可知是由妈妈做的,故第一个空用was made by;第二个空表示穿起来很舒服,feel系动词,用主动语态表达被动含义。故选D。

9.D

【详解】

句意:——谁教你们英语?——林老师教我们。

考查人称代词及助动词的第三人称单数形式。your“你的、你们的”,形容词性的物主代词;you你、你们,人称代词的主格或宾格;does助动词的第三人称单数形式;is系动词单数。根据teaches,可知句子时态是一般现在时,此处用的是短语teach sb. sth“教某人某事”,这里sb做 teach  的宾语,因此用人称代词宾格,排除A、C选项;答句中用助动词代替前面提到过的动作,因为主语Ms. Lin是三单,故用助动词does,排除B选项;故选D。

10.A

【详解】

句意:——你每天上学要多长时间?——十分钟。

考查特殊疑问句。How long多长,提问一段时间或长度;How far多远,提问距离;How much多少,提问数量或价格;How soon多久以后,提问将来的一段时间。答语“Ten minutes”为时间段,故用how long提问。故选A。

11.D

【详解】

句意:刚才我桌上有3本书,一本在这,其余的呢?

考查不定代词辨析。others其它的;another再一,又一;the other两者中的另一个;the others其余的。根据句意指3本书中剩下的2本在哪里,表示同一范围内的其余的,用the others。故选D。

12.C

【详解】

句意:我买不起这么贵的公寓,因为价格太高了。

考查形容词词义辨析。expensive昂贵的;cheap便宜的;high高的;much多的。根据修饰 price 应该用 high/ low, 如果是东西昂贵便宜才用 expensive/cheap, 如:a cheap apartment.根据题意,价格是如此的高,可知,只有high符合题意,故选C。

13.B

【详解】

句意:因为新型冠状病毒,我们只能待在家里。所以现在“钉钉”在我们学生和老师中间非常受欢迎。

本题考查介词。in在……里;among表示在(在三者或三者以上)之间;to向;between表示在两者之间。根据us students and teachers可知,我们学生和老师,这是超过三者,因此用among。故选B。

14.C

【详解】

句意:——谢谢你为我们做了这么多,我亲爱的老师!——不客气!

考查情景交际。That's right那是对的;It doesn't matter 没关系;My pleasure不客气;With pleasure.我很愿意。Thank you的回答可以有:You are welcome./ That's all right./That's OK./Not at all./No problem./My pleasure./It's my pleasure.故选C。

15.D

【详解】

句意:许多医生和护士主动去前线帮助有需要的人。

考查非谓语动词。offer to do sth.意为“主动做某事”,此处接动词不定式作宾语,故选D。

16.B

【详解】

句意:——我昨天从图书馆里借了那本书,但是我今天无法读完。——不要担心。你可以保留一周。

考查动词辨析。lend借出,其过去式是lent,是短暂性动词;borrow借入,是短暂性动词;have拥有,是延续性动词;keep保留,是延续性动词。第一空表示从图书馆借来那本书,borrow...from...“从......借来......”,排除AD两项。第二空根据for a week可知,此处用延续性动词,结合句意,表示这本书可以保留一周,因此用动词keep。故选B。

【点睛】

17.C

【详解】

句意:当我路过我哥哥的卧室时,我看见他在玩电脑游戏。

考查动词辨析。looked看,表示看的动作;read读;saw看见,表示看的结果;watched观看,主要指观看比赛,电视等;根据“my brother playing computer games”可知,此处表示“看见”,指的是看到的结果,故选C。

18.C

【详解】

句意:——我们时候去见亲爱的祖母?——祖母一到,她就会给我们打电话。

考查动词的时态和动词辨析。as soon as表示“一……就”,引导时间状语从句是要遵循“主将从现”原则,即:主句用一般将来时,从句用一般现在时。从句中主语she是第三人称,所以空格处填一般现在时的三单形式,排除B和D选项。空格后无宾语,所以此处要用不及物动词arrives。故选C。

19.C

【详解】

句意:我承诺我绝不会去他的派对,除非我被邀请了。

考查从属连词。if如果;after在……之后;unless除非;though虽然。根据语境,可知此处表示一种条件,应该是unless引导条件状语从句,表示“除非”,故选C。

20.D

【详解】

句意:——你能告诉我他是怎么来这儿的吗?——他自己开车来的。

考查宾语从句。答语“He drove here himself”表到达目的地的方式,故此处应用how引导宾语从句,排除C选项;宾语从句应用陈述句语序,排除B选项;由句中drove可知,本句应为一般过去时,排除A选项。故选D。

21.D

22.C

23.A

24.B

25.C

26.B

27.A

28.D

29.A

30.B

【分析】

这篇短文主要讲述了关于废物利用的故事,公园的篮球筐坏了,因为废弃物的回收有利于环境污染,Marco和Kim两个最后用回收的废旧物做了一个,看上去很好。

21.

句意:当球穿过篮球筐时,Marco喊道“得分了”。

above在……上; past 通过;across横穿; through 通过。根据上文“Marco looked at the basketball hoop(圈)and threw the ball up. ”可知,打篮球时,球进到篮里就得分了。球从篮球筐里穿过用through。故选D。

22.

句意:你这一次赢了,但是下一次我会打败你。

hit打击,撞击;help帮助; beat打击;打败; win获胜。根据上文“You won this time”可知,Marco进球了,Kim表示下次打败他。win赢得奖品,比赛,战争;beat打败,后加对手,团队。这里是打败你用beat。故选C。

23.

句意:Marco和Kim走过城市的回收中心。

recycling 回收;meeting见面; shopping购物;teaching教学。根据下文“They saw Mr. Morse was collecting plastic, paper and metal things. ” 他们看到Mr. Morse正在收集塑料、纸张和金属制品。可知,这里是回收旧物中心。故选A。

24.

句意:你有我们能用来制作篮球筐的东西吗?

something某物;anything任何东西; everything一切;nothing没什么。something用在肯定句中;anything用在否定句和和疑问句中。这里是一般疑问句用anything。故选B。

25.

句意:它看起来是无用的。

useful 有帮助的; reusable可重复使用的;useless 无用的;using使用,现在进行时。根据下文“old and broken.”可推测它是没有用的。故选C。

26.

句意:再利用东西是减少浪费的好方法。

cut up切割;cut down砍倒,减少;put off推迟; put on穿上。Marco想出了一个主意打算用废弃物制作一个篮球筐,他认为那是再利用东西是减少浪费的。故选B。

27.

句意:当所有的零件都准备好了,他们把所有的东西都带到了公园,并成功地安装了吊环。park公园;yard 院子;school学校;house房子。根据“I wish we could play at the park, too.” But the basketball hoop in their neighborhood park had been ruined (破坏)by a fallen tree. ”可知,我希望我们也能在公园里玩。”但是他们附近公园里的篮球圈被一棵倒下的树毁了。可知他们打算在公园里制作一个新的篮球筐。故选A。

28.

句意:我刚才是错误的,这个篮球筐真的不错。

excited激动的;peaceful和平的; right正确的;wrong错误的。根据文中“said Kim, “but I still don't believe it will be as good as a new one. ”可知,Kim最初不看好这个篮球筐。及文中“Kim said. “This basketball hoop is really great.”可知,他承认之前错了。故选D。

29.

句意:现在我们可以随时随地玩了!

whenever 无论何时;everything 一切;whatever无论什么;everyday每天的。根据文中“The two friends played until dinner time. ”可知,有了篮球筐,他们想什么时候打就什么时候打。故选A。

30.

句意:这个篮球筐经受住了真正的考验。

basket篮子; test 测试;ball球;game比赛,游戏;stand在这里是“经得起,承受”。这个篮球虽然是用废旧材料制成的,但是真的很好,经受住了考验。故选B。

31.C

32.B

33.A

【分析】

文章大意:短文介绍了四种不同的发明创造:可以折叠的自行车头盔,能够自己系鞋带的鞋子,新型的智能闹钟, 能救命的甘薯。

31.

细节理解题。根据“Now, thanks to Nike, the shoe dream comes true. When you press a button, the shoes can tie themselves.”可知是耐克公司制作了这种新型的能够自己系鞋带的鞋子,故选C。

32.

细节理解题。根据“It can control the temperature, light and even air quality in your bedroom to help you have a perfect sleep environment. And it can record your sleep cycles.”可知,这种新型的智能闹钟可以控制卧室的睡眠环境、改善我们的睡眠、记录我们的睡眠周期,但不能控制我们的记忆,故选B。

33.

推理判断题。根据“The lack of vitamin A can cause blindness and many other illnesses.”缺乏维生素A会导致失明和许多其他疾病。因此判断如果一个孩子视力差,他可能缺乏维生素A,故选A。

34.A

35.C

36.D

37.B

【分析】

本文是一篇记叙文。文中主要讲述了骄傲的红玫瑰取笑长相丑陋的仙人掌。夏天来了,由于没有下雨,天气变得干燥,玫瑰开始枯萎,最后还是向仙人掌求助,从而获得水。

34.

细节理解题。根据“Then the rose looked at a cactus (仙人掌) and said, “Look at that ugly plant full of thorns!””可知,刚开始,玫瑰认为仙人掌非常丑陋,故选A。

35.

细节理解题。根据“Spring passed, and the weather became very hot. As there was no rain, the red rose began to wilt (枯萎).”可知,因为没有雨,玫瑰开始枯萎,故选C。

36.

推理判断题。根据"“The cactus has water?” asked the rose.和“The red rose felt too ashamed to ask for water from the cactus. But finally it did ask for help. The cactus kindly agreed.”可知,玫瑰没有想到仙人掌在没有雨的情况下,还有水,她意识到自己看错了仙人掌,故选D。

37.

推理判断题。根据文中讲述了玫瑰认为仙人掌长得难看,总是说它的坏话,但是当没有雨的时候,玫瑰枯萎了,仙人掌却有水,从中我们知道不要以貌取人。故选B。

【点睛】

38.A

39.D

40.C

41.A

【分析】

本文是一篇说明文,介绍了有研究表明青少年独自吃饭有不少坏处,和家人一起吃饭会有很多好的影响。

38.

词句猜测题。根据“Another study from the University of Montreal found that children who ate with their families experience long-term physical and mental health benefits”和后文内容,可知此处说的都是和家人一起吃饭的好处,故选A。

39.

细节理解题。根据“ researchers say that teens who have frequent family dinners are more likely to say their parents know a lot about what’s going on in their lives”,可知和家人一起吃饭的孩子和父母的关系更亲近,故选D。

40.

推理判断题。根据“Professor Linda Pagani says that mealtimes shared with parents likely provide young children with first-hand social communication, discussions of social events and day-to-day matters”,可知是为了进一步阐述和家人吃饭的好处,故选C。

41.

文章主旨题。通读全文,可知文章主要介绍了有研究表明青少年独自吃饭有不少坏处,和家人一起吃饭会有很多好的影响,并且详细列举了各种好处,故选A。

42.C

43.D

44.D

45.B

【分析】

本文是一篇说明文,主要介绍了超级老人的特点以及怎样成为超级老人。

42.

细节理解题。根据第一段“Some people are super-agers, who are over the age of 80, but have the brain of much younger people.”可知,超级老年人是指80岁以上的拥有更为年轻的大脑的人。故选C。

43.

细节理解题。根据最后一段“The science behind super-agers is a new, but growing field. It attracts many scientists.”可知,越来越多的科学家可能会加入对超级老人的研究。故选D。

44.

主旨大意题。根据第三段“Most of them like travelling and playing sports. They always enjoy reading. And they usually have healthy relationships and spend time with friends”可知,此处介绍超级老人中的大部分人都具备喜欢旅行、阅读等健康的生活方式,故本段介绍超级老人在一些事情上存在共同点。故选D。

45.

篇章结构题。根据最后一段“Stay active. Learn new things. Challenge yourself. Develop healthy relationships. We may also become super-agers if we follow the advice.”可知,如果我们要成为超级老人,就要:保持活跃;学习新事物;挑战自己;发展良好的人际关系。故选B。

46.A

47.C

48.C

49.D

【分析】

生活中当我们到达一个点的时候,我们就应该做好改变的准备,开启自我提升。但总是有什么我们看不见的东西阻止着我们,只有在事情变得糟糕的时候,我们才有自我提升的力量。因此作者告诉我们不要害怕改变,要释放自我提升的力量,释放我们的思维模式。当我们有了这种力量的时候,我们就会放松自己,变得快乐起来。

46.

细节理解题。根据第一段最后一句话“The only time we think of unlocking our self-improvement power is when everything gets worst.”“只有在事情变得糟糕的时候,我们才会想要释放自我提升的力量”,然后第二段中作者连续问了几个问题,这些问题告诉我们:只有当我们经历痛苦时,我们才得到教训。故选A。

47.

细节理解题。根据短文第四段的内容可知,Jane的问题是她自己和她的家人都认为她没有勇气和一群人在一起。根据上一段“Unlocking our self-improvement power means unlocking ourselves out of the box of thought that we are just the way we are.”可知,释放我们的自我提升的力量意味着释放我们的思维模式,由此可知,解决Jane的问题的关键是让她意识到她并不是那样的人。故选C。

48.

细节理解题。根据短文第三段“Unlocking our self-improvement power means unlocking ourselves out of the box of thought that we are just the way we are. It is such a poor excuse for people who fear change.”可知,作者告诉我们不要害怕改变,要释放自我提升的力量,释放我们的思维模式。C选项“欢迎生活中的变化有助于我们变得更好”与作者的观点相同,故选C。

49.

最佳标题。根据文意和短文第三段“Unlocking our self-improvement power means unlocking ourselves out of the box of thought that we are just the way we are.”和最后一段“And only when we are enjoying unlocking our self-improvement power will we realize that we’re beginning to take things light and become happy.”可知,D选项“把自己从思维的盒子里出来还是留在里面”符合文意的主题,故选D。

50.C

51.F

52.B

53.E

54.A

【分析】

本文是情景对话。主要介绍了艾达因考试而紧张焦虑,M试图开解她而进行的交谈。

50.

根据上一句问句“You look so sad. What happened?”和回答“Nothing.”以及后文“Come on. Saying it out can make you relaxed. Talk to me.”可知,此处讲的是我不想说之类的话,选项C“我不想谈这件事”符合语境,故选C。

51.

根据后文“I will have the entrance exam and I’m not sure how well or how badly I will do. So I’m very worried.”可知,此处讲的是自己的感受,选项F“我感到很紧张”符合语境,故选F。

52.

根据上文“I will have the entrance exam and I’m not sure how well or how badly I will do. So I’m very worried.”可知,此处应该是听到对方描述自己感受后,讲了一些共情的话;选项B“难怪你这么不高兴”符合语境,故选B。

53.

根据后文“Thank you a million”可知,此处可能讲了祝福之类的话,选项E“我希望你考试顺利”符合语境,故选E。

54.

根据上一句“Thank you a million”以及该空所在的位置接近谈话结束可知,此处可能讲的是心情变好了之类的,选项A“和你聊天很开心”符合语境,故选A。

55.He asked him to go to the river miles away and fill the empty bowl with water.

56.No, he didn't.

57.It means the things we are supposed to do in our lives.

58.Enjoy the beauty of the world and don't forget what we should do.

【分析】

这是一篇记叙文。文章讲述富人想让他的儿子过上幸福的生活,便带着儿子去找老人寻求建议。老人通过让男孩打水这件事告诉男孩幸福的秘诀是享受世界的美好,但也不要忘了自己应该做的事情。

55.

根据第二段“…he handed the boy an empty bowl and said, ‘Go to the river miles away and fill it with water…’ ”可知,老人得知他来的目的后,让他到几英里外的河边去,把空碗装满。故填He asked him to go to the river miles away and fill the empty bowl with water.

56.

根据第六段“But when he looked down at his bowl, he found sadly that most water was gone. He forgot all about his bowl while enjoying the beautiful things along the road.”可知,第二次他没有拿着满满的水回来,故填No, he didn't.

57.

根据第二段和最后一段“Enjoy the beauty of the world, but never forget the water in your bowl. This is the secret of happiness.”可知,“get a bowl of water”是男孩要完成的任务,而鸟语花香沿途的美景;投射到生活中,“the water in your bowl”指的是生活中我们应该且必须做的事情。故填It means the things we are supposed to do in our lives.

58.

根据最后一段“Enjoy the beauty of the world, but never forget the water in your bowl. This is the secret of happiness.”可知,幸福的秘诀是享受世界的美好,但也不要忘了自己应该做的事情。故填Enjoy the beauty of the world and don't forget what we should do.

59.buy

【详解】

句意:如果你想给你妈妈一个惊喜,为什么不给她买些花呢?此处是一个固定句型“Why not do…?”,表示“为什么不……”,是提出建议的一种表达方式,所以此处用动词原形,故填buy。

60.yourselves

【详解】

句意:Lily,Lucy,欢迎来我家,请随便吃些新鲜的水果吧。you你,你们,是人称代词。根据句意和空前的help可知,这里考查短语help oneself to…,意为“自用,请随便吃点……”,因此这里用反身代词,且这里代指“Lily and Lucy”两人,应用复数形式。故答案为yourselves。

61.written

【详解】

句意:今年1月下旬,日本向湖北省捐赠的口罩引起了许多中国人的关注,因为每个盒子上都写着:“山川异域,风月同天”。此处指的是“写在盒子上的信息”,空格修饰名词“message”,信息和写之间为被动关系,所以此处用过去分词作后置定语,故填written。

62.is

【详解】

句意:你能告诉我这些书的价格吗?作为动词tell的宾语从句,用陈述语序:疑问词+主语+谓语,表示这些书的价格,是客观事实,用一般现在时,此处the price of these books中心词是the price,因此主语是第三人称单数,谓语用第三人称单数形式,故填is。

【点睛】

63.to take

【详解】

句意:虽然每个人在去山顶的途中都很累,但没有人停下来休息。此处作动词stop的宾语,根据Although everyone was tired on the way to the top of the mountain可知是“停下来去休息”,应该是stop to do,意为“停下来去做”,take a break意为“休息”,此处填动词不定式,故填to take。

.women

【详解】

句意:许多女护士在医院剪头发是为了不传播病毒,我相信真正的美不在于外表而是心灵。此处指的是“女护士”,英语是woman nurse,而由“nurses”可知,这里是复数形式,英语中由man和woman开头的复合名词变复数时,两部分都要变复数,故填women。

65.crying

【详解】

句意:每当妈妈读这个悲伤的故事给小玛丽听时,她总是忍不住哭。can't help doing sth.情不自禁做某事,固定短语;never具有否定意义,在此处相当于not,所以此处应填动名词作宾语。故填crying。

66.hard

【详解】

句意:昨晚雨下得这么大,我们只好待在家里。此处表达的是“雨下的大”,空格在句中修饰的是动词“rained”,故用副词,“hard”的副词还是本身,意为“猛烈地”,故填hard。

67.ninth

【详解】

句意:在汤姆的第九个生日,他父母给他买了一辆超酷的玩具车。此处修饰其后名词birthday,应该用序数词;nine意为“九”,是基数词,其序数词为ninth,故答案为ninth。

68.fewest

【详解】

句意:——一年中哪一个月的天数最少?——二月。few很少、几乎没有;根据February“二月”可知,上文是问一年中哪个月的天数“最少”,所以应用最高级形式,故填fewest。

69.usedn't

【详解】

句意:我们市过去有一条河。used to“过去常常”,是一般过去时,其否定形式为didn't use to或usedn't to,此处是一个空格,故填usedn't。

【点睛】

70.Did    shut    

【详解】

句意:约翰期末考试后,为了放松自己,他停止了思考。如果原句用的是一般现在时,应该是“ John shuts”,由此可以判断 shut 在这里是过去时态。含有实义动词的一般过去时的陈述句改为一般疑问句。这时要选用助动词did,并提前,动词的过去式变成动词原形。注意shut的过去式与动词原形同形。因此句子可变成:Did John shut off his brain to relax himself after his final exam? 故填Did;shut。

71.How far

【详解】

句意:走路从我家到学校要30分钟的路程。划线部分“thirty minutes’ walk”表示的是路程距离,特殊疑问句用“how far”提问,表示“多远”,句首首字母“h”大写。故填How far。

72.What day

【详解】

句意:今天是星期天。句中划线的部分Sunday意为“星期天”,问今天星期几应用句型What day is it today?,故答案为What day。

73.been away

【详解】

句意:两年前我离开家乡去上大学。因现在完成时态中的for two years (表示一段时间)可知,句子要用延续性动词;leave是短暂性动词,对应的延续性动词形式是be away,be的过去分词为been。故填been away。

74.Thanks to

【详解】

句意:由于王先生和乘客的缘故,医生及时救了那个人。“because of”和“thanks to”均表示“由于……”,在很多情况下二者可以互换;空位于句首,句首首字母大写。故填Thanks to。

75.look up

【详解】

根据汉英对比可知,此处缺的是“查找”,英语是动词短语look up,本句是“Please”开头的祈使句,所以空格用动词原形,故填look up。

76.avoiding making

【详解】

“避免做某事”可用动词avoid doing sth表示,“犯错误”可用make mistakes表示。此处用于pay attention to后,to是介词,其后使用动名词作宾语,故填avoiding making。

77.used up

【详解】

“用光”use up。本句“has done”是现在完成时结构,故填used up。

78.brought out

【详解】

“使某人表现出最好的一面”英语是固定短语“bring out the best in sb”,由句中“since I entered junior high.”可知,句中应用现在完成时,“and”并列前面已有助动词“have”,所以此处直接用过去分词即可,故填brought out。

79.honest

80.volunteer

81.theirs

82.reused

83.on

84.However

85.mean

【分析】

这篇短文主要介绍了如何丰富你的生活的一些方法:原谅他人,做志愿者,减少浪费,和朋友及家人和睦相处。

79.

句意:如果有人真的伤害了你,而你觉得很难接受那个人的道歉,那么就要坦诚相待。根据后文“Don’t pretend(假装) that you’re okay and then go on complaining”可知此处指要诚实的对待,不要假装不在意,honest诚实的,故填honest。

80.

句意:设法做志愿者。根据后文“You can work in an old people’s home or help do the cleaning in your neighborhood.”可知此处指做志愿者,volunteer志愿者,故填volunteer。

81.

句意:这些人可以对你的生活产生积极的影响,就像你能影响他们一样。对比“who can influence your life”可知此处指“他们的生活”,theirs他们的,结合句意,故填theirs。

82.

句意:不要使用太多不能重复使用的产品。根据本段主要介绍不要浪费,要节约,可以推测此处指不能重复使用的产品,reuse再次使用,重复使用,此处是被动结构,所以用其过去分词,故填reused。

83.

句意:尽量乘坐公共交通工具,步行或骑自行车去某个地方,而不是开车。on foot步行,故填on。

84.

句意:不管你有多忙,你应该养成一个习惯,花时间和你爱的人在一起,让他们知道他们对你有多重要。根据主从句之间的关系,可知用however引导从句,表示让步关系,故填However。

85.

句意:不管你有多忙,你应该养成一个习惯,花时间和你爱的人在一起,让他们知道他们对你有多重要。根据“you should develop a habit of spending time with your loved ones”可知此处指让他们知道他们对你有多么重要,mean to 对……来说重要,故填mean。

86.例文

How to Face Senior High School Entrance Examination

The Senior High School Entrance Examination is coming. Are you ready for it? Although we have dreams, we may feel worried from time to time. 

Recently, because of the heavy schoolwork, many students are stressed out. Moreover, more attention is paid to students' ability, so it is difficult to get high marks. As a result, students are likely to lose heart. 

Many students think it's normal to have such problems during this special and stressful period. As to the problems, some suggestions are provided. First, we not only need to work hard but also improve our learning methods. Second, we should carefully make a plan so that we can keep a balance between work and play. 

As for me, I believe we should develop a healthy body by eating healthily and exercising more. Furthermore, we'd better share the worries with our teachers and friends. Good luck to us all!

【详解】

1.题干解读:该题目属于记叙文写作,在写作时应承接短文开头;内容是针对即将到来的中考,给同学们提出几点建议,让他们学得开心,学有信心。写作时要依据所给的写作要点,表达要条理清楚,语言通顺。

2.写作指导:本文应该用第一人称来写;时态采用一般现在时为主;第一段承接短文的开头;第二段概括现状;第三段介绍同学的建议;第四段介绍“我”的建议。

文档

重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题

重庆市第八中学2020-2021学年九年级下学期第一次月考英语试题学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________一、单选题1.Ibelieveheis________honestboy.Pleasegivehim________secondchance.A.an;the.the;the.an;a.a;the2.—MoreandmoreforeignerscometovisitChongqing.—Iamgladtosaythat
推荐度:
  • 热门焦点

最新推荐

猜你喜欢

热门推荐

专题
Top